Család közeli barátja volt ilyen. Kb. 20 évvel ezelőtt vett egy vasi uj Opel asztrát. Télen nem használta, féltette a sótól, hótól, attól hogy esetleg belecsúsznak. Vett mellé egy trabit. Azt használta télen...:)
Három napja beszélgettünk arról, hogy az egyik ismerősünk eladott ingatlant és megvette álmai kocsiját, egy mercit. Már egy éve megvan, de nem nagyon járják, nagyon féltik. Na ez az, ami nem én vagyok. Eleve jó nekem egy olcsóbb kocsi is, az sem baj, ha használt. Az a fontos, hogy szolgáljon és ne én szolgáljam. Az tény, hogy már egyre jobb autóm van, mert ha már valamit kipróbáltál és bejött, nem adom alább, de ha már megvan, akkor fusson. Így volt ez a tempomattal, ülésfűtéssel, stb.... és már ezután csak automata váltó lesz. Mindig az volt, hogy minek, de a jót könnyű megszokni.
Lehet, hogyha a feleségem is FIRE-ba vonulna, többet járnánk csavarogni, de ez az ő döntése. Már az egyetem alatt összeköltöztünk, ő közgazdászként egyengette szülei vállalkozásában a könyvelést, ami nem volt nagy kihívás és lekötöttség. Aztán jöttek a gyerkőcök, azért volt itthon, közben apósom felszámolta a vállalkozását és mikor a kicsi leányunk sem igényelte a folyamatos anyai jelenlétet, munkát keresett. Nem a versenyszférában megszakadni, de egy pici ritmust adni életének. Hivatalban dolgozik, 20 kilométerre, nem kell megszakadni a munkában. Van 2 közeli munkatársnője, nagyon jól kijönnek, minden napra van valami új téma. Meg van elégedve, ráadásul tudja, hogy nem kell stresszelnie, ha úgy alakulna, van biztos anyagi hátterünk. Szerencséjére nagyon ügyes, bármilyen mélyvízből kiúszik. Ezért is szeretik, mert ha kell, megold mindent, néha még fel is pörgetik a kihívások. Meg nagyon alázatos, vele nem nagyon lehet veszekedni, mert ha nem is úgy gondolja, tud mosolyogva bólogatni.
Három év semmittevés után nekem a FIRE azt jelenti, hogy azt csinálom, ami nem esik nehezemre. Az, hogy ebben van egy olyan pénzkereseti lehetőségem, hogy szinte unaloműzőnek tarthatnám. Néha meglátogatni embereket, elbeszélgetni, főleg olyan szakmai körben amiben éltem 30 évig. Most ezért fix fizetést kapok, nem úgy mint korábban, mikor teljesítményre ment. A legjobb ebben, hogy attól sem kell félnem, mi lesz a ez nem lesz, mert arra van a tartalék. Most így visszagondolva tényleg nincs nagyon költséges hobbim. Én abban nőttem fel, hogy nem dorbézoltunk, de mindig mindenünk megvolt. Hála anyumnak, ő mindig kuporgató volt, ő volt a kasszás. Apum meg vezető funkcióban hozta a pénzt, nem nagyon volt ideje költeni. Gondolom ezért is vallom azt, nem abból gazdagszol, amit megkeresel, hanem amit nem versz el. Nem emlékszem olyanra, hogy valamit nem engedhettünk meg magunknak, mert nem volt rá pénz, de ez azzal is összefüggött, hogy nem is vágyakoztunk arra, amit nem engedhettünk meg magunknak. Emiatt soha nem volt hiányérzetem. Arra azért odafigyelek, hogy családomat ezzel ne terrorizáljam, csendben, néha egy egy szóval irányítgatom őket a szerénység fele. Már nem is szólnak, mikor megveszik a luxi tenyérnyi kenyérlángost a karácsonyi piacon, én meg mondom, ez 2 kenyér ára volt, amin egy hétig eléldegélünk. Úgy tűnik, meg sem hallják, de a tudat alattijukban biztosan ott van. Néha ránézek a számlájukra és ha fogytán van a pénz, utalok. Még kérniük sem kell. A kajabeszerző én vagyok, van időm kilesni az akciókat, meg van pénzem akár több hónapra is bevásárolni. Három fagyasztóláda duruzsol a melléképületben, csurig rakva. Olyanra nem is emlékszem, hogy tartós élelmiszert vettem volna 1 kilót. Mindig tizesivel veszem, vagy ahogy csomagolva van. Még szerencsére elég jól látok, hogy a termékek kilós árát megnézzem, csak azt figyelem. Meg sem tudom mondani, hogy 1 darab vaj mennyibe kerül, mert mindig a kilós árat nézem.
Dubai nyáron az a legnagyobb öngól, lehet akár 50 fok is. Ezzel szemben télen még egy pulóver is kellhet este. Ha nem szeretsz utazni és nincs más drága hobbid sem, akkor szerencséd van, sokkal előbb megvan a Fire. Kérdés tudsz-e mit kezdeni a rád szakadt rengeteg idővel, bár asszem pont te írtad hogy annyira nem is jött be, egy idő után eluntad magad.
Tudod, ha gazdagok is lennénk, de azért hűlyék nem :) - Kotri, ez nem jött be. Próbálkozz máshol kriptós, unokázós, piramisjáték csalásokkal! - Ja, nekem először utalj át 10.000 dollárt hogy tudjam nem kamuzol, és én visszaküldök 100.000 dollárt, 'bizisten' :)
Erre mondom, mindenki más. Én nem szeretem a hőséget, mikor éget a nap. A lubickolás sem a kedvenc időtöltésem. Mikor a Balatonra azt mondják 26 fokosan, hogy meleg..... Barátomék Dubajban voltak, meglepően olcsón mentek a nyári szünidőben (kb 4000 €/fő+költőpénz), egy átlag ember 1 éves fizetéséért. "Láttuk, soha többet." Hajnalban érkeztek, már akkor 38 fok volt. Csak késő este mentek ki a hotelból, mert addig elviselhetetlen volt a hőség.
Annyi közös van bennünk, hogy én is abszolút megtalálom a szépséget és az élményt itthon is. De van amikor egyszerűen napsütés és meleg és tenger kell amikor itthon éppen szürkeség van hodeg és köd, vagy éppen kicsit szeretnél megismerni egy másik kultúrát, vagy olyan részét a bolygónak ami egészen mást ad mint ami idehaza lehetséges. Bár kétségtelenul gyönyörű a Börzsöny, Bükk vagy éppen imádok evezni a Tiszán és úszni a Balcsiban. FIRE lehet sok minden, nekem leginkább a szabadidő amivel azt csinálok amit akarok. Az én esetemben ilyenkor bizony sokszor gondolok arra milyen helyeket fogok majd bejárni. De ebben benne van a Kék túra is meg az is, hogy szeretnék lejutni Nyugat-Afrikán keresztül egész Dél-Afrikába autóval a partvidéken keresztul. És más dolgok is: megtanulok még egy nyelvet, lefutok egy maratont. :) Ezekhez nem pénz kell hanem idő, dehát ugye az idő meg pénz. :)
A szülők általában azzal érvelnek, hogy a gyerekeket nem érdekli a tömény városnézés és a fárasztó utazás. (Jobb a nagymamánál a balcsi mellett.) De némi útiterv módositással szerintem lehet a dolgot a gyerekek számára is érdekessé formálni.
Persze, igazad van. De amikor igazán szeretek (kulfoldre) utazni az leginkább a novembertől március. Ilyenkor a suliidőszak miatt nehéz egy hosszabb utat kivitelezni. Mert mondjuk Horvátországba le lehet ugrani akár egy hosszú hétvégére is de Ázsiába vagy éppen Mexikóba, Dél-Amerikába legalább 10 nap vagy inkább több kellene. Nyáron meg leginkább idehaza szeretek lenni, de talán itt valóban lehetne kicsit nyitni, hogy a gyerekek is lássanak többet a világból.
Szerintem az Otthon start-ot nem fogja kivezetni a NER. Ha a TISZA győz, az sem. De mindkettő szigoritani fog a feltételeken. Ha TISZA lesz kormányon, akkor ezért kemény össztüzet is fog kapni. Az OTP-t a magyar események egyre kevésbé érintik. Már most volt olyan negyedév amikor a nyereség 80%-át a leánybankok adták. Ez tartósan igy lesz a jövőben.
Igaz! Toscanaban többször voltunk már, de nekem nem jutott eszembe egy ilyen extra program. Az Ingolstadti Audi gyárban voltam egyszer vendégként és a Kecskeméti gyár épitésénél dolgozóként. Mindkettő érdekes volt.
Egyetértek, gyerek is része az utazás tervezésének, meglepő ötletei vannak. Pl ha már Toscanába mentünk, akkor Lamborghini és Pagani összeszerelő üzemek meglátogatását is tegyük bele. Beletettük.
Be kell vonni a gyerekeket is. Ne várj addig mig kirepülnek. Mit lehet tudni, hogy akkor még mindketten alkalmasak vagytok egy hátizsákos hosszabb utazáshoz. Emlékszem egyetemista koromban egy csővázas hátizsákkal indultam neki egy bolgár tengerparti + erdélyi eg hónapos útnak. 35kg-os volt, mert még kaja is volt bőven benne. (Gázfőző is.) A 4 személyes sátrat külön vittük.
Én sem tervezem felélni amim van. Tartalék kell. Márcsak a magyar egészségügy állapota miatt is. Igy a könnyen készpénzé tehetőt éljük fel, de a lakásokat nem. Elméletileg. A gyakorlatban pedig a kp-ból is marad majd. Magyarországon még a tehetősebbek sem gondolnak arra, hogy rendszeresen megvizsgáltassák magukat. Úgy halnak meg, hogy előtte sokan még büszkén mondják, hogy nem voltak még betegállományban sem. De a FIRE segit ebben is. Ha az ember nem hajt, nem stresszel, akkor van ideje magával foglalkozni. A stresszmentes életmód kihat az egészségi állapotra is. Több idő marad mozgásra és arra is hogy egészségesebben étkezz.
Mára egy utolsó gondolat. Nem biztos, hogy a FIRE-re kell feltenni mindent, ha majd elérem, minden vágyam teljesül. Az évek szépen telnek, senki nem látja a jövőt. Az utóbbi időben több közelállóm, ismerősöm halt meg. Visszagondolva többet kellett volna foglalkozni velük, mert ez már nem jön vissza. Az ember nem tudja, neki mennyi adatott, bármennyire is úgy gondolja, sok van még hátra. Ismerősöm múlt héten halt meg, 55 éves volt, teli tervekkel. Nem tudott semmi betegségéről, kicsit sportolt, eléggé egészségesen élt. Hirtelen rosszul lett, elvitte a mentő....szívinfarktus. Jó barátom 50 évesen kezdett kibontakozni, bekerült a NER piramis legalsó fokára és jönnek az anyagi sikerélményei. Igaz, a vagyona nagyon hízik, de látni rajta a fáradtságot, levertséget. Most ebben méri a sikereit, de nem biztos, hogy ez jó. Ha mindkét végéről ég a gyertya, sokkal gyorsabban elfogy.
Visszaolvasva, egy kicsit félreérthető lehet ez a hozzászólásom. A számlámon nincs korlátlan pénz, nem vagyok olyan gazdag, hanem az igényeimhez képest van több, mint elegendő. Úgy érzem, ha a lottó fődíjat megnyerném...igaz nem adom fel....akkor sem tudnám szórni a pénzt. Nekem a mostani állapotom teljesen megfelel, nem égeti a hátam, ha a 20 éves skodámba kell beülnöm és nem érzem jobban magam, ha a ruhámon egy kis jel árulkodik, hogy vagyonokért vettem. Annak is örülök, ha valamit akciósan, olcsóbban tudok megvenni, meg mikor valami kidobnivalót tudok feléleszteni.
Erre írtam, hogy nekem az utazgatás korábban sem volt a legnagyobb álmom, talán azért, mert üzletkötőként szinte mindig úton voltam. Míg a feleségem volt itthon, én fáradtan hazaértem, ő menni kart. Egyszer én engedtem, máskor ő. Szerencsénkre volt 2 hasonló család, akikkel nagyon jóban vagyunk, velük szívesen keltünk útra, természetesen gyerkőcökkel. Amikor suliba mentek, már nagyobb volt a kötöttség, de addig se a világ végére jártunk, max a környező ország. Biciklik a kocsi tetején, esetleg a szánkó, meg a babakocsi. Én örülök, hogy még mindig együtt tudunk járni kirándulni, ezért is van 7 személyes autóm. Jó barátom járja a világot a családjával, rakja fel a facera a képeket. Most viccesen írtam neki, hogy mindig ugyan oda mennek? Mert a képek nagyon hasonlóak. Egyik kávézó, másik étterem. Mondja nekem, mit gondolok? Természetesen vannak kiemelt látványosságok, de a város, az mindenhol nagyon hasonló. Azért, mert Dubajban a WC 6 csillagos, az is csak egy WC. Lányom osztálytársáék már több mint 10 éve ugyan oda járnak a nagy kirándulásukra Egyiptomba. Még a szoba is ugyan az. Apuka azt mondja, mintha haza mennének, a személyzet mintha a családjuk lenne. Már ki sem mozdulnak a hotelből, mert már mindent láttak. De akkor minek mennek, ha haza mennek? Hisz itthon is ugyan az van, :-), csak nem híznak fel 5 kilót két hét alatt a svédasztalok bűvöletében. Az igaz viszont, hogy Horvátországba úgy járnak, hogy egyet gondolnak és indulnak is. Tavaly nyáron hatszor voltak egy egy hétvégére. Azt mondta, olyan még nem fordult elő, hogy nem találtak szállást. Én még a helyi fürdőbe sem megyek el, ők meg elugornak csobbanni egyet a tengerben.
Jó gondolatok, megértelek. :) Hasonló cipőben vagyunk... ami igazán érdekel, hogy újra járjam a világot mint huszon- és harmincévesen, arra akkor lesz időm, ha majd a gyerekek kirepültek... addig meg inkább dolgozom mert kulonben csak elunnám magamat. Akkor majd lesz Fire ha minden a tervek szerint alakul!
Katona voltál? Én voltam, igaz, már a gengszterváltás után ´91 ben. Azóta vállalkozóként éltem életem, mindig kötetlen munkaidővel. Ez nem azt jelentette, hogy mindig itthon henteregtem, hanem ha hamarabb végeztem, még be tudtam valamit vállalni. A kilencvenes években még zenéléssel is kerestem pici pénzt, az inkább szórakozás volt, mint munka. Igazi felettesem nem volt, szerződéses viszonyban dolgoztam több cégnél. Húsz évig csak jutalékot kaptam, amennyit hoztam a cégnek, abból egy részt én kaptam. Így megtanultam, hogy nincs ingyen ebéd. Ha hajtod, busásan megfizetnek, ha nagyon hátradőlsz, nem kapsz semmit. Ráadásul az összes költség a számlámról ment le, így megtanultam nagyon hatékonyan működni. Nem kellett naplót vezetni és tervezni, mert az már automatikusan működött. Imádok "ócskavasból" értéket teremteni. Van egy hátránya, minden kacatot elrakok, jó lesz az valamire. Egyik ingatlanom ezért nincs hasznosítva, mert ott (is) ezeket tárolom.
Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)