Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
HerrLudwig 2025. 10. 18. 08:38
Előzmény: #995  FatFIRE
Én nem írtam semmilyen „matekot“, de azt képzelödsz, amit csak akarsz.
Kit érdekel, mennyi egy lakás egy „átlagos kerületben“?
Az egyik kollégám gyerekei egyetemisták, az egyik Bécsbe jár, a másik Freiburgba, a harmadik meg Hawaii-on. Mindenhol vegyenek nekik lakást? Úgy, hogy valószínüleg ott sem maradnak? Semmi értelme nem lenne.
Másik kollégám gyerekei Kölnbe meg Berlinbe költöztek. A Kölnben élö azóta továbbment Chicagoba. Nekik pontosan hol kellene lakást venni?
FR73 2025. 10. 18. 08:33
Előzmény: #990  FatFIRE
No látod, gyártod a prekoncepcióid rólam és kiszámolóról.
Az 50 milliót furcsállod? Te írtál a highlife-odról folyamatosan, ki ne derüljön már, hogy average5x lesz az a highlife, mert az az önfényezésed mellett mosolyogtató lesz.
Bedobtam, lássam, hogy reagálsz.
Kiderült, nincs ebben semmiféle highlife.
Jajj Medellinben voltatok, leugrottatok Tűzföldre a fapaddal, béreltetek egy átlagnál picit jobb airbnb-t, és highlife-nak állítod be.
Miközben fikázod a Thaiföldön nomádozókat, pedig ugyanazt csináltad pepitában a Föld másik oldalán.
 Aztán valaki itt rátromfol és ámul-bámul Borsodban, hogy azta, micsoda menőség, ez tényleg a highlife. A lószart. Ez egy átlag sabbatical nyugaton, magyar átlaghoz képest 5x keresettel egy amerikai vagy nyugat-európai 5-10 évente megcsinálja munka mellett is, de pl épp leszerelt huszonéves izraelit is láttam már így sabbaticalon, semmi hihglife nincs benne.
FatFIRE 2025. 10. 18. 08:16
Előzmény: #996  kuruczr77
Fontos észrevenni a sorrendiséget: én mindenkit tiszteletben tartok (az életben is), amíg ő is ugyanígy tesz velem. Ha viszont jön rosszindulatú személyeskedés, akkor a stílusom is ehhez igazodik, amit tekintsünk nyugodtan természetes következménynek. 
FR73 2025. 10. 18. 08:15
Érdekes, hogy állítólag az életre nyitott emberek nem tudják megérteni a kb alsó tagozatos matekot.
Ha átlag 4x keresel, és átlag 2x költesz, akkor nem nyomorogsz, és 50 évesen FIRE vagy.
És tökmindegy honnan jön a bevételi oldal, hogy az vállalkozás vagy munkabér vagy belenyúltál a bitcoinba vagy lottószelvény.
kuruczr77 2025. 10. 18. 08:09
Nem látok ebben  nagy csodát. Van egy 5x éveinek végén járó vállalkozó, aki diverzikálja vagyonát és egyúttal utódlással, tudatos és tervezett vagyonátadást is számításba vesz. Ehhez tartozik egy "übermenesch", felülről jövő picit lenéző kommunikáció, ami itt sok embernek bántja az önérzetét Nem kell erre ugrani...
FatFIRE 2025. 10. 18. 08:05
Előzmény: #993  HerrLudwig
Ilyen ökörségeket senki nem mondott, nektek alapvetően a matekkal van problémátok, mert nem akar kijönni a kívánt eredmény. 🤷🏻‍♂️
100 millió forint ma egy átlagos kerületben levő 50 négyzetméteres új lakás berendezve, kocsibeállóval és egy alsó-közepes autóval. Szerinted erős túlzás ennyit adni egy gyereknek szülői támogatásként? Két gyerek esetén ez 200 millió forint, kb. annyi, amennyi 40 évi teljes keresete egy fizetésből élő magyar átlagembernek.
kuruczr77 2025. 10. 18. 08:04
Előzmény: #993  HerrLudwig
Lemondással és talán sokkal fontosabb a kitartással, hittel érhető el kiemelkedő előremenetel akár vállalkozóként akár az alkalmazotti létrafokokon lépésekhez. 
HerrLudwig 2025. 10. 18. 07:41
Előzmény: #988  Spiller
Mivel a kommentjei arról szólnak, hogy a FIRE csak vállalkozóként lehetséges és aki alkalmazottként csinálja, az igénytelen, szánnivaló lúzer, ezért egyáltalán nem volt túlzás a "hitvallássá teszi"
"nem lehet benne dinamika nagy kiugras"
Ez sem igaz. Világcégek board tagjai közül jópáran gyakornokként kezdték ugyanott. De gyakornoki szinttől a senior menedzserségig eljutni is elég nagy ugrás. De józan ésszel is belátható, hogy akik nagy cégeknél menedzserek, azok mind kezdték valahol az egyetem után és onnan jutottak el oda.
Ettől függetlenül én nem szólom le, ha valaki vállalkozik, szerintem az egy tök jó dolog és igen, meg is lehet belőle gazdagodni. De azért a mérleg másik serpenyőjében ott van, hogy sokan nem élnek meg belőle jobban, mintha alkalmazottak lennének (családban van több ilyen is), szóval ott sem garantált a siker. Ráadásul nem is való mindenkinek, lévén ott nem csak a szűken vett szakmáddal kell foglalkoznod, hanem egy vállalat minden részletével - a beszerzéstől a marketingen át a HR-ig és a számlázásig. Ha te csak egy jó mérnök vagy, akkor nem biztos, hogy ezeket is szeretnéd csinálni.
HerrLudwig 2025. 10. 18. 07:39
Előzmény: #986  Spiller
Minek a gyereknek 100M "kezdéshez", főleg ha te amúgy 0ról indultál?
Nyilván ha milliárdos vagy és abszolút nem számít, akkor ok, bár még akkor is lehet jobb, ha hagyod, hogy egy kicsit dolgozzon a pénzért, hogy saját maga is megtapasztalja, mi mennyit ér. Ráadásul 2x évesen nem biztos, hogy felelősen tud bánni vele, lehet elbulizza vagy vesz valami drága autót.
FatFIRE 2025. 10. 18. 07:36
Előzmény: #989  maxhell
Innen érdemes nézni, csodák csodájára ugyanazt mondja el a munkába menő feleségről és a neki ágyból integető férjről, mint amit én is elmondtam itt a Thaiföldön tömegekben fellelhető, elvált FIRE-harcosokról:
https://youtu.be/MG9tvuV9j_w?si=bIHVv-kvVYWTxVwU&t=2050
FatFIRE 2025. 10. 18. 07:32
Előzmény: #975  FR73
Folyamatosan 50 milliós nyaralásokkal és egyéb hülyeséggel erőlködsz itt, aztán kiderül, hogy lelkes Kiszámoló-tanítványként mi érintett ennyire érzékenyen. 😂 A normális életszínvonalat biztosító FIRE bizony egyszerű matek, Spiller részletesen leírta a szükséges számokat, szóval ha nehéz a valósággal szembesülnötök, arról nem én tehetek. 🤷🏻‍♂️ 
Spiller 
“50eves korodig kuporgatsz, hogy utána szolidan megelj munka nélkül? Nekem ez nem volt pálya.”
Attól tartok, mi vagyunk itt az álmok összetörői. 😂 Jó, hogy ezeket a tételeket egyesével összeszedted, reális, egyáltalán nem túlzó. Sok FIRE-álmokat dédelgető ember nem veszi figyelembe a saját gyerekeit, a velük kapcsolatos kiadásokat és az életkezdésüknek érdemi támogatását. Azt szeretnék, hogy az utóbbit valaki más oldja meg helyettük (pl. a bérlakásmodell révén más adófizetők), vagy úgy tesznek, mintha a probléma egyáltalán nem létezne.
FR73 például bevallottan ebből a könyvből képezte magát. Már a felvezetés is nevetséges hülyeség, de ezek az emberek simán elhiszik:
“Thomas J. Stanley, egyetemi kutató egy nagybanktól kapott egy megbízást, hogy készítsen mélyinterjúkat milliomosokkal, mert így a bank megismerve a szokásaikat, könnyebben ki tudja őket szolgálni.
A bevált séma szerint kutatótársával együtt elment a legdrágább lakónegyedekbe, hogy interjúalanyokat találjon, megkereste a milliomos kinézetű embereket és egyáltalán megpróbált elindulni a felmérésben az ismert sztereotípiák nyomán. Megdöbbenve tapasztalta, hogy gyakorlatilag nem talál egy milliomost sem a megkérdezettek között. Mindnyájan magas keresettel rendelkeztek, bőven az átlag felett, drága autókkal és drága ruhákban jártak. Viszont a legtöbben közülük nem rendelkeztek komoly megtakarításokkal, sokan fizetéstől-fizetésig éltek, minden vagyontárgyuk bőségesen le volt terhelve hitellel, egyáltalán nem voltak millióik sehol.”
Szóval az általuk elképzelt valóságban a legdrágább lakónegyedekben nem a gazdagok élnek élnek, hanem azok, akik fizetéstől fizetésig élnek és teljesen el vannak adósodva, bezzeg a szorgalmasan spóroló jómunkásemberek, azok összehozzák a nagy pénzt, így a FIRE sem lehet probléma… 😂
maxhell 2025. 10. 18. 06:17
Spiller 2025. 10. 18. 02:07
Előzmény: #975  FR73
Nem teszi hitvallassa. Le lett vezetve párszor, alkalmazottként kiszamithato az eletpalya nem lehet benne dinamika nagy kiugras. Lehet benne elfogadható életmód nyugodt élet és amikor jó esetben örököltok akkor besegit. Vállalkozóként építész egy lehetőséget egy opciót egy nagy ugrásra. Szerintem ha 25 éves korig tanulsz 3-5evet belenyomsz vállalkozásba  akkor látszik bejon vagy sem tudod vagy sem. Elsősorban család nélkül érdemes belecsapni. 
Spiller 2025. 10. 18. 01:52
Előzmény: #978  Bolton01
Igen. Aki valoban gazdag annak nem kell villantani. A hivalkodas nélküli minőség jelenti a luxust. Vannak olyanok akiknek villantani kell az üzlethez, nekik kell a piros Ferrari ilyen olyan öltöny hatalmas rolex aranyora a munkaeszkozuk. Siker és motivacios előadások termékeket eladók ilyenek. Mikozben nincs kényelmetlenebb mint egész nap Ferrarival zotykolodni a város hepehupain lekoppanva a fekvorendorokon miközben ezer szempár vizslat és szívesen megallnal egy langosra az Újpesti piacon. 
Spiller 2025. 10. 18. 01:34
Szerintem érdemes az etalonhoz mérni. Tudtommal a fire eletmodhoz tartozik a felhalmozas a spórolás egy későbbi cél elereseert. 50eves korodig kuporgatsz, hogy utána szolidan megelj munka nélkül? Nekem ez nem volt pálya. Raadasul össze kell szedni a csetreszeket. Nálam az a cél volt a valodi és sajat igényem szerint élhessek. Raadasul az utodaidnak is kell valami start program. 
Szerintem  fiatalon a mai Áron ha élsz rendesen, jársz szórakozni barátokkal, étterembe színházba, csajozol az minimum egyedülállóként. Ez a 800/ho. Ingatlan nélkül. Ugyanez családdal feleség +1-2 gyerek szerintem 1.2 millió. 
Évi 1 utazás 2het 3fo kb 1.5-3 millió. 
Tehát egy 50eves korra mit kellene osszerakni. 
1 lakás ház 150- 400millio.
2. Gyerekeknek kezdő készlet. 80-100/db :) tehat 160-200/2db
3. Csetreszek autó ez az 50-150misi
Tehat az alapok:  minimum. 450-500 misi
Éves költés szerintem 15-18 millio + utazasonkent 1.5-3 millió kényelmesen. 
Évi 3 utazás minimum 5millio. Ezek összesen: 20-25 milliós költés/év Így osszeadva 500millio az alapok és 3-500 millió a befektetes vállalkozás. 
Valamit besegit ha tudtok örökölni de ez a hazifeladat. Tehát a jo módban éles  5-600millio a fapados gazdagság kezdete 1mrd. A lényeg az egészség és boldogság a saját igenyetek szerinti élet. Ha egészség van minden van szól a mondás. Ha nem az elsődleges megelhetesi gondjaid kötik le az energiád és rágják az életed, ha nem kell azt tenned amit nem akarsz, úgy vezesd az életed a családodat, hogy mindig választhass.  Ha ez megvan akkor ne nyafogj. Éld meg az életet, szeresd a családod, tudj lazulni, legyen célod és nyomd keményen. Én így látom. 
MikeCorleone 2025. 10. 17. 23:41
Végül is, a cél egy boldog, elégedett élet. Hogy ehhez kinek mennyi pénz kell, az nagyon változó. Nekem is kb 800e ft/hó jött ki, mivel munka mellett is ennyit költök (4 fős család). Ehhez 50 évesen ahogy Fire írta kb 200 misi mukodotoke (reszveny ingatlan allampapir) kell legyen befektetve, a hozam érdekében némi ésszeru mértékű kockázatvállalás mellett és lehetoleg diverzifikálva. Ebbe a csendes nyugis FIRE életbe bizonyos nagyon extra dolgok (mint rendszeres egzotikus utazások, drága sportkocsi, esetleg akinek az kell sugarbaby barátnő fenntartása:)) nem férnek bele, viszont ha azokat el akarnám érni akkor kilátástalan a FIRE. De ez számomra már egy nagyon kellemes, tartalmas élet. Akinek a boldogsághoz nagyságrenddel tobb penzert megveheto dolgok szuksegesek, azok legyenek sikeres vállalkozók. :)
FR73 2025. 10. 17. 21:56
Előzmény: #980  Bolton01
Nézd mi napi életvitelben simán beleférünk a Kulio által is megálmodott havi 2 ezer eurós limitbe.
Az alap hobbijaink nem pénzigényesek szerencsére.
Utazás vagy nagyobb egyszeri kiadások ezen felül értendők, de itt mindenevők vagyunk, az egyszerűtől a nyugati átlagig (vagy amit annak gondolunk, mert a nyugati embereknél is nagy az életszínvonal szórás).
Bolton01 2025. 10. 17. 21:01
Előzmény: #981  Bolton01
*arany akar lenni
Bolton01 2025. 10. 17. 21:00
Előzmény: #979  FR73

Aranyhoz nem értek, de valószínűleg itthon ugyanolyan "egzotikus" dolognak számít, mint a crypto. Valószínűleg kevés embernek van itthon komolyabb (1-2 lakás árát meghaladó) befektetése arányban, és esélyes hogy most már picit késő beszállni, egy ekkora emelkedés után. 
De az ingatlanok mintájára mehet itt is az ár még bőven feljebb is, valószínűleg jóval több embernek lesz csak mozi, mint az ingatlanoknál ...

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek