Tegyük fel az idei infláció 6% lesz, nem 3%. És utána mennyi lesz? akkor jövőre lesz 2-3%? Nekem ez volt a bajom a PMÁP-pal, amint megláttam a 2,1%-ot.
"Ha már reménykedned kell, rég bajban vagy." . Bármilyen kötvényt veszel reménykedsz abban is, hogy a kibocsájtó állam nem megy tönkre. Totális biztonság semmilyen befektetésnél nincsen. A 0 és -1% közötti visszaváltási díj elég sok éve van ahhoz, hogy továbbra is reménykedni lehessen benne. Nem feltétlenül azért nyomott a kibocsájtó a fix felé mert kamatemelkedést vár. Pusztán a korábbi időszak számára keserű tapasztalata miatt. Ezt a PMÁP feltételei tették lehetővé, fel lehet ugrani az aranyhajóra úgy, hogy csak a poztív részét lehetett learatni (a negatív időszak után).
Tőzsdék elkezdek összeomlani. Kíváncsi lennék, aki ETF-be pakolt, az mit szól? EUR HUF 410 körül váltott, most jöhet +ba. Amúgy meg esés van, tehát akkor meg itt buksz. kb. teljesen mindegy. Súlyos hiba, hogy +7% vs. akár a tőzsdén meg lehet,h -7 vagy -17%? Végülis ha diverzifikáltál, olajat shortoltál: mert 30-at jósoltak, aztán 120 lett. "tévedtek". Eddig 375 volt a világmegváltó forint, most épp gyengül. mintha az eur nemgyengülne 1.2-ről 1.15-re, az nem számít.
"A FixMÁP-ból -1%-kal ki lehet ugrani (reméljük, ez így is marad)". -> Ha már reménykedned kell, rég bajban vagy. Miért lennék frusztrált? Euróban és forintban mérve is brutális a hozamom évtizedes időtávon. Amit te felsőbbrendűségnek érzel, az nálam egyszerű logikai belátás: ha nincs növekedés, de az adósságterhed a legmagasabb az EU-ban, egyetlen utad marad: elégetni a kifizetett kamatot. Ha a kibocsátó a fix felé nyom, akkor kamatemelkedést vár.
"esetleg BMÁP - ha van valakinek tartósan forintban felmerülő költsége" . Alig ismerek ilyeneket. A FixMÁP-ból -1% -al ki lehet ugrani (reméljük ez marad is). Némi felsőbbrendűséggel keveredő frusztráció a Te beírásodon érződik.
Forintban fix kamatra pénzt adni egy destabilizálódott, az EU peremén billegő, stagflációban vergődő rezsimnek nem egyszerű tévedés, hanem súlyos hiba. A kamatok mögött nincs gazdasági teljesítmény, kizárólag a pénznyomda pörög. A tartósan alacsony infláció ebben a környezetben matematikai képtelenség. Rövid futamidő vagy put opció (MÁP+), esetleg BMÁP - ha van valakinek tartósan forintban felmerülő költsége. Jöhet a 20-40 mínusz a sztahanovista profltermelő brigádtól, hadd lássuk a frusztrációt! :)
https://kephost.net/p/MjMyMDUwOA.png 115.2 ről volt shortom, de hamar zártam (33% -al megelégedtem, mostanra lenne +100%...) 96.5-ig esett már. 92.8 a pénteki max itt ezen a charton. mai max ~ 120 körül.
januári infla adat 2,1 jön egy 1,9-2,3%. márciusra meg egy ? mennyi? 2,4%? Utána ha végig 7%, legyen 7%, akkor az 5,8% átlag. Gyakorlatilag 7,3% PMÁP kamat vs. fixmáp 7%. Nekem mindig ez a problémám, hogy még a "megugró" infláció esetén is csak éppen a fixmáp fölé kerül. kkv kolléga? Te vártál csökkenő kamatokat?
Tolhatják. HA. És még sorolhatnám. Látod a MÁP+ra voksoltál 6,5 vs. 7% fixmáp. fixmáp 7% kamat megy vissza fixmáp 7%-ba, amíg ez a pánik is kitart. Nekem jó. Így utólag nem bánod, hogy kijöttél a PMÁP-ból? DAX közben már elindult északnak, és az NQ is. Jön egy hír, aztán olaj -10%.
Jöttek hírek,h az országok (G7) a stratégiai olajhoz nyúlnak, de meddig? Tankerhajók megfordultak, és mentek Kelet-Ázsiába, gyakorlatilag EU a nagy orosz-ellenességet most bánhatja, mert akár jöhetne onnan is az olaj, ami olcsóbb is, dehát na. Putyin múlthéten mondta éppen: totál elzárhatja a gázt és az olajat az EU-tól, mert keleten is van érdeklődő rá. Ha nem kell, nem kell.
Én kiszálltam belőle. Nem mondom, hogy látva ezeket az eseményeket, nem hiszek az inflációban. De a nagy kérdés, hosszútávon mi jön? 10%-ot gyengült a huf a dollárhoz képest. (ebből 5% az usd erősödéséből jön, maradék 5% a HUF gyengüléséből) Brent 70-80 > 105. Ilyenkor szokott az történni, ami általában a nagy pánikok idején, jön valami nyugtató nyilatkozat, és visszaszakad minden a helyére (vagy nem ):D.
Magyar Állampapír tulajok