Értem, de üzemanyag nélkül nem megy az autó. Már pedig aki autóval jár, gyalog nem járhat. Ebből a szempontból rajtam sem múlik az infláció, én ugyanúgy tankolok.
Ezzel kinyúlt pólós fazonnal legyél óvatos. Nem nagyon hozza szóba, hogy épp' vehetsz a Kincstárban is EUR kötvényt, akkor az osztrák 2,88% (mínusz adó mínusz szochó) áll szemben a 3,9%-kal, és nem kell sehová sem menned.
Az ilyen fix államkötvények speka dolgok. Akkor lehet ez jó buli, ha lemennek a hozamok mondjuk 3-4%-ra, mert akkor felmegy az árfolyam, és olyankor gyorsan átárazódik. Aki vett ilyen 2033/A-t másfél éve 50%-on, azért az nem járt rosszul... pláne, ha eladta mondjuk fél éve 76% körül. Szóval magas kockázat, nehezített pálya, plusz szopatnak az óriási marzzsal, de sokat lehet vele nyerni is.
Miközben az elemzők az ügyben sem látnak tisztán, hogy mi várható itthon az önkormányzati választás után, kisbefektetőként szerintem nem szabad erőltetni ezeket at 1000 éves papírokat. Pláne, hogy az is kezd konszenzussá válni, hogy könnyen és hosszú időre beragadhat az ország az 5-10 kötötti inflációs sávba.
Tökéletesen értem. 19,1% PMÁP-hoz képest ~ 3 évnyi hozam kell a 2033/A-nál kb. Utána lehet,h elaraszolunk 3 év FIXMÁPPAL 21%. 19+21 = 40% 4 év alatt (értem, hogy ez nem mindennapi), de ezek a tények jelenleg. 6,78-al leosztva 5,89 év kamata a 2033/A-nál, közel +2 év kamata a zsebben, egy jó/jobb döntés miatt. 2033/A MÁK-nál a kamat résszel nem tud mit kezdeni az ember, ez is "hátrány". 16% és 19,1% kamatát ha visszarakja az ember, akár részben, az is szépen hozhat pluszban.. tehát az előzőhöz képest a 40% nem si 40%
Igen, ha végig megtartod akkor évi 6,78 % hozamod lesz minden évben a lejáratig. Ez fix. Hogy mennyire jársz jól, az attól függ hogy közben befektethetnéd sokkal magasabb kamatra is, mert felszaladnak a piaci kamatok..., vagy leesnek, és akkor örülsz, hogy a tied 6,78-at hoz, a másik meg csak mondjuk 1,5-et...
Eladható! De ez piaci alapon változó árfolyamon. Ma a 2033/A kötvényt 66,5952%-os árfolyam, és 0,074% felhalmozott kamat mellett 66,692%-ért veszi meg az Államkincstár. Ha te akarsz venni, akkor 70,2854%-os árfolyam, és 0,074% felhalmozott kamattal, 70,3594%-on kapod meg. Vagyis ma megveszed 703 594 Ft-ért, és 1 perc múlva visszaadhatod a Kincstárnak 666 920 Ft-ért. :)
Számold hozzá, hogy a névérték cirka 70 százalékáért kapod meg, vagyis lesz még a kifizetésig 30/0,7= 43% árfolyamnyereséged is a kamat mellé, ami viszont a 100% névértékre vetítve 2,25%, vagyis a 70%-ra már 3,2%! Nem véletlenül van oda írva, hogy éves 6,78%-os hozammal veheted meg. Ennyire jön ki ha az árfolyamnyereséget meg a kupon kamatot összevegyíted.
Magyar Államkötvény 2033/A vagy 2034/A. Ezekben mi a fantázia, ilyen fos kamatok mellett? Ennyire be akarod fektetni 10 évre? Jól olvasom, hogy 2,25%-ot adnak 1 évre? ez komoly? 10 év alatt 22,5%? BMÁP 3/5 éves FIXMÁP 3 éves Ez a 2 a favorit most.
Sajnos nem. Nekem sok 10év. Infla csökkenés és kamatcsökkentés is meginogott. Őszintén 2évnél többe nem gondolkodom előre most, de amúgy érdekes a kötvény szerintem annak aki hosszú kiszámítható hozamra megy. Most ünnepek miatt felfordultak napjaim, nem volt időm nézegetni
Magyar Állampapír tulajok