Pmáp jelenleg is kapható a +1,5%-al a másodlagos piacon, a kutyának sem kell. A 2051G 10+%-tól kezdve lesz érdekes, mint 3-4 éve. A 6-7% hozam1990-től nézve egy teljesen átlagos magyar kamatszint. Nekem 93-94-ből volt 33%-os hozamú 3 éves állampapírom, amikor még sokan kamat emelkedést tippeltek.
Ettől még infláció + 1,5%-ot ad, máshol ezért tapsolnának. csakhogy itt van helyette 7%-os fix papír, vagy jön ekkora infláció (nem tudhatod), vagy nem. Ha nem jön, akkor a fixmáppal megütötted a főnyereményt. Ha mégis repül az infláció, akkor a PMÁP -1%-ot kár volt visszaváltani, arról nem beszélve,h +1,5% prémiummal már nem vehetsz, csak +0,1%-al. Ha mégis repül az infláció, jönni fog jobb fixmáp papír, akkor zsákolom tovább. Engem egyedül a 2100MRD-os hiány zavar, mint erős kockázati tényező. Mert ez bizony kockázat, nem írom le a 4 betűs szót, hogy mire gondolok, mindenki tudja. (+ Bóvli mellékhatás, forduljon kezelőorvosához, állampapír forgalmazójához) Stayerke nagyon eltűnt, pedig ő hitt a csökkenő 2051G - 2035A eszméjében, és hogy ezzel mekkora zsák lesz. Lenne, ha nem támadták volna meg Iránt, de megtámadták.
KSH excel nekem mindig kakukktojás, olyan értékek vannak benne, amivel ritkán találkozom. Általában a KSH excel sokkal magasabb értékeket mutat, mint a valóság. "Kozmetikázás" ilyen téren megvalósítható, de annyira nincs nagy lehetőségük. Lakásárakat nem tartalmazza a statisztika: amit éppen 2015-2016 körül vettek ki belőle? Utána meg jött a +300%. Ha a többi terméket nézed, amivel a pénztárcád is találkozik. Üzemanyagárak 400>600: +50%, 1,145*1,176*1,044 =1,40x + 40%. (kamatos kamat elve) Tej: 220-240> 329-339 ? kb itt is +50% árrésstop előtt 439, árrésstoppal kezdetben 349. Az árrésstop eltörlése lesz az érdekes, ha azt meglépik.
Alkalmaznak valamilyen minőségjavulási korrekciókat, de ez biztos nagyon szubjektív. Erről megkérdeztem az AI-t: "egy mai okostévé árát úgy korrigálják, hogy a 20 évvel ezelőtti modellhez képest a minőségjavulás (pl. 50-70% kalkulált érték) miatt kisebb áremelkedést vagy akár árcsökkenést mérnek."
Az infláció egy módszertani fogalom is. Pl a technlógiai ugrásokat hogyan vesszük figyelembe? Pl ájfon x után megjelenik x+1, ezt hogyan számoljuk. A lakhatást hogyan számoljuk? Ezekkel önmagában lehet pár százalékot nyerni akkor is, ha szabályosak maradunk.
Ez biztos. Meg én nem is gondolom, hogy évekig, vagy lassan évtizeden keresztül lehetne úgy folyamatosan kozmetikázni egy irányban, hogy az ne legyen egyre durvábban feltünő, hiszen folyamatosan nyílna az olló a valóság és az aggregált infláció által mutatott kép között.
Miért nem érthető? A kozmetika minden kamat mellet káros lehetne, ez évek óta téma itt. Amikor 20-25% volt a ksh infláció akkor sokan 50-ről beszéltek. Úgy a PMÁP ugyanúgy nagy nettó veszteség. Persze kérdés, hogy mit vehettél helyette, leginkább valami eurós cuccot.
Nem sok szó esik róla, de az inflát a Ksh teszi elénk. Ők meg elég szépen tudnak kozmetikázni. Én ezért is dobtam a Pmáp-ot. De persze mindenki azt csinál amit akar.
A szakik a fixmápot 7,2-nek számolják, ellentétben a PMÁP-pal, ami ugye évente kamatozik. 2027 már biztos kevesebb, kb a visszaváltási díjat éppen fedezi 5,9 vs. 7-7,2 Az idei év 2,1 és 1,4%-al indít, pedig sokan mondták, hogy 2,1% fölé lövünk februárban, hát nem jött be. Lehet rossz döntést hozol, mert lehet,h éppen 2029 "gratis" még, de fixmáp meg kitart 2031-ig, + 2év. Nekem 2030I-m volt, mindet dobtam a 2031Q1-ért. Majd utólag kiderül, jó döntést hoztam-e.
Nekem az állampapír portfólióm 20%-a még PMÁP, 2029/I és 2029J. Úgy látom, hogy hiába fog megindulni felfelé az infláció, mire profitálnék belőle már majdnem kifutnak ezek a papírok. Inkább 5 évre fixálom a 7%-ot a mostani papírral.
Magyar Állampapír tulajok