Topiknyitó: ASR 2025. 10. 21. 18:20

MacroLab – Trendek, minták, töréspontok  

Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
papafilip 2026. 03. 26. 15:24
Előzmény: #939  ASR
Viszont a FED szándékosan nem proaktív hanem utólag korrigál, gyakorlatilag kissebb problémákat hagy és mikor kezd kényelmetlen lenni akkor avatkozik be, szóval szerintem hagyni fognak még egy vagy több lehúzást és utána fognak beavatkozni.
ASR 2026. 03. 26. 15:14
Előzmény: #938  Placi82
A lényeg, hogy ne menjen új mélypontra - oda, ahol a kényszerlikvidálások alatt járt. Az arany most pénzként viselkedik, hiszen az is. Ha a tartalékolás egyre inkább az arany javára tolódik el a dollárral szemben, akkor stresszhelyzetben aranyat kell eladni, hogy az energiát és az adósságokat/likviditáshiányt finanszírozni tudják.
Emellett minden egyes kamatrángás csökkenti a rendszerben a tőkeáttétet, és növeli a kockázati felárakat. Két kimenetel van: vagy érkezik egy politikai megoldás az olajellátás stabilizálására, mielőtt valami végleg elszakad, vagy a rendszer ténylegesen eltörik. Ez általában az EM piacokon kezdődik, de a Private Credit strukturális problémái is komoly kockázatot jelentenek. Hosszabb távon szerintem nem kérdés, hogy Fed-beavatkozásra lesz szükség. Tulajdonképp már zajlik is a T-bill vásárlásokkal.
Placi82 2026. 03. 26. 15:03
Előzmény: #934  ASR
Te , ASR ez fura mozgás 4550 bol erősen lefelé tört ki kínai zárás után azóta viszont elindult lassan felfelé. Akkor ez semmise tette volna a 4200 as következő állomást? Mert lefele  tört ki a billego tartomanybol nem felfelé a 4700 felé.
Akkor ez most mi? És még Trump se bofogott semmi nagyon különöset se most. 
Placi82 2026. 03. 26. 14:59
Előzmény: #936  papafilip
Ezt mondom marius elejétől... Komolyan. Olyan anomália van ami nem stimmt.. Meg a likvidqciia esemény se igazolja annyira. Mert a mérleg másik serpenyojet se a Barrons, se a WSJ, 
M.W etc nem nézi és vizsgálja.... 
papafilip 2026. 03. 25. 22:00
Előzmény: #935  papafilip
Kiegészítettem a kis megfigyelő programot az olaj és arany árakkal.
Most azon nézelődök, hogy az Iráni konfliktus miatt olyan anomália van ami nem szokott lenni, a dollár és az olaj egyszerre drágul.
Mivel az olaj is megy fel az infláció miatt FED nem tud majd csökkenteni a kamatokon, ez tolja fel a kötvényeket és MOVE-ot.
Részben ezek is csökkentik az arany éhséget, meg mellé a nyilván a likviditási lyukakat is ebből foltozták.
Emiatt én továbbra is azt gondolom lesz még benne legalább egy lefelé hullám, csak valszeg nem a héten. Trump azzal, hogy kitolta a bombázást elodázta, de ha hétvégére nem lesz valami deeszkaláció, akkor jövő héten lesz még kis tüzijáték, olaj fel, dollár még erősödik valamennyit, MOVE még feljebb és akkor megint szinte minden esni fog.
Ha sikerül kivonulnia a konfliktusból vagy deeszkalálni akkor ez elmaradhat.....
papafilip 2026. 03. 25. 21:14
Előzmény: #934  ASR
Eddig a bankok is jól tartják magukat meg szinte minden emelkedett. A MOVE meg a VIX ha tovább hül akkor elmarad a heti visszanyomás. Túl egyszerű is lenne ha a korábbi mintázatot követné.
ASR 2026. 03. 25. 16:30
Előzmény: #933  Placi82
Szerencsére ma alig voltam gép előtt, így legalább nem nyúltam bele feleslegesen a portfólióba. :) 
Placi82 2026. 03. 25. 15:31
Előzmény: #930  ASR
Billegunk mint én a haz vásárlásnál...... 
4550 os szinten az arany nem dontott te el merre az arra. 
Nézem a 10Y Bond öt és a DXY de az se mutat irányt. 
Leontes erős lenne, de bene van a pakliban 
papafilip 2026. 03. 24. 22:01
Én itt hét végéig még mindenképp várnék leöntést, a bond piac hasonlóan viselkedik mint múlt hét elején, ott szintén volt egy relatíve nagy felhúzós visszaugrás.
Ami kicsit gyanúsan más az pl. a KRE, úgy néz ki a bankok most kicsit máshogy viselkednek. Vagy késésben vannak az eséssel, vagy kezd megnyugodni a bankszektor, ha utóbbi akkor akár fordulhat is a kocka.
Placi82 2026. 03. 24. 19:56
Bölcs vagy:). 
Látod a sémát és a múltba is tekintesz,  ezt kevesen teszik,talán mert az emberek hamar felejtenek....
Kívánom hogy igazad legyen. 
De ez nem 2008 feeling lesz sztem.
ASR 2026. 03. 24. 18:51
Előzmény: #929  Placi82
Itt már vásárol a bennfentes tőke. Aki elad, az többnyire kényszerből teszi, mert máshol kell a likviditás. Benne van még egy leöntés, ha a kamatok ugranak és folytatódik a deleveraging, de a fordulat brutális lesz. Ez a minta kísértetiesen emlékeztet 2008-ra.
Placi82 2026. 03. 24. 18:14
Előzmény: #926  ASR
:), és mi ebből az anomáliabol l a következtetésed . Én már 5 szor találkoztam ezzel a jelenséggel 22'vege óta...
Csak most bekavar az idióta Trump, hogy 180 fokos fordulatot 1 nap 4 szer vesz. 
Borisz 2026. 03. 24. 07:38
Előzmény: #927  papafilip
Átmenetileg nekibuzdultak a piacok, hogy jaj de jó, TACO lesz. Én nem gondolom, hogy TACO lenne. Az értelmetlenné tenné az egész kalandot, ezzel trumpék nem tudnának elszámolni otthon.
Legkésőbb amikor megindul a partraszállás a Kharg szigeten meg a többi kis erődszigeten, akkor a piac ismét tovább fog zuhanni.
papafilip 2026. 03. 24. 07:25
Előzmény: #926  ASR
Azért még óvatosan 1 nap még nem elég minta, meg elég sokat estek lehet benne kis korrekció is. Még szerintem kivárás van.
De az kétségtelen, hogy általában véve elég nagyot estek, gyakorlatilag az idei emelkedést nagyrészt visszaadták és pl. aranybányász ETF kb. decemberi szinteken van. Ahogy az arany is. Szóval engem ez most még nem győzött meg.
ASR 2026. 03. 24. 00:16
Előzmény: #925  papafilip
Adatkiértékelés... Nézem a zárót a TSX-en:
.
Kinross +5%
Wheaton +4.5%
Franco-Nevada +1.9%
Agnico Eagle +1.5%
Barrick +1.4%
.
Az arany esett még, de közben a bányászokat elkezdték visszavenni. Ez pont az ellentéte annak, ami a zuhanás előtt történt. 
papafilip 2026. 03. 23. 20:46
Előzmény: #924  ASR
Én is várom minden nap a tőzsde zárást, mikor összegyűjtögetem az adatokat és kiértékelem, aztán elgondolom mi lesz majd. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy amikor eltalálom is, mi lesz, akkor sem tudtam utána lekereskedni, mert ebben a volatilitásban sokszor inkább biztonsági játék volt és vagy kicsi bukó vagy kicsi nyerő realizálás.
Szóval marad a megfigyelés tanulás, meg a kivárás. Van pár pozim amit fundásan jónak gondolok azokat tartom, de az 35%-a a tőzsdén játszós pénznek a többi várakozik, nem tudtam még jobbat kifundálni. Korábban jóval magasabb volt a részvényekben lévő pénz, de szép lassan kivontam és elraktam nyerőket. Mikor látok jókat vásárolok, de ha 50% környékére kerül, akkor megint eladogatok, ezt terveztem csinálni amíg nem látom majd jobban a mozgást és nem gondolom jobbnak az alapokat.
ASR 2026. 03. 23. 20:37
Előzmény: #923  papafilip
Ekkora menetelés után az arany és az ezüst is dugig van forró pénzzel meg tőkeáttéttel. Borítékolható a volatilitás. Pláne, hogy nemcsak ezek mentek nagyot, hanem a részvények is, miközben a kötvényeket ütik évek óta. Ilyen helyzetben a piaci dinamika köszönőviszonyban sincs a megszokott sztereotípiákkal. De imádom olvasni a teóriákat. :)
papafilip 2026. 03. 23. 18:03
Előzmény: #922  ASR
Mindezt némi piacmanipulációval keverve, iszonyatos volatilitás van. Menő aki ezt lekereskedi én inkább kivárok míg kicsit világosabb lesz melyik irány nyer.
ASR 2026. 03. 23. 10:57
Teljes rendszerszintű tőkeáttét-leépülés... A kamatok az energiaárakkal együtt zúznak. Amikor az időzónák eltolódása miatt kinyit egy-egy nagyobb tőzsde, mindig kezdődik az újabb likvidálási hullám.
papafilip 2026. 03. 22. 21:46
Előzmény: #919  Borisz
Én nem várok nagy BTC szárnyalást, inkább a kanári szerepet látom benne. Mikor valamilyen módon likviditást pumpálnak a rendszerbe rendszerint az emelkedik elösször, legalábbis nekem ez a megfigyelésem. De most lehet kigondolok valami kis módit, hogy ezt az adatokból visszemenőlegesen tudom-e igazolni is, vagy csak téves benyomás.

Topik gazda

ASR
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek