Te meg gondolj mar abba hogy a kocsival naponta ket naponta mesz ezert az toltodik a generator miatt. Viszont 3-4 hetig nem inditod be az autodat akkor lemerul az akksi, mert elfogy benne az energia, toltes. Amugy meg itt senki nem beszelt autorol egyebkent mert az autoba nem energiatarolo van (BESS) hanem nagyfeszultsege tarolo, ezmiatt is tud visszatolteni. Es nem a napsugarzas tolti fel. De ha a te kocsidat a nap sutes tolti fel akkor gyorsan alapits ra egy ceget, nagy siker lesz. Energia tarolokat , BESS, vagy LDES , helyhez kotott ipari vagy lakossagi helyeken hasznaljak.
Ne haragudj de ezt honnan veszed hogy a litiumos bess 4 oran kersztul tarol? Gondolj mar a kocsi akkudra az sem 4 orat tarol? A hidrogent tovabb tudod tarolni de az 50 veszteseg nagyon jelentos ezert kerdeses hogy hol lehet alkalmazni?
Bess rendszernel azert nincs akkora veszteseg mert 4 oran belul kell felhasznalni kulonben elvész. Hosszu tarolasnal muszaj lennie valamennyi vesztesegnek, hisza tiszta energiat nem lehet csak ugy tarolni 4 honapon keresztul hogy alig legyen veszteseg. Majd eztis feltalaljal gondolom 20 ev mulva. De addig mi kiszedjuk a profitunkat a geoakkubol, az tuti:)
Rendeben, elhiszem! Én csak beütöttem és ezt dobta ki. Gondolom a nagyobb kapacitás nem egyenesen arányos az árral. Az 50%-os veszteséget kompenzálja a 3x nagyobb élettartam.
Ez nagyon felrevezeto ar a 1,2 mwh cirka 90 millio telepitessel . A nagy kulonbseg a hosszabb taralosi ido a gazhoz valo keveres lehetosege ( szendioxid kvota )ez a mellette ellene hogy 50 % veszteseg
Nem tudom megbecsulni a Geoakku arat, mert fogalmam sincs mi mennyibe kerulhet bele, raadasul a skalazasi hatast vegkepp keptelen vagyok becsulni, hiszen a prototipus es a kovetkezo par darab biztos, hogy joval tobbe fog kerulni, mint a jovobeli sorozatgyartas darabara...
Elfelejtettem előnynek leírni, hogy Geoakku élettartam 30 év az akkumulátorosnak 10 év. A videóból számomra az derül ki, hogy a főbb elemeket mint a talajszonda és a generátor házon belül tudja az Épdu gyártani mivel beleillik a profiljukba az acélelemek gyártása. Persze elektronikát a vezérlőt venniük kell hozzá.
Csak tippelgetek, mivel nincs benne ritkaföldfém a gyártása biztos, hogy olcsóbb. Mennyivel? azt nem tudom lehet 50%-al? Felár lehet a hosszútávú tárolási tudás, az hogy környezetbarát és, hogy elvileg egyedüli és nincs ilyen jelenleg a piacon. Beírtam a keresőbe most egy 100kWh ipari akkus tároló 21,5M Ft. Ipari parkok, adatközpontok ennek többszörösét fogyasztják.
Ebben az esetben két lehetőség is van az értékelésre.
DFC módszerrel: Megbecsülöd, mennyibe kerül megépíteni egy GeoAkku-s rendszert, és kivonod belőle egy hasonló BESS rendszer piaci árát, megkapod az egységnyi nyereséget. Megbecsülöd az eladásokat évről évre, és meg van a DCF-hez minden input.
Fordított DCF módszer: te ugyan nem tudod a cég által tervezett pénzáramokat, de azt tudod, hogy azokból a cég milyen értéket számolt DCF-el. Ebből az értékből visszafele számolva lehet megbecsülni az használt nyereségességet és eladásokat, valamint azt hogy a piaci árazás ehhez képest milyen nyereségességet és eladásokat feltételez.
Ertelek, a piaci arazas ilyen ebben igazad van, ugyanakkor az a bajom, hogy a piac arazza igy, de ez allandoan valtozik az arfolyamtol fuggoen. Lehet felreerthetoen fogalmaztam. Nem tudok diszkontalt cash flow-t szamolni a geoakkura a kovetkezo ot ev keszpenzaramlasabol, mert erre vonatkozo keszpenzaramlasi terveket a ceg meg nem tett kozze, feltetelezem meg ok sem tudjak, hiszen az erdeklodes a geoakku irant meg nem konkret szerzodes, kiveve MVM Matrai Eromu, mert szerzodes meg ott sincs, de legalabb van szandeknyilatkozat/strategiai egyuttmukodes.
A feltételes módot nem lehetne elhagyni és úgy tekinteni a GeoAkku-ra, mint egy sikeres fejlesztésre? Vagy mindenképpen meg kell várni a validációt a feltételes mód elhagyásához? Rövidtávon biztosan nem, középtávon kétesélyes, de hosszútávon akár osztalékot is fizethet Épdu, ugye?
Igen, ez igy van. Bar szamomra a geoakku egyelore bearazhatatlan P/E alapon, igy keptelen vagyok megmondani dragan vagy olcson vettem-e? Majd az ido eldonti es a remeny hal meg utoljara. Eleve kellemetlen erzes volt nekem amikor 40%-os lebego minuszban voltam 10 ft-os arfolyamnal de nem mertem venni, mert a portfoliom 10%-nal nagyobb osszeget nem szerettem volna beletenni, de ahogy Warren Buffet mondta: "Aki 50 %-os lebego minuszt nem bir elviselni, az ne vegyen reszvenyeket".
Nagyon szépen oldalazott 18-21-es sávban szeptembertől január közepéig. Tipikus felhalmozási zónát alakított ki. Aztán a felfüggesztési pánik levitte 10-ig. Azóta szépen hozza felfelé magát. Eközben jött hír a Geoakkuról és Srv-ről.
Szerintem oriasi nyeresegnovekedest araznak a befektetok, mert 0.2 ft az egy reszvenyre juto nyereseg , a szektoratlaggal szamolva, tehat 15-os P/e-vel, 3 ft-os reszvenyarfolyam adodik. A Geoakkut nem tudom bearazni, fogalmam sincs mekkora hozzaadott erteket hozhat a kovetkezo evekben. Ezzel a reszvennyel tettem egyedul kivetelt, 10 vagy azalatti P/E-s reszvenyeket szoktam venni, ezt megvettem 18.51-es atlagarral, tehat 90-es P/E felett mert ugy erzem ha bejon a geoakku, akkor hatalmas arfolyamemelkedes lehet a kovetkezo ot evben, de ezt meg magamnak sem tudom szamszeruen megindokolni, csak egy erzes bennem...
ÉPDUFERR Nyrt.
https://bet.hu/site/newkib/hu/2021.12./BET_Xtend_Piaci_hatarozat_128642995