Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
stolz
stolz 2021. 08. 22. 13:20
Előzmény: #48659  szieszta
#48660
Az az ország, amelyik hagyja h külföldiek földet vásárolhassanak, az a saját sírját ássa...jó példa erre még Ukrajna...
szieszta 2021. 08. 22. 13:07
#48659

Szlovákiában beszélgettem ismerősökkel, ott annak adod el, vagy bérbe a földet, akinek akarod. Cégek is vehetnek, még akkor is, ha külföldiek a tulajdonosok. Ezek csinálják úgy, hogy amit megvesznek, már másnap hitelt vesznek fel rá és ebből veszik a következőt.
Míg Óvár környékén a szomszéd labancok próbálkoznak, Szlovákia legtermékenyebb területeit a dánok bitorolják, giga sertéstelepeket építenek és hordják szét a fost a földekre, közép európa legnagyobb vízkészlete fölé. Először egy állami birtokot vettek meg, azóta szaporodnak, mint a patkányok, felvásárolva a földeket, kiszorítva a hazaiakat, a dán királyi bank kezességével.
2020 as évben 212 euró területalapút kaptak, persze a greening-el együtt. Ebből 150 € a hektárra, a klímacélokért (greening) 60 + valamilyen kiegészítés.
A gépvásárlási támogatásoknál ugyan ilyen túlárazások vannak, igaz, ott volt kormányváltás és jópáran már ülnek a hivatalból. Nem csak ebben az ügyben, szépen csipegetik össze a politikusokat, de főleg az embereiket. Volt, aki másnap felakasztotta magát a cellájában. (éppen egy rendőrkapitány).
Érdekes, hogy akiket bevisznek, alkut kötnek és szépen csiripelnek. Így göngyölítik fel a politikai maffiát. Náluk a covidba majdnem belebukott a kormány, a miniszterelnöknek távoznia kellett, de azóta is rezeg a léc. Az előző kormány üres kincstárat hagyott, és nincs lehetőségük bármennyi nemzeti valutát nyomtatni, az euró miatt. Ott is vannak oligarchák, de nincsenek annyira a színpadon, igaz lölö szintű nincs az egész világon. Ebben világrekorderek vagyunk. :-)
Szlovákiában az a jellemző, hogy éppen a magyarlakta területeken működik a mezőgazdaság, így a kormánynak nem prioritás ez a szektor. Inkább támogatják a Tátra alatt a terméketlen területek gazdáit, minthogy a magyarokat segítenék. Pedig valamikor Csallóköz volt Csehszlovákia éléskamrája, fóliasátrakkal  megtömve, látástól vakulásig robotolva egy kis jólétért.
Placi82 2021. 08. 22. 12:40
#48658
Nem tisztem ajánlani céget. De a Gazprom ot, és a Rosneft ajánlom hosszútávra , nagyon szép eredményeik, és kilátásai vannak 2021 ben. Es nagyon alulertekeltek. 
stolz
stolz 2021. 08. 22. 12:26
Előzmény: #48650  Placi82
#48657
Az ilyesfajta politikai hátszéllel rendelkező vállalkozókat én sem komálom...de ezek ahogy jöttek, úgy mennek is...hacsak nem tudnak érdemi birtokot szerezni, ami ma nagyon nem könnyű és egyre nehezebb lesz...
stolz
stolz 2021. 08. 22. 12:23
Előzmény: #48654  szieszta
#48656
sztem a jövő az lesz, hogy kétfajta élelmiszer lesz...lesz egy ipari módszerekkel előállított tucattermék, a népnek, hogy ne éhezzen...ez viszonylag megfizethető lesz, ellenben az íze és a minősége hagy majd kívánni valót maga után...és lesz egy prémium élelmiszer, ami csak a tehetőseknek lesz megfizethető...ez egyébként már el is kezdődött tapasztalataim szerint...
stolz
stolz 2021. 08. 22. 12:21
Előzmény: #48651  szieszta
#48655
Nálunk ilyen szerencsére nem volt. Van a falunak egy nagyobb birtokosa, meg egy-két magamfajta utolsó mohikán kisbirtokos...de mi is mind kiadjuk a földet...és itt jön az érdekesség, hogy a föld tulajdonosa és használója nem egy és ugyanaz...és ez sztem a legtöbb helyen így is van...errefelé is vannak próbálkozó mezőgazdasági nagyvállalkozók, de ők is szinte mind csak bérelni tudnak...nekik már nem osztanak lapot, minden a bevett, régi birtokosok kezében van...kicsit kezd feudalizmus szaga lenni a dolognak...
szieszta 2021. 08. 22. 12:20
Előzmény: #48649  Alexander_Greybeard
#48654

Most azok vannak a legnagyobb gondban, akik munka-intenzív terményekre alapoztak, mivel nincs munkás. Már mindent gépesíteni kell, már nem a "melódiák" emberei címereznek, hanem a címerezőgép. Gyümölcsszedő gép úgy rázza le a termést, de az üvegházas termesztésben is már robotok vannak. Csak az intenzív termelés lesz kifizetődő, például, ahogy a dánok "gyártják" a disznót. Az már nem tenyésztés, az már gyár, pontosan betartva a legideálisabb feltételeket (klimatizált automata hizlaldák, napi szinten adagolva a tápanyagokat és gyógyszereket), fél év alatt vágóállattá pumpálva a malacot. Nem kukoricát, árpát, búzát, borsót-szóját etetnek, hanem koncentrátumokat. Csirke a tojástól 5 hét után a polcokon van.
Nem csodálkoznék, ha a jövőben már infúzióként kapnák az állatok a tápot, ahogy az aquaponián termelik a paradicsomot, salátát.
Nemrég az egyik gazda mondta, hogy a malomnak nem kell a minőséges búza, mivel nem mindenbe kell sikér. Amibe meg kell, azt adalékokkal oldják meg.
szieszta 2021. 08. 22. 12:00
Előzmény: #48648  stolz
#48653
Abban is igazad van, hogy az élelmiszer nem drága, de ez ismét arra utal, hogy túltermelés van, de még így is megéri ezzel foglalkozni.
szieszta 2021. 08. 22. 11:56
Előzmény: #48651  szieszta
#48652
Még azt azért hozzáfűzném, hogy az ilyen magas bérleti díjak mellett sem hagyta abba senki, sőt, látszott rajtuk a jólét. Igaz, sokan belevágtak speciális növényekbe, amivel azért van gond, de nagyságrenddel több bevételt is hozott.
szieszta 2021. 08. 22. 11:26
Előzmény: #48648  stolz
#48651

Igen, erre csak egy dologgal tudok válaszolni.  A gazdák egymásra licitálnak, hogy bérelhessenek földet. Ezért már tényleg úgy van, hogy a támogatás már a bérleti díjra megy el.
Saját tapasztalat: Egy határ közeli közösségbe beházasodott egy osztrák gazda. Szépen megkeverte a dolgokat, minden földet meg akart szerezni. Mivel az osztrák államnak is ez tetszik, külföldön földet szerezni, ezért csendben kamatmentes hitelt biztosítottak a földvásárláshoz. Nem kellett önrész, a föld volt a garancia. Sikerült is elcsippentenie közel 60 hektárt a helyiektől. Azok hasonló hadjáratba kezdtek, folyamatosan látogatva a földtulajokat, egymásra ígérgetve. Végül ez oda vezetett, hogy a kis közösség minden tagja utálta  a másikat, jelentgetések, bíróságok és veszekedések voltak. Átszántott utak, legyúrt termés, néha még egy egy  betonvas is megjelent a gabonában, leamortizálva  a kombájn késeit, vagy gumiját.
Több év telt el, mikor belátták, hogy csak maguknak csinálnak rosszat és egy közös disznóvágás alkalmával elásták a csatabárdot. Csak akkor már 80 és 100 ezer forint volt a bérleti díj, amiből nincs visszaút.
Ez nem mese, ha valaki tudni akarja, melyik falu ez e-mailban részletezem is.
Placi82 2021. 08. 22. 11:08
Előzmény: #48648  stolz
#48650
Nem. A parasztok, és ezek a mezőgazdasági vállalkozók két külön fogalom. Ne mossuk össze. A parasztok, akiket én is ismertem(régi öregek) már szinte kihalo faj. Mindenhez értettek, traktor szerelés, kőműves, acs, jószág orvoslás , szó szerint mindenhez. Szorgalmasak a saját erejukbol, tudasukbol, éltek és nem sírtak az EU, állami támogatásert nem, vagy nem sokat láttak. A mezgaz vállalkozók, olyan vállalkozók,(100 hektár felettiek) akik az EU támogatásnak hála képesek életben maradni,jól élni, és nem csődbe menni. Nem sikerült a be pumpalt évi 1000 milliardoknak se köszönhetően innovációt fejlődést a magyar mez. gaz.ba bevinni,(kukorica, búza, napraforgó vetés , oszt jonapot) hisz nincsenek rakenyszeritve a versenyképes hatékonyságra. Nyugatról behozott élelmiszerek jobbak és olcsóbbak, és hatékonyabb a termelés. A Móricz művekben szereplőkkel, ne vonj analógiat, mert ott 100 paraszti család szakadasig dolgozott 1000 holdas földön amit most egy jól fel szerelt géppel légkondicionált, GPS vezérelt eszközzel, röhögve meg lehet művelni! Szóval hidd el a parasztokat tisztelem, a mostani mez.gaz. nagyvállalkozókkal, azért vannak fenntartásaim. :)) 
Alexander_Greybeard 2021. 08. 22. 10:54
#48649

Magyar gazdákra jön a rossz világ:
1. Klímaváltozás egyre rosszabb és még csak most fog igazán beindulni (gyorsabban melegszünk, mint a világátlag). Víztározók pedig sehol... A tél egyre csapadékosabb lesz (de nem hó formájában, ami újabb gond a vízmegtartásban), nyár egyre szárazabb, szóval pont a vegetációs időszak lesz évről évre egyre jobban megütve. 500-1000 milliárdból 10 év alatt sokat lehetne enyhíteni ezen a problémán de ezért nem fog fizetni senki sem belátható időn belül mert nincs egy szűk kör vagy személy, aki nagyot tudna rajta nyerni. Nincs lobbi mögötte. Nagyon sok apró projektet kell megcsinálni, mindent az adott szűk régióhoz kell tervezni, nem lehet standardizálni. Egy autópálya ellentéte.
2. A gazdák elfelejtették, hogy mit jelent az a valóságban, hogy a mezőgazdaság a méret kérdése elsősorban. Nekiálltak egymást kivásárolni a földekből és szinte mindenki gabonázni és burgonyázni kezdett, csak egy rövid aranykorszak után jött a feketeleves elég hamar: más országokban ezeket 10-100x átlagos birtokméreten termelik, sokszor szövetkezetekben, halálra optimalizálva és gépesítve. Nem lehet velük versenyezni semmilyen téren de ugyanazokat az eszközöket kell megvennie mindenkinek. Csak ezeket az eszközöket a nagyok munkájukhoz és anyagi lehetőségeihez fejlesztették. Szamár módjára szinte mindenki elindult az egyszerűbb és könnyebb munka felé és ők fognak éhen halni először. Aki okos volt és nem ment a tömeggel, hanem munka-intenzív terményekbe vagy lassú megtérülésbe fektetett (pl dió) és ezeket optimalizálta lehetőségeihez mérten, az 2-3 generációra bebiztosította magát.
3. Kettő fajta támogatás létezik a világon. Az egyik az, amit majd ki fognak vezetni, a másik az, amit már kivezettek.
stolz
stolz 2021. 08. 22. 10:20
Előzmény: #48647  Placi82
#48648
Ez a támogatás mind szép és jó, feltéve ha saját tulajdonú az az 1-200 Ha...Magyarországon ritka az a gazda, aki saját tulajdonban tart ennyi földet, inkább a bérlés jellemző, akkor meg már el is párolog az a pénz...nekem is van néhány hektárom...ismerem a parasztokat, sírnak-rínak, de azt el kell ismernem, hogy nem leányálom a mezőgazdaság, még most sem, pedig már magasfokú a gépesítettség...ezért én megemelem a kalapom, azok előtt akik kenyeret tesznek az asztalra...a mezőgazdasághoz meg érdemes finoman hozzányúlni, mert a városból könnyen okoskodunk úgy a parasztokról, hogy már megettűk a reggelit-ebédet, amit valószínűleg nem az aszfalton termeltek meg...történelmi távlatokat tekintve egyébként kicsit sem drága az élelmiszer....érdemes olvasni Móricz vagy Zola műveit, aztán elgondolkozni, hogy ma mennyit ér egy falat kenyér és 100-150 éve mennyit ért...óriási a devalváció...
Placi82 2021. 08. 22. 09:51
Előzmény: #48640  v.tomi
#48647
"nem segítség, hanem szórt aprópénz, amivel be lehet tömni egy lukat.". Azért egy laza mozdulattal ugrod át hogy 100 HA nal 8, 2 millio,200 HA nal meg 18.4 millió Ft Évente!! az alap támogatás. :):) :) . Amiből megeroltetes, és kockázat nélkül alanyi jogon! nagyon szépen kényelmesen meg lehet élni. Párszor évente Bali, Thaiföld, Maldiv belefer. :). Gondolom nem 20 hektáros gazdasagot vettél át, és hagytad ott az alkalmazotti statuszt. És a többi tamogatast állat tenyesztessel kombinálva (amivel van már egy kis munka) azt nem is számolom. Arany világ van a mez.gaz. vallalkozokra, túlságosan is. És még csak most jön az utolsó ciklus nagy méretű hatekonytalan penzontese. Na én is befejeztem ezt a témát. 
szieszta 2021. 08. 22. 09:21
Előzmény: #48645  exley
#48646

Húha, ezt nagyon jól megfogalmaztad.
Mondhatjuk azt, hogy nálunk az EU segíti a fideszt, hogy az oligarchák gazdagodhassanak. Annak ellenére, hogy folyamatosan bírálják a fideszt, azért számolatlanul küldik a pénzt, hogy aztán rájuk bízzák a szétosztását.
Orbán azért több vasat is tart a tűzben, ha véletlenül mégis az EU nagyon megdorgálná, Kína, vagy az oroszok tárt karokkal fogadnának minket.
Akkor már nem lenne olyan mosoly az arcunkon.
exley 2021. 08. 22. 06:32
Előzmény: #48637  szieszta
#48645
Atya Úr Isten! Ezekhez képest a tálibok még szelid gyermekorukat élik:) Leyen elkésett a befogadást elöbb kelett volna erőltetni, az afgán eltolcsy már Omán szultánságban vásárol aramcó papírokat. Még hogy a Tálibok könyörtelenek, meg így meg úgy:) A Tálibok óra előtt a szemük k láttára lépett meg több milliárd dodóval, (vélhetően a c#a léptette ki csávot) csak néztek mint a "szatyorban a hal:)Omán szultánság befogadta a pénzes zsákot:) Azonnal leesett nekik, már repcsivel nem lehet távozni, ezek szerint él ott még néhány "v@rga misi, j@rai, lesztinger,  lölö vejkó récsöl stb...az egész usa expanzió arról szólt húsz évig Ki tud több dellát, tiszta narancs őrület:) markolni" Na ennek véget vetettek a Tálibok:) na ezek után fejre állítják őket kirázzák belölük a delleát oszt kapnak egy gólyot, Ács feritől...:) hogy tudjanak "szabadulni":)
szieszta 2021. 08. 22. 03:43
Előzmény: #48641  v.tomi
#48644

Én örülök, hogy szinte minden gondolatomra válaszoltál, de száz szónak is egy a vége. Nagyon is megéri gazdálkodni, főleg ha van elég földje a gazdának. Nem sok munkával lehet átlagnál jóval magasabb jövedelemre szert tenni. Aki ennél többet akar, az több munkával, a speciális növényekkel  megtöbbszörözheti azt. Nagyobb ráfordítás, de nagyobb jövedelem is.
Amióta eltűntek az áfa huszárok, bizony már nincs lehetőség feketén értékesíteni a terményt, de ha nagy a nyereség, minden vállalkozó fizet adót. Ez vele jár. Folyamatos fejlesztésnél meg lehet csökkenteni az adóalapot, így a nagyon drága munkagépeknek is van létjogosultsága  az adóalap csökkentésnél.
Megjegyzem, a kereskedő is csak azért adhatja ilyen drágán termékét, mert van fizetőképes kereslet rá. Ha nem fogyna a gép, szépen csökkenne az ár is. De mivel van miből megfizetni, így a kereskedő sincs sarokba szorítva.
A környékünkön nagyon sokan a greeninget műtrágya szóróval vetik, a tárcsázott földre kiszórva. Hasonlóan kikel, mint kombájnozásnál kiszóródott mag. Ha szárazság van, esetleg gyűrűs (cambridge) hengerrel még átjárják.
Én mindenhol megtiltanám a támogatást, mivel egyeseket előnybe másokat hátrányba hoz. Ha már kapitalizmus, akkor legyen piaci verseny, így a jobb és hatékonyabb marad fenn. Itt azért megjegyezném, hogy szerintem ide nem a kisgazdák tartoznának. A támogatások elvonásának éppen ők lennének a megszenvedői , mivel kis területen kevésbé hatékony a gépkihasználás is. Egy 500 lóerős traktornak sokkal kisebb a fajlagos költsége, mint 5 darab száz lóerősnek.
Mivel nagyon megéri gazdálkodni ezért is van tolongás a földekért és ezért is mennek fel az árak. Ha ez nem így lenne, ugaron hevernének a csődbe ment gazdaságok  területei. Bizony volt ilyen az EU támogatások előtt.
Ha megnézzük az agrocégek üzleti beszámolóját, minden ilyen cég jól teljesít, folyamatosan növekednek az integrátorok, meg a kereskedő cégek. Ez is azt mutatja, hogy az agro szektorban van pénz. Csak meg kell nézni Óváron egy fiatal céget. Nagyon ügyesek, 5 éve kezdték az új fejlesztéseket, zöldmezős beruházóként, mostanra 6 milliárdot forgatnak meg, egy vadiúj óriási üzemet felépítve, politikai háttér nélkül. https://www.pannonmag.hu/
szieszta 2021. 08. 22. 02:52
Előzmény: #48640  v.tomi
#48643

Kedves Tomi!
Igazad van, így leírva elég hosszadalmas a vita, sok mindent lehet állítani, magyarázni.
Nálunk a szövetkezet nagyon jó dolog volt, de szét kellett rugdosni, mert túlságosan hatékonyan működött. Most nálunk nincs, nyugaton meg van. A gazdák szövetkeznek, sarokba szorítva a feldolgozókat, felvásárlókat, a nagyságukban van az erejük. Nézd meg a raiffeisen csoportba tömörülő osztrák gazdákat. Még osztalékot is kapnak. Ezért tud a nagy még nagyobb lenni, mert már tud alkudozni.
Én egy raiffeisen agro Magyarország kft. hez nagyon hasonló cégnek dolgoztam, a nagyok sokszor 30%-feletti kedvezményt kaptak a listaárból, de a terményüknél meg magasabbat adtunk. Emellett kukorica vetőmag termeltetéssel is foglalkoztunk, én ellenőriztem a címerezést és eltaláltad, skoda fábiával jártam a földeket. Soha nem értettem, mi az a nagyon fontos dolog, amiért a legnagyobb sárban kell kivergődni egy földre, ha nem egy jó kis szarvas után, vagy vaddisznót kergetve. Pedig a címerezésnél egy egy nap is számított, ha esett, ha rekkenő hőség volt, időre meg kellett csinálni. A sár egyszer állta utamat, mikor elfakadt egy öntözőcső , akkor besétáltam 2 kilométerre. Ha meg minden kötél szakad és a gazda mindenáron szét akarja gyúrni a felázott földutat, akkor  erre legalkalmasabb a traktor, az biztosan nem ragad be. :-) Azután, ha látta, hogy mégis baj van, akkor meg úgyis meg kell várnia, hogy felszáradjon, sárban úgysem tud dolgozni. Már talán írtam, a tapasztalataimat Gy-M-S megyében gyűjtöttem, itt a földutakat elég jól karbantartják, feleslegesen nem tapossák szét.
A lenyomott árakkal nem értek egyet. Nálunk túltermelés van, ezért ennyire alacsonyak. Ha az EU nem kötelezné a tagállamokat, hogy bioüzemanyagot kell keverni az üzemanyagokba, meg nem támogatná az energetikában a termények felhasználását, akkor az árak 30-40%-kal is alacsonyabbak lennének. A kukoricánk majdnem a fele már ott hasznosul, biogáz , bioetanol formájában, az olajosok (repce, napraforgó) biodízel, de a sok cukorgyár felszámolása után a cukorrépából is alkohol lesz. Milyenek lehetnek Amerikában a terményárak, ha érdemes hajóra rakni és akár Európáig, vagy Ázsiáig szállítani? Például a (GMO-s)szóját .
Mindenki azért rettegett, hogy Ukrajna meg ne nyissa a fejlettebb gazdálkodók előtt határait, mert ha ott intenzíven el kezdenének termelni, elöntenék a környéket olcsó áruval. A legtermékenyebb földek ott vannak, csak nincs ki dolgozzon rajtuk. Az Oroszoknál is embergót hirdettünk, hogy megbüntessük őket, azok meg 3 év alatt önellátók lettek. sőt, gabonából exportra is jut már bőségesen. Szegény Csányi meg felépítette az óriási vágóhídját 1 millió sertésre, hogy majd az oroszokat ő fogja etetni. Azután Kínát akarta ellátni, de Kína az oroszok útjára lépett, már ők is disznófarmokat építenek.
szieszta 2021. 08. 22. 01:54
Előzmény: #48638  Törölt felhasználó
#48642
Megérteném a dünnyögést, ha pörögne a  fórum. Jól jön egy kis változatosság. Vagy térjek át a bitcoinra? Az kriptopiac hétvégén is működik. :-)
v.tomi 2021. 08. 22. 00:52
#48641
Kedves szieszta!
Semmi síránkozás, eszembe nem jutna, csak a tények. A nagy harc a földekért már elmúlt, bebetononozódott minden.  Felénk lölö nyomul már csak, a nagyobb agrárcégeket falta fel, elképzelhető, hogy  mi a kicsik leszünk a következők. A fiatalok kérdése sem egyszerű, ahol van utód az általában átveszi, de meglátásom szerint a birtokok kb. harmadánál az nem megoldott, azok mennek majd a levesbe. A fiatal gazda támogatás egy vicc, semmire nem volt jó, csak arra, hogy akiknek köze sem volt a mezőgazdasághoz pénzt szerezzenek (a pályázatírók romániai kettős állampolgársággal rendelkezőket szerveztek turizmusban százával, mindent bevállalva, tartozkodási hellyel, majd a kihirdetés és utalás után felszívodtak, a nav keze nem ér át a határon túlra). Őrült pénzeket szórtak el rá, amennyiben azokat az erőforrásokat a tényleges termelőkhöz csatornázták volna át...Igen, egy támogatás sem hozza a százalékos eredményt. Csak egy példa: most fut a szántóföldieknek a gépbeszerzési, 50% támogatás. Az elmúlt 2,5 évben 40%-al emelkedtek a gépek árai, most erre rádobnak a forgalmazók még 10%-ot. Semmit em ér az egész, arról nem is szólva, hogy finanszírozni kell a másik felét, borzasztó gyenge pénzérték mellett."Barátunktól megkérdezném, mennyi olyan ismerőse van, aki abbahagyta a gazdálkodást, mert csődbe ment."Nem ismerek egyet sem, de a hitelállománya mindenkinek megnőtt, abban biztos vagyok -nekem meg."Több tízmilliós traktorok, gépek és persze valami cuki terepjáró. Hú de sajnálni valók."
Szerintem mi lennénk a legboldogabbak, ha nem lenne egy erőgép több tízmilliós, egyre nehezebben termelik ki az árukat, lassan már sehogy. A terepjárós kérdést már kitárgyaltam."A termény felvásárlási árak kontroll alatt vannak, ez így van. Nem engedik esni ezeket, mert a szabad piac szépen szabályoz"
Reálérteken emelkedni nem engedik, esni annál inább. 2016 volt a mélypont -soha nem felejtem el-, n. 36 e. ft. volt a búza...Azon filóztam, hogy inkább elégetem...Nincs már szabad piac.Adómentesség.Négy millió ft./fő, addig adómentesség van. Nem nyereség, hanem bevétel! Nem mindegy. Persze szétírható közvetlen családtagok között, de nem mindenkinek van 8 gyereke, nem élhet mindkét szülője, stb. Teljesen alkalmatlan ez a rendszer egy normálisan gazdálkodó számára. Én spec. idén fizettem eddig a legtöbb adót, mióta működöm. Idén változtattak rajta, a jövő évi bevalláskor ez már 10millió lesz/kopf, ez így reális. A 48604-es hozzászólásodra reagálva, bár csak pár megállapításra.
"Ráadásul nem is annyira kötött ez a 3 növény, mert ugye 2 fajta , + a harmadik a terület 5%-án"
"Az a harmadikon felül van...A greeningnél, ha nem csak műtrágya szóróval szórnád szét a magot, hanem szépen elvetnéd, mint ahogy teszik a repcével, akkor az kikelne."Ezt most tényleg neehezn tudom értelmezni. Műtrágyaszóróval csak akkor van búza/árpa elszórva, ha rendkívül csapadékos az ősz, és vetőgéppel nem lehet rámenni a földekre, jellemzően már az utolsó pillanatban, november közepén. Amúgy nincs termelő aki úgy vetne, már csak a költségek miatt is, mivel 20%-al több vetőmagot kell úgy kijuttatni.
"De ha jól tudom, a köztesnövényt ki lehet váltani 5%-os ugarral."
Igen, ki lehet váltani az öko másodvetést 5% ugaroltatással. Egyszer próbáltam, soha többet. Sajnos van vele munka, ugyanis az intenzív gyomfajták az ugaroltatott földet egyből ellepik, állandóan tárcsázni kell. De sajnos az sem elég, a gyommagok szépen elterülnek a földben, majd 1 év múlva jön a bumm, nincs az a gyomirtó ami kiviszi a parlagoltatás utáni táblából a gyomot.  Gyomirtás kötelezo az ugaroltatott földön is. Vagyis 4x tárcsázás, gyomirtás, és egy fillér bevétel nincs rajta. Még munka sincs vele, ráadásul megkapom a 80 ezres hektáronkénti támogatást -te írtad. Lazán elviszi a "támogatást". Arról nem is beszélve, hogy mivel ott nics termelés, az bevétel(nem haszon)kiesés, a bank meg szigorúan monitorozza a bevételeket, számlaforgalmat. Sajnos , ez jóval komplexebb, mint írod/írjátok. 
Csak az bánt, hogy szétoffoljuk pomperj kiváló tőzsdei fórumát. A magam részéről elnézést kérek érti.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek