Először is köszönöm, hogy reagáltál rám és azt külön hogy ezt részletesen és számokkal alátámasztva (!) tetted. Érzem a veszélyt és régóta töprengek azon, hogy mitévő legyek, mikor (!) és merre lenne érdemes mozdulnom és emiatt is keveredtem valahogy ide már nagyon régen (csak olvasóként). Nem egyedi részvényeket tartok, ha egy cég kikerül/bekerül az S&P 500 indexbe, akkor azt az ETF leköveti, szóval a benne lévő részvények folyamatosan ennek megfelelően cserélődnek vagy legalábbis az arányuk változik. Szóval 20 év múlva ebben az ETF-ben pont azt fogom látni, amik akkor éppen a menők - nyilván amikor kikerül egy cég belőle, akkor annak előtte buknia kellett és ez a veszteség persze megjelenik az árfolyamban. Az általad leírtak miatt tettem be az idei új pénzeket EEM ETF-be, pár héttel ezelőttig olyanom egyáltalán nem volt, de az USAs tech leépítésére még nem szántam rá magamat. Amíg nem érzem azt, hogy határozottan lépnem kell, addig ülök a kezemen. A múltban ez bevált, de ugye régóta bikapiac van, ~bármivel és mindennel nyerőben lehet lenni. Egyelőre küzdök az érzéseimmel, gondolataimmal, de ha módosítok, akkor a legvalószínűbb szcenarió az az, hogy EEM-be pakolok át USA-ból valamennyit, de nem tudom elképzelni, hogy 50% alá vigyem le az USA-t a portfóliómban.
Nagyon veszelyes filozofia. Gondold at ujra. Melyik dotcom ceget is ismered a dotcom buborek, 2000 idejebol? Soha nem jottek vissza. Ugyanigy nem fog senki emlekezni az AI buborek hajdani cegeire se. . Akkoriban, 2000=ben csak dotcom reszvenypiaci buborek volt. Most pedig, 2022-25-ben MINDEN BUBOREK korszak van. . 1) A Bond buborek 4 eve kipukkadt (emlekszel: zero-kamat), es azota -50%-ot estek a hosszu Bondok. . 2) Az USA-ban mar 3 eve kipukkadt az Ingatlan buborek. MO-on meg tart, de szinten wave(5) van. https://imgur.com/a/SQOZnJi , 3)Kipukkadt a kripto buborek 2 honapja, es azota ETH esett -44%, BTC esett -34%. Lesz tobb is. . 4)Kipukkadoban van az USA reszveny buborek. Russell topja November, DOW topja December, SPY es NDX topja alighanem Februar. . 5)Meg tart a GOLD buborek. . NIncs buborek az EEM, Commodity es Energia mufajokban.
~70% IE00B3WJKG14 =usa big tech etf), ~8% alphabet, ~8% baba, a maradék meg IE00BTJRMP35 (em etf). Nem készítettem számításokat, egyszerűen úgy gondolom hogy a technológia mozdít "mindent" előre: hatékonyság, új dolgok, munkaerő kiváltása, ilyesmik - szóval jól kell/kéne hogy menjenek. Ezt a szektort a munkámnál fogva legalább nagy vonalakban értem. Mivel lennék elégedett? Az idő előtti nyugdíjjal. Ha összejön akkor szuper, ha nem akkor meg így jártam. Ha elbukok mindent, akkor meg max dolgozok a nyugdíjig. Mit vesztettem ebben az esetben? Nem vettem pár évente új kocsit, fancy ruhákat, nagyobb ingatlant és nem utaztam be a világot. A minimálisan szükséges ingatlan bőven megvan, a többi meg nem érdekelt sose. Az életben történnek igazi tragédiák, de a tőzsdén egy méretes zakó az nincs közöttük.
A nagyon optimista forgatókönyv az, hogy Musk átveri a költségcsökkentési tervét a Kongresszuson és a Szenátuson, 3% lesz a hiány, 2-3% a hosszú kamat, az SP500 meg 10 000
Technikai szinteket keresünk a chartokon, belépési is kiszállási pontokat... Ezeket a pontokat a piac csak nagyon ritkán adja pontra pontosan vissza... (csak nagyon ritkán fordul elő ilyen..) Ezek az előre meghatározott szintek, arra mindenképpen alkalmasak, hogy ezek közeléből alakítsunk ki belépési és kiszállási pontokat... Nálam ez általában 200-500 között mozog a BTC esetében, de ez attól függ, hogy mekkora erőt látni a mozgásban... Az ilyen pontokra építem mindig a stratégiámat, nálam ez működik...
Nagyon érdekes robotod van, ami 82093 ra van beállítva, hogy zárja a shortot , ami végül nem teljesül, mégis zárja és beül longba. Biztosan öntudatára ébredt, csak nehogy kirobbantsa az atomháborút, mint a skylink a terminátorban.😊
En nyakig longban ulok (usa big tech). Ha esik 20-30%-ot? Kiulom. Ha tobbet? Akkor se mozdulok Azert 10 ev mulva jo lenne nyeroben lenni. Az elmult par ev eleg jo volt. Ki-be ugralni a jaszos penzen kivul en nem fogok.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.