Hát, igen. Nehéz döntés. :) Forint állampapír 5-6,5%-ra EMÁP 3,4%-ra, ami 2,8%-ra csökken jövő héten vagy 6%-os román EUR állampapír. Itt forint van, nem euró. Az 5%-os forintkamat is jó, ahogy a 4, a 3, a 2 és az 1 is.
Facebook, Lightyear közösség csoportból loptam: "Vásároltam 109,43€ részvényt. Ket kérdésem lenne hozzá:1. 109.43€ vettem és amikor a képek készültek, akkor 109.94€ volt, így 51 cent profit van rajta (1. képen látható). Viszont, amikor kimegyek a TBSZ menübe (2. és 3. kép) , akkor -0.30% van és alul -0.27cent. Ez hogy lehetséges?2. Nem világos számomra, hogy ez forint vagy euró befektetés. € jel szerepel a nevében, de forint van a készpénz fülön. Jól gondolom, hogy ezt magától átváltja a tranzakciónál? Ha ilyent veszek, akkor védve vagyok a forint inflációtól? Azaz nem számít, hogy a forintnak mennyi az inflációja, mivel €ban fektetek be. Tehát egy elméleti példa: ha veszek ilyent 2024-ben 100€ért és 1€=400Ft és eladom 2025-ben 100€ért (tételezzük fel, hogy nem emelkedett és csökkent), de 1€=500Ft. Ebben a példában nem érvényesül a forint 25% inflációja csak az € inflációjával kell számolni, ami tegyük fel egy év alatt 0% volt, így egy év alatt nem kerestem és nem vesztettem. Köszönöm a választ!"
Pár hete írtam, hogy 7-8% lehet kb. a valós infláció, ami most tovább gyorsul,mert meglódultak a kaja árak az utóbbi hetekben nem kicsivel. 10% alatt tőlem nem kapnak forintot figyelembe véve azt is, hogy 1 év alatt jelen állás szerint 7,6%-ot gyengült a forint. 7,6%-ról indulunk jelen állás szerint, erre kellene rájönnie a forintgyengítő PedoFidesz kockázati felárának.
https://privatbankar.hu/cikkek/reszveny/ez-a-400-forintos-euro-nem-az-a-400-forintos-euro.html Concorde helyzetértékelés. "Nagy sokk lesz sokak számára, amikor évi 18 százalékról évi öt százalék közelébe vagy alá zuhan az államkötvényük kamata. Vannak azonban arról hírek, hogy erre az állampapírok kibocsátója is készül, és addigra új, jobb kondíciókat kínálhat majd. A jelenlegi helyzetben évi hét-nyolc százalékos kamatra lehet szükség ahhoz, hogy a lakossági pénzek jelentős részét megtartsák – mondták el a szakemberek."
Majd reggel meghallgatom. Egyelőre a felvezőt olvastam. Szerintem sajnos valamilyen szinten már tart a 3 világháború. Nem tesz boldoggá, hogy Magyarország jelenlegi vezetése, szerintem aktív szereplője az eszkaláció elmélyítésének. Keleten putykó és Kína, Közel Keleten sátánjahu és erre jött most még trump, mint aktív aktorok.
Ezeket a trógereket csak 2/3-dal van értelme eltakarítani, különben az embereik blokkolni fognak mindent. Úgyhogy lényegében PedoFidesz vagy Tisza. Ez lesz a kérdés, minden más pártra adott szavazat most elpocsékolt lesz. Addigra talán a pedopárt által kitartott Fletó is meggyengül még jobban.
Le az európai statisztikai módszerekkel! Itt az idióta Marci féle. Ha van egy csökkenő ábrád, addig forgasd, amíg növekvő nem lesz. Ezek az EU-s hivatalnokok nem értenek hozzá, szerencsére itt van ő, havi 6,3 millió forintért az adófizetők által eltartva, aki képben van mindennel, a téma nagy szakértője.
Most szedtem ki a 3 évente esedékes Önyp adómentes hozamot. Kisebb része vissza lesz töltve az adójóváírás miatt, a többi EUR alapon lesz befektetve (részvény, SP500).
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.