"Az MNB adatai szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken
számított adósságából 2025 harmadik negyedévének végén 56 326 milliárd
forintot tettek ki az hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, 7118
milliárd forintot a felvett hitelek és 702 milliárd forintot a betétek.
Az adósságállományon belül 21 510 milliárd forint (33,5 százalék) volt a
devizában denominált tartozás, a külföldi hitelezőkkel szemben 24 287
milliárd forint, a belföldi szektorokkal szemben pedig 39 860 milliárd
forint tartozás állt fent." Érdekes ebben az, hogy 2010-ben a teljes
államadósság devizástól-forintostól 20000 milliárd volt, most pedig csak
a devizaadósság 21510 milliárd és erre még rájön 2026-első hetében
újabb 10-15 milliárd deviza. A teljes adósságállomány így már januárban átlépi a 70000 milliárdot. Ezt az eladósítás lehet köszönni Orbánéknak!
"A WebKincstár a változatosság kedvéért megint egy rakás sz@r: bankkártyás vásárlásnál a kártyaadatok megadása után, de még a SimplePay felület előtt egy zöld ablak jön "Hiba" felirattal." --- A probléma sajnos továbbra is fennáll. Próbált valaki a napokban bankkártyával állampapírt venni, esetleg márciusban lejáró DKJ-t?
DKJ mennyit ad? 5-5,5%? Nekem pont ez a problémám, ha mégsem kell a pénz, akkor a 7% még a -1%-al is 6%. (ok,h a DKJ kevesebb időre szól, értem a célját, tiszta) én a januári kamatesőt beöntöm fixbe, + a PMÁP 5,2% -t megpróbálom előre beönteni már januárban
Igen, jelenleg Máp pluszba csak a kamatokat. A korábbi Pmáp -ban levő tőkét az egyben Bmáp-ba raktam. Az innen, meg a régi 7-es Fixből jövő kamatokat rakom Máp-ba. Ami nem kamat, azt most Dkj-ba teszem már, mert pár hét után már nincs rajta bukta, ha mégis kell a cash (eddig nem kellet). Aztán ha esetleg csökkenő kamattal jönne ki új Máp plusz, akkor elgondolkodnék rajta, hogy beteszem a Dkj-ból is.
A WebKincstár a változatosság kedvéért megint egy rakás sz@r: bankkártyás vásárlásnál a kártyaadatok megadása után, de még a SimplePay felület előtt egy zöld ablak jön "Hiba" felirattal. A probléma forrása valószínűsíthetően a szükséges névérték hiánya (D260318), mert a 10 ezres vásárlás átfut, de erről a rendszer előzetesen nem ad értesítést.
Mert nincs szükségem a kamatra, nem akarom kivenni és a Máp plusznál nem kell mókolni az újrabefektéssel, megtörténik automatikusan. Az évi 1x díjmentes visszaváltás csak bónusz. De ebbe nekem már csak Bpmáp kamatok, meg régi 7-es Fixmap kamatok mennek.
A fix és a máp+ kb ugyanannyit fizet, 7-7% a kamatuk, ehm-jük. Ha kamatcsökkenés lenne, a mostaniak közül mindkettővel jól jár, akinek van. Ha viszont felfelé menne a kamat (mint 2022-ben), akkor a visszaváltáson talán 1%-ot lehet spórolni a máp+ esetében, de cserébe addig még alacsonyabb a kamata. Egyébként csak a pénzáramlás más, az pedig egyéni élethelyzet függvénye.
Egyszerű a válasz! Mikor szeretnéd kivenni. Egyiknél fixen utalják a kamatot, míg a másiknál automatikusan növelik a tőkét és tőkével növelt értékkel kamatozik tovább. Tehát az ötéves lejártatú kötvényt mikor szeretnéd kivenni?
Csak kíváncsiságból kérdezném, mivel Hathor is a MÁP+-ot tápolja. Miért inkább a MÁP+ mellett voksolsz, a FIXMÁP 7% helyett? Január 5-én is 14 között egy "nagyobb", számomra nagyobb összeget be akarok tolni, még átgondolnám, hogy melyikbe, hátha meg tudsz győzni a MÁP+ról. Vannak tippjeim, hogy miért a MÁP+ot választod, de inkább tőled, tőletek szeretném hallani. Direkt nem írok semmit, hogy én mikor tenném MÁP+ba. Előre is köszönöm, ha veszed a fáradtságot, és válaszolsz:)
https://www.allampapir.hu/allampapirok/MAPP 2026.01.06-tól indul a legújabb 2031/M1, vagyis emiatt 5-én már vehető, ahogy stayerke is írja. Ugyanígy a fixmáp 2031/q1 néven is január 6-án indul. És elvileg mindkettőből 3 havonta jön új sorozat (Ami logika borult a 2030/Q5 fixmáppal), de most helyreáll, kicsit.
Nem azért vár 350-et, mert mennyire rózsaszín minden, hanem mert mindenki felett is tartjuk a 6,5%-os alapkamatot. "Carry Trade". És ez valószínűleg, a várt kamatcsökkentések ellenére maradni fog 6,5%, különben a forint repül, nagyon repül. Lásd 380-ról "repülőrajt" 391-ig, most épp 387, tehát újra és újra erősödik, hiába repül, zakatol felfele. Bár én nem várok 350-et, 370-380-at tippelnék, amit már elért. A hónapos gyertyák nem zártak 380 alatt az előző évben. A következő ilyen szint a 370, ez már kb. sem az országnak, sem az MNB-nek nem érdeke. Valószínűleg minden egyes 380 megközelítést arra fognak felhasználni, hogy feltankoljanak ismét "olcsó" EUR-ral, és jöhet a gyengítés.
Banknál is bárkinek a számlájára befizethetsz, személyi igazolvánnyal. Miért ne lehetne a kincstárnál ugyanezt megtenni? Szerintem bárki befizethet, csak tudnod kell a 8jegyű azonosítóját. Szerintem...
Magyar Állampapír tulajok