Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
vaczak 2023. 08. 15. 22:35
Előzmény: #96099  kajli_man
Nem néztem meg még a videót, de a II. vh utáni boom időszaka (illetve még utána 1-2 évtized), amit a nyugati populista politikusok előszeretettel próbálnak meg egyfajta aranykorként beállítani, azért sokkal árnyaltabb volt. Kisebbek voltak az egyenlőtlenségek valóban, bár ez is inkább csak a fehér középosztályra igaz. A kékgalléros fehér férfiak valóban úgy érezhették, hogy a gazdasági világválság és a háborús időszak után végre "előre mennek, nem hátra". Csak ugye a többiek számára azért nem volt ilyen technicolor ez az amerikai álom. 
kajli_man
kajli_man 2023. 08. 15. 22:20
Előzmény: #96097  Placi82
https://youtu.be/ucUg32jEcWQ
Ez egy elég jó összefoglaló videó a témában. Számokkal végigvezetve bemutatja, hogy a 2. világháború utáni kapitalizmus milyen szépen működött az USA-ban (mindenki gyarapodott, nem voltak végtelen nagy vagyoni különbségek, jóléti állam, stb.) Majd ugye Reagan-nel kezdve elkezdték átírni a játékszabályokat (adózás, folyamatos hitelezésre épülő növekvés, stb.), hogy egy bizonyos rétegnek lejtsen nagyon nagyon a pálya. De nem írok többet, mert egy 1 órás videót nem lehet egy hozzászólásban összefoglalni. Viszont, aki úgy érzi, hogy nem teljesen tiszta neki a "neoliberalizmus" szó jelentése, annak ajánlom.
vaczak 2023. 08. 15. 22:18
Előzmény: #96093  Placi82
Minimum a látványos iraki amerikai kudarc és a 2008-as gazdasági válság óta erősen jelen van nemcsak a politikai és gazdasági, de a mainstream médiában is az, hogy az amerikai hegemónia idejének vége és átmeneti szakaszban, vagy mások szerint már a multipoláris szakaszban vagyunk. Ezt ne is haragudj, de nem kellett "észrevenned". Mondjuk vannak olyan elméletek is, amelyek szerint még nem tartunk itt, sőt az is divatos lett, hogy az ukrajnai háború és az oroszok stratégiai felsülése épp, hogy a klasszikusabb hidegháborús US vs Kína felé tolta el a dolgokat. Abban van csak nagyjából összhang, hogy átmeneti időszak van, amelyből még sok minden kisülhet. 
Az ukrajnai háború kapcsán nem az eltérő véleményed okozott nézetkülönbséget, hanem az, hogy egy sémát próbáltál megalapozatlaul ráhúzni mindenre és ahhoz sokások ténybeli tévedés árán is ragaszkodtál, ragaszkodsz. Más esetekben is azt látom, hogy előbb állítod fel a diagnózist, majd azután próbálod a betegen megkeresni a szimptómákat.
Placi82 2023. 08. 15. 22:07
Előzmény: #96092  vaczak
Már értem, hogy nálad hol van a kutya elasva. Húú, komolyan a kapitalizmusra  a versenyszellem hőskorára, a kibontakozo joletre, a világbajnok gazdasági fejlődésre, gyártás automatizaciora, a farmereknek  is mindenki számára elérhető T modellhez jutasara, etc... gondoltam. Eszembe se jutott az amire te gondoltál, ominózus könyvére 
A hőskort akartam röviden prezentálni vele azt a gazdasági feelinget. De nekem nem az jut eszembe H. Fordtol mint neked.  Ezt most benezted, komolyan. Na hagyom is. 
Törölt felhasználó 2023. 08. 15. 22:03
Előzmény: #96091  Placi82
Gyere beszélgetni erről a topikba : https://forum.portfolio.hu/topics/uj-vilagrend-kibeszelo-topik/39183
Neked (is) való.
vaczak 2023. 08. 15. 22:03
Kína történelmének voltak kifejezetten expanzív szakaszai is, meg persze olyanok, amikor inkább "tribute" fizető csatlósállamok puffer zónáját akarták kialakítani, most is inkább ilyesmi a cél, bár vannak a Párton belül más irányzatok is. Az érdekövezetek fogalmát meg elég tágan értelmezik ahhoz, hogy az kényelmetlen érzéseket keltsen. Sem a kínai totális állami kontroll sem az adósságcsapda, mint partnereknek kívánt fejlesztési modell sem túl vonzó. A legtöbb időt belső problémáik kezelésével töltötték, amit lehet békés viselkedésnek tekinteni, de inkább kényszerűségből fakadt. 
Placi82 2023. 08. 15. 21:59
Előzmény: #96092  vaczak
Ó vazze, et eszembe se jutott, hanem a gazdasági prosperitasra gondoltam te.... Tudod a gyártás automatizálásra, T modell, etc... Édes istenem. Nem arra te.!!
Placi82 2023. 08. 15. 21:57
Előzmény: #96078  vaczak
1. Nem azt mondtam, hogy blokkot képeznek, hanem laza gazdasági szövetséget. Olyan KGST szerűt csak vasfuggony nélkül.
2. Nem én találtam fel🤣. Csak hamarabb  észrevettem. Amúgy  J. Yellen pár hónapja tartott beszéde után, ahol a dedollarizacio veszélye, és a több pólusú vilagrendrol beszélt, a  nyugati gazdasági mainstream akkor kapta fel hirtelen utána. Ismétlem pár hónapja. En meg több mint 1.5 éve.alusisakozok ezzel:) 
3. Te még 1 hónapja is röhögtel rajta, szóval az már komoly előre lépés, hogy mikor már 3-4. hónapja a mainstreambol is ez folyik lassan felismered. 
4. Biztos a szívedbe loptam magam azzal, hogy szintén már az ukrán haboru kezdetén, az ukrán topikban megmondtam, hogy a több pólusú gazdasagi világ, úgymond manifesztaciojat látjuk az ukrán haboruban,, úgymond egy lombik csészében.  Erre mondtad régen is, és gondolom most is , hogy én egy Putyinpincsi, etc vagyok. De nem vagyok. Csak más rugora jár az agyam mint a tied, és nem hiszek se pro se kontra propagandanak, csak saját ertekíteletemnek. Gondolatszabadsag meg szerencsére megvan. 
vaczak 2023. 08. 15. 21:55
A Princess Bride klasszikusával szólva: You Keep Using That Word, I Do Not Think It Means What You Think It Means. 
Neked is, mint himihuminak (akivel vagy egyeztek, vagy nem) a mániátok ez a "neolib" kifejezés, amit kényelmes stigmaként próbáltok mindenre ráütni, de ahogy te most próbáltad használni, az eléggé értelmetlen. Pláne belekeverve szegény WASP állítólagos sérelmeit. 
Meg bedobod ide Henry Fordot.... 
Ennél már koherensebb humi "mindenért a zsidó nagytőkések tehetnek" világmagyarázata. 
Placi82 2023. 08. 15. 21:43
Előzmény: #96085  tom6210
Hát látszik, hogy nem ismered Kína történelmet. Ők nem az expanziv hódításba a hisznek. Erdekovezetekben, és kereskedelmi kapcsolatok kiépiteseben. Saját világunkban élnek.2. Az atombombas mondatod ugye csak vicc volt, igaz? 3. USA szerintem kb H. Ford ideje után kezdett elcseszodni. Ez most csucsosodik ki az elmúlt évtizedben. Nem ok nélkül kezd elegedetlenkedni a  fehér protestáns kozeposztaly. Túl tolják a biciklit.Sokszor volt itt már a forumon, hogy a gazdasági fejlődés a demokracia alapja, a neolib.eszmek. Szerintem nem. Hanem a verseny, az egyenlőség,  jó értelemben vett kapitalizmus, és demokrácia megléte továbbá a diszkrimináció eltorlese a pozitív diszkriminaciot is ideértve. Semmiképpen se a az utóbbi évtized túlzásba vitt neolib eszmék, és vadhajtasok. De láttunk mi már, világbajnok ugrásszerű fejlődést a a 30 as evek Hitleri Németországban, ahol 10 év alatt  a  Weimari nyomorbol Európa vezető gazdasági hatalmával váltak és tovabba 30 év alatt Kína, ahol a világ 2 ik gazdasága lett a riszfoldet bivalyal szántó paraszti munkás társadalom után. Hát ott se éppen a neolib eszméknek köszönhető a gazdasági ugrás. Nem fekete fehér ez. Én is az angolszász oldalnak drukkolok, csak térjenek már le erről az utóbbi évtizedek alatt látott, egyre meredekebb neolib útról, mert jóra nem fog vezetni. Meglatjatok. 
kajli_man
kajli_man 2023. 08. 15. 21:22
Előzmény: #96089  kajli_man
tom6210 2023. 08. 15. 21:18
Előzmény: #96087  Törölt felhasználó
Én nem mondtam, hogy ez normális mármint a képmutatás, de én már csak töltelék szavaknak értelmezem ezeket. Oroszok is a béke érdekében bombáznak, az egész orosz ortodox egyház egy szót se emelt a háború ellen. 
De ha az egész világot megnézzük mindenki belemagyarázza a saját igazságát mindenbe. Ha az egyetemes igazság lenne kinyilatkoztatva az sokaknak nem tetszene az biztos! 
Törölt felhasználó 2023. 08. 15. 20:28
Előzmény: #96085  tom6210

"Jelenleg is mennek a háborúk több fronton, azért ne legyen már senki olyan naív, hogy beveszi ezen eszméket szó szerint."
Ez nem naivság.
Hanem a kimondott szó igazságának megléte.
Ami azért nem szűnik meg és sosem szűnt meg, mert az ember "máznak" használja, hanem azzal csak az ember állít ki magáról bizonyítványt, hogy milyen képmutató, hamis és hazug igazából.
És persze számíthat ezzel együtt a következményeivel is,  azon következményekkel, amit ma is élünk, amilyen világban élünk ezek által.
És vagy beismerjük ezeket, vagy mindnél jobban belemegyünk, annál fájdalmasabb lesz a kikecmergés belőle.
kozi723
kozi723 2023. 08. 15. 20:05
LAC hajszal hijan hogy durvan leszakad. Nem tudom mekkora lendulettel folytatja az esest, de a TA 13 koruli arakat helyez kilatasba. Orommel vennem ott. 
tom6210 2023. 08. 15. 19:20
Előzmény: #96082  Törölt felhasználó
Emberi életek védelme érdekében vetették be Japánban az atombombát.
Jelenleg is mennek a háborúk több fronton, azért ne legyen már senki olyan naív, hogy beveszi ezen eszméket szó szerint. Másrészt, ha nyugati demokráciát nézem földönkívüli szemmel, akkor le kellett bombázni Irakot, Afganisztánt mivel ellentétes volt kultúrális szempontból a szélsőségesek miatt. Oroszország és Kína gyengítése is szükséges. Ezek hárman csak úgy férnek össze, ha kettő fél együtt sem erősebb a harmadiknál. Szerintem egyedül USA alkalmas arra , hogy vezetői pozícióban legyen. Kína ha vezető szerepben lenne, gyakorlatilag világszinten bevezetne egy Orwell 1984 remekműre jellemző berendezkedést ha lehetősége lenne rá. Vagy az újragondolt szovjet nyomort/ nihilt lehetne még választani.
kajli_man
kajli_man 2023. 08. 15. 18:58
Előzmény: #96082  Törölt felhasználó
Erre nem tudok válaszolni, én ilyeneket nem állítottam 😀 Egyébként abból indultam ki, hogy az eddigi történelmi ismereteink alapján "reserve currency" státuszt nem szokták csak úgy békésen továbbadni a másiknak, mint az olimpiai lángot.
pomperj
pomperj 2023. 08. 15. 18:48
Törölt felhasználó 2023. 08. 15. 18:48
Előzmény: #96076  kajli_man

"Nem olyan könnyű leváltani a dollárt, mint amilyennek az elsőre tűnik... Sőt megkockáztatom, hogy világháború nélkül nem is fog menni."
Várjál.
Most nem értek valamit.
Ha Amerika a világ első szám, példamutató és megcáfolhatatlan demokráciája illetve emberi jogok védelmezője és így az emberi életé is nyilván, akkor hogyan is lehetne az, hogy ilyenben részt venne?
Nem, nem azt kérem, hogy minden mással megmagyarázni azt, hogy miért lenne, hanem azt, hogy ezek mellé az állítások mellé tenni azt, hogy hogyan is tehetne valaki ilyet - háborúzna a pénzneme érdekében - ha ezek vannak a neve mellé téve, mint eszmék?
Feketefoton1
Feketefoton1 2023. 08. 15. 18:01
Előzmény: #96079  Amman
köszi, érdekes ez a felvásárlási ajánlat; miért éri meg ekkora felárat ajánlani vajon?

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek