Törölt felhasználó
2017. szeptember 25. | 15:23
#1

A magyar euró!  

Várakozás, de meddig??? Matolcsi!!
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
február 04. | 13:12
előzmény: #200  Peterbond
#202
Nevetségesek, van még a fidesznek tábora?!
február 04. | 13:10
előzmény: #200  Peterbond
#201
Akkor jó. Most megnyugodtam, hogy nem lesz. :D
február 04. | 13:06
előzmény: #199  stolz
#200
"Magyarország ugyan még nem tagja az eurózónának, de valamikor, a következő évtizedekben bevezeti majd az eurót - mutatott rá Matolcsy György, hozzátéve, ezért neki is le kell vonnia a tanulságokat az eurót érintő folyamatokról."
Dehogynem mondta. Az elkovetkezo EVTIZEDEKBEN. Ebbol latszik hogy kb soha napjan csak azt nem lehet mondani.
február 04. | 12:57
előzmény: #196  _Macika_
#199
Persze. De vajon mikor? Azt már nem mondta...(remélem egyébként soha)
február 04. | 12:41
előzmény: #197  goldi
#198
semmi köze a topikhoz
ne offolj légyszíves
február 04. | 12:34
#197
A magyar kormány egyedüli tagállamként megvétózta az EU-Arab Liga csúcstalálkozó megállapodását, mert abban az ENSZ migrációs csomagjára is volt egy utalás.
Az EU-s tagállamok többsége nagyon felháborodott, szerintük ha elmarad a megállapodás, akkor több lesz az illegális migráns, és a magyar kormány bort iszik, miközben vizet prédikál.
A német kormány nagykövete megfenyegette a magyart, hogy emlékezni fog erre az alkalomra, amikor a 2020-as évek EU-s támogatásait osztják majd szét. 
Hétfőn ülnek össze az EU-s tagállamok és az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei, hogy a február 24-25-i EU-LIGA csúcstalálkozót előkészítsék. Csakhogy a találkozót feleslegessé tette a magyar kormány makacssága, és ez az európai kormányok többségét nagyon bosszantja. Még nem láttunk olyan EU-tanácsi jegyzőkönyvet korábban, amely szerint annyira élesen nekitámadtak volna egyetlen tagállamnak a diplomaták, mint történt ez a múlt hét végén, Brüsszelben, a magyar kormány esetében. 
Éppen az illegális migráció ellen kötötték volna
Az arabokkal tervezett csúcstalálkozó fő célja az EU részéről az lett volna, hogy rávegyék az arab államokat, hogy fogadjanak be több menekültet a térségből, illetve tegyenek többet az illegális migráció megfékezéséért. A legtöbb EU-s ország úgy tartja, hogy ez a megállapodás kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy az Európát érő bevándorlási hullám tavalyi sikeres feltartóztatása tartós maradjon. (Tavaly a 2015-ös csúcshoz képest 92 százalékkal csökkent az EU-ba érkező menekültek száma.)
A megállapodásra az arab országok nyitottnak mutatkoztak, de fontos volt számukra, hogy legyen a szövegben utalás az ENSZ migrációs megállapodására, amit tavaly kötöttek, de néhány ENSZ-tagállam – például az USA, Ausztria és Magyarország – nem írtak alá. A megállapodásban ugyanis arról is van szó, hogy a legális migráció egyértelmű szabályainak megteremtésével is foglalkozni kell. A magyar kormány szerint aki a legális bevándorlás lehetőségét felveti, az hülye. A legális migráció pontos szabályozását támogatók szerint ha nincs törvényes lehetőség útra kelni, akkor sokkal többen indulnak el csempészútvonalakon, kockáztatva az életüket, gazdagítva az embercsempész bandákat, és sokkal nehezebb egy illegálisan bejutott embert visszaküldeni, mint a kérvényét szülőhelyén visszautasítani. 
A magyar kormány az EU-hoz delegált nagykövetek múlt szerdai tanácskozásán jelezte, hogy nem fogadják el, hogy a Ligával tartott csúcs záródokumentumában bármilyen utalás legyen az ENSZ migrációs megállapodására. Az EU külügyi szolgálata és több tagállam is jelezte, hogy ebben az esetben lehet, hogy egyáltalán nem sikerül záródokumentumot elfogadni, és ez óriási presztízsveszteség volna az EU-nak, nem beszélve arról, hogy az arabok nem segítenek majd a migrációs hullámok feltartóztatásában. 
Német fenyegetés
Pénteken még egyszer összehívták a nagyköveteket Brüsszelben, hátha az utolsó percben sikerül kompromisszumot találni. Ekkor már egy olyan szövegtervezet került a diplomaták elé, ami éppen csak említi az ENSZ-es megállapodás szellemiségét, sőt, olyan változat is felmerült, hogy a szöveg csak általában hivatkozzon “az ENSZ korábbi megállapodásaira”. Az EU arabokkal kapcsolatot tartó diplomatái azt mondták, hogy ennél tovább nem lehet elmenni ahhoz, hogy az Arab Liga a migrációról bármiben megállapodjon. Márpedig az EU-nak emiatt lett volna fontos az egész csúcstalálkozó.
A pénteki tárgyaláson azonban egyetlenként a magyar kormány ragaszkodott ahhoz, hogy az ENSZ semmilyen módon sem kerülhet bele a megállapodásba, és Várhelyi Olivér nagykövet azt is felvetette, hogy inkább húzzák ki az összes migrációról szóló részt a záródokumentumból.
A korábban a magyar kormánnyal egy véleményen lévő lengyel nagykövet óvatosan visszatáncolt. Ő azt képviselte a vitában, hogy meg kell várnia, mit mondanak neki Varsóban a tovább puhított szövegről. Végül nem kellett a lengyel diplomatának állást foglalnia, mert a magyar kormány egyedül is képes volt megvétózni a megállapodást. (Külügyi kérdésekben az összes EU-tagállamnak vétójoga van.) 
A vita 444-hez eljutott jegyzőkönyve szerint a legtöbb tagállam felháborodottan fogadta a magyar hajthatatlanságot. A legtovább Németország nagykövete ment, amikor közölte Várhelyi Olivérrel, hogy “hihetetlen, hogy a magyar kormány nem engedi, hogy egy nemzetközi egyezményben az ENSZ-re hivatkozzanak”, holott tudomása szerint “Magyarország egyelőre még tagja az ENSZ-nek”.
Később a német követ közölte, hogy a magyar kormány számos”vörös vonalat” átlépett, és erre emlékezni fognak, amikor a következő EU-s költségvetésről tárgyalnak.A “vörös vonal” a diplomácia nyelvén az együttműködés lehetőségének végső határát jelenti. A következő EU-s költségvetés pedig a 2021-2027 közötti közös költéseket határozza meg. A költségvetési megállapodás rögzíti azt is, hogy mennyi kohéziós támogatást kapjon egy-egy tagállam. Magyarország eddig az egyik legnagyobb kedvezményezettje volt a támogatási rendszernek az EU-ban. 
Több tagállam azonban azt akarja, hogy a továbbiakban a jogállamiság helyzetétől tegyék függővé a támogatások utalását, és az Európai Parlament is megszavazta, hogy ez szempont legyen a pénzosztáskor. A német diplomata múlt heti fenyegetése arra utal, hogy Berlin támogatni fogja ezt az elvet, márpedig legnagyobb befizetőként a véleményük meghatározó lesz a következő keret összeállításakor. Talán az sem véletlen, hogy éppen most hétvégén beszélt arról Varga Mihály, hogy a magyar gazdaság növekedése külső okok miatt megtorpanhat, és a kormány egy “gazdaságvédelmi terven” dolgozik.
Éles kritikák Hollandiából és Franciaországból is
A francia nagykövet a brüsszeli vitában arról beszélt, hogy lehetnek viták a tagállamok között a migráció kezeléséről, de az méltatlan, hogy egy ENSZ-es hivatkozás miatt az EU összevesszen az arab országokkal, mert ennek súlyos következményei lehetnek. A holland nagykövet pedig közölte, hogy a magyar álláspont inkonzisztens, mert egyszerre óhajtja az illegális migráció teljes megfékezését, de közben megakadályoz egy nagyon fontos megállapodást, ami az illegális migráció megfékezéséről szól. 
A magyar kormányt a fentieken kívül az olasz, a brit, a dán, a portugál, a svéd, a spanyol, a finn, az észt, a ciprusi, a máltai, a görög és a szlovén diplomata is próbálta győzködni, de teljesen hiába. A tanácskozás végén abban maradtak, hogy az ügyet kitárgyalják a külügyminiszterek következő tanácskozásán is.
A magyar kormány ott gyengíti az EU-s diplomáciát, ahol csak éri
A magyar kormány sokadjára vétóz meg az utolsó percben egy nagy nemzetközi megállapodást. Tavaly többek között az EU-Afrika csúcsot tette tönkre a magyar kormány , megvétózott egy Kínát elítélő nyilatkozatot, aztán az afrikai – karibi – óceániai térséggel kötendő megállapodást verte szét, illetve a V4-ek és Japán közötti megállapodásnak is keresztbe tett.
Forrás 444.hu https://444.hu/2019/02/04/komoly-fenyegetest-kapott-magyarorszag-a-nemetektol
február 04. | 12:17
#196
2018. október 31. | 18:02
előzmény: #191  _Macika_
#192
Hívjuk az Imf-t, mert nem megy a kormányzás :D
2018. október 31. | 13:18
#191
EURÓ RETRÓ
2003-ban, egyetemista társaimmal fogadásokat kötöttünk arra, hogy mi lesz előbb Magyarországon, euró vagy 4-es metró. Mindkettőt nagyon ígérgették a politikusok, de végül egy évtizeden belül egyikből sem lett semmi.


https://alapblog.hu/euro-retro/
2018. július 23. | 14:34
előzmény: #188  pitcairn2
#190
A kettőnek együtt kellett volna megvalósulni. A pénznyomtatással illetve az alacsony kamattal kellett volna ellensúlyozni  a reformok esetleges negatív gazdasági hatásait.Csak a kormányok nagyon elkényelmesedtek. Abba a hitbe ringatják magukat, hogy majd a jegybankok megoldják ahogy akarják. A 2008-as válság mind a mai napig nem lett megoldva, a strukturális gondok maradtak ha nem súlyosbodtak azóta.Az eladósodottságról nem is beszélve. A következő válság rosszabb lesz...sokkal.
2018. július 23. | 14:25
előzmény: #180  czm
#189
ellentmondanék, sokkal jobban jártunk volna azzal, ha most az EU periférián lennénk
pl. nem tudták volna ilyen mértékben destabilizálni az ingatlanpiacot
2018. július 23. | 14:24
előzmény: #181  stolz
#188
a pénznyomtatás és a kamatmanipulálás mindössze a szükséges strukturális változtatások elodázásához vezet...
2018. július 23. | 14:23
előzmény: #182  peter_s
#187
abból kiindulva, hogy ez a nemzetközi bankárok fő műve felettébb valószínűtlennek tűnik ez...
2018. július 23. | 14:22
előzmény: #183  Tibi0002
#186
de facto már ma is az van...
Törölt felhasználó
Törölt felhasználó
2018. május 06. | 17:34
előzmény: #182  peter_s
#183
Milyen módon sodorja el szerinted? 40 év múlva itt már Európai Egyesült Államok lesz, benne az euróval. 
2018. május 06. | 16:12
előzmény: #181  stolz
#182
Köszi stolz, hogy így összeszedted, nekem erre most nem lett volna energiám. Korábban már leírtam többször is ugyanezt más megfogalmazásban. Éppen ezen hatások miatt nem támogatom az EUR bevezetését. Én nem adok 15 - 20 évet sem az európrojektnek, a következő válság el fogja söpörni ezt a rendszert jelenlegi formájában és a viharfelhők már gyülekeznek, bár az átlagember, aki nem foglalkozik ezzel még nem látja, de a vihar el fog jönni elég hamar.
2018. május 06. | 15:06
#181
Ha megengedtek egy hozzászólást: én nagy baklövésnek tartanám az euró bevezetését függetlenül hogy éppen melyik politikai oldalon is állunk.Nem is kívánok politizálni.Viszont tanulni kellene a periféria országok hibáiból. 
1. még mindig nagyon magas az államadósság bárki bármit is mond. Azt hiszem ezen nincs mit részletezni, láthattuk mi volt Görögországban.
2. mi lesz ha jön egy válság? Hogyan alkalmazkodunk a gyorsan váltózó piaci környezethez? Hogyan állítjuk helyre a versenyképességet?
Nehézkes lenne megvédenünk például a kötvénypiacunkat önálló monetáris politika nélkül.2008 őszén jelentős kamatemeléseket hajtott végre az MNB ami most ugye nem menne, várhatnánk hogy az egyébként dinoszaurusz reakciós képességével rendelkező ECB majd valamit maszatoljon. Tessék csak megnézni mit műveltek az euróválság idején. Trichet ahelyett hogy nekiállt volna kamatot vágni inkább még megemelte , mert a németek ráröffentek az infláció miatt.A másik a  versenyképesség. Annak helyreállításához alapjába véve két utat választhatunk és ebből a szempontból 2008-nál választottuk is. Vagy a külső leértékeléshez nyúlunk,gyengítjük a forintot ezáltal inflációt importálunk, 2008-ban ez akarva akaratlanul sikerült is.  Vagy választhatjuk a belső leértékelést. Tehát jöhet a bércsökkentés.Nem reálértelemben hanem kőkeményen nominálisan. Erre egyébként volt példa 2015-ben Finnországban.Bár nem jelentős,5% körüli.Jelentős sikereket nem igazan sikerült elérniük. Gyanítom ez utóbbit nem nagyon venné be az emberek gyomra.
Továbbá láthatjuk az is hogy az európai monetáris politika kicsit sem működik kifogástalanul. Miközben a centrum országokban már régen emelni kellene a kamatokat addig a periférián éppen hogy továbbra is alacsonyan kellene tartani azokat hogy legalább azt a kevés növekedést ne fojtsa meg az emelkedő hozamkörnyezet. Ez leginkább az olaszokra igaz. Továbbá egy érett ciklusában lévő konjunktúra végén nem kellene elhamarkodott döntéseket hozni a belépéssel kapcsolatban. Most sok olyan dolog tűnhet vonzónak ami egy esetlegesen beköszöntő recesszió idején nem lesz az.Véleményem szerint tehát nem lenne jó a magyar euró.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE