Nekem van hatalmas kertem, igyekszem mindent megtermelni benne. Van nagy terület füvesítve is, aztán medence, kerti tó. De a fóliában saját kezűleg megterelem a palántát, amit el lehet képzelni egy háztartásban. Rengeteg paradicsom, paprika ,karalábé , sárgarépa ,fehérrépa, zeller,hagyma, fokhagyma , borsó, zöldpaszuly ,uborka, retek, cékla, zöldfűszerek😉 Mindenből nagyon bőven, mivel semmit nem permetezek és ezáltal számítok természetes veszteségre. Viszont azok az ízek, úhh👍 És bőven jut télire is elrakni savanyúság , lecsó 😉. Emellet kis háztáji csirke, na az igazi kapirgálós ,nem felfújt combu, mellü😃 Szóval én még próbálom megőrizni az igazi hagyományos ízeket, szerencsére van is időm foglalkozni vele. Tőkehúst is nagyrészt háztájiból próbálom beszerezni.
mondjuk az nem baj, hogy 123-at vagy akár 149-et vizionálnak, a baj az, hogy már senki nem hisz benne hát, nagyon kiváncsi vagyok erre az rv-re, mi lesz a sorsa mondom, nekem már kihívás-kategória
mi beszélgettünk akkor azzal a paradicsomárus nénivel, azt mondta, aranyoskám, nem is könnyű eladni a napi szüretet, mert ránéznek és göcsörtös, nem ehhez szoktak a népek mondtam, én látom már így is, hogy csodás igazi paradicsom --hát, miért, mi lenne? ---- kérdezte a néni és tényleg, mi lenne más, mint egyszerűen napérlelte paradicsom, és nem az a halízű vacak, amit paradicsomként árulnak
Ahol kialakult múltja volt az" önellátó" életnek és amíg élnek azok akik ebben nőttek fel,addig lehet a falvakban élő Juli néniéktől hokedliről,becsületkasszába fizetve "igazi"terméket venni.Sajnos az egyre gyarapodó tömeget,csak tömegtermeléssel ellátott,feldolgozott és szervírozott kajával lehet ellátni.Ha sikerülne a pazarlást az évi 500kg alá csökkenteni más lenne a helyzet,de nem egyszerű a megoldás,mert a biológiát nem lehet megerőszakolni.Sajnos ezt hozza a tech.forradalom.Addig kell a falusi életet élvezni,ha rövid időre is a városban rekedteknek,vagy vándoroltaknak,amíg csak lehet,mert átalakulóba-el tűnőbe van az az életforma.Egyszerűbb ma már a kertet bevetni fűvel és hetente nyírni a levegőt szennyezve,mint ásót,kapát húzni-vonni és sírva fakadni,ha jön a jégverés,aszály,gomba és rovarhad,ami után csak a puszta anyaföld marad.
Bízva abban, hogy az AutoWallis tovább növeli profitabilitását, a Concorde elemzői felülvizsgálják korábbi, 123 forintos célárukat a társaság részvényeire és 149 forintra emelhetik azt, ami a jelenlegi részvényárfolyamhoz viszonyítva 43%-os növekedési potenciált jelent.
olyan szinten "nyomorult" és "rongyolt" a papír, hogy azon már csak röhögni lehet hello, 125-re váró elemző, szerinted eléri valaha? na és ezt a "kegyet", hogy beelemzi 125-re:) anyám
néztem ma a wallist is ---többek közt a nagy eladó eltűnt , a bálám szamarai vevők ott álltak venni, köztük én is 105.5-ön és 104-en, de aztán jött egy bátor eladó 106.5-re, megvettem tőle, ne nyomassza a tétel, betettem ----optimistán ---- 111.5-re az eladást:) ez a wallis..... ehhez nem türelem kell, hanem ELKÉPZELÉS na, elképzeltem és megvettem
pázmándon nyaraltunk egy családi házban és ott nénik kitettek kis asztalokat az út mellé és árulták a paradicsomot ----- megvettünk két kilót a nénitől ----- göcsörtös volt, mélypiros, és az a zamat ! ----- gyerekkorom paradicsoma ---- a kisunokám megkérdezte: ez a nagyon finom is paradicsom? nincs másik neve? mondtam, EZ A PARADICSOM, kicsim
Nem baj, én köszönöm, hogy egy másik (számomra új) szempontra is felhívtad a figyelmemet. A lényeg mindenesetre az, hogy magamfajta halandónak nem könnyű "jó" táplálékot magához venni, és mindezt reális áron. Magamnak megtermelni meg nem tudom, sem a növényt, sem a húst. Úgyhogy próbálkozunk, amennyire lehet, néha az egyik, néha a másik szempont kerül előbbre vagy éppen csúszik hátrébb.
Az a baj, hogy a nagy tömegben elérhető élelmiszerek nyomokban se olyanok mint 50 éve. Akkor a paradicsom paradicsom volt, ma meg talajt se lát a növény. Salátát hidrokultúrában termesztenek, paprikát kókuszrostban, stb. Az nem igaz, hogy a házikerti egészségesebb és növényvédőszer mentes míg a nagyüzemi egészségtelen, de az tutibiztos, hogy a nagyüzemi beltartalmi értékei messze elmaradnak a kerti zöldségektől.
bevallom nem olvastam végig a cikket, csak a google kidobta ahogy rákerestem a teljes kiőrlésű termék kockázat szavakra. Amit ezzel kapcsolatban leír az igaz. A többiről nem tudok nyilatkozni, bocsánat, hogy nem néztem meg jobban a forrást. :)
leves