Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ktamask kedd, 13:31
Előzmény: #42918  Kata726

Szerintem szavaztassuk meg a közösséggel.
Kata el szeretné adni az ingatlanját, és albérletbe költözne. 
FEL: Jó döntést hoz, én is eladnám a jelenlegi árak mellett, hasonló életkörülmények mellett.
LE: Rossz döntést hoz, én nem adnám el.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 13:16
Előzmény: #42908  slash2

Szerintem nem érdemes így összehasonlítani csak hozamokat.
Az ultra olcsó finanszírozás és extrém alacsony kamatkörnyezet már nem tér vissza egy jó darabig (szerintem).
Az ingatlannál eddig sem feltétlen a hasznosítás hozama volt, ami kiemelkedő volt, hanem az inflációt lekövető értéktartás, vagy ahogy írod egy felújítást követő értéknövekedés.
Nagyon sok olyan pénz van aminek a fialtatására viszont tökéletes 10-15-20 millió, de akinek van már 4-5 ingatlana annak is elege lehet a bérlőkből.
Egyébként személyes vélemény, de egy aljas bérlővel a mai vadkeleti körülmények között nagyobb a kockázat, mintsem megadóztassák az állampapírt.
Kata726
Kata726 kedd, 12:58
Előzmény: #42917  ktamask
Igen, ez nagy dilemma. 2 év múlva megtudjuk a választ, hogy mi lesz 2 év múlva!😁 Én hamarosan nem is leszek jogosult az OSP-re, viszont a lányom 2 év múlva az lenne. Ha még lesz addigra. Ez is elgondolkodtatott. 
ktamask kedd, 12:53
Előzmény: #42916  Kata726

Itt van a 3%-os lakáshitel, amivel eleve toppon vannak az árak jelenleg.
Nem 1 évvel ezelőtt akarod eladni, hanem most, kb. ATH-n.
Bár a lakásárak minden évben ATH-n vannak
Amit nem tudni, mit tervez MP: CSOK+ Babaváró: én eltörölném, akkor azért lenne pislogás.
A gazdaságot be akarja rúgni, okozhatna egy kis inflációt, bár a forint meg erős, ami meg kompenzálhatja.
SZJA csökkentés a medián bérig, ez okozhatna kis hitelfelvételi kedvet, ami kicsit emelhetné az árakat.
Próbáltam összeszedni, mi szól mellette, vagy ellene.
Képes a lakásár évi 7%-ot drágulni innentől?
Ha nem, vagy ha csak kicsivel repül föléd, akkor jó döntés.
Ha képes föléd repülni nagyon, akkor baj van.
MP 1 milliós minimálbért ígért, akkor az árak "rakéta".
:)
Kata726
Kata726 kedd, 12:38
Előzmény: #42914  ktamask
Az a nehézség, hogy nem biztos hogy abban városban fogunk élni pár év múlva ahol most. Így jól meg kell gondolni a vételt. Ha a másik gyerek is távol fog továbbtanulni(2év múlva), én meg szabad vagyok, akkor nem biztos hogy most érdemes venni. Viszont albérletből könnyebb lépni ráadásul ott a pénz a "zsebben"! 
slash2 kedd, 12:24
Előzmény: #42914  ktamask
Nekem mindegy. Mindenki csinálja ahogy jónak látja. 
ktamask kedd, 12:16
Előzmény: #42911  slash2

Mamám fűtötte a 80m-es kecót, főleg azt a szobát, ahol volt + a konyhát, a budira meg odafagytam + a másik szoba 14-15 fokos "termostat", mert spórolni kellett a gázzal.
Ha ennek van értelme, akkor lehet ragaszkodni a 80m2-es kecóhoz, miközben elfért volna az 55m2-esben is, amit lehet, hogy totálra ki tudott volna fűteni, ugyanannyiból, és komfortosabban érezte volna magát.
Én nem értek egyet azzal, hogy eladja és albérlet, de a kisebb kecóval egyetértek, főleg ha felújítás előtt állnak. Vennék egy kisebbet, ami fel van újítva.
Ez a saját véleményem,de mint írtam, ha eladja, az ő döntése. Matek talán kijön, rövidtávon.
Kata726
Kata726 kedd, 12:13
Előzmény: #42911  slash2
A fixmáp egy viszonyítási alap, lehet máshová is tenni a pénzt, de az nem ebbe a topikba tartozik. Rémképzetek voltak múltban is, hogy nem fizetik ki a magas kamatot, meg eltörlik az 1%-os visszaváltást...
Hathor
Hathor kedd, 12:08
Előzmény: #42907  Kata726
Jogos. Sokszor megy a matek mit hoz Állampapír 
Nekem jó, ha leírjátok, engem érdekel 😉.
További jó vitákat a többieknek.
Addig lazulunk :)
slash2 kedd, 12:07
Előzmény: #42903  ktamask
Lehet össze-vissza ugrálni, a fejed felől eladni mindent aztán jön a fixmap- kamatadó és a viszontlátásra! 
ktamask kedd, 12:05
Előzmény: #42906  Kata726

Ezt a kirepülést majd megértik, ha az ő gyerekei is kirepülnek.
Bár lehet kirepültek már, más a felfogása.
Én a 4x-emmel, 2 gyerek még nagyon kicsi 10 év alatti, bőven!, még egy ideig elvagyunk itt.
De már jönnek az igények.
A hőszigetelés csak le lett gurítva, már jó sok éve: szürke a fal, nemesvakolat...alsóhangon 1.5 M Ft.
Belső festés: van ugye 1-2 folt...mit nekem újabb 1.5M Ft.
Úgy költöztünk be, hogy a tetőt nem cseréltük le, mondván kibír még 10 évet, eltelt 8 év.
Látszik valami? Semmi. Megrogyás? Semmi. Majd kicseréljük, ha már ránk szakad alapon, húzzuk, amíg lehet, mert nem a TV2-nél dolgozik, nem csurrannak csöppennek az állami támogatások.
Tehát én a 4x-emmel, 2 kicsi gyerekkel, nem költöznék albérletbe.
A ti helyzetetek tök más, és elfogadom ,ha ilyen ötlet merül fel.
Át kell gondolni, a te dolgod.
Hathor
Hathor kedd, 12:04
Előzmény: #42899  Kata726
Helyes!
De jo, hogy nem írogatok már.
Új prédák vannak a "mesternek"
slash2 kedd, 12:02
Előzmény: #42905  balentum
Veled értek egyet. Nekem is a kiadott kislakás bérleti díj  dupláját kereshetném Fixmap-ban. De ha eladom soha többé nem tudom már ugyanezt megvenni! Főleg ha a bérleti díj -kidobott pénz-folyamatosan erodálja a vagyonom.. Ezt így is fel lehet fogni. 
Más: nyaraló.. Hathor eladta,  elment a sárgaföldre az olcsó élet miatt. Én pl fixmap kamatból és bérleti díjból felújítok egy nyaralót és szintet lépek vele.  Kb 2 millából kijön a felújítás de a nyaraló min 10-20ezer euróval többet fog érni mert szintet lépek vele.  Úgyhogy ilyen is van. 
Kata726
Kata726 kedd, 11:37
Előzmény: #42905  balentum
Mivel az eladásból származó pénzt állampapírba tennénk, gondoltam elfér itt. Tomival szeretünk matekozni, te csak ugord át.
Kata726
Kata726 kedd, 11:35
Köszi az értő olvasást és a véleményed kifejtését! Annyiban módosítanék hogy a mi számításaink szerint első körben minimum 5 milliót kellene/lehetne rákölteni, a többi számod stimmel. Egyébként van egy potenciális célpont, amit szívesen megvennénk. Az eladó sajnos már egy ideje lebegteti az időpontot, de maximum 2 év elmondása szerint. Ha végre döntene, akkor azt megvesszük . Paraméterek, ár rendben, csak az eladási szándék hiányzik.
balentum
balentum kedd, 11:35
Amit eladok az el van adva rövidtávon is meg hosszú távon is. Az hogy majd esetleg veszek az már egy másik történet.
Egy nyaralót nem hasonlítanék egy állandó lakott lakáshoz, de legyen igazatok hülye vagyok hozzá.
Az más kérdés, hogy ilyen dolgot mivel nem lehet ismerni sem  a körülményeket, sem a lehetőségeket teljesen felesleges egy gazdasági fórum oldalain megosztani. 
ktamask kedd, 11:28
Előzmény: #42902  Kata726

Ezt a nyugdíjas példát nem rád értettem, hanem általánosságban.
Nem költözik el a nagy kecóból, van ilyen ismerősünk, fűt, mint az állat 80-85m2-t, egymagára. Totál feleslegesen. Nem baj,h a gatyája rámegy a rezsire, de legalább nagy lakásban él.
ktamask kedd, 11:23
Előzmény: #42901  balentum

Ezért írtam ,hogy rövidtávon.
Látom nem érted mit írt.
Mennyibe kerül egy rendes festés? 1.5 milla?
Egy kis felújítás, újabb 1 milla.
Ehelyett beköltözik egy neki szimpatikus kecóba, aminél ez nem merül fel, újabb 2.5 M Ft-ot nyert, rövidtávon.
Ha meg mégis megunja, 1 év múlva vesz egy kecót, lehet kisebbet, lehet ugyanannyiért, vagy még olcsóbban, még nyert is rajta.
Ez az ő döntése, ha így látja jónak.
És annak mi értelme, hogy szegény egyedülélő nyugger fűti az 1 szem szobát, ahol alszik, a többi szoba meg rommá penészedik, mert nincs pénze kifűteni? Nem költözik el, mert ott élt egész életében, inkább rohadjon le a vakolat, mert nem fűti ki, de nem költözik el akkor se, dacból.
Hathor is eladta a nyaralóját, jó, ok, nem ott lakik, de abból is csordogál a 7%, nincs gondja vele.
Abból a 7%-ból valószínűleg oda mennek nyaralni, ahova akarnak.
Én mindenben a pozitívat látom, még a Nasdaq Shortomban is:DDD (hogy r...na le a robotka keze)
Kata726
Kata726 kedd, 11:23
Előzmény: #42901  balentum
Ahogy írtam, ha elolvastad: "átmenetileg"!!!!!! Nem ugrálunk, mert bizonytalan mit hoz a jövő és azt se tudjuk hol. 
balentum
balentum kedd, 11:16
Előzmény: #42900  ktamask
Évi 1,2-1,5 millió nyereségért eladni a fejed felül a "biztos" lakást.
Ez jó ???
Én nem tudom, de egy-két havi keresetért kockáztatni a biztosat, ami már meg van, szerintem baromi rossz döntés és felelőtlenség.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek