Ja és végignéztem én itt már pár komoly emelkedést, nem akadályozta az árjegyző. Nem, nem a 80db-os fogja az árjegyzőt megmozgatni. Nem is tetszik neki, hogy ott van.
Az árjegyző feladata nem ahhoz kell igazodjon, hogy az 520-os álló
80db-os befektetőguru talán árjegyző nélkül megkapja a pakkját, amit
17mp-cel később be tud tenni 576-ra eladni.Az árjegyző
feladata az, hogy kis elmozdulással biztosítsa azt, hogy nagyobb
mennyiségeket lehessen adni és venni. Ezzel elősegítve azt, hogy a
80db-os megapakkban gondolkodókon túl olyanok is befektetésre
alkalmasnak találják a papírt, akik 5-10-50-100k db-ban gondolkodnak.
Te
mekkora pozíciót építenél ki egy olyan papírban, ahol a 20-as könyv már
+-15%-ot mutat, 10-20k papírral? Az egy halott részvény, nem lehet se
beszállni, se kiszállni. Kb. a kárpótlási jegy kategória, ahol 100Ft-on
állnak bent a vevők, hátha valaki megunja, majd ha megkapja, akkor beáll
800Ft-ra eladni, hátha... Aztán amikor hónapokkal később megunja, akkor
ő lesz az, aki a 103Ft-on álló vevőnek odadobja. Mindezt 450db-os
megapakkok röpködése során.
Az árjegyző jól működik. Nem az 520Ft-on várakozó 80db-os guru igényeit szolgálja ki, mert soha se volt ez a feladata. Érthető okokból a 80db-os gurunak nem tetszik, ha fölötte áll egy 7000db-os vevő, ahogy az se tetszene neki, ha a 80db-os eladása alatt állna bent egy 7000db-os eladó.
Ha már ennyire csak nagybüfi kell ide akkor miért itt kampányoknak egyesek? Nagybüfit nemzetközi porondon illene bevonzani ahhoz meg nemzetközileg nagyobb jelenlét kellene. Reklámok, hirdetések, üzleti fórumok. Nemzetközi szintű prezentációk befektetőknek lehetővé üzleti terveket.
Egyébként Alteoban is pl reggel még kivárt az árjegyző, de aztán 10kor megjelent, ahogy kell, csak az OTP sunnyog sokáig, MKB tudja jól csinálni... Alteoban kisebb a mennyiség (4800 db), eladó és vételi oldal között 20-30 Ft-ra áll be, nem 10-12-re mint itt, ezzel nem szorítja szűk sávba, általában 3. legjobb eladó/vevő és gyakrabban kiáll, hagyja mozogni a papírt emelkedésben is.
tegyük fel, hogy nem javul jelentösen a helyzet addig (bar az kemeny lenne), hogy nezhet ki akkor egyaltalan a közgyüles "technikai" lebonyolitasa (gyülekezes, utazas, stb korlatozasok) figyelembevetelevel? Mert - nem mintha akkora elleneröket tudnank felsorakoztatni...de megis valamicsket - de igy meg inkabb atmegy barmilyen elönytelenebb vrop
User01, szerintem te magad vagy Robi, nyugodtan írd át a nick neved. :) Bocsánat nem szeretem a személyeskedést, és egyébként is kimondottan értékes hozzászólásokat olvashatunk tőled, de nincs más magyarázat, hogy miért kell védeni egy rosszul működő dolgot. Az árjegyző egyik alapvető küldetése lenne likviditást adni a piacnak. Csak akkor aktív az árjegyző, ha emelkedne a papír és egyébként is bőven lenne likviditás, amit mindig hősiesen visszaver és beszorítja a kereskedést egy érthetetlenül szűk sávba, amivel agyonüti a papír likviditását, és itt a kör bezárul. Ilyenkor kellene likviditás a papírnak, most hol a francban van az árjegyző?
Azért egy ilyen napon, amikor az egész BÉT-en óriási pánik van/volt, volt ma részvény -27%-ban is (Nord), OTP is volt több mint 15% minuszban, nem biztos, hogy a legjobb példa arra, hogy mi lenne árjegyző nélkül... Másrészt az emberek várják, ezért se lépnek adnak/vesznek még. De szépen látszott, ahogy 504-594-ről mentek közelebb óvatosan az eladók és vevők, 530-550 volt amikor legutóbb néztem, szóval a piac is megoldja árjegyző nélkül. Ettől függetlenül vannak az árjegyzőnek előnyei és hátrányai, de ez az élcelődés pont ma szerintem felesleges.
Árjegyző mellett 50 millás forgalom is volt, 3% árváltozáson belül. Most, árjegyző nélkül egy kisnyugdíjas a havi alamizsnájából 10%-kal tudja megmozgatni az árfolyamot.
Vajon melyik vonzza jobban azon befektetőket, akik egy 10 éves, használt miautónk áránál valamicskével többet akarnak valahova befektetni?
Tudom, az árjegyző nem a lyukas zoknit stoppolók kedvence, de nem is nekik vezette be a BÉT.
PANNERGY