Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Vanavrash
Vanavrash 2020. 08. 19. 16:17
Előzmény: #85322  glala
#85340
Hiba és kapnám az oltást de valóban mindent beleölném, a kevéske önerőhöz a hetekben beszéltek alapján kapnék kis kölcsönt amit megpróbálnék 1-2 éven belül visszafizetni. Ezért sem szeretnék túl nagyban gondolkodni. A KHR-nél viszont nem tudtam, hogy ha felvenném a diákhitelt és csak látják a rendszerben, hogy az majd terhelés lesz kevésbé számít. Sajnos nem ismerek olyat aki a diákhitel után vett fel lakáshitelt(vagy egyáltalán kapott), de ha a bankba bemegyek akkor lesz pár dolog amit megkérdezek. Azt viszont látom, hogy a K&H után a BB az ahol vagyok adja a legkedvezőbben a hitelt ami számomra jól jön, mivel 10 évre visszamenőleg is megnézhetik a számlamozgásom.
Tudom sokan befektetésnek veszik az ingatlant de ha lehet én nem szívesen adnám ki, így is nagy macera lesz ha majd egyszer a vidéki lakás rám és testvéreimre marad egyenes ági örökség miatt, mert eladni nem fogjuk, kiadni meg nem akarjuk, mert ha Ők vagy én hazaugranánk akkor lesz fedél a fejünk fölött de természetesen megértem a kiadásos álláspontú emberek véleményét is.
Fire73
Fire73 2020. 08. 19. 16:12
Előzmény: #85338  tihamer
#85339
Igen, de mi van, ha rossz volt a döntés? Két dolog tart Magyarországon életfogytiglan. Az egyik az emberölés minősített esetének börtön büntetése. A másik a végrehajtás.
tihamer
tihamer 2020. 08. 19. 16:10
Előzmény: #85337  Fire73
#85338
Ezért kell a racionális elemzés az életben, vagy úgyis írhatnám, hogy az angol hidegvér.
Mindenki a saját agyát programozza az életben, ki előítéletekre támaszkodva, ki pedig racionálisan analizálva az élet történéseit és ez alapján döntve bizonyos helyzetekben.
Fire73
Fire73 2020. 08. 19. 16:02
Előzmény: #85335  tihamer
#85337
Igen, Tihamér. Ha egyszer látott valaki egy közeli hozzátartozót vagy barátot alaposan bebukni CHF hitellel (én láttam, nagyon nem fáklyásmenet, és egy never ending szívás tud lenni belőle, szó szerint élethosszig tartó) akkor az az ember soha vagy nagyon sokáig hidegrázást kap a hitel szó hallatán.
Fire73
Fire73 2020. 08. 19. 15:49
Előzmény: #85334  csdy
#85336
Erre írtam már korábban, hogy a szerencsés eset, amikor a pár két tagja kb egyenlő helyzetből startol. Minden más eset magában hordozza a konfliktusokat. Persze, ha nincs belőle baj, akkor minden szép és jó volt, öröm és boldogság.
Először mindenki a gazdagabbat félti, mert majd jól elszedi a másik a pénzt, gondolják, és van is logika a félelemben.
De mi van, ha a gazdagabb fél hülyül meg a kapcsolatban? Pl. a fiú szülei adják a lakásra a nagyobb lóvét, majd az ifjak élik az életüket, születik egy gyerek, aztán a fiú félrekufircol, új nőcske jelenik meg. Válás, gyerekek anyánál, na de a lakás? A fiúnak kell az a lóvé az új kapcsolatba, az unokát meg kitenné az utcára? Húha, milyen csúnya perpatvar is lett az egészből, ember legyen a talpán, aki egy ilyen helyzetben nem érzi magát abszolút sértettnek.
tihamer
tihamer 2020. 08. 19. 15:49
Előzmény: #85334  csdy
#85335
" ne vegyünk fel hitelt, mert az veszélyes (volt a családban deviza károsult válással, súlyos betegséggel),"
Sokan beleesnek ebbe a hibába, mármint hogy a múlt alapján (előítélet) döntenek a jövővel kapcsolatban.
 Ez tipikus hiba. 
Mint mikor a kártya 21-ezésben egymásután 9-szer nyer valaki, no ekkor a többség meggyőződik, hogy a tizedik osztásnál is ez lesz. Holott ugyanúgy 50 % lesz rá az esély.  A jóslatok általában múlt orientáltak, ezért sem lehet következtetéseket levonni a múltbeli események alapján. 
A jelenben minden változik (pénznyomtatás ezerrel pl.), ami kihat a további árváltozásra hosszútávon.
csdy 2020. 08. 19. 15:36
Előzmény: #85332  Tibor78
#85334
Nálunk fordítva van, én tudok beszállni kevesebb összeggel és engem jobban zavartak azok a dolgok, hogy közös lakás két nag szobával a hugival, meg, hogy ne vegyünk fel hitelt, mert az veszélyes (volt a családban deviza károsult válással, súlyos betegséggel), meg hogy melyik városban vegyünk stb.
Én is kiakadtam, de aztán rájöttem, hogy igazuk van, de azt nem hagytam hogy beleszóljanak, így maradt az önerő gyüjtés. Ez egy döntés volt, ebből felismerem mi volt a hiba aztán tanulok belőle.
TitusPullo
TitusPullo 2020. 08. 19. 15:27
Előzmény: #85332  Tibor78
#85333
az ilyen nő/férfi annyit is ér. :)
Tibor78 2020. 08. 19. 15:20
Előzmény: #85330  csdy
#85332

Gyakran nem a gyerekük miatt ódzkodnak a szülők csak úgy odaadni a pénzt, hanem a kedves vagy nem kedves párja miatt.
Ismerek srácot, akinek vettek lakást a szülei és a menyasszonya kiverte a hisztériát, hogy kapjon ő is tulajdonrészt, mert hogy ő mossa a srác sz.ros gatyáját meg jöttek a szokásos érvek.
A srác meg bele is ment volna. A szülei úgy megijedtek emiatt, hogy nem merték a pénzt átutalni először és majdnem elbukták a lakást.Végül a szülők haszonélvezetet raktak rá, csak úgy mentek bele, hogy ne lehessen se eladni se elajándékozni a lakás egy részét.
Törölt felhasználó 2020. 08. 19. 15:09
Törölt hozzászólás
#85331
csdy 2020. 08. 19. 15:05
Előzmény: #85329  Fire73
#85330
Hát akkor azok addig sem voltak normálisak, csak a pénz kihozta belőlük.
Fire73
Fire73 2020. 08. 19. 15:01
Előzmény: #85323  csdy
#85329
Mentség legyen a szülők hozzáállására, hogy olyat is látni, hogy a fiatalok nem akarnak/tudnak fizetni, és a kezes szülők nyugdíjából pedig vonják a törlesztőt, mint a katonatiszt. Az addig normális gyerek és párja pedig meghülyülnek.
Tibor78 2020. 08. 19. 14:48
Előzmény: #85313  csdy
#85328

Kamatszint alatti bérlés az annyi, ha van önerőd mondjuk 10m és 5 évben gondolkodsz, akkor 5 év alatt azon biztonságos befektetéssel el tudsz érni 5% hozamot, évi 500e. Ha fel akarsz venni 15m hitelt, mert a lakás megvásárlásánál lesznek plusz kiadások is, akkor számolj erre mondjuk 3,8% kamatot. Azt hiszem annyiért van a legolcsóbb lakáshitel, ami legalább 5 vagy 10 évre rögzített kamatozású. Akkor az meg 570e pénz. Évi 1070e, havi 90e.
Tehát ha 90e pénzért tudsz bérelni, akkor gyakorlatilag annyi pénzt adsz ki, mint amennyibe neked a hitel kerülne. Állandóan azzal érvel mindenki, hogy albérletben égeti a pénzt, de azt meg elfelejti, hogy a bank is kamatot kér a pénze használatáért és a beforgatott önerőnek is van elmaradt haszna. Nem is kis összegek ezek.
Egy 25m kéglit szerintem 90e-ért még talán nem lehet kibérelni, de 100e-ért már talán, bár a mostani helyzetben talán már vannak ilyen lehetőségek. Ezt tényleg nem akarom megszakérteni :) mert amit én kiadok az 1+2-es és ennél drágább, nem igazán nézegetem a lentebb levő piacot.
Ha ennek a kéglinek nem nő jelentősen az ára a következő 5 évben, akkor láthatod, hogy 5 év múlva jobb pozícióban leszel, főleg ha marad a map+. Egyrész megmarad az önerőd tisztán, közben még tudsz önerőt gyűjteni, másrészt több időd lesz keresgélni és egyedi ajánlatot felhajtani, ez persze nincs kőbe vésve, hogy találni is fogsz, de az esélyed nagyobb rá. Harmadrészt megmarad az az előnyöd, hogy nem vagy egy helyhez kötve.
Ez volt évekig, évtizedig a helyzet 2014 előtt. Nem volt akkora hülyeség bérelni, mint ahogy sokan most beállítják.
Ha meg mégis új rakétázás kezdődik, akkor viszont azzal jársz jobban, ha most veszel.
Ezt tényleg nem lehet pontosan megmondani, mindenki tippel csak. Inkább gyűjtsd magadba az információt és próbáld meg magad megtippelni, mi várható és nem hallgatni senkinek a tippjére.
Nem segít rajtad, ha mondjuk ncseedet vagy akár engem gyalázol, hogy egy fórumban neked azt mondták vegyél vagy azt mondták, hogy bérelj :) Legyen a te döntésed és kész, ahogy te látod a dolgokat. Amelyik érveket te reálisabbnak gondolod.
Mondjuk tény, hogy nem könnyű döntés. Lásd az én esetemet. Megvettem a házat 2008-ban, a kamatszint alatti bérlés helyett és így sajnos kb egy fele értékű illetve árú házam van most, mint lehetett volna. Mert akkor stagnálásnak indult a piac. Jó, persze, szeretek itt lakni és ha nem kell soha eladnom, akkor mindegy is, de azért egy átlagember nem sok ingatlant tud venni életében, fontos a jól időzített beszálló.
Ugyanez fordítva, ha nem veszem meg a kéglit 2013-ban, akkor most a kamatokkal együtt kb 25 millióm lenne, amiből egy békási panyelt meg tudnék venni ugye, de szemben a befolyt bérleti díj + megnőtt lakásár valahol 45m körül. 2013-ban meg pont a fordítottja volt a piac, ha nem is érződött a levegőben a növekedés, de a nyomott vásárlási árak miatt a kiadás is hozott volna egy nagyjából állampapír szintű hozamot. Ez egy jelzés volt a beszállásra.
Értem, hogy sokan abban bíznak, hogy egy mostani vásárlással meg tudják majd ismételni a 2013-as sikert, de ez szerintem nagyon valószínűtlen.
Sokkal valószínűbb, hogy sok türelemmel lehet csak egy jó vételt csinálni és meg kell várni, amíg a piac megszelidül.
De ezek csak valószínüségek, dönstd el, hogy szerinted mi történik majd.
csdy 2020. 08. 19. 14:31
Előzmény: #85325  Fire73
#85327
Nekem, kb. 16% hitel lenne most, hogy legyen számbavehető tulajdoni hányadom.
tihamer
tihamer 2020. 08. 19. 14:30
#85326
"Ráadásul a maginfláció még magasabb szinten is van – 4,00%-ról megemelkedett 4,5%-ra júliusban -, ez a mutató pedig a szezonális, átmeneti változásokat kiszűrve inkább az alapfolyamatokat, az árakat hosszabb távon is befolyásoló tényezőket igyekszik megragadni. Éppen ezért az MNB is kiemelt figyelmet fordít a maginfláció alakulására.A maginfláció emelkedéséből – inflációt meghaladó mértékéből – arra lehet következtetni, hogy az áremelkedés mostani magas értéke nem csak egy kiugró, egyszeri eset volt."https://bankmonitor.hu/cikk/38-az-inflacio-mit-jelent-ez-ha-hitelunk-megtakaritasunk-van/?utm_source=Bankmonitor&utm_campaign=0a97abbdf2-MCH_newsletter_2020-08-18_activeuser&utm_medium=email&utm_term=0_8e77110119-0a97abbdf2-70484949&mc_cid=0a97abbdf2&mc_eid=e654b11c75
Fire73
Fire73 2020. 08. 19. 14:27
Előzmény: #85323  csdy
#85325
Nálam pl az első lakásom kb 15%-át hitelből vettem. A szüleim kezességet vállaltak (magyarul ha nem fizetek, ők az adósok). Nos, csak úgy nem vállaltak kezességet, jó alaposan megnézték és megszakértették a dolgot, majdnem elmaradt az adásvételi, mert valami apróságon kezdtek el vitatkozni velem, az eladóval és az ügyvéddel is. Nem viccelek, de kb a vételár 0,5%-án ment egy igen komoly vita (gondolom, ingatlanosok már találkoztak ilyenekkel, magánszemélyek nem biztos), hogy mi számít bele abba a vételárba. Szerencsére az eladó rugalmas volt, nekem csak a pofám égett egy kicsit, de megköttetett az üzlet.
CyrusTheGreat 2020. 08. 19. 14:24
#85324
Ikertornyok, kicsit nézegessük az aránytalanságokat. Mindegyik panel, 25.9M, kis szórással hasonló méretű lakások.Kezdjük mondjuk La Habanán:
https://ingatlan.com/xviii-ker/elado+lakas/panel-lakas/31677258#kiemelt-hirdetes
Aztán irány X. kerület:
https://ingatlan.com/x-ker/elado+lakas/panel-lakas/31619686
Következő állomás a pesti oldalon Újpest:
https://ingatlan.com/iv-ker/elado+lakas/panel-lakas/31559071#kiemelt-hirdetes
Evezzünk át a Dunán:
https://ingatlan.com/iii-ker/elado+lakas/panel-lakas/31661916
Végül utazzunk "kicsivel" délre:
https://ingatlan.com/xxii-ker/elado+lakas/panel-lakas/31673649
- - - - - - -
Hasonló azonosítók, hasonló időszak, hasonló paraméterek. Egymás viszonyítva melyik a leginkább túlárazott?
csdy 2020. 08. 19. 14:19
Előzmény: #85316  Fire73
#85323
Nem, hitellel ment volna. Ők, ha már beszállnak helikopterként javasolták, hogy a tesóval együtt menjünk egy nagy két szobásba közösen.
Ha én adnék önerőre, akkor nem így tennék, hanem felhívnám a figyelmet ezekre, nem azt mondanám, hogy mi igen, mi nem. 
Igen arányaiban lett jobb a helyzet, mert ha adnak is bele akkor sem szólnak/szólhatnak nagyon bele.
glala
glala 2020. 08. 19. 14:14
Előzmény: #85307  Vanavrash
#85322
Oké, így egy kicsit kevésbé gáz, mint elsőre gondoltam, bár az a része még nem világos, hogy az illetékre is már azért kérsz kölcsön, mert minden pénzedet egy minigarzonba ölnéd, vagy amúgy így képeznéd vésztartalékot?
A KHR kapcsán Cyrus megírta a frankót, ez is azért nyugtalanított, mert láthatóan ha a JTM-ről már hallottál is, még nem sajátítottad el igazán a lényegét.
Az viszont valószínű, hogy ha C tervre lenne szükséged, hogy kiadd a minigarzont, abból neccesen fogsz törlesztőrészletet fizetni.
Fire73
Fire73 2020. 08. 19. 14:14
Előzmény: #85314  CyrusTheGreat
#85321
Szerintem nem belső / külsőtől függ. A belső/jó és külső/jó kevésbé fog reccsenni vagy akár nem is fog reccsenni egyáltalán. Belső/rossz pl. 6-7-8-9. bizonyos részei, szerintem mindenki képes lenne beazonosítani. Külső/jó pl. Gazdagrét, ami szerintem nem reccsen majd nagyot, hiába külső.