Értem én Kimpaa,csak azt nem hogy a Mol miért ennyivel szarabb mint a többi!Mert hogy pont semmi nem változott az októberi 15 ks szintekhez képest!Sőt sztem nem lesz rossza gyj sem!
Hátha felvásárolják hír az komoly tényező, a Mol is akkor száguldott..
Gondolj bele, innen 50% lenne a Tkom ha megvennék. De a Mol is lehetne most annyi. Simán rallyzna ez is, mint mikor az ÖMV akarta megvenni.
Ez a speka most.
Már én is így vagyok vele. Ha majd megoldódik az INA ügy akkor veszek. Addig a korrekciók veszélyesek. Nyertem is velük de utána többet elbuktam.
Ma reggel Tkom-t vettem, bejött. Ott most kivárok, ráérek. Ha a Molt is beöntötték az INA eladásra vagy megmaradt az INA és megindul akkor veszek. Nem zavar már ha nem a minimumon sikerül.
Igen volt részvényem. Dana öntés előtt 18K-ról. A nagy megmondás brokik részéről tavaly simán megvolt márciusban: „ Év végén lesz jó már csak!” – azt tudjuk milyen jó lett. Részemről -600K… 1 éve folyamatosan követek minden hírt és 14,5-nél adtam az utolsó pakkom is. Bíztam a papperban, de már egy csepp bizalmam sincs benne. Ha megoldódik ez a bizonytalanság visszaveszem. Addig elkerülöm.
Pont az várható, mint a Richter gyorsjelentése előtt: más lett, mint amit vártak.
Szóval a Molly esetében is kb. ugyanez a helyzet szerintem. Vagy jó lesz vagy nem. Ez várható. :)
Nézegettem a Rosneftet. A piaci kapitalizáció szerint kb 12 x nagyobb, mint a Mol. Arányaiban néznénk a profitot, akkor a Mol-nak éves szinte kb. 500 mrd nettó eredményt kellene elérni.
Ebből következtetve jobb üzlet a kitermelés, majd eladása finomítóknak, mintsem ennek az ellenkezője, amit a Mol is csinál.
Tehát az sem lenne rossz elképzelés, ha az INA-ért cserébe a Rosnefttől, vagy már oros vevőtől kitermelést kapnának. Tehát nem biztos, hogy a terjeszkedés jobb üzlet, mint a kitermelés. Igaz jóval kockázatosabb, de ezért cserébe magasabb hozam is elérhető. Bár a az adriai koncesszió sem lenne rossz bolt. Persze kérdés mennyiért adnák a horvátok, ha egyáltalán a MOL/INA páros nyerné el.
INA megtartása esetén borítékolható a Sisaki leírása + Rijekai felújítása + 25% állami tulaj megvétele az irányításért cserébe.
Habár a Sisakit nem írnák le, hanem továbbra is finomítással foglakozna sokkal több pénzbe kerülne, mint a Mantovaikoz hasonlóan leírni és egy kereskedelmi, vagy logisztikai egységgé átalakítani.
Az INA megtartása lehet hogy középtávon sokkal nagyobb terhet, veszteséget jelentene, mint egy upstream felépítése az ellenértékéből.
INA megtartása esetén borítékolható a Sisaki leírása + Rijekai felújítása + 25% állami tulaj megvétele az irányításért cserébe.
Habár a Sisakit nem írnák le, hanem továbbra is finomítással foglakozna sokkal több pénzbe kerülne, mint a Mantovaikoz hasonlóan leírni és egy kereskedelmi, vagy logisztikai egységgé átalakítani.
Az INA megtartása lehet hogy középtávon sokkal nagyobb terhet, veszteséget jelentene, mint egy upstream felépítése az ellenértékéből.
Vagy kitermelés csereüzletet kérni a Rosnefttől az INA-ért cserébe.
Kb 12-szer nagyobb a Rosnyeft a Mol-nál és az eredményeket nézzük arányaiban, akkor a Mol-nak 480 mrdFt adózott eredményt kellene elérni. Valószínű nem a megvett és finomított termékekben van a nagyobb cash, hanem a kitermelt és finomítóknak eladott termékből. Szerintem a kitermelésre kellene a nagyobb hangsúlyt fektetni, nem a régiós terjeszkedésre. Bár az adriai térség kitermelése sem lenne rossz üzlet, csak kérdés mennyit kérnének érte a horvátok.
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.