Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
És igazságosnak éreznéd, hogy a 2 ingatlanod után 30% adóval megvágnának, amit az adózott pénzetekből vettetek a feleségeddel ? Komolyan nem értelek...
Köszönöm kérdésed, tök jól megvagyok. Ha tud inakarod az "életutamat", én nem örököltem a nagyszüleimtől semmit. Sőt a szüleimtől sem(mivel anyám szerencsére még él). Képzeld, egy 9m2-es szobában nőttem fel, öcsémmel 16 éves koromig laktam egy szobában. A koronát a nevemből látod. Képzeld 25 éves koromra elértük azt a feleségemmel, hogy van 50-es panelünk pesten, és tavaly óta egy 160m2-es családi házunk az agglomeráciban. Nem kaptunk semmit(állami csok hitelt nem számolom annak, mert HITEL) mindent magunk értünk el. Átlag felett keresünk mindketten. Szerinted, amikor az elmúlt 11 évben az ingatlanárak 4-szereződtek, és indultunk a nulláról, ennél többet mit lehet ma elérni 2 bőrönd ruhával? Ennyit rólam, ha szerinted frusztrált vagyok, lelked rajta, a te véleményed. Azt meg inkább hagyjuk, hogy németben mi van... Szerinted mennyivel gazdagabb az egy németnél aki Kisvárdán egy 40 milliós családi házzal rendelkezik? Az ma több mint 100 ezer euró. Eladja a Kisvárdai házát és mit csinál belőle? Pesten ugyanaz 140 millió.
Tudod az ország nem csak Budapestből áll, és 3-4 ingatlantól, főleg hogyha átlagos, nem lesz senki gazdag. Mert tegyük fel van 1 ingatlanod, amiben laksz, van egy hétvégi/nyaraló ingatlan és örökölsz egy ingatlant falun vagy kisvárosban a nagyitól. Brutálisan gazdag lennél? Ne már ... Ha van Bp-n 4 darab kiadásra vett lakásod is, darabonként 50 M-ért, még akkor lennél gazdag, még egy nyugodt FIRE se jön ki belőle, de ezt már korábban tárgyaltuk. A gazdagságnak nem itt kezdődik ...
Te kezdtél betámadni, úgyhogy nem hiszem hogy nekem kéne visszavennem. Szerintem nézz utána, ki számít az OECD országokban középosztálybelinek. Hát, akinek 3-4-5 ingatlana van, még fogalom szerint sem számít már annak, nemhogy az EU legcsóróbb országában, ahol hivatalos adatok szerint sem tud sem félretenni, sem nyaralni menni a lakosság 40%-a. Lehet rossz mondatban írtam le, és nem az szja adózásra gondoltam, ebben igazad van. Ingatlan adózásra gondoltam ekkora lakásszám felett. Szerintem ez lenne reális, ez az én véleményem. Az, hogy minden 2. Fiatal külföldön tervezi a jövőjét, és évi 30-40 ezer ki is megy, én ezen nem lennék annyira boldog, és nem mondom azt, hogy menjenek is. Csak sajnos kevesek jönnek vissza. Nem fantasztikus. Lehet te leszarod, és nem érdekel, mert megcsináltad a szerencsédet(vagy nem, nem tudom ki vagy, bármit hazudhatsz magadról),csak ennek az lesz a következménye, hogy te sem fogod sokáig itt húzni a családoddal, ha kiürül az ország, és csak nyugdíjasokat és "20-30 év alatt semmire sem jutókat" kell majd kerülgetned 15-20 év múlva.
A Deutsche Bundesbank legfrissebb felmérési adatai (PHF-tanulmány) alapján a háztartások nettó vagyona így oszlik meg a különböző szinteken:50. perzentilis (Vagyoni középút / Median): 106 600 euró – A háztartások pontosan fele ennél szegényebb, fele gazdagabb. Szóval a német háztartások felének nincs annyi vagyona, amiből Magyarországon egy panelt bírna venni egy jobb megyeközpontban ... Bezzeg ...
Amúgy (nem bántásképp kérdem), tényleg ennyire nincstelen/pénztelen vagy, és full nincstelenek a szüleid és nagyszüleid is, hogy abszolút 0 támogatásra számithatsz tőlük? Nem értem ezt a borzalmas frusztráltságod ... Ha utána nézel egy kicsit is, a friss diplomások Nyugaton se vesznek a fővárosban lakásokat, felesleges ezzel nyomasztanod magad! Sőt, bezzeg Németországban például sokkal nagyobbak a vagyoni egyenlőtlenségek ...
Vegyél vissza, mert kevered a szezont a fazonnal ... Kevered az SZJA-t a vagyonadóval pl 3-4-5 lakás középosztály bőven, nem akarlak elkeseríteni. Sőt!! Az ingatlant nem darabban hanem értékben mérik, nem akarlak elkeseríteni, diplomáskám!!! Nem a gazdag emberek sportja panelt vagy lakást kiadogatni 150-200-250e Ft-ért havonta! Mire kéne 10-20-30 %-ot adózni amúgy, csak azért, mert feljebb mentek az árak?? Az inflációt adózza le, vagy mit? Ha nyerőben adsz el ingatlant, most is adózól utána, ne találd fel a meleg vizet! :) Minden második diplomás külföldre akar menni?? Menjen, olyan szerencsés korban él, hogy megteheti! Hát nem fantasztikus?
ahogy én olvastam nem épült meg minden amit vállaltak, például a kerületi onkori felé, mert úgy gondolták úgyis megtehetik. Az pedig nem teljesítés. Az állam felé mindent lepapírozhattak bármilyen pofátlan kitételekkel, de a kerület felé nem. Nem látom nyilván és nem is vagyok értő, de kizártnak tartom hogy a magas lóról valamit ne lazáskodtak volna el. Vicces lesz ha a kerületi önkorin bukik a project valami töredék értékű közérdekű vállaláson. De persze csak a híreket olvasom, meglátjuk.
Úgy látom nem jött át a mondanivalóm lényege. Amúgy menj már ki Pest vagy bármelyik megyeszékhely körútjára, és kérdezd már meg a mai 18-24 éveseket, ugyan miért akar minden második kimenni a diploma után külföldre? Miért nem itthon képzelik el a jövőjüket? Aztán a válaszukból álitsd össze a top 3 válaszukat. Kiváncsi leszek mi lesz a végeredmény! Amúgy meg, szerinted a pénzes réteg ment ki az elmúlt 20 évben ebből az országból? Középosztályt démonizálni? Melyik középosztályt? Amelyik csak papíron létezik? Amúgy nem tudom miért azzal jössz, hogy 20-30 évente el kellene venni bárkitől is bármit! Tudtommal egy tbsz vagy bármilyen pénzjövedelemre vetett 10-20-30%-os adó, minden, csak nem a "mindent elvennének kategória". Nyugati "demokráciákban a legmagasabb sávokban 35-40%-okat adózóktól is elvesznek mindent? Össze-vissza hordassz mindent barátom. Az elmúlt 20 évben kurvajo volt meglovagolni az épitőipari és ingatlan piaci boomot 1-2 százezer családnak, összeharácsolva az 3-4-5 ingatlant, meg garázst, de valamicskét hozzájarulni a közösbe így 20 év nyerés után az már nem menne ugye? Jah, szerinted, 2 nyelvet beszélve(mondjuk angolt és németet) huszonévesen mennyit lehet nettóban keresni nyugaton irodai pozícióban? 3000 nettó megvan? Mesélj még...
https://index.hu/gazdasag/2026/08/07/zenit-zenit-by-bayer-bayer-construct-bosnyak-ter-irodahaz-epitoipar-iroda-irodakomplexum-magyar-peter-magyar-kormany/ Tanulsagos. 1. Ezen az alaon egy allami lakasepito semmivel nem rosszabb, mint ezba konstrukcio. 2. Vszinu hogy nincs esely visszaszerezni a 300mrdot. Sőt! Ha nem hasznositjak meg a fenntartas es az amortizacio is koltseg lesz. Volt esze a kis tolvajoknak a konstrukcion. Persze mogotte meg MFBs garanciavallalas is van ugy, hogy elore fizettek 100%ot eloszerzodesre! Pont igy nem veszunk 30nmeres lakast sem, mert minden kockazat a vevoe. Csodalatos! Komolyan mondom bmeg ez felháborító. Egy sikeres buntetougy sem er semmit ilyen esetben.
azért az tündéri hogy a nyomorúságos 3000 eurós kommentre azonnal jött egy városi legenda a 3000eurós komment. de hát azért fórum mindenkinek lehessen véleménye :D
Milyen aranyos, hogy még tartja mindig magát ez a "elvégzek valami egyetemet, és külföldön kezdésként hozzámvágnak 3000 euró nettót" városi legenda ... Tényleg? Mesélj még kérlek .... Nem jó buli a pénzes réteget elüldözni, a megmaradt középosztályt dénonizálni ... Erre már rájöttek sok országban, de itt sokan annak örülnének, ha 20-30 évente mindenkitől mindent elvennének ... Így talán nem tűnik fel (gondolja a maga kis egyszerű eszével), hogy 20-30 év alatt nem vitte semmire ! De bezzeg Nyugaton... Hajrá barátom , mutasd meg, mit hozol össze Nyugaton. Szorítok Neked!
"annak marad az albérlet, vagy egyetem után egy nyugat európai állás havi nettó 3000 euróért." Azért valami hiba lehet a kréta körül ha a nyugateurópai diplomás állások jövedelme is nyomorúságos.
Nem értem. Elloptak mindent. .. Miért nem elég a jogtalan vagyonok visszaszerzése, meg az folyamatos Unios pénzek. Nem beszélve ezentúl nincs lopás, túlárazás.... Vagyis miért kell folyvást új adókon agyalni?
Miután rájöttünk 30 évvel később hogy a kapitalizmus nem működik, utána rájöttünk 2026-ban, hogy valószinüleg azért nem működött, mert hagytuk hogy a (politikai) elitünk pár morzsáért cserébe szétlopja az állami vagyont. Lehetne jobban csinálni? Igen, hiszen látjuk mennyivel vannak 36 év után előttünk azok, akik 36 éve a fasorban sem voltak mögöttünk. Hogy ez a váltás áldozatokkal járna? Valószínűleg. Súlyos döntéseket kellene hoznia az új politikai hatalomnak? Igen. Rezsicsökkentés csak rászorultsági alapon, árrésstop eltörlése, OSP eltörlése, családtámogatási rendszer drasztikus átalakitása (babaváró, cskk kivezetése), bérlakásprogram, 14. havi nyugdíj beszántása, és a 4-5+ ingatlannal rendelkezők jelentős megadóztatása, TBSZ számlák adómentesség megszüntetés. A jelenlegi hatalom meg fog ezek körül akár csak 3-at szüntetni? Nem hiszem. Minden marad a régiben. Így aki mára a vagyonosabb felső 10-15%-ba került, van 4-5 ingatlana, az még gazdagabb lesz, aki még ma indul csupasz seggel átlag családból, annak marad az albérlet, vagy egyetem után egy nyugat európai állás havi nettó 3000 euróért.
a spekulációs céllal vásárolt, legalább egy éve lakatlan otthonokat meg kellene adóztatni,
a magántulajdonú lakásirodákra is külön adót kellene kivetni, az ebből származó bevételeket önkormányzati bérlakások építésére és felújítására kellene fordítani,
az Európai Unión kívülről érkező befektetők spekulatív vásárlásaitpedig korlátozni kellene: a nem uniós állampolgárok csak akkor vásárolhatnának ingatlant, ha azt saját maguk használják vagy hosszú távra adják ki. Rövid távú lakáskiadás esetükben nem lenne megengedett."
na már eltekintve attól hogy a kínai szocializmus az vadkapitalizmus némi fasizmussal ötvözve és kleptodiktatúrává formázva. OKé tudnak gyártani, de a náci ipar is szépen ment, de attól még....
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link