Kamatvágás után nem sokkal, pár héttel belül szokták csökkenteni. Kérdés, hogy mennyire kell a lakossági pénz a kincstárnak. Az utóbbi időben a hosszú hozamok csökkenésnek indultak, ez is kamatcsökkentést vetít előre. Szerintem ha a kamatot leviszik 6%-ra (két lépcsőben), csökkenteni fogják a Fixmáp-ot is.
Ha a befektetett összeg felhalmozott kamatját 1 hónap múlva visszakapom, akkor minek írja még mindig ki 2 -3 év múlva? Ez a baromság, de értem... elengedtem.
Logikusan a bank csinálja jól. Ami az embernek számít az a portfoliójának az értéke és annak a változása. A kifizetett kamatok és osztalékok kilépnek a rendszerből (persze be lehet fektetni de az már új vétel). A kincstár is mutatja a portfolió értékét, de nem mutatja a változást. Ez rossz is a nem lakossági kötvényeknél (pl. 2035/A, 2051/G) ahol mindig össze kell adnom a vételi értékeket, hogy össze tudjam vetni az aktuális értékkel, hogy lássam az elmozdulást. Ezt az OTP-nél azonnal látni lehet.
Ez egy hülyeség a bankok részéről. Értem amit írsz, de logikusan a MÁK csinálja jól. MÁK-nál megveszem 101,3%-on, jön az első kamatfizetés, 99%-ra bukik vissza és nem 97,7%-ra (99-1,3%) A névérték az alap.
"Én is tapasztaltam ezt, szar a rendszerük." . A vételi értékhez képesti elmozdulást mutatja. Teljesen analóg egy osztalékfizető részvénnyel. Megveszed 5000-ért, másnap kapsz 500 osztalékot, árfolyam leesik 4500-ra és -10%-ban leszel. Logikus, hogy azon az árfolyamon mutatja az értéküket amin el tudod adni. A Kincstár is ezt teszi, de csak összeget mutat, százalékot nem.
Erste is hasonlóan számol, beker ár alapján, de a kifizetett kamatokkal nem kalkulál. A 2022-es tbsz-en maradványpénzböl vettem még 2027-es fixmápot, az ideje nagy részét azóta mínuszban töltötte.
Felhalmozott kamattal vehetted, és azt veszi "alapnak", így amikor jön a kamatfizetés, nem 99%-ra bukik vissza az árolyama, hanem akár 93-94%-ra. Én is tapasztaltam ezt, szar a rendszerük.
Még régebbről, 2022 végéről maradt OTP-s számlámon állampapír (2027/J), amit anno nem transzferáltam a kincstári számlára lustaságból. Azt figyeltem, hogy tavaly egy pillanat nem volt, amikor az OTP-s kimutatás szerint ne mínuszban állt volna az egyenleg, jelenleg is azt állítja, hogy a bekerüléshez képest -4,62 százalék. Kicsi összegről van szó, csak furcsa.
Van ez az OTP-s Föld Kincsei Abszolút Hozamú Származtatott Alap A és B https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/HU0000707633 https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok/alap/HU0000707641 Valamikor nagyon reklámozta itt ezeket valaki, ha megnézed mit csináltak 2024-től, laza -20-30%-ban vannak. PMÁP meg hozott 19,1 és 7%-ot tisztán. Tehát nagyon nem mindegy mikor mit veszel, milyen szinten. Ezüst 2020-2025/fele = 25-35 ha nagyon jóindulatok akarok lenni = 40%, ennyit hozott a PMÁP is ezen időszak alatt, a 35-120: szerencsés, aki tartotta, te tartottad? Arany, aki a hiperbola fölé várta még, annak is gratulálok, én 5539-nál láttam a jeleket,h sell van. "Játékpénzzel", nem engedte megnyitni a gold shortot, ennyi a story nálam. Pedig rákattintottam.
december elejéig az ezüst kb 25-ről 50-ig ment (1 év alatt durván) Majd december + január 50-122 és jelenleg 83. Természetesen igazad van, valaki csak egy ilyet kifog, és 2-3x-i a befektetett tőkéjét, míg mi szutykolunk a 7%-al. Kíváncsi vagyok, hogy az alapkezelők mekkora nyereséget könyvelnek el majd 26-ra, az idei mozgások alapján csak a január 10%-okat hozott nem egy papírnál- terméknél.
Hirtelen eltérem az aktuális témátólm de fórum témájához illik. Aki utalt ki EURO-t Államkincstárból Revolutra, mennyi idő, míg megérkezik? Péntek délután indítottam, történetben szerepel az utalás indítása, teljesíthető státusszal.
Teljesen bekattant neked ez az ATH dolog, most már évek óta. A jó hírem, hogy egyszer biztos lesz nagyobb korrekció vagy válság. És akkor a sokszorozók visszaadnak valamennyit a nyereségükből.Hogy megszívták az ezüstözők is most. Hát igen, a 3.5-szerezésből kell visszaadni. Leírtam már párszor, az igazán jó dolgok nagyon sokáig ATH-n vannak, különben hogyan teljesíthetnének kiemelkedően más dolgokhoz képest utólag visszanézve? Pl. az aranyba másodszor is ATH körül szálltam be 3 hónapja, 30%-t hozott. Most viszont eléggé túlhúzottnak tűnt, így pont a korrekció előtti napon adtam el, de ez már inkább szerencse. Egy hosszabb ideje emelkedő cuccba való beszállásnál az a pech, ha az emelkedés pont nálad ér véget. Az esetek többségében nem így lesz. Sokkal nagyobb fejtörést okoz, hogy mikor érdemes kiszállni.
Magyar Állampapír tulajok