Na várj! Adott a szerves trágya, ami nagyon rossz a földnek, mert túl sok tápanyagot tartalmaz és annak egy része nem hasznosul, hanem az élővizekbe kerül.
Azonban ha kiszórnánk, akkor elsősorban CO2-ra bomlana és a növények jelentős részét még azelőtt felvennék, hogy az elbomlik
Ezt a szerves trágyát levegőtől elzárva főleg CO2 helyett főleg CH4 termeléssel megrohasztjuk. Kicsivel több CH4 keletkezik, mint CO2. A CH4 tartalmat elégetjük és abból is CO2 lesz. A fermentálás során keletkező és az égés során keletkező CO2-t kibocsátjuk.
Közben a trágyából kivontunk némi anyagot, a tömege is kevesebb lett és a az összetétele, tápereje is megváltozott. Ezt kiszórjuk és csodák csodájára ez is ugyanolyan jó, mint a fermentálatlan szerves trágya.
Jól értem?
Akkor most magyarázd meg, hogy:
- Ha fermentálás nem csökkenti a tápanyagtartalmát, akkor miért nem ugyanolyan rossz a vizeknek, mint a fermentálatlan szerves trágya?
- Ha a fermentálás változtatja a tápanyagtartalmat és már nem terheli annyira a talajt, akkor hogyan tud ugyanolyan jó lenni a termésmennyiségre nézve mint a fermentálatlan szerves trágya? Tehát miért nem kell mellé műtrágyát használni?
- Nem jobb-e az, hogy a friss trágya egy részét még annak bomlása előtt felhasználja a növény, amely eközben CO2-t köt meg, semmint hogy a teljes mennyiséget megrohasztjuk és ezzel a maximális CO2 potenciált bocsátjuk ki a légkörbe?
Értem én, hogy a fermentált terméket is kiszórják, mert ugyan mi mást kezdenének vele. De tudomásom szerint a friss szerves trágyát elsősorban tápanyag utánpótlásra és csak másodsorban talajszerkezet javításra használják, míg a fermentált trágyát elsősorban talajszerkezet javításra. Tehát amellett bizony szükség van a műtrágyára is.
Azonban ha kiszórnánk, akkor elsősorban CO2-ra bomlana és a növények jelentős részét még azelőtt felvennék, hogy az elbomlik
Ezt a szerves trágyát levegőtől elzárva főleg CO2 helyett főleg CH4 termeléssel megrohasztjuk. Kicsivel több CH4 keletkezik, mint CO2. A CH4 tartalmat elégetjük és abból is CO2 lesz. A fermentálás során keletkező és az égés során keletkező CO2-t kibocsátjuk.
Közben a trágyából kivontunk némi anyagot, a tömege is kevesebb lett és a az összetétele, tápereje is megváltozott. Ezt kiszórjuk és csodák csodájára ez is ugyanolyan jó, mint a fermentálatlan szerves trágya.
Jól értem?
Akkor most magyarázd meg, hogy:
- Ha fermentálás nem csökkenti a tápanyagtartalmát, akkor miért nem ugyanolyan rossz a vizeknek, mint a fermentálatlan szerves trágya?
- Ha a fermentálás változtatja a tápanyagtartalmat és már nem terheli annyira a talajt, akkor hogyan tud ugyanolyan jó lenni a termésmennyiségre nézve mint a fermentálatlan szerves trágya? Tehát miért nem kell mellé műtrágyát használni?
- Nem jobb-e az, hogy a friss trágya egy részét még annak bomlása előtt felhasználja a növény, amely eközben CO2-t köt meg, semmint hogy a teljes mennyiséget megrohasztjuk és ezzel a maximális CO2 potenciált bocsátjuk ki a légkörbe?
Értem én, hogy a fermentált terméket is kiszórják, mert ugyan mi mást kezdenének vele. De tudomásom szerint a friss szerves trágyát elsősorban tápanyag utánpótlásra és csak másodsorban talajszerkezet javításra használják, míg a fermentált trágyát elsősorban talajszerkezet javításra. Tehát amellett bizony szükség van a műtrágyára is.
Ezermilliárdos veszteség? - Ezért titkolhatják a paksi számításokat
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=195110