Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
buythedip kedd, 11:25
Törölt hozzászólás
buythedip kedd, 11:18
Előzmény: #16173  GrizzlyG
Megkérdeztem, és nem olyan hülye, mint gondoltam. Az összes bullish érvvel kérdeztem rá, mert ilyenkor egyetért, és utána válaszban megírom neki, hogy szerintem 50%-ot eshet, mert nagy az adósság, stb. stb. és akkor meg azzal ért egyet. De most elég kiegyensúlyozottan válaszolt.
todi kedd, 11:14
Előzmény: #16176  Goldstein17
Egyet tudok: 3 német fórumon is aktív vagyok és az ottaniak közül senki nem adott el. Még a teéderek sem akik mindig beírták korábban ha eladtak és mennyiért. Akkor ki ad el?
Szerintem senki. Az algók pörgetik lefelé egymás közt az árfolyamot.
Leegyszerűsítve: vagyunk te, én és 2 algó.
Te és én nem adunk el és nem veszünk. Semmilyen hatással nem vagyunk a piacra. A 2 algó egymás között így ida rakja az árfolyamot ahová csak akarja. 
Ez megy most. Nekik nem kerül pénzbe hiszen a kettejük játszadozása egy zéró összértékű játék: ha egymás közt adják- veszik akkor az egyik veszteséfe a másiknál ugyanakkora nyereség. Majd másnap megcserélik a szerepeket. Nem is értem miért nem rakják rögtön oda az árfolyamot ahová ajarják? Vagyis értem: lassan lehet kiidegelni a kicsiket és elbizonytalanítani.
thinkpositive
thinkpositive kedd, 11:08
Előzmény: #16170  TheSnake2020
"Letört egy nagyon fontos támasz."
Nem meglepő módon. Ezt július elején írtam:
"szerintem ez a mostani 19,5 egy gyenge támasz szint, legalábbis a 24-nél és a 17-nél is gyengébbnek tűnik."
Beért a túladott zónába, itt még ellehet egy ideig, de szerintem a hónap végén már emelkedni fog, csak azt nem tudom honnan és hogy eléri-e a 19,32-t addig, ezért írtam hogy necces.

Beálltam vételre, viszont az csúnya lenne, ha ma megkapnám.
Goldstein17 kedd, 10:56
Előzmény: #16174  todi
Ez igaz, ezért aztán nem is ezt árazza a piac, de ki tudja mit? Olyan mintha valami csődközeli állapot lenne, miközben tudjuk, hogy a cég renben van. Ezzel a felkiáltással akár vásárolhatnám is tovább, de ez most azért nem tetszik.
buythedip kedd, 10:54
Ami nekem van ingatlanos cég, az UBM Development, veszteségből nyereségbe fordult, 36%-kal növelte a bevételeit, 10%-kal csökkentette az adósságot (Y/Y alapon nézve). Az árfolyam pedig nem csinált semmit.
Egy éve, veszteségesen €20-21 közt csapkodott a jelentés napján.
Most hogy nyereségessé vált, €17.
A magas kamatszint miatt nem szeretik most a szektort. Lásd $LEN.
todi kedd, 10:52
Előzmény: #16171  Goldstein17
Tőzsde vs valóság: a Vonovia tőzsdei árazása azt sugalja, hogy a német ingatlanárak 1-2 hónap alatt 20%-ot estek miközben ha megnézed az Immoscouton akkor látszik a valóság, hogy nem így van. Ezt a diszkrepanciát még a kamatokra hivatkozva sem lehet a végtelenségig fokozni.
A valóságot tartósan nem lehet semmibe venni.
2923-ban ez már egyszer bebizonyosodott.
GrizzlyG
GrizzlyG kedd, 10:51
Előzmény: #16172  buythedip
Eutelsat :))) 
buythedip kedd, 10:40
Előzmény: #16167  thinkpositive
Mondj egy részvényt, és csinálok egy vicces AI beszélgetést róla. :)
Goldstein17 kedd, 10:37
Előzmény: #16169  Goldstein17
Az egyenlegemre meg rá se merek nézni, röppennek a milliók.
TheSnake2020 kedd, 10:37
Előzmény: #16161  thinkpositive
Ez az a hónap,  amikor lutri az egész,  és kis befektetokent érdemes partvonalra állni . Letört egy nagyon fontos támasz.  Mind a fundamentalis kép,  mind a technikai kép szörnyű.  Bízok a managementben, tartok a berlini választásoktol.  Tartok egy nagyon komoly kamat sokktol.  Tartok a szezonalitastol. A pénznyomda újbóli beindulasa, kamat emelés mindenhol.  Ha a politikai fenyegetes szeptemberben nem eszkalalidik,  akkor van remény.  Ha igen, akkor evtizedes távon VNA tulajok leszünk. Sajnos.  Én valami hasonlót várok a fejlett gazdasagokban.  Valahol el kell kezdeni a tőkét támadni,  akár populizmussal , akár anarchiaval.  A tőke láthatóan nem hajlandó magát korlátozni,  csak ez lassan az emberiség nagy többségét hátrányosan érinti
Goldstein17 kedd, 10:36
18-cal kezdődik a VNA árfolyam. Rendesen beleragadtam, hosszú és fájdalmas lesz az elkövetkező időszak.
todi kedd, 10:35
Előzmény: #16162  tothjoco
Berlin csak egy gumicsont. Az árfolyamot a kamat mozgatja nem  Berlin.
“Nincs állami felhatalmazás a kisajátításra. Bármi, amit a berlini szenátus ebben a kérdésben dönt, alkotmányellenes, mert szövetségi törvényre van szükség alapként. A kártalanítás vagy akár szimbolikus kártalanítás nélküli kisajátítás ettől függetlenül alkotmányellenes. Berlin lakásállománya egykor Berlin államához tartozott, és Berlin eladta. Ez részben azért történt, mert az államnak pénzre volt szüksége, és mert nem akart felelősséget vállalni a bérlemények napi kezeléséért. Ebben a tekintetben semmi sem változott.
A Baloldali Párt szeret kisajátításról/államosításról beszélni, mert tudja, hogy soha nem kell majd végrehajtania. A választások után azt fogják mondani, hogy a koalíciós partnerük, a Szövetségi Alkotmánybíróság, vagy mindkettő miatt bukott meg. De előtte a kisajátítás és a kebabár-plafon jó kampányretorika.”
thinkpositive
thinkpositive kedd, 10:26
Előzmény: #16166  tothjoco
Én jobb szeretném azt látni, hogy te mire következtetsz abból, amit az AI-val beszélgetsz, mint a teljes AI válaszokat.
Számomra ez katyvasz, hosszú, tele információval, de nem tudom mi belőle az aktualitás, mit nem tudtunk eddig és mire kellene igazán figyelni belőle.
tothjoco
tothjoco kedd, 09:53

Remélem nem untatok senkit, ha igen kérlek jelezzétek. Nem csak a Von miatt érdekes ez szerintem hanem a topic témáját is érinti:
A mai mozgás egy globális kötvénypiaci eladás része:
  • A német 10 éves Bund hozama ma kb. 3,34%-ig emelkedett, ami 2011 óta a legmagasabb.
  • Ugyanekkor az amerikai 10 éves kb. 4,78%, a japán 10 éves pedig 3%-ig ment. Tehát ez egyértelműen nem német/belpolitikai jelenség.
Mi hajtja most? 1. Infláció + olajár 🔴
A közel-keleti helyzet miatt a Brent 91 $ fölé került. Ez újra inflációs félelmet okoz → a piac magasabb jegybanki kamatokat áraz → a hosszú kötvényhozamok emelkednek. 2. ECB-kamatvárakozás 🔴
A piac már két ECB-kamatemelést áraz februárig, ami óriási változás a korábbi kamatvárakozásokhoz képest. 3. Német államháztartás 🟠
Ez már valóban német tényező. A német állam nagy infrastrukturális kiadásokat finanszíroz, miközben a költségvetési helyzet romlik. Az államadósság növekedése miatt a befektetők magasabb hozamot kérnek. A német 10 éves hozam már augusztusban is 3,27% fölé került. És a berlini választás? Közvetlenül: nagyon kevéssé. A szeptember 20-i berlini választás nem mozgatja érdemben a Bund 10 éves hozamát. Berlin tartomány költségvetése egyszerűen túl kicsi ahhoz, hogy önmagában a német állampapírpiacot ilyen mértékben mozgassa. Viszont van egy érdekes közvetett kapcsolat a Vonovia miatt. Ha Berlinben egy Vergesellschaftung-párti kormány alakulna, az: Berlin → nagyobb hiteligény → magasabb finanszírozási igény → Berlin számára drágább adósság → még nehezebb lenne a több tízmilliárdos kártalanítás finanszírozása. És itt jön a lényeg: 🔴 A Bund hozamemelkedése inkább NEHEZÍTI a berlini Vergesellschaftungot Ha a német 10 éves állampapírhozam 3,34%, akkor Berlin nem tudná „olcsó pénzből” finanszírozni a 30–40+ milliárdos projektet. Ez tehát furcsa módon Vonoviának kedvező mellékhatás lehet. A berlini költségvetési helyzet amúgy is feszült: a Rechnungshof szerint 2029-re Berlin adóssága 84 milliárd € körül lehet, és a 2026–29-es időszakra évente kb. 5 milliárd € finanszírozási rés látható. Ezért én most a két kockázatot így választanám szét: Bund 10Y ↑ → Vonoviának finanszírozási szempontból negatív,
de a berlini Vergesellschaftung finanszírozhatósága szempontjából inkább pozitív.
És ez fontosabb, mint hogy maga a berlini választás mozgatná-e a Bundot: nem igazán mozgatja, viszont a magasabb Bund-hozam közvetve megnehezíti az államosítás finanszírozását. A Vonoviánál viszont a magasabb hosszú hozam közvetlenül negatív az ingatlanértékelésekre és a finanszírozási költségre, ezért részvényárfolyam szempontjából ezt nem tekinteném jó hírnek
buythedip kedd, 09:48
Zumtobel jelent holnap, de ilyenem csak nekem van.
Jelentési szezonnak vége egyébként, októbertől Q3 jelentések.
buythedip kedd, 09:46
Előzmény: #16160  Zoltanovitsch
Rönó és Stellantis is felment.
buythedip kedd, 09:45
Előzmény: #16158  thinkpositive
A VW a vámok ellen lobbizik. A kínaiak értenek a hosszútávú stratégiához.
tothjoco
tothjoco kedd, 09:43
Előzmény: #16161  thinkpositive
Vonovia-politikai figyelő – augusztus 31. Van egy új, érdemi berlini fejlemény. A berlini gazdasági szereplők most közös kampányt indítottak a Vergesellschaftung ellen. Az RBB szerint a berlini gazdaság 80 000 eurós plakátkampánnyal lépett fel az államosítás ellen, kifejezetten a szeptember 20-i választási kampányban. Ez Vonoviának közvetetten kedvező, mert azt mutatja, hogy a Vergesellschaftung ügye már nem csak pártpolitikai vita: a berlini gazdasági oldal is szervezetten próbálja megakadályozni. Jogi helyzet azonban nem változott: nincs új törvény vagy bírósági döntés, amely a Vergesellschaftung lehetőségét megszüntetné vagy korlátozná. Ami Vonovia szempontjából különösen fontos A Vonovia berlini kitettsége nagyon nagy: 138 354 lakás, mintegy 23,2 milliárd euró könyv szerinti/értékbecslési értékkel 2025 végén. Ez a teljes németországi 471 153 lakásból csaknem 30%. A Vonovia saját 2026-os berlini kommunikációja szerint több mint 130 000 lakást kezel a városban; a Deutsche Wohnen állománya is ebben a körben van. Ezért a berlini választás kimenetele nem mellékes politikai zaj, hanem potenciálisan jelentős vállalati kockázat. Kártalanítás Nincs új hivatalos kártalanítási döntés. A Vonovia továbbra is arra hivatkozik, hogy a berlini Rechnungshof korábbi becslése szerint a Vergesellschaftung kártalanítása akár 36 milliárd euró is lehetne összesen. Ez azonban nem Vonovia-specifikus összeg, és nem jelenti azt, hogy Vonovia ennyit kapna. A tényleges kompenzáció értéke a jogi konstrukciótól, az érintett ingatlanoktól és az esetleges bírósági eljárásoktól függene. Elemzők Az előző ellenőrzés óta nincs új Vonovia Buy/Hold/Sell módosítás vagy célárváltozás. A legutóbbi nagy változások továbbra is:
  • Barclays: 23 → 20 €, Underweight
  • Goldman Sachs: 34,20 → 29,50 €, Buy
  • DZ Bank: 33 → 31 €, Kaufen
  • Deutsche Bank: 26 €, Buy
  • Berenberg: 34,50 €, Buy
  • JPMorgan: 34,50 €, Overweight.
Mai összkép: 🟠 enyhén pozitívabb politikai irány, de a kockázat továbbra is magas. A fontos új elem tehát nem egy jogszabály, hanem a berlini gazdaság szervezett ellenkampánya a Vergesellschaftung ellen. A tényleges kockázati képben a következő nagy esemény továbbra is a szeptember 20-i berlini választás. A mai Civey-felmérés szerint Linke 20%, CDU 19%, AfD 18%, Grüne 15%, SPD 13%; SPD–Grüne–Linke koalíció matematikailag továbbra is lehetséges. ma 9:42Vonovia politikai figyelőVonovia-politikai/jogi figyelő – 2026. szeptember 1. Az előző ellenőrzéshez képest nem találtam új, lényeges fejleményt a kifejezetten figyelt öt témában. A friss, szeptember 1-jei keresések alapján:
  • Vergesellschaftung: nincs új berlini jogalkotási vagy végrehajtási lépés.
  • Mietendeckel: nincs új, Vonovia számára érdemi jogi döntés vagy elfogadott új korlátozás.
  • Szövetségi Vergesellschaftungsverbot: továbbra is a kormány júliusi terve az irányadó; új elfogadott törvényt vagy új parlamenti jogalkotási lépést nem találtam. A korábbi terv szerint a tartományok saját lakás-Vergesellschaftungját akadályoznák meg.
  • Berlini politika: a szeptember 20-i választás előtt továbbra is központi kampánytéma a Vergesellschaftung, de ma nem történt olyan új pártpolitikai fordulat, amely érdemben megváltoztatná a kockázati képet.
  • Kártalanítás: nincs új hivatalos összeg, döntés vagy jogi fejlemény.
Vonovia szempontjából tehát ma nincs új riasztás. A lényegi kockázat változatlan: a berlini választás és az azt követő koalíciós tárgyalások dönthetik el, hogy a Vergesellschaftung politikai nyomása erősödik-e, miközben a szövetségi tiltás még nincs törvénybe iktatva. A Vonovia berlini jelenléte továbbra is jelentős; a társaság saját berlini oldala szerint 2026-ra 539 millió euró berlini beruházást tervez.
thinkpositive
thinkpositive kedd, 09:34
### Szavazás ###

Vonovia
Az előző hónapot 19,25-ön zárta, a mostanit 19,32-n nyitotta. Zöld vagy piros lesz a szeptemberi gyertya? (zöld, ha 19,32 felett lesz a szemptember utolsó napi záró)

Fel: Zöld
Le: Piros

(én most behúzok egy enyhe zöldet hosszabb alsó kanóccal, de necces)

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek