4 kérdéssel lentebb: "Az elmúlt években GDP-arányosan nagyjából 6%-on volt a megtakarítási
ráta, az állampapírok piaci részesedése ebből a GDP 2%-a környékén
mozgott. Most az fog változni az eddigiekhez képest, hogy a lakossági
állampapír-tulajdonosok kamatjövedelme jelentősen megugrik. Ugyanannyit
várunk most is nettó lakossági finanszírozásként, amit a lakosság eddig
is megtakarított és hozzánk hozott, ezt segíti a jóval nagyobb
kamatjövedelem." Majd meglátjuk. Ha valamire nagy a kereslet, az lentebb nyomja a kamatszintet. Ha nem kell senkinek, az meg feljebb.
Vki transzferált már ugyfelek között Pmáp-ot? A fogadó ügyfélnek hol kell jóváhagyni?mert 1 órája elinditottam a küldést az egyik számláról,ott jóváhagyásra vár a státusz,de a fogadó fél felületén semmi jele még semminek
tőzsdés osztalék is benne van ha nem tbsz. (viszont tényleg nagyon értelmetlen így a cikk, megnéztem a linkelt tanulmányt ráadasul az sem foglalkozik semmilyen szinten ezzel a "részletkérdéssel" így a 100ezres szám nem túl releváns, inkabb csak dobálózni jó.)
Ráadásul az adóbevallásban nem jelenik meg minden tőke jövedelem. A bankszámlás kamat, az állampapír hozam ami adó mentes nincs benne, sőt a TBSZ-en kereskedett sem ha nem töröd fel. Klasszikusan ami benne van az a cégektől kapott osztalék adója (nem tőzsdés) és a befektetési számlán kereskedés eredménye, ha nem tbsz-es.
Bár az lenne :-) Nem akartam belevinni, de mindhárman klasszikus kisnyugdíjasok. Csak arra szerettem volna rámutatni, hogy a háttér, teljes kép nélkül manipulatív ilyen következtetéseket levonni, mint ami a cikkben van. Mondjuk a telexes Vilmosunknak illett volna eljutnia és ott gondolkodóba esnie, hogy 2007-ről -> 2023-ra kb 400 ezerrel több öregségi nyugdíjas lett, egy részük (jó részük?) gyarapítja a munkajövedelemmel nem rendelkezők táborát. A tanulmány írja is, hogy 2022-ben 134 ezer nyugdíjas dolgozott. Nem a 400 növekményből, hanem a teljes nyugdíjas rétegből. Kövi kérdés tehát, hogy a 400e növekményből (mint potenciális kulákok közül) mennyien esnek ki amiatt, hogy van tisztességes munkajövedelmük, és a maradéknak vajon hányadrésze rendelkezik megtakarítással és így tőkejövedelemmel? Jó, hogy linkelve lett a cikk, radar alatt maradt volna.
3 személyt ismerek is ebből a 100 ezerből, egyik az anyósom, a másik kettő pedig az édesszüleim. Mindhárman nyugdíjasok, munkajövedelmük nincs, viszont mindhármuknak van tőkejövedelmük: különböző mértékben tartanak magyar állampapírt. Jó a cikk, jók a következtetések! :-)
Magyar Állampapír tulajok