Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 01:00

PANNERGY  

Közkívánatra.....
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DrWatson 2024. 08. 15. 07:44
Előzmény: #172938  signal2
Te korrupció ügyben érintett vagy, vagy esetleg kimaradsz belőle, hogy ilyen markáns véleményeket fogalamazol meg róla? Mintha pontosan tudnád, hogy mekkora itthon vs Ausztriában? Ezen a ponton már semmi értelme ennek a diskurzusnak. Amúgy az osztrákoknál lehet hogy nincs kátyú az utakon, de megvan nekik is a saját keresztjük ami rosszabb mint a kátyúk az utakon.
Amikor azt írtam, hogy kilépsz az utcára te azt látod, hogy szegénység van? Mert én nem, és nem is ezt tapasztalom. Azt viszont látom a cégemen keresztül is, ami az emberekből él, hogy nő az életszínvonal. Ha akkora szegénység lenne, mint amiről az ellenzék beszél, akkor nekem se menne jobban. De ez nem igy van. Itt vagyok majdnem 50 éves, megéltem már néhány dolgot, és nekem nem egy politikus, vagy újságíró fogja megmondani, hogy mit kell látnom.
Na most mennem kell, megállítani a háborús inflációt.
jatson 2024. 08. 15. 07:21
Előzmény: #172935  DrWatson
Kilépsz az utcára és nem látod pl. az utak, a máv vagy az eü problémáit. Akkor te nem Magyarországon lépsz ki az utcára. A 18% alapkamat meg mi volt, ha nem maga a csőd.
signal2
signal2 2024. 08. 14. 22:25
Előzmény: #172937  DrWatson
Igen, van korrupció, de egy szinttel feljebb van. A KKV-k szitjén nem látszik. A KKV-k szintjén egyenlő eséllyel indul mindenki Ausztriában pl. Magyarországon nem. Nálunk a kis dohánybolt-pályázatodnál is megy a backgorund check, hogy vajh fidesz-párti vagy-e vagy sem. Helyi földpályázatok dettó. 
És akkor emellett máshol nem jellemző a hatalommal visszaélés, azaz, hogy az aktuális kormánypárt a jogszbaélyokon felülállónak képzeli magát. Máshol a közszolgáltatásokra azért jut elég pénz, nálunk a korrupcióra való onnan van kispórolva. Ezért kérdeztem, hogy mit értesz azon, hogy az utcán az ellenkezőjét látod. Basszus, Bécsben nincs, szó szerint nincs kátyú. Érted? Nincs. Nem arról va szó, hogy kevesebb, hanem, hogy NINCS. Otthon tízezermilliárdok hiányoznak a közinfrastruktúrából, mert ellopták. Ausztriában a közinfrastrutktúrán és közszolgáltatásokon felüli pénznél jelenik meg a korrupció, otthon meg az alapellátásból hiányzik ez a pénz. Ez hatalmas különbség. Tehát hasonlóságot nem nagyon érdemes keresni. Nálunk SOKKAL nagyobb gondok vannak.
DrWatson 2024. 08. 14. 19:39
Előzmény: #172936  signal2
Na várj egy kicsit. Nem azt irtam, hogy tök ugyanaz van mint nyugaton, csak ott is nagyon hasonlóan mennek bizonyos üzleti dolgok.
Abban igazad van, hogy a ner üzletszerzési politikája, túlárazása már erősen bicskanyitogató. Ezen nyugaton már 50-70 éve túl vannak, es valószínűleg a korrupció is kisebb. Viszont a kis és közepes cégek  szerintem köszönik jól vannak, függetlenül a mostani recessziós helyzettől, bár nyilván vannak kivételek. Az elmúlt években volt akkora profitjuk, hogy ezt az 1-2 évet simán át tudják hidalni. 
Ezt az ügyészség, adóhatóság rendőrség dolgot, nem kommentálnám, mert egyikre sincs semmilyen hiteles rálátásom. Szerintem ezekröl a dolgokról te is csak a független objektív médiából értesülsz, ami valljuk meg nem annyira hiteles forrás. 
signal2
signal2 2024. 08. 14. 18:37
Előzmény: #172935  DrWatson
Egyrészt egy sor dologban nem ugyanaz a legtöbb nyugati ország, mint mi. Nálunk rendszerszintű a hatalommal való visszaélés, és arányaiban sokkal nagyobb méretű, és alacsonyabb szintre ér a korrupció.
A nyugati országokban a közepes és kis cégeket hagyják élni, tisztességesen meg vannak fizetve, függetlenül a tulajdonos vagy az ügyvezető nyilvános szerepléseitől. Ez is egy lényeges különbség. A legtöbb országban az ügyészség, a rendőrség, az adóhatóság valóban független, nálunk nem.
Az utolsó mondatodat meg végképp nem értem. Minek az ellenkezőjét látom az utcán?
DrWatson 2024. 08. 14. 17:30
Előzmény: #172905  dexter
Nem szoktam kommentelni, de erre a hsz re most azt kell hogy mondjam te nem érted hogy működik a világ.
Amit leírtál az tök igaz, csak azt nem tudod, hogy a nagy nyugaton hellyel közzel ugyan így mennek a dolgok mint itt. Szerinted egy német, osztrák, francia, angol...stb kormány állami beruházásoknál nem a saját cégeit hozza helyzetbe? Ők nem árazzák túl a munkákat? Nem azok cégek osztják a lapot, a "letoltgatyás" alvállalkozók alvállakozóinak? Az ott tevékenykedő külföldi cégek hány állami megbízást kapnak? Pont annyit mint itthon, hogy ne érje szó a ház elejét. A nagy nyugati cégek is egykor állami megrendeléseken tolasodtak meg, de egy jópár évtizede piaci alapon működnek, ahogy már az Opus sem függ annyira az állami megbizasoktol.
De mondok egy konkrét példát is a nagy nerezés mellé. Angliában pl több mint 1000 "db" dollár miliárdos van, akik az élet minden területét lefedik, és rajtuk keresztül megy minden üzlet, ők osztják a lapot.
Szóval ha innen nézzük akkor a ner csak egy nyugati üzleti modellt követ.
Ami persze a nyugatnak nem olyan jó, hiszen piacot veszetenek, amit senki sem szeret. Ezért hüyitik itt a jó népet, hogy itt mekkora a korrupció, meg már 15 éve csődbe megyünk stb
És ha kilépsz az utcára pont az ellenkezőjét látod.
oldrider 2024. 08. 14. 16:05
Előzmény: #172932  oldrider
Mit púposkodik a MOL? Ők gyakorlatilag egy állami cég. Ezt bizonyították eddig. 
oldrider 2024. 08. 14. 15:27
Előzmény: #172931  TBSZ1982
Ezt a kormányt akkor érdekli a geotermia, ha pénzt tud kicsikarni a gejlesztésére az Eu-tól. Persze ezt a pézt is az oligarcháknak adja majd, illetve jó részét el szeretné lopni. Remélem nem sikerül majd nekik!
TBSZ1982
TBSZ1982 2024. 08. 14. 14:26
Szerintem
  • nem zárkózik el a kormány a geotermiatol, inkább egyre érdekeltebb a terjedeseben
  • a háztartások nem, az ipari parkok sem valószínű (de nem is kizárt) hogy többet fizetnének zöld energiáért 
  • a költségvetésnek kellene fedezni a ktg-et, a kassza persze most üres, de nem lesz ez mindig így
  • A teljes koltsegvetseben csak kis arányról beszélünk 
  • A MOL tárgyaló pozícióban van, kölcsönösség elvén (tud adni valahol ha kap máshol valamit)
  • Ha MOL komolyan gondolja a geotermiat, akkor abból pénzt is akar majd csinálni, így érdekelt a jó átvételi árakban 
Persze lehet, hogy nem jól látom. 
oldrider 2024. 08. 14. 12:18
Előzmény: #172929  salaxx
Ez is igaz!
salaxx
salaxx 2024. 08. 14. 12:17
Előzmény: #172928  oldrider
rajta nagyban függ valoban, de a Molos manus is hangsulyozza, hogy a amig letezik gaz, addig a geotermia tamogatas nelkül nem eletkepes...a zöld dolgokat meg kell fizetni. Hogy az allam (akar Eus penzböl) vagy a vegfelhasznalo. Na es itt csatlakozok vissza az elsö tagmondatra....a Fidesz is az emberek miatt van es ha mondjuk majd kesöbb magyar ember ele tenne a szolgaltato majd 2 csomagot, hogy Aram X HUF/kWh es zöld aram X*1,01 HUF / kWh...na akkor majd mi lesz. Valoszinü az, hogy jo...na majd a gazdagok megmentik a Földet...de jo lesz az az olcsobb.
oldrider 2024. 08. 14. 12:07
Amíg a Fidesz kormányoz, addig az van amit Rubel Viktor akar. Rubel Viktor meg az orosz olajat és gázt akarja, nem a magyar geotermiát. Nem vettétek még ezt észre? 
bitKain
bitKain 2024. 08. 14. 12:03
Előzmény: #172925  TBSZ1982
"Ha valaki, akkor a MOL ezt el tudja érni."
A MOL különadóját most emelték.
Szerintem ilyen költségvetési hiány mellett nem valószínű, hogy el tud ilyesmit érni.
Ha növelik az átvételi árakat, akkor azt vagy a fogyasztóknak, vagy a költségvetésnek kell megfizetnie.
Nem, nem, ezek a nyomott átvételi árak maradni fognak. 
.
Viszont kimondják a podcastban, hogy a "Mo. geotermiai nagyhtalaom" egy bullshit.
(Jobbak az adottságok, mint általában, de messze van Izlandtól, vagy Törökországtól ..)
raus 2024. 08. 13. 22:33
Előzmény: #172925  TBSZ1982
Ha Horvátban akkor ott folyhat a pénz hisz a ceo nem tud kimenni körülnézni mert ott maradztalják!
TBSZ1982
TBSZ1982 2024. 08. 13. 17:23
Előzmény: #172923  signal2
Köszi szépen! Érdekes betekinteni a MOL geotermiával kapcsolatos törekvéseibe. Terveik szerint Magyarországon a jövő évben lesznek kutató fúrások (2 területen). Előtte Horvátországban próbálkoznak. 
Ami nagyon hangos, hogy a legnagyobb fantáziát a hőtermeléses geotermia elterjedésében látják a közeli jövőt tekintve - mint zöld program, ami ráadásul a gaz import függőségünket is csökkentheti. A terjedéséhez és a profitábilis üzlethez viszont valahonnan pénz kell. 
.
Mondjuk első lépésként emelni kellene az átvételi árakat, mint támogatás. Ha valaki, akkor a MOL ezt el tudja érni. Ha nem idén, akkor majd jövőre. 
salaxx
salaxx 2024. 08. 13. 12:00
Előzmény: #172923  signal2
majd meghallgatom, köszi. Remelem megemlitik, hogy felvasralasokkal terveznek komolyat ugrani a geotermikus portfoliojukban :D. Vicc amugy, hogy az elemzö mar lassan evek ota nem nyul a WACChez az elemzesben, azert lassan illene lejjebb vinnie...aztan akkor latszana mennyit erhetne a Molnak. 3000ert vihetnek holnap.
salaxx
salaxx 2024. 08. 08. 16:20
minimalisan revidialnam magam, hogy mindig en mondogattam a szeptember 23at. Szeptember 30. (~23:59...szoval oktober 1.) az uj hatosagi atveteli ar. (igaz gondolom a cegnel vagjak a kepletet, amivel akar ök nyilvanos adatok alapjan is mar 23an tudjak becsülni....de lehet ez az 1 het meg adna magat kivarni) 
Labanc
Labanc 2024. 08. 08. 16:17

https://invst.ly/15xezm
Ez még a keddi záró után készült, a lényeg h ameddig benne vagyunk az emelkedő csatiban nincs miért aggódnunk. Most épp az alját karcoljuk.

Topik gazda

gazmer36
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek