Ide linkelték már, hogy 10.01-től minden papír vissza váltása 1% lesz. Tehát az új máp+ már 1 lesz és a régi is. Viszont a régi 09.30-ig csak 0.5%. Én így értelmezem.
Azt értem, hogy az új MÁP+ sorozat visszaváltási díja 1.00%-ra nő. A kérdésem az, hogy a régi MÁP+ sorozat visszaváltási díja marad-e 0.50%? Valamint, hogy ez hol van egyértelműen leírva?
"Aki mindezek után duration növelésben és fixben gondolkodik,ott azért él a kérdés, hogy Maaargit,maga nooóórmális!?" --- Mindeddig nem is gondolkodtam a BMÁP-on kívül más állampapírban, de október 1-jétől úgy lerontják a kondícióit, hogy el kell gondolkodni a váltásban. Nekem az új MÁP Plusz tűnik a legszimpatikusabbnak az évenkénti kiugrási lehetőség miatt. Kérdés: marad az év közbeni 0,50 százalékos visszaváltási költség, mint az eddig sorozatoknál?
Nem akarod megérteni, hogy ez egy játékelméleti kérdés, amire a te logikád alapján mindig azt válaszolod, hogy megéri várni, de ha mindig azt válaszolod, akkor a legrosszabb kimenettel fejezed be a játékot.
Régi Máp+t eladnám 09.30-ig, mert akkor a régi max 10 M-nál 50 ezer a bukó és a régi 35%-ot ad 5 évre. Az új Máp+ már 40%-ot ad 5 évre így 10 M-nál +500 ezer - 50 ezer a vissza váltás. Akkor +450 ezer a matek. Ha jól számoltam
A kamatfizetés körül a pmáp leváltására buzdítottak többen, emlékszel? Mert hogy a fixmáp 6,5 is bőven megveri a pmápot már 1év alatt. "Nyílik az olló". Kb fél év telt el. És tessék itt a még jobb fixmáp. Válaszolj, megérte várni? ( Ha most a 6,5 helyett a 7esbe mennék kapásból?)
https://youtu.be/yWY1TiNaSr8?si=DDlZEi5A1ucfO1U_ Érdemes meghallgatni Fleck Zoltánt,remek helyzetértékelés! Aki mindezek után duration növelésben és fixben gondolkodik,ott azért él a kérdés, hogy Maaargit,maga nooóórmális!?Én az elkövetkező kb egy évben maradok a régi tervnél,régi papíroknál, illetve a kamatokból devizás eszközöket kezdtem venni. Egy év alatt,pláne egy olyan egy év alatt,ami előttünk áll,bőven benne van a levegőben egy 7%-os forint gyengülés, a hosszú magyar papírok pedig megvárnak. Varga legalábbis elkötelezett ez ügyben,az akk meg még lehet, hogy emelni is fog😊
Tamás, ugorj neki a gondolataidnak még egyszer. Most azért nem váltod át a 6,5%-ost 7%-osra, mert mi legyen, ha később jön 7,25%-os? Eszerint ha jönne egy 7,25%-os később, akkor azért nem fogod, mert mi lesz, ha még később jön 7,5%?
Úgy tűnhet, hogy én a tartásra bíztatok mindenkit. Én a felesleges -1%-októl akarok megóvni mindenkit. De, ki hogy gondolja. Ha hosszútávon gondolkodtok, érdemes leváltani a 6,5%-ost 7%-osra, ez nem kérdés. 1 éves kamat eltérés 0,5% (fixmáp 6,5%, vs. 7%) Mi van akkor, ha még fél évet vártok? "Buktatok 0,25%-ot......" PMÁP-nál kivárom a 2026 január-február-márciust. Ha nem jön a csoda, 4-4,5%-okkal indítunk, akkor már a 2028-nak is meszeltek, akkor nincs kérdés, dobás. Ha időközben (2026 márciusig) mégis fixmáp -máp+ kamat-butítás jönne, akkor erősen el fogok gondolkodni.
Fentebb pont erről írtam. Ha jön, akkor teljesen felesleges az átugrabugrálás most a 6,5% fixmápokból a 7%-osba. De ennyi erővel akkor soha ne ugráljunk, mert semmi nem biztos. Csak egy a biztos, ha már átugrottál, levonták tőled a -1%-ot, és a jobb papírban ülsz. Ha jön egy 7,25%-os fixmáp, neked már nem éri meg váltani, mert a 0,25 különbözet (7 vs. 7,25) 4 év alatt ledolgozható. én meg váltani fogok 6,5% ról 1 lépcsőben 7,25%-re, mert annak már van realitása lehet 2 év múlva rajtam röhögsz, hogy te már akkor meglépted, amikor logikus volt, és már 0-ban vagy. mert nem jön jobb a 7%-osnál, és nem is fog. én meg elszalasztottam az 1% + kamatot (A 2 év alattit), és én fogom bánni utólag vagy pont fordítva. A kivárásom utólag kifizetődik, mert én egyből a 7,25-ösbe ugrok. Csak 2-3 hónap év telt el a PMÁP kamatfizetések óta, jött az 5 éves fixmáp, eltelt újabb 2 hónap, itt a +0,5%-os emelése. Nem váltottam le a 6,5%-ösre, és cserébe itt van a 7%-os. Ha jönne egy 7,5-8% körüli papír, akkor annyi előnye lesz már a PMÁP-hoz képest, hogy egyszerűen matematikagilag felesleges a PMÁP-ban tartani a pénzt.
Nekem a bmápról is az a véleményem 2031/r1/r2, mint nektek a pmápról. Majd akkor veszek ezekbe bele, ha már látom, hogy robbanás jön. (3hó dkj-k jelezni fogják, a vételi lehetőség ott lesz)robbanás előtt "próbálom elhinni", hogy robbanás jön. A semmire nem ugrándozok ki-be a papírokból. Addig meg jó helyen van a pénz, ahol most van. Persze akiakar váltani, szabad az út. Szerintem ez a fixmáp 6,5% > 7% , amit írtam, min 2év, mire visszahozza nekünk, nekik meg ez a -1% visszaváltás tökéletes adomány , már ezért megérte variálniuk. Akkor van értelme váltani ,ha tudom, hogy azt végig fogom tartani. Ami egyszer sem biztos.
Két dolog is van itt, amire fel kell hívni a figyelmet. Az utóbbi 1-2 "ÁKK", pénzbevonás a legalacsonyabb szintet érte el, 40MRD, miközben itt bőven 100MRD feletti hét is. Amit soha nem mondanak, ok hogy bejött +40MRD, de mennyien fogják kivenni a 3%-os hitel miatt a pénzt? Vagy már mennyien vették ki? Miért emelkedtek a kamatok? A kiáramló pénzeket pótolni kell "bármi áron", ami idővel (lássuk be), 3hó dkj emelkedéshez fog vezetni, vagyis BMÁP tapsol. a 3hó dkj miatt pedig szerintem a kamatokat is emelni fogják, nemhogy kamatcsökkentés nem várható, hanem még emelést is el tudok képzelni.....
Min. 2 év, mire visszahozza a -1% buktát az új 7%-os FIXMÁP a 6,5%-oshoz képest. Ha úgy nézem, hogy az ittlévők még 1 éve se vették meg a papírt, és már dobni akarják...:D akkor miről beszélünk? Min 2évről! Ha jön esetleg egy 7,25%-os FIXMÁP, akkor ismét dobjátok 3 hónap múlva? MÁP+ nál nincs kérdés, ha valaki a MÁP+ mellett voksolt. Lentebb írtam erről. -0,5% dobás, ha friss és ropogós vétel, 1 év alatt már +0,2% előnye van az újnak. Sokkal hamarabb, mint a FIXMÁP cserénél. MÁP+-nál kb. 8 hónap a határ, amely időn belül vetteket nem éri meg dobni: éves kamatfizetésnél kivehető díjmentesen, és átrakható az újba. nincs tőkeveszteség. vagy aki aggódik, hogy az új MÁP+ot bedarálják, október 2 után nem sokkal mégis lentebb veszik (miután a MÁP+ visszaváltását is megemelik -1%-re, akkor a várakozás teljesen felesleges volt), az ne habozzon, ahogy megjelenik 1-én: ALL IN CSERE. Szuma: ha úgy látod, hogy a 7%-osat már végig tartanád, akkor akár cserélheted is. De ha 2 éven belül mégis váltanál egy jobbra, akkor buktál rajta.
Magyar Állampapír tulajok