Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boole 2026. 05. 31. 08:55
Előzmény: #139657  pomperj
Boole 2026. 05. 31. 08:24
Előzmény: #139657  pomperj
Korábbi tőzsdei összeomlások előtt, amikor az első 10 legnagyobb kapitalizációjú cég elérte a 40%-os SP500 részarányt, akkor összeomlott. Már 52%-nál járunk? Ezt tette a folyamatos pénznyomtatás. Én tartom a shortom és legalább 6000 célár a várakozásom. 
Firekiller
Firekiller 2026. 05. 31. 07:36
hoppá van május utolsó napja, jön a tőzsdei uborkaszezon?
pomperj
pomperj 2026. 05. 31. 07:31
Előzmény: #139656  pomperj
Egyebkent, AMD piaci kapitalizacioja tobb, mint JP Morgan.
Az egyik 4.3Mrd$ net income, a masik 57Mrd$.
.
A WSJ azt irja, hogy a hedge-fundok short pozicioja sokkal nagyobb most mint barmikor.
Akkor vagy igazuk van, es 1-6  honapos shortjuk oriasi nyereseget hoz oszre, vagy oriasi short-cover
kovetkezik, es az indexek a mennybe mennek oktoberre.
.
Es egyre nehezebb  talalni "normal" ertekeltsegu reszvenyt. Az utilityk ilyen VOLT, de most a datacenter
aramigeny miatt felfutottak. A Ford hirtelen AI ceg lett es +30% majusban, es rohan felfele.
A Tech reszaranya a tozsden mar nem az elkepeszto 44%, hanem most hetvegen 52%.
Igen, 15  eve meg annyi volt a reszaranya, mint a Healthcare vagy az Energia, 8-12%.
Ha bejon a Mag7 melle SpaceX, OpenAI es Anthropic, akkor a Mag10 mar  70%  lesz?
.
A top5  legjobban teljesito ceg iden Micron, Sandisk, Seagate, Intel, WesternDIgital. 
Mind Tech, es  5 honap alatt +200% koruli rallyban.
Mekkora lett volna a KEREK feltalalojanak az IPO-ja, ha lett volna akkor tozsde?
,
,
pomperj
pomperj 2026. 05. 31. 07:07
Előzmény: #139652  Boole
Regi mondas. "ha ugy gyalogol mint a buborek, es ugy gaagog mnt a buborek, akkor az buborek"
.
A legnyilvanvalobb jel, hogy  buborek van,  az a  SpaceX.
Van 18.7Mrd$ arbevetel, es beviszik a tozsdere 1750Mrd$ arfolyamon.
A hanyados Price/Sales=93.  Az SP500 hanyadosa 3.2.  
Az ugy 30x dragabb, mint a most  egyebkent is draga piac.
.
Vagy, megvennel-e egy ceget, ami 93 ev alatt hozza vissza, es fizeti ki osztalekben a befektetett penzt?
Persze csak akkor, ha 93 evig allandoan ZERO lesz a koltsege. Ami ugye eleg nehez.
Persze csak akkor ha a 93 evig allandoan ZERO lesz az R/D, es penzugyi kiadas. Ami ugye eleg nehez.
Persze csak akkor, ha a cegnek 93 evig soha nem kell adot fizetni. Ami ugye eleg nehez.
Persze a kapott osztalek utan te sem fizetsz osztalek-adot 93 evig. Ami ugye illegalis.
.
Felfogta-e barki, hogy mire adja oda a penzet a SpaceX IPO-ban?
.
Es nem egyetlen ilyen ceg van. OpenAI es Antrropic is ugyanilyen arazassal tervez iden piacra jonni.
SpaceX egyebkent az utolso 3 evben  -8.5Mrd$ veszteseget csinalt. Ezert a cegert penzt adni?
,
Tegyuk fel, hogy a lockup periodus 3 vagy 6 honap lesz azoknak, akik most birtokoljak a ceget.
Es utana piacra donthetik a reszvenycsomagjukat; igy  hatalmas profithoz juthatnak, tehat megteszik. 
Akkor egyedul Spacex siman osszeomlaszthatja az egesz tozsdet 3 vagy 6 honap mulva. 
dniel
dniel 2026. 05. 31. 06:02
Előzmény: #139653  Boole
Nem vagyok főállású, de a szabadidőm jelentős részét forditottam a tőzsde tanulmányozására, ma már kevesebbet. Nem vagyok túl rég a pályán 2022 orosz ukrán konfliktus nyoman alalkult ugy hogy nyitom az első broker számlát, mert a covid crasht csak nagyon messzirol néztem és láttam miből maradtam ki. Igy 2022 ben ugy döntöttem nézzük meg... semmiről foggalmam sem volt akkoriban még. Csatornámon van egy video a kezdő oldalon bemutazkozás címmel... ot részletesebben beszélek ezekről a dolgokról. Ugy h a lényeg nem vagyok senkinel sem kulomb csak egy mükedvelő vagyok a sokbol.
Boole 2026. 05. 30. 23:26
Előzmény: #139651  Padre47
A passzív alapoknál gyakorlatilag az algoritmus automatikusan adja vagy veszi a beáramló összegekből a %-os mértéknek megfelelő részvény darabszámot. Így lehetséges a szoros lekövetés, mert egyébként sokkal nagyobb lenne az eltérés.
Boole 2026. 05. 30. 23:09
Előzmény: #139637  dniel
Természetesen ismerem a CFD, egyéb instrumentumok és az egyes brókercégek forgalmi kimutatásainak lényegi elemeit, de azért köszönöm. Sajnos már a valós forgalmi adatokat senki sem látja. Régen pontosan lehetett tudni, hogy a DAX napi forgalma általában 6-8 mrd EUR között szóródott. Nagyon gyenge napokon 3,5 mrd EUR. Ma már ezt így nem lehet megállapítani. Pld. te főállásban a tőzsdével foglalkozol? Szívesen meghallgatnám a történetedet és a tapasztalataidat.
Boole 2026. 05. 30. 23:01
Előzmény: #139634  MrSomm
Az USA tőzsde jelenlegi tőkeáttételi szintjeit és az S&P 500 sebezhetőségét vizsgálva elmondható, hogy nominálisan történelmi csúcson vagyunk, de a piac méretéhez és a gazdasághoz (GDP) viszonyítva a helyzet árnyaltabb – bár kétségkívül hordoz magában komoly kockázatokat.
Nézzük meg a legfrissebb adatokat és a történelmi kontextust, hogy lássuk, mennyire instabil most az S&P 500.
1. Margin Debt (Számlahitel): Történelmi csúcs nominálisan
A közvetlen tőkeáttétel egyik legjobb mérőszáma a FINRA által jelentett margin debt (a befektetők által részvényvásárlásra felvett brókerhitelek összege).
  • A jelenlegi helyzet (2026. április/május): A margin debt elérte a történelmi $1,304 billió ($1304 milliárd) dolláros szintet. Ez brutális, 53,3%-os növekedés az egy évvel ezelőtti (~$850 milliárdos) szintekhez képest.
  • Mit jelent ez? A befektetők kockázati étvágya hatalmas, a tartós bikapiac és az S&P 500 menetelése (amely épp a történelmi csúcsai közelében, 7500 pont felett jár) sokakat arra ösztönzött, hogy kölcsönpénzből fújják tovább a pozícióikat.
De mekkora ez a korábbi évtizedekhez képest? Bár a $1,3 billió dollár ijesztően hangzik, önmagában a nominális érték csalóka, mivel a tőzsde teljes kapitalizációja is óriásira nőtt. A történelmi összehasonlításhoz érdemes a margin debt értékét a teljes részvénypiaci értékhez vagy a GDP-hez viszonyítani.
  • A dotkom lufi (2000) és a GFC (2008) előtt: A számlahitelek aránya a GDP-hez képest megközelítette vagy átlépte a 3%-ot. Amikor ez a mutató nagyon eltávolodott a történelmi átlagtól, az mindig komoly sebezhetőséget jelzett.
  • A 2021-es tech-csúcs: 2021 végén a margin debt ~$930 milliárd dolláron tetőzött, ami az akkori GDP-arányos mutatók alapján extrém túlhevültséget mutatott, és meg is ágyazott a 2022-es medvepiacnak.
  • A jelenlegi arány (2026): A mostani $1,3 billió dolláros érték a Valuation modellek szerint nagyjából 1,12 szórásnyira (standard deviation) van a történelmi átlag felett. Ez azt jelenti, hogy a piac erősen optimista és túlhevült (szignifikánsan az átlag feletti a tőkeáttétel), de még nem érte el a klasszikus, teljes összeomlást vizionáló, extrém irracionális szinteket.
2. A "Láthatatlan" Tőkeáttétel: Intézményi és Származtatott piacok
A modern tőzsdén a sebezhetőséget már nem csak a kisbefektetők brókerhitelei jelentik, hanem a professzionális szereplők rejtettebb tőkeáttételei:
  • 0DTE Opciók (Aznap lejáró opciók): Az elmúlt években az opciós piac volumene felrobbant. A napi kereskedés jelentős részét olyan opciók teszik ki, amelyek órákon belül lejárnak. Ez egyfajta "beépített tőkeáttételként" működik. Ha az S&P 500 hirtelen esni kezd, a piaci eladóknak (market makereknek) fedezeti ügyletként (hedging) tömegesen kell eladniuk a mögöttes részvényeket (ez az ún. Gamma Squeeze negatív iránya), ami felgyorsíthatja a zuhanást.
  • Hedge Fundok és a Fed jelentései: A Federal Reserve pénzügyi stabilitási jelentései rávilágítanak, hogy a legnagyobb hedge fundok tőkeáttétele történelmi csúcsok közelében jár (különösen a Treasury bázisügyletekben és a short/long stratégiákban).
3. Mennyire sebezhető tehát az S&P 500?
A tőkeáttétel önmagában nem okoz összeomlást, de úgy működik, mint a puskapor: ha jön egy szikra, sokkal nagyobbat robban. Ha az S&P 500 valamilyen makrogazdasági okból (pl. a vártnál ragadósabb infláció, geopolitikai sokk, vagy a kamatvágások elmaradása) elindul lefelé, a tőkeáttétel miatt a következő láncreakció (Margin Call dominó) indulhat be:
Piac esni kezd ➔ A brókerek pótfedezetet (Margin Call) kérnek ➔ A befektetőknek nincs készpénzük ➔ Kényszerlikvidálás (el kell adniuk a részvényeiket) ➔ További áresés ➔ Újabb Margin Callok 

Összegzés: Az S&P 500 sebezhetősége magas, és a tőkeáttétel mértéke alapján a piac érzékenyebb a hirtelen sokkokra, mint az elmúlt 2-3 évben bármikor. Ugyanakkor a vállalati nyereségek és a likviditás egyelőre tartják a frontot. Nem egy elkerülhetetlen összeomlás előtt állunk, hanem egy olyan piacon vagyunk, ahol a lefelé mutató kockázatok (volatilitás) a tőkeáttétel miatt jelentősen felerősödtek. Érdemes óvatosan, szigorú kockázatkezeléssel navigálni.
Padre47 2026. 05. 30. 22:50
Előzmény: #139643  MrSomm
Ránéztem már zalik az adóvisszatérítés és július elejére lecseng. Most az átlag 3200 usd felett van picivel. Amíg ez jön a lakosságnál van egy kis extra likviditás és mehet befelé a piacba. 
A passzív alapok nem elemzik a piacot csak követik, ha jön a pénz bele is úszik a rendszerbe. Ez ugyebár visszafelé kíméletlen mert a befolyt likviditás egy nagyobb korrekció vagy válság hatására elapad sőt ha eladásba kezdenek tőkét vonnak ki etf-ekből az alapkezelők nem nézik mit és mennyit adnak el, csak adnak mert muszáj. Ott sincs elemzés cseppet sem számít hogy jó, szuper jó vagy pocsék a papír adni kell mert kiáramlás van. Nyár végéig egy lassulás negatív divergenciák őszre korrekció. A piaci mozgáshoz magyarázatként valami új horror olaj vagy energiaválság pánik keltés, esetleg újabb célpont keresés amerikának. Valamit majd gyárt hozzá amerika hogy hirtelen és mély legyen. Onnan szeretnek felrántani mindent a hirtelen zakóból. Vagy addigra keményebb energia ellátási gondok lehetnek AI még idén erős lesz, a legtöbb elemzés 27 év második felére írja a túlfejlesztés hátrányait. Persze egész armageddon szintű elemzések is születnek annyira én nem gondolom túl.
Boole 2026. 05. 30. 22:49
Előzmény: #139633  Zoltanovitsch
Menjél el több NIKE boltba vagy weboldalakra és azonnal látod a termékpalettából, hogy mi a probléma. Itt nagyon sokat kell változtatnia a cégnek. Az Adidasnak is.  
Boole 2026. 05. 30. 22:43
Előzmény: #139627  totem_is_back
Régen ilyenkor volt az uborka szezon és csendesen csorogtak az árak lefelé.
Boole 2026. 05. 30. 22:42
Előzmény: #139625  hellforceone
Kb. én is erre számítok. Nekem nem kell nagy esés, csak SP500-ban olyan 7200-7k és megvagyok. A shortom egy index duplázódást is kibírna, de azt nem szeretném a gyakorlatban megnézni. :) A NOW-ot kár volt kidobni. Sajnos már nem először járok így. Ez a hibám még a kereskedő időszakomból maradt vissza. Sávot kereskedem, mert az megy, de pozíciót kéne kereskedni és hosszúra játszani, de azt még gyakorlom. Így ment el az elmúlt 5 évben vagy 20 db nagyon jó papír. Mindegyiket nagyon jó átlaggal, jó helyen vettem és csak tartani kellett volna. A mai áruk ezeknek felhalmozott hatásaként összesen kb. 70-100 millió USD lenne. A LAC lett hosszú pozíció, de azt annak is szántam, hogy a termelés kezdése után megnézem az árát és eldöntöm, hogy eladom-e. Sajnos van úgy, hogy amit ide írok, kb. annyi időm van a piacra. Így ezt nem lehet csinálni, ezt már beláttam. Próbálom az aktív pályafutásomat befejezni, de mindig rávesznek, hogy maradjak még. Ebben az évben akartam befejezni és a tőkepiacnak élni. Szívesen beszélnék olyanokkal, akik már csak a tőzsdével foglalkoznak. Fontos tapasztalatokat hallhatnék.    
Boole 2026. 05. 30. 22:13
Előzmény: #139622  blas
Korábban néztem az NKE-t, de azt írtam be magamnak figyelmeztetésnek, hogy 2026. 07.01-én nézzem meg újra. A következő negyedév még rémes lesz, de 60 USD-ig bármikor visszamehet. Ha még egy esés benne lenne, akkor 23 USD lehet a támasz, a középár 60-62 USD lehet, a felső célárnak meg széles a tartománya 80-120 USD (sok mindentől függ). Elkezdtem figyelni. Köszönöm.  
https://www.tradingview.com/x/bf2DyzEN/
Peti84
Peti84 2026. 05. 30. 22:01
Előzmény: #139641  JohnAnthony
Robosense konkret beszallo arat nem hataroztam meg, de valahol az eves melypont korul mar lehet jo is lenne (kezdo pakkal). 2026os evre mar nemi nyereseget kene termelnie. Az elkovetkezo honapokban azert majd az usa nagy ipokra is kell figyelnem, es esetleg tokevel keszulni. Lehet ez miatt a hong kongi tickereket nem tudom majd megfeleloen figyelemmel kiserni, de q2, q3ra Xiaomiban es Robosenseben is jelentos javulast varok.
Peti84
Peti84 2026. 05. 30. 21:53
Előzmény: #139641  JohnAnthony
Xiaomi (HK1810), nekem a sajat lelektani aram 25 hkd (regebbi beidegzodes). 2026 q1 jo gatya, ez a szint meglesz szerintem. Az hogy.majd mikor es hol fordul nem tudom, majd figyelni kell. 2026 q2 javulni kene a marzsoknak. 2026 q3 meg mar a memoria uzletagnak is javulni kene es az ev szektoruknak is. https://www.reuters.com/world/asia-pacific/chinas-xiaomi-q1-profit-sinks-43-higher-memory-chip-costs-2026-05-26/?utm_source=chatgpt.com
MrSomm 2026. 05. 30. 21:49
Előzmény: #139636  Padre47
Nem tudom en sem, hogy meddig mehet tovabb. Egyelore megy. M2 bovul…
Ha jol emlekszem az SP500 eseteben 60% korul van az automata vasarlasok erteke. Ez ha csak a felere esik vissza es semmi mas nem valtozik, jo nagy korrekcio lehet. 
Ha lesz…
Az ado visszateritesek mikor jonnek meg a szamlakra? Ha jol emlekszem egesz sok penzt kapnak vissza. 
MrSomm 2026. 05. 30. 21:41
Előzmény: #139639  JohnAnthony
UBER - 
Erdekes kerdes. En nem vagyok meggyozve, hogy nincs ter masik szolgalaltatonak. Ez az egy oka van, hogy nem vettem bele.
EVTOL-t szamolgattam, amikor az arabok berendeltek egy adagot. Nekem nem jon ki, hogy mennyiert kellene adni egy repteri utat, hogy gazdasagos legyen. Hacsak egy 100e$-os luxusautot hasznalsz repter transferre brutal arakat kell elkerj, hogy egyaltalan nullaba allj meg. Ez meg 5 millioba fog fajni/darab az araboknak( emlekeim szerint). Pontos osszeg mar nincs meg, de tobb szaz dollar kell szerintem oradijban, foleg, ha nem tud folyamatosan kozlekedni. Ezt a nyugati felso kozep osztaly megteheti, de lesznek annyian, hogy megerje ropkodni oda vissza?
Karbantartast  nem tudja a sarki autoszerelo elvegezni, nyugaton arra is sok elmegy. Bar gondolom ezt szamolgatjak ok is. De engem nem tudtak eddig meggyozni. Nem jon ki a matek nalam. Es a kozlekedesugyi hatosagokat nem is tudom mennyi ido lesz mire meggyozik, hogy ez tok jol mukodik. Azt sem gondolom trivialisnak, hogy barki csak ugy vezesse. Hiszen van ahol egy taxit sem biznak ra csak ugy vizsga nelkul barkire.
Nehez ugy es bar most nem neztem, legutobb eleg jol be volt minden arazva.
JohnAnthony 2026. 05. 30. 19:16
Előzmény: #139640  Peti84
Mikorra tervezed a beszallot a robosense és a xiaomiba? Milyen áron? 
Xpeng se drága amúgy de persze eshet még bőven?
Xiaomi kezd röhejesen alacsony áron lenni ev/revenue és ev/ebitda alapon is. 
P/e alapon se drága. 
Robosense nem olcsó annyira de igen komoly növekedés van cserébe és egy p/s 5 nem drága de persze kínai... 

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek