Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanvagyok 2025. 11. 23. 09:40
Előzmény: #261623  Pistike12

Na látod beszélni könnyű , de csinálni nehéz! 
Partvonalról bedumálni okoskodni , hogy te vagy a sztár közgazdász én meg aki csinálom a pénzt a hülye a legkönnyebb!
Segítek:
Ugyan már miért bukó neked a fix 3 % hitel mikor bagó pénz lesz 25 év múlva? Miért félsz egy új építésű lakástól ami 60 mft  megvenni? 
Persze ha az időhorizontod 4-5 év akkor persze hogy veszélyes ha 10 + év akkor már egyáltalán nem.
De te most lakással tőzsdézni akarsz? Szakemberként?  mi a terv hogy 2-3-4 év alatt se bukj? 
Elmondom neked a jelenlegi kormány körmeszakadtáig fogja védeni a munkaerő piacot is. Ezért vannak a sok cég támogatási hitelek formák is amiket most is bejelentettek.  És ez a jövőben sem lesz másként ! 
Attól hogy home office meg van vonva csak pár ember fog felmondani a legtöbb folytatja a munkát olyanok mint én akinek már úgyis mindegy hagyja ott a melót nekem nekünk így is úgy is lesz pénzünk.
2022 ben is amikor 13-15 % volt a lakás hitel beesett a piac? be egy picikét 10 % ot max de minek adtam volna el akkor? semmi értelme nem volt a bérletik jöttek aztán jónapot.
És ha esik 10-15-20 % ot 4 év alatt akkor mi van? Ha neked úgyis 10-20-30 év az idő horizontod?
Elmondom 10 év múlva legalább dupla lesz 25 év múlva meg tripla minimum a lakás ár a 247 e ft os törlesztőd meg bagó lesz egy karton cigit fog már akkor érni!
Egy feladatod van ha zavar a  rövid időtávon  (2-3 év ) piac beesése és nem akarod még időlegesen se látni a veszteséget a mostani lakás vételeden sem....  A Fideszre kell szavaznod és akkor időlegesen sem lesz álmatlan éjszakád.. Ennyike..;)
Hajrá csináld az életed keress pénzt és ne itt a fórumon akarj a legjobb " elméleti " közgazdász lenni!
izommanvagyok 2025. 11. 23. 09:34
Előzmény: #261629  berlini
Hogy jössz te ahhoz , hogy a páromról ilyeneket írj?  Azt értem, hogy írígy vagy rám, de mérhetetlenül alja és  gonosz ember  is  mit tehetünk mi arról, hogy te egy sikertelen  ember vagy és nem vitted semmire anyagilag? 
HZsooolt 2025. 11. 23. 09:29
Előzmény: #261637  Moka_Brikka
de o mar többször is leirta hogy senki nem érdekli csak sajat maga és a családja... olyan mint O1G :)
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 11. 23. 09:22
Előzmény: #261636  FR73
Talan az a legszomorubb, hogy qrvara meg is van gyozodve arrol, hogy milyen hasznos tagja a tarsadalomnak…
FR73 2025. 11. 23. 09:13
Előzmény: #261635  HZsooolt
Mint látjuk, egy igazi magyar bérbeadó, a kisstílű sz@rrágó, aki simán átb@ssza a bérlőjét.
A kaputelefon javítás ugyanis a bérbeadó feladata.
HZsooolt 2025. 11. 23. 08:49
Előzmény: #261626  izommanvagyok
Pár hete azt írtad lehúzol Nagykanizsára Firebe téve magatokat jövőre. Én megkérdezem hogy akkor hogy fogsz a pesti kiadott lakásokkal foglalkozni, erre azt irtad nem kell mert szokoevente kell egyszer egy wc tartály csere miatt odamenni. Most akkor a szokoév havonta hányszor van pontosan??
FR73 2025. 11. 23. 08:24
Előzmény: #261626  izommanvagyok
Gondolom okosba szereztél egy hozzád illő mekkmester kontár kaputelefonszerelőt, és garancia híján levered a bérlőn.
És szeretnek a bérlőid, ahogy azt te gondolod.
Mert te aztán szolgáltatsz.
Mesélj tovább Mr Fire, hadd tanuljunk és lássuk, van még lejjebb.
Bandita 2025. 11. 23. 07:53
Előzmény: #261540  tihamer
What's the frequency, Kenneth?
Bandita 2025. 11. 23. 07:43
Előzmény: #261598  Capi
Nyershúsevés, botulizmus. 
Capi
Capi 2025. 11. 23. 06:18
Előzmény: #261611  izommanvagyok
Na értjük ám a varázslatodat! Szóval mégiscsak birodalmazol. 
LOL,MEGALOL.

Akkor itt másoknak birodalom a köbön van.

Feleséged nem fire, hanem sima eltartott! Nagy különbség ám. 
Ha kihuzod alóla a széket akkor mehet dolgozni, meg hajléktalankodni mert levezetted már hogy neki kuss van és semmit sem kap mert minden a tied. :) Minden a tied mert ha nem akkor borul a fire terved. Ugye?
Az eddigiek alapján megerősödött az, hogy a fogalmakkal sem vagy tisztában kiciiszony.

"az elmúlt másfél évben 2 őt is vettem de ezt tudjátok..! ezeken volt 4X azóta tőkére vetítve" 

ennek fuss neki ujra és számold ki, ne kamuzz már. tudjuk, hogy mi mennyit ment fel......4x...istenem, orvos látott már??
1 napja sincs hogy cáfoltad az idei 30%-os emelkedést. LOL, MEGALOL

Hát persze tudjuk, te vagy itt a helikopter és mindenki más hülye.:) Tele vagy hitellel, adósággal, 4 eltartott plussz te. Egy olyan konstrukcióban ahol a kölkeidnek folyamatosan növekednek a kiadásai. Tipikus FIRE előszoba. LOL, MEGALOL

Téged ki kellene állítani a blahara, nem is. Inkább a csepelyi szent Imre térre, hogy tessék kérdezni. Legyetek bátorak, így kell ezt csinálni. 

Szted a rokonaid miért nem ezt csinálják? Meg a nagy átlag? Elárulom. Nincs delta,  nincs gyerek, nincs kezdőtőke, nincs megtakarítás. Érted? Ismered te a társadalom pénzügyi tudatosságát? Mikor egy kamatot nem tud kiszámolni? Azt sem érti, hogy mi az a kamatos kamat, vagy készfizető kezes?!

"Lehető legfanatikusabb vagyok , mert ebből akarok " egyszer " megélni FIRE ba vonulni ezt már 10 éve megfogalmaztam magamba.
Célom Budapesten külvárosban megfizethető  és olcsó  jó minőségű felújított albérletek biztosítása a fiataloknak ( jellemzően külvárosi panel lakásokban) ez az üzletpolitikám . Általában szeretnek a bérlőim bár merjenek mást mondani rám :-)"
Megnézném én azt a jó minőségű tákolmányt. Ami nem is olcsó.:)
nem kicsit vagy agresszív.....azért a szerelés után remélem adtál neki a 200ftos kenyeredből.
Hajrá, gyerünk kiciiszony!!! Ha jövő tavasszal kanizsára költözöl mert fire van veszek neked egy fasza pezsgőt. 
Capi
Capi 2025. 11. 23. 05:48
Előzmény: #261608  Goldstein17
Ő rá én is emlékszem.:)
berlini
berlini 2025. 11. 22. 23:40
Előzmény: #261607  Pistike12
Többféleképpen is működhet.
1.
A három panel lakásból csinál hatot.
Ha másként nem megy akkor horizontálisan megosztva. (Nagyon alacsony kinaiaknak igy is jó)
2.
Kiagyja napi lakbérért prostiknak mind a hármat. (Habár itt elég kettő idegent keriteni, hiszen ott a felesége is.)
De mit is töröm rajta a fejem, mitha elhinném, hogy megvan az a három panel.
Pistike12 2025. 11. 22. 22:49
Előzmény: #261625  izommanvagyok
Ez nalam megerositett info nem mendemonda es velelem.
Nem a jo vilagot akarjak megszuntetni, hanem az infla felzabalta a koltsegveteseket a cegeknel. Hiaba no a kereslet, a beszallitok stb pofatlan osszegeket tolnak be mostanaban, ami miatt bevetel/koltseg arany megborult. A kulfoldi anyaknal pedig gond van a sajat orszagukban, igy nem fogjak finanszirozni Nagy Marci lazalmait. Az a vilag jelenleg nincs hogy adok x osszeget elore, mert van egy igeret a vezetestol hogy x+1 lesz belole. Azt mondjak, hogy erj el +1et, ha kolteni akarsz ilyen projektre. Ertsd takareklang. Es a munkaeropiac is offon van. Ha valaki most nezegeti a professiont alaposan, az eszreveszi, hogy szemet allasok illetve tobbsegeben allami felallami melohelyek vannak. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 11. 22. 22:48
Előzmény: #261624  izommanvagyok
Nem nem, te életed kezdetén dobtál egy lakás árát, a másikból meg indítottál... ez olyan természtes dolog, mint a Fidesz kétharmad! Szóval nem kell szerénykedni :) 
izommanvagyok 2025. 11. 22. 22:39

de azért ez a lakás biznisz sem leány állom ma is egyik lakásba kellett egy csöpögő  radiátort elhárítanom szerencsére  csak kilazult egy szelep.
De ma más akció is volt  új kapu telefont kapott az egyik lakó  lelkére kötöttem 3 szor leírtam neki a szerelő ha felszereli az új kaputelefont ellenőrizze jól müködik e minden funckió.
Azt mondta jó elment a szerelő  erre fel ma hiv rémülten nem csörög ki a kaputelefon..
Hát mondom srácok nem véletlenül mondtam ellenőrizzétek innentől kezdve a ti saratok saját költségre hivjátok ki a szerelőt mert ingyen már megmozdulni sem fog a régi szerelő és így is lett  . Kassza utáni távozás után nincs reklamáció megmondtam nekik én nem fizetem ki kétszer a szerelés díját tudomásul vették megértették,  de kicsit felcsesztek ezzel is miért nekem panaszkodik az ő felelőtlensége miatt hogy 5 percet nem szánt rá , hogy a szerelés után letesztelje a szerelővel.
Szóval néha mozgalmas az élet  a lakásokkal is de mindent össze vetve mégis ebből akarok majd élni 
izommanvagyok 2025. 11. 22. 22:32
Előzmény: #261623  Pistike12

"HOkat azzal a cellal, hogy felmondjanak az emberek"
Igen nálunk is szerintem ezzel a célzattal fogják jövőre megvonni .
Túl jó világ alakult ki a covid után és így könnyebb felállásra kényszeríteni a dolgozót egyszerűbb így mint elküldeni bárkit is.
izommanvagyok 2025. 11. 22. 22:30

Én az elmúlt 10 évben nem eltőzsdéztem eléttermeztem elutaztam a pénzem hanem minden egyes fillért az ingatlan piacba tettem a munkaerőmmel és hitelképességemmel  együtt!
És most is így teszem!
Lehető legfanatikusabb vagyok , mert ebből akarok " egyszer " megélni FIRE ba vonulni ezt már 10 éve megfogalmaztam magamba.
Célom Budapesten külvárosban megfizethető  és olcsó  jó minőségű felújított albérletek biztosítása a fiataloknak ( jellemzően külvárosi panel lakásokban) ez az üzletpolitikám . Általában szeretnek a bérlőim bár merjenek mást mondani rám :-)
Pistike12 2025. 11. 22. 22:25
Előzmény: #261622  Pistike12
Beszallnek nagyobb aruba is, de felek. Rengeteg soft jel van, hogy recseg minden. Lehet h rosszul erzekelem, de inkabb nyerjek kicsit mint bukjak nagyot. 
Sajnos tobb iranybol hallottam, hogy jovore tobb ceg mrgvagja a HOkat azzal a cellal, hogy felmondjanak az emberek. Ha nem teszik ugy lesz leepites. Mindez a vaci uti irodafolyoson, nagy cegek. 
Es ha ott megkezdodik a moka, akkor a piac kifujt. NagyDzordzs hiaba okoskodik az árakkal, ezekbol az emberekbol jott ki a vevoi nagy resze, illetve a vevoi ennek a retegnek adtak ki a befektetesbol vett lakast. 
Ha ott reccsenes lesz, az egész orszag/ epitoipar megerzi, meghozza nem kicsit. 
Pistike12 2025. 11. 22. 22:16
Előzmény: #261619  Second Wave
Gondolkozom. Jo vetelnek tunik. Korrektnek tuno kivitelezo. Meg budaorsi projektjuket megvarom. Illetve meg 1x atnezem a telkeket, mert epiteni jobbnak tunik a kinalatnal. Ott azonnal nyersz 20-30mot vagyonban. 
Elegge fogynak. Helyi szinten jo helynek minosul, kozponti, de eleg hangos. A muszaki dolgok korrektek. 
Nem tudom hany %nak veszik be az albi dijat. 50%nak mar jo, es adozva kell lenni. Egy 200e ftos dijnal az 14m ft likviditas piacin. Tehat evente 25m onerot kell belepakolni. Ez nehez. Max akkor johet ki ultra neccesen, ha 5+ eves vetelbol kiszall es fullba betolja onerobe a vetelarat. 
Ha bejon neki csinalja, jo otlet. De a szamok es a leirtak amiket eddig lattam nem allnak osszhangban.
izommanvagyok 2025. 11. 22. 22:14

bankmonitorosok szokták mondani telefonba áh emlékszem már neked van az a "nagyon sok lakás jövedelem"  ismernek már mint a rossz pénzt  ( rajtuk keresztül érdemes intézni Unicreditnél is a hitelt akkor olcsóbb)
De a CIB nél is vagyok ott szabad felhasználású hitelt adtak szuper olcsón 
Meg az MBH nál is , mert ott meg a támogatott régi hitelem van a sorházra... Annak idején a feleségem MBH bankos ( vagyis Budapest Bankos ) dolgozó volt.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek