Az infláció ténye nem kérdes. A mérték viszont igen, és gondolhatunk bármit, az csak utólag fog kiderülni. Ezért van az, hogy mindenki más-más poziciót vesz fel. Én nem gondolom, hogy jelentősen emelkedik majd, szerintem a jelenlegi +-1%-ban lesz 2026-ban is.
Tisztelt ,egyben kedves megtakarítók, ti nemgondoltok az inflációra ,egyben a közelgő vállasztásra? 1.,Tessékl nekem arra választ adni, mennyit ígér mind két oldal(Tisza - Fidesz) 2.,Miből lesz ez megoldva? 3.,Mit gondolsz, ez nem nyomja fel az inflációt ?? 4.,-(Nekem csupán egy válaszom van közel 18-hónapra -majd a végén leirom .) 5.,Várom ,ha megtiszteltek ,válaszaitokkal felém ,hogy ti ,hogyan látjátok???
Néha én is írom már: "too much", de nem zavar. Az előbbi gondolatban megemlítettelek. Hogy ha már nyugdíjmegtakarítás, akkor venni kell 1 ingatlant, kiadni, és pörgetni a hitelt. Ez a legjobb választás. Aztán 20 év múlva ott a kezemben egy hitelmentes lakás, gigászi értékben. És nem kell attól tartani, hogy az ÖNYP-sek kiszúrják a szememet X évben 2-3%-os értéknövekedéssel, ingatlanár meg repül 15%-ot, lásd 3%-os lakáshitel. Persze ez a 3%-os hitel nem végtelen idejű, de figyeljétek meg, ez a hitel leáll, az ingatlanok értéke fent fog ragadni emeltebb szinten, nem fog annyira visszavándorolni, mint előtte. Mert tartani kell az értéket. Ha a hülyék megvették az ingatlant +15%-os áron, akkor utána is. Lehet addigra a piaci kamat lesz 3%, vagy még annyi se.
20-30 év alatt amit most félreraksz, vegyünk példának 100k Ft-ot. Ez pl. lenne egy ingatlan havi törlesztője "önrész", a másik felét (vagy picivel nagyobb részét) a bérlő fizeti, később sem növeled a nyugdíjcélú megtakarítást, csak 100k, függetlenül attól ,hogy többet is tudnál félretenni. Az így félrerakott 100k Ft-ok (tippre - mivel nem tudok kalkulálni ezzel - nem ismerem) nem fognak annyit érni, mint az ingatlan 20 év múlva. A fenti példában a bérlő legalább ugyanannyit pakol hozzá a megtakarításodhoz, tehát mintha duplázva takarítanál meg. 20 évet alatt így lesz egy ~ 200k*240 = 48M Ft értékű ingatlanod minimum (úgy, hogy értéknövekedéssel nem is kalkuláltam), tehát ez a 48M értékű ingatlan 20 év múlva alsóhangon dupláz még, számoljunk 100M Ft Míg a 100k-val kalkulált megtakarítás (kamatos kamatot nem számoltam, csak szimplán szorzok): 100*240 = 24M, 20 év alatt négyszerez az ÖNYP? Erre írtam, ha választanék, havi fix ÖNYP, vagy 1 ingatlan, akkor inkább 1 ingatlan mellett döntenék, mert legalább 2x akkora értéket halmoznék fel az évek alatt (miközben még növekedik is az értéke), emellett valószínűleg jóval jobban növekedne az értéke, mint az ÖNYP kamatokkal-állami támogatásokkal. //az teljesen más, hogy nem takarítok meg, semmit nem rakok félre, és utána csodálkoznék. Erről szó sincs. Amit nem értettem, az írásodból. A megtakarítás elején nem tudtál volna venni egy lakást (hitelre sem, ha jól értem), most ebből tudnál kp? Hát biztosan nem. Annyival nem raktál félre többet, hogy kompenzáld az ingatlanár-boomot. Gyakorlatilag az T-5 éve félrerakott pénz, durván elinflálódott. Ami most "reál"-értéken "értékes", az 20 év múlva nem sokat ér, csak az utóbbi 3-4 év példája. Lehet itten kalkulálgatni ide oda osztani szorozni, de továbbra is Tihamér "gondolatát" tekintem a legideálisabb befektetésnek.
"Igen, az ingatlan értékálló, casht is termel. Két baj lehet vele öregkorban. 1. Foglalkozni kell vele. 2. Csak egyben adható el. Nincs olyan, hogy kellene 10 millió egy fogsorra, eladjuk a kisszobát." . De van. Úgy hívjuk hogy garázs. Ingatlan portfolion belül is kell a diverzifikáció.✔️ 👍
"Nekem az a problémám a hosszútávú megtakarításokkal, hogy most 2025-ben
félreraksz, mit ér most? Jóval többet, mint 20-30 év múlva." Öreg is vagyok, fáradt is vagyok, de valamit elírtál. Amit most megtakarítasz az annyi amennyit megtakarítasz, 20-30 év múlva mit fog érni ki tudja? Én az elmúlt 30 évről beszélek, én félre raktam, van is megtakarításom, amikor elkezdtem nem tudtam volna egy lakást vagy egy új autót megvenni most meg tudom venni ha akarom kp. Gyerekeim az elmúlt 4 évben félreraktak behúzták az önrészt és vettek lakást. Megoldható a dolog. Persze az 1 hónap síelés és 1 hónap Bali nyaralás nem fér bele. Az osztálytársaik nem takarítottak meg semmit nincs semennyi megtakarításuk. Nekem a költő pénz van állampapírban cash-flow-ra méretezve, a többi részvény, ezért a második fele a levelednek számomra nem érdekes.
" . Foglalkozni kell vele. " -- na ez sem teljesen igaz amiota van airbnb-s kiado lakasokra specialozodott ceg nem egy hirdetik szervezik kulcsoznak takaritjak karbantartjak (8 ismerek takatito vallakozot aki ilyennek melozik) berloi kockazat a hosszutavu kiadashoz kepest elenyeszo .. a lokott peter jones is ugy porgettett a csucson temerdek lakast hogy csak 50 volt a sajatja azok is az elejen hitelelel hulyere terhelve https://www.youtube.com/watch?v=jLmf4XWpyps 100 lakást pörget az Airbnb GURU! #31 - vendégünk: Peter Jones --- amugy egy alacsony cingar ureg talalkoztunk mar beszelgettunk is par szot, es szereny volt
no ezzel nem ertek egyet nagyonis eladhato egy nagyobb tarsashazi lakas egy resze ha jo az alaprajz zokszo nelkul vennek belole egy darabkat megfelelo aron --- aki hitettlenkefik nezzen csak ra hany darab ugyvedi hasznalati megosztasos szetdarabolt lakast hirdettnek evek ota es van rajuk kereslet
Igen, az ingatlan értékálló, casht is termel. Két baj lehet vele öregkorban. 1. Foglalkozni kell vele. 2. Csak egyben adható el. Nincs olyan, hogy kellene 10 millió egy fogsorra, eladjuk a kisszobát.
Amennyit beszélek róla, annyira keveset variálok valójában. PMÁP kamat megjött, akkor a PMÁP tőke ~ 13% százalékát egyből átraktam 2029N BMÁP-ba + szinte a teljes PMÁP kamat szintén ebbe vándorolt. Azóta csak a FIXMÁP-ba pakolgatok. A PMÁP kamatfizetéskor még csak 3 éves FIXMÁP volt (2028/Q12), a következő packok már az 5 éves FIXMÁPba mentek. Tehát túl sokat valójában nem variálok.
"Ha szar van évente 1x átteszi", csak nem évi -1% mellett, akkor nincs értelme áttenni, főleg ha a jobb nem hoz annyival többet, ami lehet csak átmeneti. Ami biztos, így "fél év elteltével", a BMÁP volt a nyerő, ebben a fél évben. Sokan ebben látják a fantáziát, pedig pont ez szambázhatna le igen hamar 7%-ról délre. Nem kell hozzá sok, egy kis nyugalom a világban + pici kilábalás a kakából, akárhogyan is. Kb. abban sem hittek sokan, hogy itt 410-ről lejön az EUR HUF 391-re, pedig lejött ide. Akkor miért ne javulhatna kicsit a gazdaság?
Ahogy a minimálbér emelkedik, úgy igazodnak az ingatlanárak is hozzá. minimálbér X 20 ÉV = ingatlanár, egy egyszerű példával. Simán lehet egy 20-30%-os minimálbéremelkedés 3-4-5 év alatt, az újabb 20-30%-os ingatlanár emelkedést hoz.
Te szerelmes vagy az Állampapírokba. :-) Egész nap róluk beszélsz! Átlag ember berakja , 3 havonta kamaty, ha szar van évente egyszer átteszi amúgy le van szarva. :-) Tőlem írhatsz én szívesen olvasom de néha too much már..:-) Mindegy. viccelek! :-)
Ha választanom kellene most, hogy 20 évig fizetünk magunknak nyugdíjcélú megtakarítást, vagy inkább felveszünk egy 3%-os hitelt egy lakásra, akkor inkább 1 lakás mellett döntenék. Kiadnánk albérletbe, besegítene a törlesztőbe. 20 év alatt kipörgetjük, van egy biztos pont, ami értékálló, relatíve. Az ingatlanárak "a fák nem nőnek az égig"? vagy mégis?
Kicsit rossz hasonlatnak érzem. Itt nem arról van szó, hogy egyáltalán nem rakok-rakunk félre, hanem a tizedek harcáról. Bár még nem kezdtünk el félrerakni nyugdíjra, az igaz. Nekem az a problémám a hosszútávú megtakarításokkal, hogy most 2025-ben félreraksz, mit ér most? Jóval többet, mint 20-30 év múlva. Látva a lakásárak 3-4x értékét, aki inkább hitelt vett fel egy lakásra, mintsem nyugdíjmegtakarításra pakolgatott félre, az a többszörösét hozza neki, idővel. Unokatestvérem elkezdett félrepakolgatni lakásra, mire odaért, hogy na lenne pénzem "valamire", már a felét se érte a pénze, mert hirtelen duplázódtak az árak. Én a nyugdíjcélú megtakarításokról is ezt gondolom, MOST. Vissza az eredeti "story"-hoz. 2 év alatt a PMÁP tartása mellett ennyivel lesz több: 1+ 5,2%+6% = 111,2 % Ha visszaváltom a PMÁP-ot, és FIXMÁPra váltok, akkor 0,99*( 1+2*6,5) = 111,87% Kamatos kamat elve a PMÁP-nál is játszik kamatfordulónál, sok kicsi sokra megy alapon a fixmáp 3 havi fizetése előnyösebb. Tisztában vagyok vele. MÁP+ vs. FIXMÁP 5Y Anno kiszámoltam, hogy kb. 1,5%-al a fixmáp nyer a kamatos kamat elve miatt, még csökkenő (6,5>3,5% 5 év alatt) kamatkörnyezet esetén is. Viszont ehhez 3 havonta újra be kell fektetni a kamatot, egy napot sem szabad késlekedni, ezért a +1,5%-ért. Megéri vele szutykolni, 5 év +1,5%-ért? Én szutykolok vele, ami teljesen az ellentéte annak a logikának, hogy akkor miért nem váltom le a PMÁP-ot, ha mégis szutykolok a tizedekért. Jönnek a választások, pénzosztások, ha eltörlik az árrésstoppot (ha eltörlik), bármi történik a vámok miatt, stb, stb. 1x már megtapasztaltuk mi lett a vége, és ha mégis bedurran a PMÁP? Ezt nem látni előre. Míg a MÁP+ FIXMÁP-ot látom, mert kalkulálható, ezért a jelenleg friss tőkét + kamatot fixmápba forgatom. BMÁP közelít a kritikus 6,5%-hoz. Ha meg mégse lesz igazam, akkor addig is örülök a 2029N mágikus kamatának.
Nekem és páromnak is van ÖNYP. Meglepően sok pénz gyűlt össze rajta 20+ év alatt. Az elején 30% adójóváírás volt rá, aztán csak 20%, igen, ezek csak egyszer járnak, de sok kicsi sokra megy, a kamatos kamat idővel szép szám lesz. Ez a mi befektetési alapunk, rájuk bízzuk, hova fektetik.
Magyar Állampapír tulajok