A Bónusz Magyar Állampapír idő előtt visszaváltható? 2025/N sorozaton gondolkodom. A Webkincstár appban a készletnél és szabad értékpapír menüpont alatt látom, viszont, ha rámegyek, a főoldalon az eladás gombra, akkor már nem látom az eladható papírok között. megnéztem a közleményét: https://www.allampapir.hu/dokumentumok/382156ad-9bc1-4d8b-819c-c26344537e82.pdf Itt sem látom a szokásos szöveget, hogy napi árfolyamot jegyeznek rá... Vagy előfordulhat, hogy a holnapi kamatfizetés miatt nem lehet eladni? Ha jól értem, ma teszik közzé a következő negyedéves hozamát, mint a kamatforduló előtti 4 munkanapot követő munkanap. Ezzel kapcsolatban van tapasztalatotok, hogy hány óra körül történik? (Bár a keddig kincstárjegy aukció alapján azért megbecsülhető a pontos kamat...) Még egy kérdés, volt már tapasztalatotok BMÁP idő előtti visszaváltással kapcsolatban? Ennek a papírnak is azonnal megjelenik a számlán, tehát akár kiutalható, vagy várni kell, pl D+2?
Sőt pontosítok: ha 62%-os árfolyamon veszed, és lejáratkor 100-on fizetik ki a tőket, akkor az árfolyamnyereség nem 100-62= 38%, hanem 100/62-1=61,3%. A kifizetett (és hipotetikusan újrabefektetett) kamatokkal együtt jön ki a kb. 6,5%-os jelenlegi hozam, ami az ÁKK oldalán látható
Lejáratig tartva a mai napon vásárolva és még 17 évét tartva kb.a mostani árfolyamon kb.62% a 2041/A,2041-ben +89% hozamot biztosít,17x3%plusz a 38%,a 100%-ig.
Képzeld el, hogy bankbetétbe teszed a pénzt 2041 lejárattal fix éves 3% kamattal. Aztán 1 hónappal később a bankbetét kamatok 6%-ra emelkednek, de a tied még 17 éven át fix marad. Ha vissza szeretnéd váltani, hogy inkább 6%-ost tartanál, akkor pedig kb 50%-on veszik csak meg tőled. Buktál. Vagy a piaci tényleges kamaton, vagy a visszaváltáson. Kb ez a logika játszik a fix nagyon hosszú papíroknál. Fordítva is működik, ha a kamat 1%-ra csökkenne, a visszaváltáai ár jelentősen nőne. Aki ezt nem érti, az még véletlenül se vegyen fix kamatozású hosszú lejáratú kötvényt.
nem értem, hogy lehet rajta lejáratkor bukni. akkor nem a 100%-os névérték jár vissza, a megvett 50-60-70 helyett? menet közben ingázik az árfolyam, azt értem. de ha nem adod el, kitartod a végéig, azt adják, ami "le van írva papíron", vagy nem?
Elöbb érdemes megérteni/utánanézni mielött ebbe beruházól, ez nagyon nem PMÁP, ha elég rövid lejáratút veszel, főleg 100%-os vételi árfolyam felett, még bukhatsz is rajta, még akár lejáratkor is, hiába fizetik 100%-on a végén, kamat és időtáv függvényében. Faggasd elöbb a chatgpt-t például, YTM-ről és hasonlókról, vagy a youtube/google párost. Aztán ha véletlen a kiadási év 2019 elötti még megeshet hogy adózni is kéne. De amúgy lehet "szeretni" akár a 2041/A -t is, ha jókor veszed :)
Fixmáp 2 év alatt,de ha megvárod a 3 évet kockázatmentes +20,25% nettó hozam, idegeskedés nélkül.2041 lejáratúval beprobálkozni 2 évre, szerintem hazárdirozás.Ha pediglen szeretnél kockáztatni arra ott van a tőzsde,pl.most kezd aljat keresni a MOL véleményem szerint.
Ha nem lettek volna elég riasztóak az eddigi válaszok, akkor készíts egy kis számítást, hogy ennek a 2041-es lejáratú (kb. 17 év hátralévő futamidő!) kötvénynek hogyan változna az elméleti árfolyama, ha a kamatkörnyezet változik 1%-ot pluszban, és 1%-ot mínuszban. Ehhez jön még a Kincstár által szabadon megállapított vételi/eladási marzs. És a végén a kérdés, hogy akarsz-e ekkora kockázatot egy kötvénnyel. Nekem az a véleményem, hogy ha ez a kérdés így egyáltalán felmerült, akkor válassz nyugodtan valamilyen lakossági kötvényt, vagy esetleg rövid távra DKJ-t.
Igen, gondoltam, csak én a Államkötvényre gondoltam amit Ktamask Is írt pl 2041/A is... Gondoltam kipróbálom egy rövid lejárattal mondjuk 2026/ valamivel.. hogy alakul
Az ok, de ha 2041-ig tartod, akkor nem buksz semmit. Csakhát tartani kell 2041-ig. Ide tényleg azt a pénzt kell tenni, ami tutira nem kell 2041-ig. HA addig lesz még élet a földön.
Ha induláskor vettél 2041/A kötvényt akkor jártál 60%-os bukóban is. Ha 2,5év után eladtad, mert megijedtél, vagy kellett a pénz akkor minden millión buktál 600k-t :) Tehát ezt a papirt meg tudtad venni a névérték ~40%-án is "nemrég". De ha pl.: 2022 őszén vettél ilyen kötvényt akkor kasza van. Van ilyen a csoportban. Kötvényeknél keményen mozoghat ez eladási és a vételi árfolyam a kereslet függvényében. https://privatbankar.hu/cikkek/kotveny/hatvan-szazalekos-buko-allampapiron-onnek-is-sikerulhet.html
Ha idő előtt visszaváltod, az aktuális felhalmozott kamatot megkapod, -1% vagy -0,5% (MÁP+) bünti mellett. ez a bünti a névértékből jön le az állampapíroknál.
Röviden összefoglalva, ha esetleg nem látnád a különbséget. Az állampapírokat névértéken veszed, a névérték kamatozik. Lejáratkor a névérték jár vissza. + időközben kaptál kamatot, folyószámlára, MÁK számlára. Ha idő előtt visszaváltod, az aktuális felhalmozott kamatot megkapod, -1% vagy -0,5% (MÁP+) bünti mellett. Az államkötvényt, ha jól értelmezem, a névérték 50-60-70%-ért veszed. A lejáratkor 100%-os névértékre felhízlalt állapotban kapod meg, tehát ott eleve van egy nagy "kamat" ugrás. + ha jól tudom, az elméleti 100%-os névérték kamatozik alacsonyabb kamat%-al (pl. 2041/A 3%-al), mint az aktuális állampapírok. De ugye ez a 50-60-70% >>100% ezt kompenzálja. Összességében ,hosszú futamidővel, évi 6-7% körüli kamat jár most, durván. (csak tippeltem ezt a 6-7%-ot, de valahogy így kell elképzelni) Nekem nincs. Azért itt az Államkötvényeknél tudnak trükközni az idő előtti visszaváltási értékekkel tehát nem -1% vagy -0,5% a bünti, hanem akár nagyobb, talán ez miatt kockázatosabb) Mintha ezt írták volna néha itt a fórumon, hogy ingázik, akár napi szinten is. De erről írjanak többet a többiek, annyira nem vagyok képben. Én maradok a jól bevált állampapíroknál, ott nincs ilyen kiszámíthatatlanság.
Magyar Állampapír tulajok