Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Commodore64
Commodore64 2025. 10. 29. 16:25
Holnap lesz kereskedés?
orbitalis 2025. 10. 29. 16:03
Előzmény: #111697  spieler
az nekem ugyanez:
aki abban hisz, hogy ezt az értéket még nem érte el és majd beárazódik, az meg kivár.
spieler 2025. 10. 29. 15:50
4060
spieler 2025. 10. 29. 15:49
Előzmény: #111695  orbitalis
És aki egyikben sem “hisz”, csak a korrekcióban, az türelmesen vár tovább.
spieler 2025. 10. 29. 15:48
20 perce nincs kötés
orbitalis 2025. 10. 29. 15:47
Előzmény: #111682  einstein
pontosan.
itt mindkét félnek igaza van, mert hit kérdésről beszélünk.
aki hisz benne, hogy a cég értéke lesz ennél több, annak érdemes bevásárolni.
aki abban hisz, hogy ezt az értéket még nem érte el és majd beárazódik, az meg kivár.
a lecsorgásba ragadást nem kívánom senkinek, mert az keserves...
einstein 2025. 10. 29. 15:41
Előzmény: #111691  FreePerformance
Teljes mértékben egyet értek!!! 
Nem kevés ilyen speka papírom van nekem is a nasdaq-ról, ott van pl RedCat, a jövő üdvöskéje a NATO katalógusba kerüléssel és a extra hype-al, úgy hogy veszteséges. (van belőle, és helyén kezelem a rizikót) vagy a kvantumszámítógépeket gyártó Quantum Computing (szintén van) . Napi 10-20%-os mozgások nem ritkák.
Nem is az volt a célom, hogy bárkit le vagy fel beszéljek a RÁBA vonatáról/ra, hanem hogy rávílágítsak a rizikóra is. 
És komolyan mondtam, hogy kívánom, hogy felfusson a RÁBA, mert a múltban sok örömet (IS) okozott nekem. 
spieler 2025. 10. 29. 15:36
4120
JohnRambo
JohnRambo 2025. 10. 29. 15:30
A mi "einsteinünknek" van igaza. Csak mindig mókásnak tartom, hogy jönnek a megmentők, akik a mi érdekünkben kezdenek el egész nap fórumozni. :D
FreePerformance
FreePerformance 2025. 10. 29. 15:19
Előzmény: #111684  einstein
Akkor azt is tudnod kell ám, hogy ilyen történetből - pont ilyenből - a tengeren túl is rengeteg van... azaz most ha itt úgy viselkedik egy papír, mint ahogy általában a világ tőzsdéin szoktak a speka papírok, akkor hirtelen úgy csinálunk, mintha csak a tankönyv és a szigorú számok léteznének? Emlékezzünk a "közösségi médiás" Nasdaq, meg nem emlékszem már, milyen kereskedésekben forgalmazott papíroknál a sokszoros felrántásokra és ugyanígy a "tönkretételekre"! Csak azért, mert az online közösség aznap úgy ítélkezett! Na ott tényleg nem volt semmi hír a háttérben, mégis megcsinálták. Itt pedig azért látható a konkrét mozgolódás. Rövid távon, itt és most lehet, hogy igazad van az értékek számba vételénél. Az már egy sokkal izgalmasabb kérdés: akkor annyira sok "hülye", hozzá nem értő van itt a Rába papírja körül, hogy ilyen nyilvánvaló információk birtokában öntik, égetik előre a pénzüket a Rábába hetek óta? Pedig ugyanúgy utána lehetett volna nézni bárkinek, akik 10k darabszámokkal vették? Szerintem meg pont tudják, mit és miért csinálnak. Lásd a szomszédban (4iG) ma azt a 17 percet. Szó sem volt cégértékről, mert fundáról, meg bármiről. Lekereskedték a stoppokat és kész. Mert bővíteni akartak! Mert megéri bővíteni! Itt is ugyanez!
pénzlesö 2025. 10. 29. 15:16
4100
Törölt felhasználó 2025. 10. 29. 15:07
Előzmény: #111688  einstein
Te kezdtél itt okoskodni. Te kezdtél ostobázni. Senki nem kérte a tanácsaidat.
einstein 2025. 10. 29. 14:56
Előzmény: #111675  Törölt felhasználó
"Lenyilatkozták de mi vagyunk az ostobák."
Nem MI csak TE. Senkit nem kívántam megbántani. De tudod a stílus az maga az ember, cizellált kommunikáció és kúltúrált hozzászólásra, hasonszőrű válasz érkezik, de a Tied nem ilyen volt. Kérlek ne kommunikáljunk tovább, nincs értemel.
köszönöm a megértésed
Törölt felhasználó 2025. 10. 29. 14:54
Előzmény: #111684  einstein
Nyugdíjas vagyok a tőzsdéből. Te meg csak dolozz tovább
Seri 2025. 10. 29. 14:53
Előzmény: #111674  Seri
Ez a béna telefon 😅
Neki futok ismét 
Én nem mertem leírni tartva a rossz kommentektől, amelyek alkalmanként nálam eléggé verik a biztosítékot. Nekem sajnos már nincs ki segítsen a befektetések terén, ezért ciki nem ciki, én is a mesterséges intelligenciához fordultam egy két adat és információ megszerzése céljából. Nyugodtan ki lehet nevetni, nem zavar.
A rendelkezésre álló információk alapján arra jutottam, hogy a mai napon kipattanok egy időre a Rábából. Sajna 35 db "bent ragadt" és most mérlegelek az eladási ár tekintetében.
Én vakmerő voltam, mert a már száguldozó vonatra szálltam fel, de még így is sikerült mindent leszámítva 27, 5 %-ot nyernem. Picuri, kezdő befektetőként ennek is nagyon örülök.
Nagyon egyet értek veled Einstein, nem akarok senkinek sem rosszat, de már én is úgy gondolom, hogy már veszélyes. 
Törölt felhasználó 2025. 10. 29. 14:53
Előzmény: #111683  Törölt felhasználó
Lehet nézni a a múltat, de a tőzsde a jövőt árazza a mint tudjuk. Ez a sztori itt már régen nem a rábáról szól. Iszok így van senki se a rába miatt vette. Spekulál ennyi
einstein 2025. 10. 29. 14:53
Előzmény: #111676  FreePerformance
Legyen igazad! És végre legyen valami nagy dobás is a 3-4 bluen kívül. 
Nem kívántam senkit megbántani, sem le sem fel beszélni, mert nem célom,legfőképp nem érdekem. Csak mivel több mint 25éve foglalkozom a tőkepiacokkal, gondoltam hátha hasznos tudok lenni :) 
kivéve Petyának :) mert ő saját magának hasznos :) de van akinek nem kell a segítség :) neki majd a papírzsebkendő marad :) (...de ezt meg pláne nem kívánom senkinek)
Törölt felhasználó 2025. 10. 29. 14:51
Előzmény: #111682  einstein
Látom te is broki vagy. Csak megszívtad mert nem tudtál annyit venni amennyit előírtak neked. Aztán a főnökeit most baszogatnak hogy vegyél még olcsóbban. Aztán idejössz lebeszélni hátha valakitől még tudsz kapni. Nagyon gyenge próbálkozás volt koma
einstein 2025. 10. 29. 14:48
Előzmény: #111671  FreePerformance
oké, akoor nézzük azt ha a tőzsdén marad.
Jön a hadiipari fejlesztés!!!! VÉGRE egy igazán jó hír, mert ebből valóban lehet prosperálni. Jó hír a cégnek, jó hír az országnak, főként a nemzetközi kapcsolatokat tekintve. Én így látom.
De ha jön is, szerinted mennyi idő mire az első csapszeghúzó olyan munkát végez ami ehhez ad kézzelfogható értéket? Nem egy hét, de nem is egy hónap. Ha megnézed a jelen árfolyamot, és azokat a KPI-okat amik alapján egy tőzsdei cég értéke beárazódik ( és nem a spekulatív álomvilágról beszélek) mint pl
a P/B mutatót (összehasonlítod a szektor átlaggal) vagy P/S, EPS-t bármit, mit látsz? Azt hogy egy QRVA nagy felfujt lila lufi lebeg, olyanért fizenek a lelkes és hiszékeny spekik ami még NINCS. Ha ez letisztul, akkor beáll az ár arra ami a realitás. Hogy ez mennyi idő, én nem tudom, lehet igen gyors lefolyás, de lehet kínzó több hónapon át tartó lecsorgás is. 
Amit én gondolok, hogy ennek az árfolyamnak a jelen értékeket nézve nem itt a helye, lehet lesz ez még ennek a duplája is, kívánom, hogy legyen, de könnyen lehet egy nagyon keserű csalódás.
Én csak erre szerettem volna rávilágítani pár lehetséges kimenetelre, és akit érdekel átgondolja, akit nem az pedig nem foglalkozik vele.
kardos74
kardos74 2025. 10. 29. 14:48
Előzmény: #111678  ronaldinyo
Danke

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek