Szerintem 2026 q1ig meglesz a korrekció. Azonbelül még az is lehet idén. Nagy égésre nem számítok, de a túlárazott papírok biztosan egnek vagy 50% ot. 2026 Q2 ig jó lenne visszaszállni...
De ha FIRE vagy akkor égeted a cash is mert addig is valamiből élni kell. A cash csak veszít az értékéből még ha nem nyúlsz hozzá sem marad meg az értéke ( infláció)
Befektető vagyok nem hülye. Mostanáig benne voltam. Az idei évre már bőven jó vagyok. Most átrendezésben vagyok a portfoliómban. Eledtam mindent, de most még nem szállnék vissza a játékba...várom a lehetőséget. Év végéig semmi gond ha cashben pihenek és várok
Nekem 2006, ban 12-15 %-on kamatozott a pénzecském lekötött betétben. Aztán 2007-ben meggyőztek, hogy érdemes rizikósabb befektetést is választani, hiszen sokan dupláztak egy év alatt. Hittem nekik, mivel mutatták a grafikont és boldogan néztem, ahogy egy hét alatt, a property befektetési jegy hozott 3-4 %-ot. Már éppen ott jártunk, hogy kezdtem nézegetni a részvényeket 2008 nyarán, már ki is választva , amit egy darabig figyelni szerettem volna, aztán átmenni azokba, mikor hallom a rádióban, hogy gond van az amcsiknál. Befutok a tanácsadómhoz, de megnyugtatott, csak a realizált veszteség az igazi bukó, csak ki kell ülni. Akkor még csak a nyereségem olvadt el, három nap múlva már nem engedtem, ki akarok ugorni. Ez akkor még 3 napig tartott, így buktam el az alaptőkém 15%-át. Aztán újra besétáltam, hogy OTP akarok venni 1300 ért, de a bróker elfehéredve mondta , felezni akarom a vagyonom? Ez akár 500-ig is lemehet, biztosan nem ajánlja. Így lekötöttem a pénzt 8%-os, állam által védett betétbe. Még azon a héten még esett egy picit az OTP, de aztán szépen elindult a lejárt lépcsőn. Mikor lejárt a lekötés, már 3 szorozott az OTP. Ezek után már mindig úgy éreztem, túl drága és úgyis beesik. Bitcoinról 50 dolláros árnál hallottam, mikor kiderült a drogmaffia ezt használja a pénz helyett. Attól kezdve figyelgettem és mindig mosolyogtam, mikor 70%ot esett. Ugye megmondtam, hogy ez csak tulipánhagyma. Ez van, ha valaki tudná előre a mozgásokat, a világ összes pénze a számláján lehetne. De nem tudja senki.
Ne félj, az úgy szokott történni, mikor már eleged lett, hogy mindenki más milliókat keres, miközben te várod az összeomlást és belerakod a pénzed valamibe, no akkor biztosan beesik a piac. Nem vagy ám egyedül, aki kimarad. A bátorak gazdagodnak, mi meg irigykedünk. Aztán eljön az idő, mikor ez megfordul. Múlt héten az opus-os topikot olvasgattam, emlékeszem mikor 100-ról elindult felfele, senki sem mert visszaszállni a 800-ról 100-ig eső részvénybe. Aztán 500-nál már mindenki a duplázásról beszélt, mindenki megbátorodott. Most megint megy a sírás rívás, a fórumon a fenyegetőzés, hogy így nem fogunk a fideszre szavazni. Mintha ez nagyon érdekelne bár kit is. Hiszen éppen azért fektettek bele, mert részt akartak kapni lölö összerabolt vagyonából. Az FF topikban megy a LAC elemzése. Mikor megindult, minden grafikon azt mutatta, sokszorozni fog. Sokan bele is szálltak, azóta feleztek. Csak ezekkel senki nem dicsekszik, csak a duplázással.
“ Még a pozsonyiak is követelték Rajkán, hogy legyen már szlovák óvoda, ha már ennyien beköltöztek oda” Ez valami felháborító, a lakosok azt gondolják hogy az önkormányzat őket kellene képviselje és kiszolgálja legjobb tudása szerint. Ezek a népek valami egzotikus országból érkezhettek fura szokásokkal higy nem értik mi itt uralkodót és kiskirályokat valasztunk akik szivatják a polgárokat és ellopják a pénzuket, Takarodhatnának vissza ahonnan jöttek, európába!
Erről már sok tapasztalt elemző és kereskedő írt h nagy hiba casht tartani és várni az összeomlást miközben reálisan árazott számos részvény és index. Mért nem vettél az utóbbi 1 évben amikor jóval olcsóbb volt minden, az nem zavar h cashben semmi hozamod nincs csak inflálódik a pénzed, ettől még a máp is sokkal jobb!
Ezektől a vinnyogóktól már én is kivagyok. Ülök én is rengeteg casf tetején és váok…..De a mellébeszélésen kivül egyik sem mond soha semmit. Várom az összeaomlást, de ha egy évig még kitart a bull és megy 15-20%-ot megint a piac és csak utána lesz a crash, ami ugyanilyen 15-20% csak mínuszban akkor ott vagyok, hogy akár most is vissza szálhatok a piacokba.
Jaj. Mester , nem érted! Ő nem bánt! Hozzánk is folyton átszökött a szomszéd kutyája szétbaszta az új ajtómat ott kaparta aztán lett rend de a módot nem írom most le. Évekig szenvedtem tőlük.
Nem kuvasz volt, rosszabb, kaukázusi szürke dög. Szerencsére csak kb egy évig tartott, de pl ha a gyerekkel fociztam a kertben, a dög begerjedt, főleg, ha nem volt otthon a gazdi.
Nálunk is volt ilyen, a bal oldali szomszéd kan kuvasz talán párosodási célból kirándulni ment, nálunk a kerítésen át, aztán ezt még ismételte párszor, a szomszéd utca második háznál sikerült egy megtermett embernek leállítani. A kutya gazdája széttette a kezét, hogy ezt nem érti. Mondtuk, tartson csivavát inkább, ha nem ért hozzá.
Nyugi. Pesten is van elég kutya. A paraszt nyitvahagyja a kapuját kiszökik a kutya és megharapja az arra járót. Emiatt késsel kell már járnom. Ez van Tesó. Évekig szenvedtem a szomszéd kutyáitól, reggel elment dolgozni kibaszta őket a hidegre azok addig üvöltöttek amíg haza nem jött. Szerencsére ma már nincsenek dögök a közvetlen szomszédban csak lejjeb. Hát, ilyen ez. :-)
Nekem egy ilyen kicsi falu polgármestere mondta, hogy el sem hiszem a betelepültek milyen panasszal fordulnak hozzá. Mintha a Marsról érkeztek volna, ráadásul nem kérnek, hanem követelnek. "ezt nem lehet kibírni" . Az első helyen a kakas van, kutyaugatás, harangszó, fadarabolás körfűrésszel, motoros fűrésszel, gabonadaráló, fűnyírás. Ez mind a munkaidő után. A tehetősebb FIRE emberek el sem tudják képzelni, hogy ezt mindet a munka után tudják az emberek elvégezni, vagy hétvégén. Mikor más pihenni szeretne. Náluk sokan nyaralónak használják az ingatlant, így hétvégén jönnek le, csendet kívánva. A helyiek meg akkor végzik az otthoni munkát. Ez van. Senki nem tilthatja meg.
2 éve a szomszédba költözött Pestről egy házaspár, szemre tele vannak lóvéval. Na, ők konkrétan minden olyan háznak, ahol kutya van és azok ugatnak, levelet küldtek ês jogi úttal fenyegettek mindenkit, mert őket itt vidéken zavarja a kutyaugatás. Kaptak együttes választ az érintett hàzaktól, sok szerencsét a jogi úthoz és ha nem tetszik, vissza lehet takarodni oda, ahonnan jöttek. Azóta kussban vannak.
A fővárosiak lenézik a vidékieket, azt gondolják, ha leköltöznek oda, körülöttük fog forogni a világ. Még a pozsonyiak is követelték Rajkán, hogy legyen már szlovák óvoda, ha már ennyien beköltöztek oda. A pozsonyi busz kiárt az államhatáron túlra. Egy proli eladja budapesti panelját és kap érte annyi pénzt, hogy vidéken vesz egy szép házat, autót és még marad jócskán költőpénze, amivel király lehet a kocsmában. Aztán ezek írogatják a panaszlevelet a polgármesternek, intézkedjen, mert "joguk van" . Amikor már sok a jöttment migráns, akkor már a polgármester is elgondolkodik, kinek kell nyalni a seggét.A helyi suttyónak, vagy a betelepült pénzes migránsoknak.
"Vidéken is gond van a betelepültekkel, Zavarja őket a harangszó, kakas kukorékolása, a vasárnapi fűnyírózás, tűzifa darabolás, disznószag" Igen, ezt is megértem, de mivel tudják, hova költöznek, nem érheti őket meglepetésként. A Balin élő külföldieknek is sok baja van a környezetszennyezéstől a kakasok kukorékolásán keresztül a helyiek munkamoráljáig több dologgal. Ha eltöltesz ott két hetet, látod, mi a helyzet, nincs okod meglepődni. "Én írtam arról, hogy luxi árak vannak a piacon, de főleg arra akartam rámutatni, hogy mindenki ugyan olyan árakat ad, a 12 kürtőskalácsos, mind 3500 ért adta ." Nyilván kartelleznek, kevés számú szereplő ezzel képes maximalizálni a profitot. "A grillcsirkés minden reggel megy az áruházba, és kitol egy kocsi sültcsirkét. A büfében szépen felfűzögeti a grillezőre és ötszörös áron adja." Az a baj, hogy az országban sokan csak ilyen mélységű dolgokra képesek. ☹️ Persze ha van rá kereslet... A Tesla P/E-ben teljesen igazad van. Ez már nem gazdasági fundamentumok kérdése, ilyen elemzéseket értelmetlen végezni. Ez már hit kérdése - kérdés, mikor fogy el...
Matolcsi meg fogja úszni azzal, hogy félreáll. Ahogy borkai, meg a többi milliárdos, akik levonultak a színpadról és élik gondtalan életüket, több száz évre összelopva magukat. Mikor ´89-ben forradalmárt játszottunk, nem ezt gondoltam. Akkor ez úgy nézett ki, a jólét majd egyformán fog eloszlani, a lopás meg fog szűnni és mindenki a maximumot fogja nyújtani a közérdekért. Ahogy teltek az évek, úgy szállt fel a lila köd, hogy ez nem a kánoán, a politikai maffia lesz az uralkodó réteg, semmi demokrácia. Semmi sem változott, valaki diktál és a többiek beállnak a sorba. Persze kell hozzá tudomány, úgy eladni magukat, hogy ők a legjobb választás. Ehhez az egész kincstár a rendelkezésükre áll. A legnagyobb baj, hogy a választásokon nincs jó döntés csak esetleg picit jobb. Az ígéretek csendben elfelejtődnek és megy tovább a szabad rablás. Húsz éve beszélgettünk erről, mikor azt gondoltuk, elfogy majd a privatizálandó közös, aztán szépen jó útra terelődik az egész. Sajnos csak fokozódott, mert már azt lopják el, ami nincs is. Hitelt kell felvenni, hogy a NER tömhesse a zsebét. Azok meg csak a lopásra vannak berendezkedve, a pénz nem kamatozik, nem teremt értéket.
Akkor sehmet mi??? Azt mondja, teljesen rendben van, hogy a lölö féle MKB jogosan kapta meg az állami részvények egy részét féláron, 50 milliárd biztos nyereséggel. Egy aláírással 10 lottó rekordfődijat vitt el, az államkasszából. Bezzeg a hír tv ezt nem mondja be. :-) Az a fontos, le lehet papírozni, így még a hűtlen kezelés sem jöhet szóba. Hasonlóan, ahogy jászai is kapott a vodafon állami részből. Az egy gyönyörű befektetés volt, a nyereség jászai zsebébe landolt, a beruházásokat meg az állam állta.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)