Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 12. 16:02
Előzmény: #258  Hathor
#260
Igen, ez megindíthatja a piacot.
Már év elején újfajta kamattámogatott hitel bevezetését sürgette az OTP.-is.

Mindenképp a félszocpolhoz hasonló termékre lesz szükség.
Hathor
Hathor 2014. 06. 12. 10:11
Előzmény: #257  gyula1971
#259
Ja..
és az ABCkben is :D
Hathor
Hathor 2014. 06. 12. 10:10
Előzmény: #254  Hathor
#258

Ingatlan » Ingatlan lakáspiac
Jönnek a lakáspiaci támogatások? - Ha az államnak dolgozól hamarabb
2014. június 12. 10:05


"Várhatóan ősszel lesz olyan lakásépítési kezdeményezés, amelyről beszámolhatunk majd önöknek" - válaszolta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a TLE kérdésére. Varga szavai igazi égi mannát jelentenek a hosszú évek óta mostohagyermekként kezelt lakáspolitikának és támogatási rendszernek. Ha valóban hihetünk a régi-új miniszter szavainak, akkor idén ősszel már nem csak a nemzetgazdasági problémát jelentő devizahiteles ügy lesz az egyetlen lakáspolitikai kérdés az államigazgatásban, hanem megvalósulhat egy új - jelenleg még kérdéses, hogy milyen - támogatási rendszer, ami minimális reménysugarat adhat fiatalok és családok százezreinek.
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 10. 14:07
Előzmény: #255  Törölt felhasználó
#257
Hát mindenhol a palimadarat várják. A Balatoni ingatlanoknál is.

De igaz ez a használt autó piacra is.
Hathor
Hathor 2014. 06. 10. 13:12
Előzmény: #255  Törölt felhasználó
#256
ÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐ
Törölt felhasználó 2014. 06. 10. 13:00
Előzmény: #253  gyula1971
#255
Palimadarakra várnak a belvárosi lakáseladók
Túlárazott ingatlanokkal van tele a belvárosi ingatlanpiac, olcsón persze minden gyorsan gazdára találhat

Ugyanazzal a problémával küzdenek az ingatlanosok a budapesti belváros ingatlanpiacán, mint mindenhol máshol a fővárosban, ráadásul a helyzet abban sem különbözik, hogy errefelé is a legkisebb méretet keresik a vevők.

HIRDETÉS
A magyar tulajdonban lévő Balla Ingatlanirodák belvárosi kirendeltségének vezetője, Schneider Zoltán szerint igen élénk az érdeklődés a főváros belső részeiben, legfőképpen az V. és VI. kerületekben: itt egyáltalán nem hiányoznak a vevők, ráadásul a magyarok mellett a külföldiek is aktívak. A belvárosi kerületek jelentették korábban is a klasszikus érdeklődési területüket, s úgy látszik, hogy ez mostanra sem változott, pedig időközben túlélt az ingatlanpiac egy nagyon komoly válságot.

Ennek nyoma jelenleg abban érhető tetten, hogy az értékesítési árak alacsony szinten ragadtak le, és az árak emelkedésre az idei évben már aligha lehet számítani. A jelenlegi ingatlanpiaci helyzet legfőbb problémája egyébként az árak környékén keresendő. Schneider Zoltán szerint ugyanis jellemzően túlárazottak az eladó ingatlanok, a vevők arra várnak, hogy hátha lesz valaki, aki irreálisan magas árat is hajlandó fizetni lakásaikért. Szinte minden esetben úgy indulnak neki az értékesítésnek, hogy először meghirdetik magas áron, mivel változatlanul él fejükben az a képzet, hogy biztos van egy külföldi vevő, vagy akad „egy madár, aki ennyiért is megveszi”.

Ez azonban a legritkább esetben van így a Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője szerint. Sztereotípiából indulnak ki az eladók, előbb-utóbb azonban kénytelen szembesülni a valósággal, vagyis azzal, hogy a lakásvásárlók, még a külföldi befektetők is lényegesen megfontoltabbak annál, hogy áron felül vásároljanak. Addig azonban, amíg erre rájönnek, sok idő telik el, így túlárazott ingatlanokkal van tele a piac. Ezek értékesítési ideje rendkívül hosszú, vagy egyáltalán nem is kelnek el. Jellemzően az eladóknak 10-15 százalékkal mérsékelniük kell a kínálati árat, hogy végre megérkezzen a vevő. Mire viszont ilyen mértékben hajlandóak lecsökkenteni az árat, legalább 2-4 hónap telik el. A legjellemzőbb, hogy az eleve rosszul árazott lakások esetében 4-8 hónapig tart az. Ha egy ingatlant viszont már mindjárt az értékesítési folyamat elején helyesen áraznak be, akkor egy hónapon belül szinte biztosan elkel a lakás, de akár napokon belül is akadhat vevő.

Persze nem minden szegmensben azonos az érdeklődés. Az egyértelműen kirajzolódik, hogy a legkisebb lakásokat keresik a leginkább, azaz a 25-35 négyzetméteres kategóriába tartozó ingatlanok kelnek el a legkönnyebben. Ennek az az oka, hogy ezeket többnyire befektetési céllal vásárolják, azaz bérbe akarják adni leendő tulajdonosaik. Ráadásul van egy másik csoport is, aki ilyen méretű lakásokat keres: a vidékről Pestre költöző egyetemista, főiskolás fiatalok szülei. Nekik sokat számít az alacsony rezsi, ugyanakkor nem feltétel, hogy a házban lift is legyen. Ezek a kisméretű lakások 7-9 millió forintért cserélnek mostanában gazdát.

Az egy kategóriával nagyobb, 45-55 négyzetméteres lakások iránt is számottevő – bár az előbbinél kisebb a kereslet. A vevőik számára azonban már fontos, hogy ha felsőbb szinteken laknak, akkor legyen lift is a házban. Ezek a lakások átlagosan 12-15 millió forint közötti áron szoktak elkelni.

De nemcsak a lakásméretet tekintve vannak jobban felkapott kategóriák, hanem területi szempontból is. Az V. kerületben a vevők elsősorban az Országház és a Szent István körút közötti területen keresgélnek, míg a VI. kerületben az Andrássy út az örök sláger, de az onnan nyíló Hajós utcát, s általában az Opera környékét is kedvelik. Tágabb értelemben véve a teljes Nagykörúton belüli rész iránt jelentős az érdeklődés.

Aki az V. és a VI. kerületekben szeretne lakást vásárolni, az igen tág értékhatárok között válogathat. A VI. kerületben a minimum ár 150 ezer forint környékén található négyzetméterenként, míg a maximum valahol 800 ezer forintnál húzódik. Az átlag pedig 300-350 ezer forint környékén alakul. Az V. kerületben természetesen egy kicsit magasabbak az árak: itt az átlag 350-400 ezer forint négyzetméterenként, a legolcsóbban 270 ezer forintos négyzetméteráron lehet vásárolni, míg a plafon a négyzetméterenkénti 1,1 millió forintnál található. A fajlagosan drágább lakások még mindig a kisebb méretkategóriákba tartoznak, míg a nagyobb ingatlanokat alacsonyabb négyzetméteráron adják.

Összességében elmondható, hogy a szórás igen nagy: a VI. kerület egyik utcájában például lehet kapni akár 9 millióért is garzonlakást, de 90 millió forintos ingatlant is. Igaz utóbbi egy nagyobb, polgári lakás – jegyezte meg Schneider Zoltán.
Hathor
Hathor 2014. 06. 10. 12:58
Előzmény: #252  Hathor
#254
Mindenki lakást akar venni
2014. június 10. 12:15


Az átmeneti áprilisi mérséklődést követően újabb csúcsra ugrott az ingatlan adásvételek darabszáma májusra. A Duna House által becsült 8 464 tranzakció a válságot követő egyik legerősebb adat, amelyet csak a 2011-2012 fordulóját jellemző végtörlesztési, átmeneti időszak tudott felülmúlni. Az idei május így 12%-kal erősebb a tavalyi adatnál.

link
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 04. 15:30
Előzmény: #252  Hathor
#253
Ez igaz,de csak egy szűk régióra koncentrálódik!

Inkább ez fogja megmozgatni a piacot!
:-A kormány tervezi, hogy felülvizsgálja a lakásépítési (szocpol) támogatási rendszert, ami ösztönözné az új és használt lakásvásárlást - jelentette ki Varga Mihály a parlament gazdasági bizottságában. A nemzetgazdasági miniszter-jelölt hozzátette, hogy olyan rendszer felépítését fontolgatják, amelynek mindenképpen piacbővítő hatása is lenne, ahhoz hasonlatosan, mint az első Orbán kormány idején.

Teljes cikk:-link
Hathor
Hathor 2014. 06. 04. 08:32
Előzmény: #251  Hathor
#252

Rácuppantak az oroszok a magyar ingatlanokra

2014.06.01 13:01
Ingatlanpiac Magyarország
Tavaly 1365 külföldi állampolgár kapott összesen 1267 ingatlan tulajdonjogának megszerzésére engedélyt Magyarországon. A legtöbb vásárló orosz.

A külföldiek magyarországi ingatlanszerzésének engedélyezéséről a kormányzati portálon tettek közzé statisztikai adatokat. Ennek alapján a 2011-es és 2012-es évekhez képest nőtt a külföldiek érdeklődése, hiszen 2011-ben 1069, 2012-ben pedig 1110 magyarországi ingatlan tulajdonjogát szerezte meg 1120, illetve 1186 külföldi állampolgár. A legnagyobb számban (510 fő) 2013-ban is orosz állampolgárságú emberek jutottak ingatlanhoz Magyarországon, őket követik a kínaiak (165 fő) és az ukránok (109 fő).A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkárságának összefoglalója rámutat arra, hogy az elmúlt években az ingatlanszerzés a vidéki településeken háttérbe szorult és egyre inkább erősödik a főváros iránti érdeklődés. Tavaly a külföldi állampolgárok által megszerzett ingatlanok 50,9 százaléka volt budapesti. A fővároson kívül a legtöbb esetben Zala és Győr-Moson-Sopron megyében található településeken vásároltak külföldiek.A korábbi évekhez hasonlóan 2013-ban is a lakások, lakóházak vonzották leginkább a külföldi vásárlókat, az ingatlanszerzések 77 százalékát ezek tették ki. Tavaly a megszerzett ingatlanok 10,2 százaléka volt beépítetlen földterület, 2,5 százaléka üdülő, illetve hétvégi ház, 0,5 százaléka pedig tanya.

link
Hathor
Hathor 2014. 06. 04. 08:30
Előzmény: #250  Hathor
#251

Óriási forgalom májusban az ingatlanpiacon
2014.06.02 19:35
Ingatlanpiac Magyarország
Májusban 8464 ingatlan kelt el Magyarországon, a Duna House (DH) ingatlan franchise hálózat becslése szerint, utoljára ilyen forgalom 2011-2012 fordulóján, a végtörlesztések miatti eladásoknál volt.

Az idei májusi adat 12 százalékkal jobb az egy évvel korábbinál, így nem kizárt, hogy az idei forgalom eléri a 100 ezret. Idén az első öt hónapban - a Duna House becslése alapján - közel 37 ezer tranzakció zajlott az országban. Ez 11 százalékkal több, mint volt egy évvel korábban, és 29 százalékkal haladja meg a 2011. évi első öthónapos forgalmat. (MTI)
Hathor
Hathor 2014. 06. 04. 08:29
Előzmény: #249  gyula1971
#250
Pörög az ingatlanpiac! - Tanácsadó vett ingatlankezelőt
2014. június 4. 08:20


A nemzetközi ingatlan-tanácsadó Colliers International megvásárolta a Property Partners nevű ingatlankezeléssel és létesítmény-gazdálkodással foglalkozó céget Magyarországon. A jelenlegi, illetve a tranzakció során megszerzett projektek kezelését a Colliers International mostantól a két fél által újonnan alapított cég keretein belül végzi.

link
gyula1971
gyula1971 2014. 05. 29. 16:01
Előzmény: #247  signal2
#249
Igen ez így van. Az albérlet lehet, hogy jobban megéri, nem kötsz le annyi tőkét, és még neked kell karbantartanod, ráfordítani is.
gyula1971
gyula1971 2014. 05. 29. 15:58
Előzmény: #246  Törölt felhasználó
#248
Mint a falusi öregasszonyok mondanák erre:-
becsaltad a jövedelmet,

Ejj Istenem, miket írunk ide.
signal2
signal2 2014. 05. 29. 15:20
Előzmény: #245  gyula1971
#247
Én 10 éve albérletben lakom. Az 5%-hoz közelebb van a hozam, még a mostani árakkal is, azonban abban még nincs benne a nemfizetés kockázata és a karbantartások költsége.
Törölt felhasználó 2014. 05. 29. 15:08
Előzmény: #244  gyula1971
#246
"becsülettel" - ne haragudj, de groteszk ezt tőled olvasni, miután becsaltad a jövedelmet, hogy kapj hitelt.
gyula1971
gyula1971 2014. 05. 29. 14:29
Előzmény: #244  gyula1971
#245

Az alacsony árszint mellett az alternatív befektetési lehetőségek alacsonyabb hozamszintje mozdít meg egy másik vevői csoportot is: a hazai és külföldi, jellemzően 10-20 millió forintos megtakarítással rendelkező magánszemélyeket, illetve az ingatlanportfólió tartása iránt érdeklődő professzionális befektetőket. A jó tömegközlekedésű, fiatalok körében kedvelt környéken elhelyezkedő lakások bérleti hozama 5 és 10% közé tehető. A várhatóan tartósan alacsony kamatszint így a lakáspiac felé fordíthatja a befektetőket is.
gyula1971
gyula1971 2014. 05. 28. 13:23
Előzmény: #243  Törölt felhasználó
#244
A hitel, kiadásakor 2007.-től becsületesen fizettem 3.-évig 209.-őszig.
Utána meg 2.-éves csökkentett törlesztőrészletem volt 2011. végéig.
Azt is becsülettel fizettem.

Amikor ez lejárt hirtelen hogy megemelkedett, ráadásul jókorát gyengült a FT.-is.

Meg hát meg kell érteni a Kereskedelmi Bank jövedelemmel nem rendelkezővel kötött hitelszerződést.
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 22:14
Előzmény: #242  gyula1971
#243
Évek óta nem is fizeteda hiteledet...
gyula1971
gyula1971 2014. 05. 27. 21:15
Előzmény: #241  gyula1971
#242
Talán a további kamatcsökkentés segít nekünk majd.

Jago - I'm Going To Go
gyula1971
gyula1971 2014. 05. 27. 16:30
Előzmény: #240  Hathor
#241
Igaz ez az USA.-de ott már javában nőnek az árak.

A Case-Shiller lakásárindex 12,4 százalékos drágulást mutat az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 0,9 százalékot havi összevetésben. A márciusi adatok szerint a 20 vizsgált nagyvárosból egyedül New Yorkban nem drágultak a lakások.