Pl. itt: https://www.allampapir.hu/kincstari_arfolyamjegyzes/MAP Magyar Államkötvények fül, eladási hozam. Az eladási árfolyam 100 fölött van, vagyis kevesebb lesz az effektív kamat mint 7%. Ez nettó árfolyam, nincs benne a felhalmozott kamat.
"ötlet-tipp". "szeretnénk ilyet":). "Reménykedünk." :D VAGY , aki kivárt, az +1%-ot kap a befektetésére, mert hősiesen nem váltotta vissza egyből kamat fizetés után.
2035/A-t most nem vennék. 10 év nagy idő, azalatt még sok gebasz történhet, nemcsak itthon, nemzetközi színtéren is. Akkor csak nagy bukóval tudnál közben kiszállni, ráadásul akkor jobb kondíciókkal tudnál beszállni, mint a mostani 6,33%
Én a hosszútávúakat jelenleg rizikósnak tartom, nem túl valószínű egy jelentősebb kamatcsökkenés a spread meg túl nagy. Én mivel a MÁK-ot bankszámlának használom így a MÁP+ és FIXMÁP jön szóba.
A tarthatóságnál nem a befektetésben lévő összeg abszolut értéke számít, hanem hogy hány százaléka a megtakarításnak. Lehet a 100 ezer sok és a 100 millió nem sok.
Ha már "tipp", mint a kollég írta, mikre lehet tippelni. Ha jön egy -2%/-3%-ra emelés, bünti. Szerinted ki fogja ide tenni a pénzét 5,75%-ra? Lenne itt olyan tőkekivonás, még -2%, -3% ellenére is, hogy örülnének, ha valaki cserél, és marad.
"5,2%-os PMÁP simán kitartható addig, amíg nincs kamatcsökkentés." Vagy akár még egy jobb papír is kijöhet időközben. Csak aztán nehogy megváltoztassák a visszaváltást időközben, akár az 1%-os visszaváltást vagy visszaváltási limit formájában. Bár mondjuk ez visszafelé sülhetne el, nekem ettől elszállna a bizalmam a további állampapír vételekhez. Az lenne a legjobb, ha egy jobb kamatozású papírral is előjönnének és cserélni is lehetne 0%-on :)
5% simán kitartható fél évszázadig is, ha 100e Ft-od van benne például, mert pont semmi kihatása nem lesz az életedre se pozitív se negatív értelemben. Ha két lakás ára van benne, akkor viszont nem tartod olyan kényelmesen, mert három hónap alatt elmászik az árfolyam akár 5-10%-kkal. A valós inflációval és alternatív befektetések hozamával most ne bonyolítsuk a képletet.
Én is erre várnék. (CSERE 0% > -1% helyett) Február 1-Március 31 Február 15-Március 31 5,2%-os PMÁP simán kitartható addig, amíg nincs kamatcsökkentés. 1-2-3 hónap belefér.
Magyar Állampapír tulajok