Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2026. 07. 12. 22:07
Előzmény: #141536  MrSomm

Jó barátom befektetői tanácsadó volt Londonban, számtalan könyvet, írást elolvasott, akár többször is. Azt mondta, odaadja mindet. Azért hozzáfűzte, ő végig olvasta mindet, de tudni kell, hogy egy egy könyv szerzője többet keresett a könyvvel, mint amit összehozott a tőzsdén.
Üzleti körökben azt szokták mondani, aki tudja, csinálja, aki nem, az tanítja.
Az aranyláznál sem a bányászok gazdagodtak, hanem az üzletes, aki ellátta őket szerszámokkal. :-)...egy kis aranyért.
MrSomm 2026. 07. 12. 22:02
Előzmény: #141538  Törölt felhasználó
A napokban lattam egy chartot arrol, hogy mennyi tokent hasznalnak a kinai es USA AI modelleken es mar most tobbet van hasznalva a kinai AI. Nem tudom, hogy ez mennyire megbizhato, de igazabol nem hihetetlen. 
Törölt felhasználó 2026. 07. 12. 21:52
Előzmény: #141535  MrSomm
Nem tudom elkepzelni, hogy legyen olyan, hogy a nyugat hagyni fogja Kinat tovabbra is a finomitasban ekkora piaci reszesedessel. A magnesek mellett a grafit, kobalt, szkandium es antimon volt amit kivalasztottam meg tavaly. (Meg a tungsten, de az ALM-t eladtam dupla utan.) Ezekbol mindegyikbol van valamilyen formaban. Ha nem lesz price floor, vagy valami mechanizmus, ami segit az arakat magasan tartani, az osszes ceget tonkre veri Kina. 
https://www.youtube.com/watch?v=MmmwvfMxxQA
Valóban Kína nyerheti az AI versenyt? – Az infrastruktúra titka
De mi van, ha a valódi verseny nem a kódról szól? Mi van, ha az AI jövőjét nem az algoritmusok, hanem az erőművek, bányák, gyárak és autópályák döntik el?
---
erdekes de pont errol nezek egy videot   ugyanezt a kerdest feszegeti    az elso 5 percben
Nandi 2026. 07. 12. 21:39
Előzmény: #141535  MrSomm
UUUU-t követem, az állami hitel ellenére jól beütötték, lokális aljra 13 alá, de visszamászott 13 fölé. Elég vola cucc, de hogy érdemben meginduljon, ahhoz szerintem az urán árának kell mennie és/vagy a ritkaföldfém pozíciónak kell kézzel foghatóvá válnia. A 13 úgy tűnik választóvonal. 
MrSomm 2026. 07. 12. 21:39
 Burry-vel kapcsolatban.
Rengetegen azt hiszik, hogy elment az esze es a vilagvege sosem jon el, amit mar evek ota var.
Kozben fogta magat es bezarta az alapjat. Most mar nem kell a sajtoban ujra latnia a felreertelmezett trade pillanatkep elemzeseket.
Elkezdte a Substack-en a feliratkozos hirlevelet. Most kuldte az emailt, hogy 300k feliratkozot atlepte. Ez azt jelenti, hogy havi 15 milliot keres, csak a hirlevelekbol… Es meg csak nyilvanossagra sem kell hoznia a pozicioit, bar azt hiszem az elofizetok lathatjak, hogy miket tradel. Nincs szabolyozoi elvaras. A penzt meg talicskaval hordozzak neki az elofizetok. Elete legjobb dontese volt szerintem (anelkul, hogy ismernem az eletpalyajat)
MrSomm 2026. 07. 12. 21:28
Előzmény: #141488  Peti84
Megertem a hozzaallasod a helyzeted miatt. De ezeket a hireket beloni 1-2 hetre nekem nehezebb, mint egy hullamvasutat nezni. Durva minuszokban vannak a jelenlegi pozik, NVX (-50%), SYR es NMG (-30%). Mivel a teljes kritikus asvanyos portfoliora egyben tekintek es most kb 20 ceg van benne, igy meg nem zavar, mert az a tobbi cegen elert eredmeny egyensulyozza, (szerintem pici plusszban vagyok osszessegeben). De eleg nagy plusz olvadt el december ota. Van meg COB es ELBM is -50%… ARSMF -62%, de a NEO +112%, ARA +60%, SCDCF +50%… 
USAR es UAMY is mintha a korrekcio vegen lenne…
Nem tudom elkepzelni, hogy legyen olyan, hogy a nyugat hagyni fogja Kinat tovabbra is a finomitasban ekkora piaci reszesedessel. A magnesek mellett a grafit, kobalt, szkandium es antimon volt amit kivalasztottam meg tavaly. (Meg a tungsten, de az ALM-t eladtam dupla utan.) Ezekbol mindegyikbol van valamilyen formaban. Ha nem lesz price floor, vagy valami mechanizmus, ami segit az arakat magasan tartani, az osszes ceget tonkre veri Kina. Ezt mar egyszer el jatszottak. Most azert mintha a hatterben mennenek a szerzodesek es orszagkozi megegyezesek.
Az az erzesem, hogy hamarosan fordulat johet a szektorban. A legtobb reszvenyt csunyan levertek, pedig a kinaiak nem igazan porgetik a nyugat fele az exportot. Valamennyit kuldenek, de ez nem korlatlan export. A finomitok epulnek, vagy keszulnek a tervek es kozben a kereslet nem tunik megtorpanni a termekek fele. Volt tobb pozitiv hir is, de valahogy a tozsdet nem mozgatta meg. Mintha kialakult volna egy kozombosseg a kritikus asvanyos szektor fele. Jo pelda a SYR hir is. Gondolom mindenki az AI es olaj trade-ben nyomult. De igy is van pl Aclara es Neo Performance, akik eleg szep pluszban vannak. 
Mivel en az idozitesben nem erzem magam jonak, igy inkabb ulok bennuk. Ez volt az eredeti terv is. Tartani oket, ameddig a termeles megindul es akkor ujra szamolni, hogy melyikbol mi lehet, mar valos termelesi szamokkal. Kozben meg kellene legyen meg M&A is, mert a legtobb cegben meg nincs meg a meretgazdasagossag.
Azt megmondani, hogy a Vidalia mikor keszul el, nekem borzaszto neheznek tunik. Viszont igy beleszaladtam a nagy higitasba is a SYR eseten. Es hat az nem esett jol. Nincs tokeletes taktika :)
Valamennyit sikerult kivennem idokozben, az UAMY, SCDCF, ALM. Ezeket most atforgattam reszben REXC-be, reszben mas szektorokba, foleg uran-al kapcsolatban. Ott is lassan kellene jonnie egy emelkedesnek. Ott CCJ, LEU, SMR, UEC, JAGU, UUUU a kivalasztottak. Ha lenne egy kis arany/ezust emelkedes a kozeljovoben es az uran marad itt vagy megy lejebb, akkor tervezek oda atforgatni a nemesfemekbol. A COPJ-be is mar van egy szemmel lathato poziciom, ha marad 6$ felett a rez es a banyaszok egy helyben, akkor oda is szeretnek meg allokalni a kovetkezo 1 evben.
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 2026. 07. 12. 21:23
Előzmény: #141529  pomperj

Én azt gondolom, hogy nem szabad egy kalap alá venni mindent, ami AI. Teljesen más szektorok az ai-hoz kapcsolt szoftver, hardver, memória cégek, más az ehhez társult energia, víz, nap, atom, más az ehhez kapcsolódó ai a hardverben és robotokban, ehhez a réz, fémek, stb. Én nem mondanám már, hogy Ai szektor, mert az nem homogén. Mindenben Ai lesz, le fogják nyomni a torkunkon, túl sok pénz van már benne , profit meg sehol . 
Boole 2026. 07. 12. 20:43
Előzmény: #141525  pomperj
LAC          
A hosszú távú (2015–2026 közötti) napi grafikon gyertyamozgásait és a forgalmi adatokat elemezve az Elliott-hullámelmélet (EW) alapszabályai szerint a következő kép rajzolódik ki:
1. Az EW melyik szakaszában járunk?
A tisztán a gyertyák által kirajzolt árfolyam-struktúra alapján a LAC egy nagyciklusú (Grand Supercycle / Supercycle szintű) korrekciós fázis legvégén, vagy már egy új bikaciklus legelején jár.
  • A múltbeli impulzus (1–5 hullám): A grafikon közepén látható hatalmas, 2020-tól 2022 elejéig tartó exponenciális emelkedés egy tiszta, 5 hullámos emelkedő impulzus volt, amely 25 USD felett érte el a csúcsát.
  • A korrekciós szakasz (A-B-C vagy komplex W-X-Y-Z): A 2022-es csúcstól a 2024-es és 2025/2026-os mélypontokig tartó masszív, lépcsőzetes lejtmenet a klasszikus medvepiaci korrekció. Az árfolyam a korábbi emelkedő impulzus bázisáig (a 3 USD körüli szintekig) esett vissza.
  • Jelenlegi zóna (Akkumuláció és forduló): A 2024 vége óta eltelt közel másfél évben a gyertyák nem tudtak érdemben újabb mélypontra menni, hanem egy széles, oldalazó bázisépítést (sávot) hoztak létre 3,20 és 5,50 USD között.
A forgalom megerősítése: Ha megnézed a kötet-oszlopokat (Volume) a grafikon alján, a legutóbbi 3,20–3,50 USD közötti aljaknál (különösen 2025 második felében) hatalmas forgalmi kiugrásokat láthatunk. Az EW elmélet szerint a korrekciók végén (C vagy Z hullám alja), illetve az új 1-es/1-es alhullámok kiépülésekor megjelenő extrém magas forgalom az intézményi akkumuláció (felhalmozás) tipikus jele. A gyenge kezek eladnak a mélyponton, az okos pénz pedig elnyeli a kínálatot.
2. Mi várható a következő 3 évben? (Prognózis a szabályok szerint)
Mivel a korrekciós fázis a gyertyák szerkezete és a megemelkedett forgalom alapján kimerült, az EW szabályai szerint a következő 3 évben egy új, többéves emelkedő ciklus (Ciklus szintű 3-as hullám) kibontakozása a legvalószínűbb. Az Elliott-szabályok szerinti tipikus lefolyás a következő 3 évre (2026–2029):
  • 1. fázis (Közeli jövő): Kitörés az elnyújtott 3,20–5,50 USD közötti sávból. Ez a szakasz fogja megerősíteni, hogy az új ciklus 1-es hulláma kész, és a piac elhagyja az akkumulációs zónát.
  • 2. fázis (A "3. hullám" robbanása): Az EW elmélet legfontosabb szabálya, hogy a 3. hullám a leghosszabb és legerőteljesebb. Amint a piac átlépi a 6–7 dolláros ellenállásokat, a gyertyáknak meredekebb, magasabb forgalmú emelkedő sorozatot kell mutatniuk.
  • 3 éves célárak (Fibonacci vetítések a gyertyacsúcsok alapján): Tisztán a korábbi történelmi csúcsok és a mostani 3 dolláros bázis arányait nézve, egy új nagy emelkedő ciklus 3 év alatt reálisan a korábbi ellenállási szintekig repítheti az árfolyamot:
    • Elsődleges célzóna: A korábbi nagy esés első komolyabb elakadási pontja 10–12 USD között.
    • Optimista/Hosszú távú célzóna (3 év végére): A korábbi konszolidációs zóna teteje 16–18 USD környékén.
Kockázati tényező az EW szabályai szerint: A struktúra mindaddig érvényes, amíg a gyertyák nem zárnak tartósan a mindenkori ciklikus alj (kb. 3,20 USD) alá. Ha az árfolyam a megugrott forgalom ellenére letörné ezt a szintet, az azt jelentené, hogy a korrekciós fázis még nem zárult le, és a bázisépítés megnyúlik. Jelenleg azonban a gyertyák elhalása és a forgalom megerősödése a ciklusfordulót támogatja.
MrSomm 2026. 07. 12. 20:19
Hormuz-ban most mi a helyzet?
Sajnos nem sok idom volt a hireket kovetni. Annyit lattam, hogy Iran bejelentette, hogy zarva, volt egy nehany tamadas Usa reszrol, cserebe Iran kilott nehany raketat tobb orszagra. Jah es megtamadtak vagy 4 hajot az elmult het alatt.
Kozben a Windward oldalan azt latni, hogy a forgalom nem teljesen allt le, 11 hajo kelt at.
Kozben ugrott egy kicsit az olaj, de igazabol nem durvult el az aremelkedes. Van ami fontos lehet es kimaradt?
stolz
stolz 2026. 07. 12. 20:12
Előzmény: #141530  Zoltanovitsch
Semmi. Jövőre 10k lesz sp500...
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 07. 12. 19:25
https://www.portfolio.hu/uzlet/20260712/kuszobon-van-a-tozsdei-osszeomlas-848636
Srácok (ez ugyan fizetős cikk a 2 tétel már olvasható, a Shiller féle Capax és Buffett mutató) Szokásos riogatós cikk -bár egy tapsztalt közgazdász írta- v azért ezekre figyelni kell? Tényleg csak emelkedünk SP Nasi lassan megint új csúcsokon lesznek... nagy az öröm sosem lankad de most akkor nem tudom mi van..? :D   
pomperj
pomperj 2026. 07. 12. 19:12
Előzmény: #141521  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
Ketfele strategiat lehet kovetni a masodik felevben.
1)kifele menni a tulertekelt es tulvett technologia reszvenyekbol, a rotacio kifele az AI-bol elkezdodott
es kezd atmenni a biztonsagosabb es sokkal olcsobb energia, nyersanyag es egeszsegugyi, 
foleg biotech  cegekbe.
.
2)A nagyobb nyereseg az AI kiepitesi cegekben es  a defense temaban volt.  Lehet, hogy a masodik
felevben is ez marad a dominans,  az AI inveszticio tovabb fogja felfele hajtani a tozsdet, meg akkor is, 
ha relative kisebb lesz a hozam mint elso felevben volt. De igy is +20% earnings novekedes lesz az 
SPX-ben 2026-ban,  es osszessegeben az Sp500 profitja igy  350$ korul lesz..
.
Borisz 2026. 07. 12. 16:14
Előzmény: #141526  Firekiller
De, simán lehet lejjebb. Vagy feljebb.
Én a magam részéről nemsokára lítiumpiac fordulóra készülök.
Boole 2026. 07. 12. 13:44
Előzmény: #141525  pomperj
Több piaci szerkezeti áttörés megerősíti a lendület eltolódását. Az ár egy jól bevált keresleti zóna közelében halad. A megfordulás előtt várhatóan egy potenciális likviditási söprés várható a támasz alá (kb. 2,7-es terület). Rövid távú medve nyomás folytatódhat egy bikapiaci expanzió előtt. Azért a résnek meg kellene fognia.
https://www.tradingview.com/x/mWi8Fjpw/
Firekiller
Firekiller 2026. 07. 12. 13:26
szóval litium and battery etf innen mar nem lejjebb?
pomperj
pomperj 2026. 07. 12. 12:03
Előzmény: #141520  pomperj
JAV.
LAC eseteben nem tudni, hogy kesz van-e a lejtmenet 2024 nyaran 2.02$ szinten, 
es azota az elso bullos 1-2 hullamparat epiti, vagy meg egy leszuras oda meg hatra van?
.
https://imgur.com/a/ObV11TP
pomperj 2026. 07. 12. 11:55
Törölt hozzászólás
szieszta 2026. 07. 12. 10:37
Előzmény: #141519  Borisz

Dél-Amerika (Lítium-háromszög): A világ tartalékainak közel 60%-a található itt, hatalmas sós sivatagokban (sómezőkön), mint a chilei Salar de Atacama és az argentínai Salar del Hombre Muerto. [1]

Egyesült Államok: A nevadai-oregoni határon (a McDermitt Caldera nevű szupervulkán alatt) becslések szerint akár 120 millió tonna ércet is tartalmazó, a világ egyik legnagyobbjaként számontartott lelőhelyet tártak fel.

Kína: A tibeti régióban felfedezett hatalmas zónákkal jelentősen nőtt az ország ásványkincse, és Hunan tartományban is feltártak egy több mint 1,3 millió tonna lítium-oxidot tartalmazó érctelepet

Németország: Az Altmark régióban (Szász-Anhalt tartomány) azonosított mélyfúrásos lelőhely a világ egyik legnagyobb európai lítiumforrása lehet, ami jelentősen csökkentheti az európai akkumulátorgyártás importfüggőségét
Padre47 2026. 07. 12. 10:34
Előzmény: #141517  szieszta
Befektetési szempontból még egyszer sem voltam képes rávenni magam a piac rövidlátása miatt hogy a litiumos szektorban longoljak. 
A korábbi felfutás túltermelés után bő 80%esést követően a piac nem akar ilyen távon mennyiségi tökét most ebbe beletenni. 
Urános szektoron is lászik ugyanez. 
Egy bánya elindítása környezetvédelmi engedélyek millió probléma, kivitelezés mind idő és pénz. A bányászoknak nincs árazási erejük ha a nyersanyag ára csökken teljesen mindegy mennyi EV fut ki a gyártó sorról a profit elpárolog. 
Bányászat vagy fejlesztések terén kellhet 3-6 év mire valami beindul de a piacot inkább a 3-6 negyedév mozgása motiválja. Tech szektor persze hogy megy ha a Microsoft megvesz 10ezer chipet az Nbiviátol az már a következő negyedéves jelentésben kp. 
A piac a gyors pénzt kergeti hiába logikus befektetés de időtávban nem kedvező és nem elég gyors a piacnak. Én ezt látom.
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 2026. 07. 12. 10:27

Papagáj vagyok és sanszosan idegesítő, de újra bedobom a témát, hogy az AI kimászik közénk a fizikai valóságba, ez a következő mega trend. Ehhez interface IP (ceva = olyan ip fejlesztő, mint arm) és hardware kell (oust).

RIG nyerőt elraktam anno 1-2 dollar közötti rallyban, azóta bármikor nyúltam hozzá, bukó volt. LAC kimaradt, de én nem látom benne a nagyszerű esélyt.

Írta valaki, hogy szájbarágós postokat szeretne. Én a magam részéről elég sokat oktatok munkából kifolyólag, próbálok ide is egyszerűen írni és érthetően. Többnyire technikai elemzést láthattok tőlem, illetve ötleteket új szektorok irányában. 

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek