Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Igazad van. A tizedespontot Yahoo alkalmanként helytelenül jeleníti meg. Az adatokat egyenként ellenőrizni kell. Egyébként is kevés az ott megjelenített adatféleség.
A szektor szereplőit viszont megjeleníti :)
Belenéztem a linkeden elérhető adatokba, és kiszúrtam a Paddy Power PLC-t.
Biztos, hogy jók az adataid? 504,38B kapitalizáció?
3328 - P/E?
50652 - P/B?
A ROE-val kapcsolatban eszembe jutott, hogy az MSCI Pime Value Index 2 kritérium alapján szelektál. Az egyik a Value (Trailing Price to Earnings (P/E), Price to Book Value (P/B), Price to Sales (P/S) and Price to Cash Earnings (P/CE)), a másik a Quality (Return on Equity, Earnings Variability and Debt to Equity.link
A UBS-nek van egy ETF-je: MSCI EMU Prime Value UCITS ETF. Ennek is naponta közlik a portfolióját (Funds holdins; Download all data as XLS File rész.link
A 2014. utáni teljesítményhez vagy megnyitom a legfrissebb jelentést, vagy a morningstaron a quarterly számviteli eredményeket. Ez nem roe, természetesen, de nem is kell. Az Ft.com portfóliókezelője azonban az utolsó 12 hónap roe-ját mutatja.
Oké. Kérdés,hogy a következő években hogyan vegetálnak el a nyersanyaggal foglalkozó cégek.Vale ... ha megnézed a 10 éves chart-ot volt az 20-30usd is.most meg 4 alá benézett. ...friss roe adatot honnan tudsz szerezni? a Yahoo finance-en 2014 es adatok vannak...gondolom az aktuális gyorsjelentesbol ez kiderul?!
Az alacsony p/b sem garancia semmire, mert a Vale azóta feleződött. Viszont itt is legalább 5 év múlva, 2020-ban lehet majd megítélni, hogy mennyit hozott v. vitt a döntés. A gyengélkedő nyersanyagszektorban ez természetes. Az járt sokkal rosszabbul, aki a dübörgő időszakban vásárolta meg, megalapozatlan áron.
A p/b nem csak p/b. P/b és roe viszony alapján vásárolok. Szóval olyan is van, amit 1.2 p/b körül vásároltam, de az átlagos roe-ja 15% fölötti.
Egy ilyen főnyeremény statisztikailag nem fordulhatott volna elő, de jött a fekete hattyú és belepiszkított a normál eloszlásba.
Rendes üzletmenetet és hozzáértő matematikusokat feltételezve azonban ez valóban csak kivételes eset lehetett. Persze nem rengette meg őket. Tele vannak cash-sel és FCF is pozitív tudott maradni, WC szintén.
Nem értem, hogy a quarterly adatot hogyan számolja. A jackpot kifizetés a normál üzletmenet része, így csak utólag derül ki, hogy mennyire átmeneti.
Ha a 20-30% tőkearányos megtérülési időszak visszatérne, akkor a háromszoros ár a tőkéért hosszútávon nem rossz, de ha nem, akkor nem lesz korrekt a befektetés hozama.
Hát igen, a statisztika megtréfál időnként bennünket. Májusban volt nekik 48m EUR jackpot(?) kifizetésük, ez visszavetette a jövedelmezőséget átmenetileg.
link
Hogy az osztalékot fizetni akarják, az egy dolog, de hogy ez sikerül-e? :) Az adatok szerint csak az utolsó évben tették.
Az utóbbi két év tőkearányos megtérülése 6 és 4%-ra sikeredett. Az előtte lévő 4 évben viszont kiválóan teljesített. Szóval ezért a 4 és 6%-ért fizetnél 3-szoros összeget.
Az osztalékfizetésre ezek után én nem sokat alapoznék.
Próbáltam kicsit részletesebben utánaszámolni:
Eladási év/max. vételi ár € rendre:
2016/23, 2017/32, 2018/36, 2019/44
A becsült osztalék figyelembevétele nélkül, amely
2016/2.85€, 2017/2.9€, 2018/3.57€
Mit gondoltok erről (link Tudom, Tibi0002, hogy szájízednek magas a pb. Amennyire utána tudtam járni, stabilan fizetni fogják/akarják a jelenlegi osztalékszintet. Piaca stabil, bár szerintem jelen területén elérte a növekedés határát. Valószínűleg a tőkeáttétel ezért is kisebb <1 (€233M/€364M). Talán jobb lenne 1.2-1.3, de az osztalék pótol a növekedésért. Másrészről ki tudja? Lehet, hogy tovább terjeszkedik geográfiailag, vagy termékvertikumban.
Én olyan €38 magasságában megvehetőnek gondolnám.
Úgy értem, így láttam hasznát: mások számára. Én pedig jól elvagyok a stratégia szerinti befektetéseimmel, szeretem csinálni, és ha 50 év múlva én is élek, meg a kapitalizmus is, akkor ugyanezt fogom végezni, mint most.
Value Investing