Max sört pálinkával, amíg nem nemzeti monopólium. Nincs már mivel, a cash kell vállalkozás építésre meg utazásra. Még az hiányzik, hogy a költőpénzt is beletegyem.
Jó, jó, csak ugye senki nem látja előre, hol van az alja, én 13100-nál szálltam be, most már 12 ezer alatt nem tudom hol vegyek még, az is lehet, hogy hamarosan 10k alá megy, és ott vehetek, de az is lehet, hogy még előtte fordul, és most elszalasztom az alkalmat.
A Mol-ban is közel 25%-os tulajdona van az államnak.
A MOlnak átlagos, vagy inkább átlag alatti a forgalma. Tehát az nem lehet kifogás, hogy rossz a tulajdonosi kör, hogy valamelyik tulaj adja. Nem is azzal van a gond, hogy adja valaki, hanem azzal hogy nincs rá vételi érdeklődés még ekkora esés után sem. Még jó hogy bekerültünk a xetrába :(
A hatalmas különbségek szerintem a tulajdonosi struktúrából adódnak. A PKN-nek, OMV-nek 4-5 nagy tulajdonosa van (mindegyikben az állam a legnagyobb). Ehhez képest a MOL-ban az Unicredittől, OTPtől kezdve az iraki kormányig az atyaúristen is tulajdonos. Ha egyikük megszorul, önti a részvényeit. Mostanában jött a hír, hogy pl. az Unicredit mekkora veszteségeket szenvedett el. A DANA problémái ismertek, az irakiak berágtak a Shaikan miatt, stb. Lehet bármilyen a régiós olajcégek értékeltsége, ha valaki nagyban táraz ki. Szerintem ez is benne van az elmúlt hetek (hónapok) szarakodásában.
Tavaly évben -16,5-ot teljesített a Mol, de idén még az első negyedévnek sincs vége és már elérte a tavalyi -16,5%-os esést. 2 év -33% !!!
Kb 2 éve 10%-al magasabban volt a Mol árfolyama, mint a PKN. Ma viszont -23%-al van a Mol alacsonyabb szinten, mint a lengyel szektor társ. link
Szerintem itt az az alapvető probléma, hogy megy a beszaratás. El kell dönteni, hogy elég olcsó e a papír vagy sem. Szerintem a legtöbb kisbefektetőnek ez már nagyon túladott, és 2,6%-os jegybanki alapkamat mellett két lehetősége van: 1. örömét leli abban, hogy van megtakarítása és hazaviszi, minden nap megszámolja és szagolgatja; 2. berakja egy viszonylag biztonságot részvénybe és meghatározz egy elvárt hozamot az elkövetkező 1 évre. Szerintem nem túl nagy kockázatvállalással a 2. a jó döntés. Viszont hozzá tartozik, hogy teljesen felesleges itt 1-2-300 forinton görcsölni. Lejjebb megy hát lejjebb megy, menjen! Egyetlen egy esés sem tart örökké! Aki hosszú távon tud gondolkodni és képes pszichésen elfogadni a tényt, hogy ebből nem holnap lesz profit, az igenis nyerni fog az ügyleten! Teljesen felesleges 200 ft-on bánkódni. Én személy szerint tegnap vettem és lehet, hogy baromságot csináltam, de nem a brókerem palizott be, hanem úgy gondolom, hogy ha le is megy 11K-ig, év végégre 15k lesz. Egyszer úgyis elfogy short!
Csak olvaslak Benneteket-nem szeretek írni-
de mindenesetre elgondolkodtatóak a certik kiütési pontjai: 11.600, 11.500,11.400, 11.300, aztán 11.000 és a legutóbbi amit helyesen adtál meg és most 2014.02.18.-án tettek fel 10.800 kiütéssel--igaz, azért más termék, mint a részvény....
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.