Kincstárnál 116% volt a legmagasabb érték, amit láttam, mínusz spread. Inkább maradtam, mert sok évre nincs vele gond. Remélem. 4-5 év múlva esetlegesen euróban a 7% igen mutatós lenne!
Hozzátok képest is piskóta vagyok. próbálom a legjobbat elcsípni, én ezért allinezek. Nem akarom azt, hogy más kövesse a példámat, én szimplán leírtam az én példámat. Nem diverzifikálok, oszt jónapot, cserébe ingen gatyám 5 éves 7% fixmápban (2031Q1-Q2) Év elején sorra kaptam a negatívokat, hogy több hónapon keresztül szutykolok, hogy még a 2027Q1-et is átpattintsam, jöttek az okos commentek, hogy miért nem akkor váltok, ha már szorul a hurok? Nem szorult, éppen ezért a -1%-ot kijátszottam, okosba, úgy átmentem a 2031Q1-be, hogy gyakorlatilag nem buktam semmit ezekkel a szeletkékkel. 2030Q2,Q3,Q4,Q5, mindet át tudtam tenni 2031Q1-Q2-be, buktamentesen.
Kata helyében én eladtam volna a 2035A-t, még akkor is, ha évente 7%-ot hoz, bár az tuti. De a 20-25%-os tiszta nyerő is tuti, ha akkor realizálja. A nagybüfik miért látnak bajt, miért kockázat nekik? Mert pont ők is ezt látják: MP viszi tovább a vonatot, bár jobb a helyzet, de közben USA tolja a vonatot tele aknával, amivel mi is felrobbanhatunk: kötvénypara v2.0 és inkább realizálnak, mintsem visszaforduljon a bili, oda, ahonnan elindultak. ezért érdekes amit írtál.
Itt a fórumon nem azt láttam, hogy mindenki AllIn-t nyomott FixMÁP-ra. Volt pár eltérő elképzelés. Néhányan pl. jelentős mennyiségű 2029/N-es BMÁP-ot tartottak. De az intézményi kötvényeket is vásároltál jópáran. . Nemrég olvastam, hogy az alapoknak miért kell eladniuk a legjobban teljesítő befektetéseikből, akkor is ha további emelkedést várnak. Azért mert pont a sikere okán kezd túl nagy sújt képviselni a protfolióban és ez egyre nagyobb kockázatot jelent (pl. hirtelen túl nagy nyereség olvadhatna el). Így eladnak belőle valamennyit, hogy visszasűllyedjen egy meghatározott limit alá (és rögzítik a nyereség egy részét). Mert a hozammaximalizálás mellett náluk legalább akkora súllyal esik latba a kockázatok mérséklése, kisimitása. Nekünk egyéni befektetőknek nem kell ennyire szigorúan eljárnunk, de érdemes érteni, hogy miért csinálják így.
A tömeg amikor átment PMÁP-ba, oda követtem őket, a többség szvsz ALL-in nyomott, és ők döntöttek a legjobban. Most a tömeg a FIXMÁP mellett tette le a voksát, bár tény,h a MÁP+ hasonló, 5 éves távon talán jobb is, de a tömeg akkor is a FIXMÁP-ban van.
Sokszor leírja, hogy csak mérsékelt gazdasági/befektetői ismeretekkel rendelkezik, mégis magabiztosan választja ki AllIn-re a legjobb befektetést. És a többi alternatíváról biztosan tudja, hogy azok mind rosszabbak lesznek. Ha össze tudnám számolni, hogy a részvény/ETF befektetéseimnél hányszor lepődtem meg, hogy végül melyik lett a legsikeresebb. Hát nagyon nem az mint amit előre gondoltam.
"Nincs diverzifikáció, mert minek, hülye lennék" Ha a dobocka 1-5 közt neked fizet, a hatossal pedig buksz mindent, felteszel mindent ujra meg ujra? Szerinted mi lesz a végeredmény? De százoldalú kockával is elmélkedhetsz, vagy ezer oldalúval, mindegy. Ha ezek után se szeretnél diverzifikálni az se baj. Nekem.
"Nincs diverzifikáció, mert minek" . Hát igen. A 2051/G-t is akkor vettem amikor azt is rossz döntésnek tartottad, mert ugye egyetlen egy szcenárióban tudsz csak gondolkodni. Most a kamatokkal + árfolyamnyereséggel évesítve kb. 20%-os nyereségnél áll. Kár, hogy nem mertem többet venni. Ez is egy lehetséges szcenárió megjátszása volt, diverzifikáció.
Értem, szóval nem vagy hajlandó tanulni, és még tinfoil hates is vagy. A legjobb, ha követed, ami történik. Fölösleges megpróbálnod kitalálni, hogy mi lesz a jövőben, mert nincsenek meg a háttérismereteid hozzá.
Itt kezdődnek a problémák. Ott kezdődnek a problémák, hogy a birkák ülnek a majd 2028ban 3%-ot adó PMÁP-ban, a lakossági tömeg 30%-a képviseli ezt. Mi meg ülünk a 7%-ban, ha ők reál-kamatot kapnak, akkor mi meg jócskán. Nincs diverzifikáció, mert minek, hülye lennék PMÁPban ücsörögni, csak mert infláció + 1,5% milyen jó, nem jó, mert a másik majd dupla annyit ad. A google és a chatGPT is csak azt ollózza össze, ami a háttérből jön. A valódi véleményét másnak tartogatja.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191118/matolcsy-nagy-baj-lenne-ha-az-mnb-nek-arfolyamcelja-lenne-407365 Varga is Matolcsy kottájából játszik, ezt a szöveget már hallottuk Matolcsytól is, igaz tőle 2019-ben. :) "Kiemelte, hogy a Monetáris Tanács egyetlen horgonya az infláció.A gazdasági bizottság tagjai a rekordgyenge forintárfolyamról is kérdezték a jegybank elnökét, Matolcsy ismét hangsúlyozta, hogy nincs árfolyamcéljuk, szerinte a magyarhoz hasonló kis, nyitott gazdaságban épp az lenne a baj, ha a jegybanknak lenne ilyen célja."
"Szlovákiában, Horvátországban a rövid papírok 2,5% körül mozognak. " véletlenül mindkettőben euró van, az árfolyamkockázat ki is esett a képből. Na erről ennyit hogy mindegy egy ország pénzneme.
Az, h mit nyíltan mit kommunikál a jegybankelnök, meg h valójában mi a célja, az nem mindig esik egybe. Biztos, hogy van árfolyamcélja, ezzel a megszólalással szándékosan gyengíti a forintot egy bizonyos, ki nem mondott szintre, ami neki tetszik.
Varga pár hónapja még azt mondta, ezt is visszakereshetném, fontos a stabil forint. hát 5%-ot gyengültünk kicsivel több, mint 1 hónap alatt. Egyetértek azokkal akik szerint az EUR MRD-ok érzekése miatt gyengítik, szándékosan. Ez is benne van a pakliban, én is ezt tenném.
Magyar Állampapír tulajok