Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanvagyok 2025. 09. 26. 19:32
Előzmény: #257704  Second Wave
Telexen az adótanácsadó megmondta a vagyon adó többet árt mint használ egy lózung érdemes elolvasni..
Egyébként hogy a határ lejjebb jött nem meglepő jönni fog még lejjebb az átlagember szintére előbb 
utóbb 
Miért nagyon nehéz működő vagyonadót bevezetni?https://telex.hu/nevertek/2025/09/18/vagyonado-bevezetesenek-gyakorlati-nehezsegei-tisza-adoterv-milyen-buktatoi-vannak-a-vagyonadonak-nehez-felmeres-nav-vagyonok-elrejtese
Tibi123 2025. 09. 26. 19:15
Előzmény: #257709  tihamer

"Valószínűleg a hozzám hasonló befektetők már bevásároltak a megfelelő időben  lakásokból Békéscsabán" Pont voltunk Gyulán a nyáron pár napot és jártunk Békéscsabán is. Szokványos város, semmi extra, de beszélgettem helyiekkel egy nagy bevásárlóközpontban és mondták, hogy 70e fős város volt korábban. Most lesz pár ezer munkahely, talán pár száz fővel nőhet a város lakossága is, de itt megint egy speka lesz, más semmi. Talán a modern lakásokból lehet szűkös a kínálat, mint mindenhol az országban.
A 90-es években sorban jöttek be gyárak az országba és egészen addig nem volt komoly lakásáremelkedés, amíg Orbánék nem kerültek hatalomra és már 98-ban elkezdték manipulálni a lakáspiacot. Csak azt akarom mondani, hogy normál helyzetben, ha nincs szétmanipulálva, akkor nem kell durva áremelkedéssel reagálni egy új cég érkezésére, főleg olyan városokban, ahol mélyen alatta van a népességszám a korábbi csúcsnak. Több városban is dolgoztam a 90-es években a Dunántúlon, amíg Orbánék meg nem jelentek nem volt komoly áremelkedés. Felmérhetetlen károkat okoznak egyébként ezzel és nehéz is megérteni, hogy miért pont a lakáspiac a fétisük, de tényleg ez van. Ha maradnak a hatalmon, akkor fűtik és fűtik tovább.
Egyébként pl Budapest is volt 2m város úgy, hogy a mostaninál szerintem kb dupla annyian laktak munkásszállókon meg fő és albérletekben vagy ahol tudtak, ingázó dolgozóként. A rengeteg hétvégén hazajáró dolgozó és a diákok. Diákból talán most több van, de ingázó munkásból szerintem kevesebb és az állandó lakosság is 300e fővel csökkent. 
Visszatérve Békéscsabára, én inkább Gyulán néznék valamit, aki be akar fektetni. Ott a turizmus pörög és nagyon szép kisváros és nagyon közel is van Békéscsabához. Nekem tovább tart Pestre bejutnom, mint egy gyulainak Békéscsabára és 2x2 sávos út van. Ott a turizmus mindig menni fog, ha mondjuk ez az adott cég már nem fűti a helyi spekákat.
slash
slash 2025. 09. 26. 18:12
Előzmény: #257717  slash
Ez olyan mint a kétmillós Trabant.  Mi tudjuk hogy valóban mennyit ér. A negyedét. se. 
slash
slash 2025. 09. 26. 18:10
Előzmény: #257710  tihamer
Nekem már a januári panelárak is őrültek voltak. Pont ez a lényeg hogy ebben ne vegyek részt. Saját részre nem kell,  a kiadás meg nem éri meg. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 26. 17:52
Előzmény: #257707  tihamer
“ A tőke jövedelem korlátlan”
Ez viszont mindket iranyba.
-
Szerintem a legjobb a legtobb embernek, ha mindkettore torekszik. 
Pistike12 2025. 09. 26. 17:08
A tokejovedelem is korlatos, ha ingatlanra gondolsz. Csak meg nem arazodtal ki. 2% alatti hozamnal illetve egy duplazasnal albi dij emelkedes nelkul csak nezegetnel te is.
Kacsintos smiley. 
Epp az mnb 2 napja adta ki az elemzest amiben leirja, hogy Mo elamortizalodik... 
Te sem csinalsz uj beruhazast, igy az arak emelkedesevel az amortizacio teged is felfal hosszutavon...
FR73 2025. 09. 26. 16:59
Előzmény: #257711  Freszelés
Az első minimál.kategóriás saját lakhatásit akkor kell megvenni, ha összejön az önerő és a hitelképesség. Ez a lakáspiac axiómája.
A befektetésit az vegye, akinek van hozzá kedve foglalkozni ilyesmivel. Legtöbbször az elején lemodással jár a befektetősdi elkezdése is, és a lemondásra még nem szoktak irigykedni, csak az első látható eredmények után.
FR73 2025. 09. 26. 16:53
Előzmény: #257704  Second Wave
Most akkor szurkoljunk a 100 milliós csepeli kismásfelesnek vagy ne szurkoljunk?
Ha izom ezt megneszeli, akkora flood jön ide, hogy olyat még nem látott az olvasótábor.
tihamer
tihamer 2025. 09. 26. 16:48
Előzmény: #257686  domdom
"hogy a folytatásban mit vártok a bp-i ingatlanpiactól és árak alakulásától? Rövidebb távon (pl. 3-5 év), illetve akár hosszabb (10 vagy több éves) távon?"
.
Kormány függő.
Ha Fidesz 📈
Freszelés 2025. 09. 26. 16:46
fontos jokor abban a korban lenni, amikor a lakasarak alacsonyabban vannak es a kereseted+megtak ratad magas.
Fontos jokor szuletni, mert az sokat segit. Aki erre nem ugyel, az meg is erdemli!
tihamer
tihamer 2025. 09. 26. 16:40
Előzmény: #257679  slash
" most venni munka vagy hitel vagy egyéb pénzből venni 60 millás panelt és annak a  kiadásával  szarakodni az nem éri meg".
.
Hasonlót irtál a FIRE fórumban januárban. Érdemes vissza olvasni.
.
Azóta plusz kb 30 % áremelkedés volt.
📈
tihamer
tihamer 2025. 09. 26. 16:31
Előzmény: #257668  tberki
Időzítés.
Valószínűleg a hozzám hasonló befektetők már bevásároltak a megfelelő időben  lakásokból Békéscsabán
gyula1971
gyula1971 2025. 09. 26. 16:25
Befektetőknek üzlethelység: Én nem mernék belevágni-jelenleg megy,de ki tudja meddig stabil.
-Főbb jellemzők: • Alapterület: 40 m² • Bérleti díj: 850.000 Ft / hó • Jelenlegi bérlő: 15 éve stabil, megbízható • Külön elszívó rendszer – melegkonyhás engedély lehetséges • Pólus Center éttermi részén, kiemelt helyen • Ár: 120 millió Ft (ÁFA mentes)
-40 m2-ért ez a bérleti díj azért túlterhelt üzlet menetet sugall.
tihamer
tihamer 2025. 09. 26. 16:23
Előzmény: #257652  J0hnnyEnglish
"Te is úgy kezdted, hogy rögtön volt 10 ingatlanod és úgy forgattad a tőkét mi, neked előtte sem kellett munkajövedelem? :"
.
Én is munkajövedelem ből építettem fel a portfólió nagy részét. Mostmár a tőke jövedelem építi magát fel.
.
De ez tényleg igaz:
A munkajövedelem korlátos,
A tőke jövedelem korlátlan.✔️
tihamer
tihamer 2025. 09. 26. 16:20
Előzmény: #257651  izommanvagyok
Törölt felhasználó 2025. 09. 26. 14:37

most küldte az egyik üzlethelyiségem közös képviselete
rend és fegyelem lesz
.
"Ezúton hívjuk fel figyelmüket, hogy 2025.10.01-től új szabályok lépnek életbe a szemétszállításban
Októbertől a kuka súlya, fedele és tartalma is számít – különben nem viszik el, de ugyanúgy fizetni kell érte.
A MOHU módosít az általános szerződési feltételeken, amelyek szerint például a vegyes gyűjtőedénybe nem lehet tenni papírt, műanyagot, fémet, építési törmeléket, elektromos és elektronikai szemetet. Fontos lesz továbbá, hogy csak a teljesen lecsukott fedelű edényeket fogják kiüríteni.
A túlcsordult szemét ugyanis többlethulladéknak minősül, ennek az elszállítását külön szolgáltatásként lehet majd igénybe venni.
A kuka állapota sem lesz mindegy: ha nem a szemétszállító cég hibájából törik el vagy válik használhatatlanná, akkor azt az ingatlan tulajdonosának kell megjavíttatnia vagy pótolnia - nyolc napon belül, a saját költségén. Ha a kuka olyan állapotban marad, hogy nem lehet kiüríteni, a cég nem szállítja el, de a szemétszállítási díjat ugyanúgy ki fogja számlázni.
A kukába kerülő szemét tömegét is korlátozzák a módosult szabályok. Ezek szerint az Önök társasházában lévő 240 literes edényeknél 50 kilogramm a felső határ.
A lomtalanítást évente egyszer köteles biztosítani a szolgáltató. Csak olyan háztartási hulladékot szabad majd kihelyezni, amit a rendszeres szemétszállítás során nem visznek el, mert nem fér bele a kukába. Nem szállítanak el viszont építési törmeléket, elektromos és elektronikai hulladékot vagy olyan tárgyakat, amelyek nehezebbek 50 kilogrammnál, esetleg nagyobbak 2 méternél.
A hulladékudvarok szabályozása szintén módosul. Jelenleg még ingyen le lehet adni háztartási mennyiségű építési törmeléket, de 2026. január 1-jétől fizetni kell érte. Egyes hulladéktípusokra napi és éves leadási korlátot vezetnek be. 
A MOHU új ÁSZF-je bevezeti egyébként a mobil hulladékgyűjtő udvar fogalmát is. Ennek lényege, hogy a koncessziós társaság „változó helyszíneken, meghatározott időpontokban és időtartamban végez hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet”.
Second Wave 2025. 09. 26. 14:31
Előzmény: #257696  FatFIRE
Erre ráéreztél... korábbi vagyonadós hsz-eidre, de most nem keresgélem.
Kiderült a Tisza új "népszavazásának" egyik kérdése | 24.hu
"a válaszolók dönthetnek arról, hogy lejjebb vigyék-e a határt." (5mrd -> 1 mrd) 
Ez van, ha a népnek teszik fel a kérdést, hogy akartok-e vagyonadót... Nagyon kíváncsi leszek az eredményre.
Ezt 25.08.30-án írtam:
"Az egyszerű nép mindig fogékony volt arra, hogy a szupergazdagok végre meg legyenek szívatva. Aztán a választások után ez mindig bekerül a legalsó fiók aljára. 
Ami vagyont fogni lehet, az az ingatlan. Az vagy szélesebb körben lesz adóztatva, vagy sehogy, de utóbbi esetben nincs forrása az SZJA csökkentésnek."

Lakás/Ingatlan árak topik | Portfolio.hu
Ebbe az 1 mrd-ba már lassan izom tesó is belefér, akit így előléptethetünk a NER tagjává, hogy az ideológia se sérüljön.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 26. 14:23
https://youtu.be/LIAYaUcFh-Q?si=ZHMOP1gEyH4fjMQS
Hold - Magyar ingatlanpiac: hórukk országban mérsékelt verseny
Törölt felhasználó 2025. 09. 26. 14:20
Előzmény: #257700  tberki

vettem 2019-ben számomra addig eléggé ismeretlen városban bérbeadásra szánt két lakást
5 várost mérlegeltem, gyűjtöttem a netről az általános infókat, és hívogattam nyakra főre ingatlanosokat ,és a helyi általános és ingatlanpiacról szóló témákról bőségesen faggattam őket, volt közlékeny köztök szép számmal, mert nem butaságokat kérdeztem
.
végül egy maradt a listából, és egy felújítós emberrel elmentem (na nem a szakértelme miatt invitáltam, hanem mert szeretett lakásokat nézegetni, és hogy ne unatkozzak közben, egyébként is kényelmes új terepjárója volt, és ez nagyon pozitív vonásának számított)
reggel mentünk, három lakás megnézését három különböző ingatlanossal leegyeztettem, nem azért hogy megvegyem bármelyiket is, hanem kicsit belelássak a helyi szokványba, igényszintetekbe és legyen alkalom személyesen faggatni helyi ingatlanosokat
.
közben sétálgattunk a városban, nézegettük miféle emberek, főleg miféle csajok vannak a járdákon, kb 5 helyen ittunk egy egy kis alkoholmentes sört, faggattuk a pincéreket, pultosokat - azok mindent tudnak, a taxis ilyen még - nézegettük miféle boltok miféle árfekvésű és minőségű cuccokat árulnak, majd elmentünk enni a kérdezősködés közben megtudott, legdrágábbnak legmenőbbnek tartott helyre
.
persze éhesek is lettünk addigra, de az fontosabb volt, hogy mit és mennyiért adnak enni a legdrágább helyen és miféle emberek közé ültünk be
.
estére megnyugtatóan képben voltam, itt vásároltam, idén tavasszal adtam el az egyiket, jó utunk halad - már azt ügyvéd dolgozik - a másik is
.
egyik sem az életem üzlete, de letagadnom messze nem kell őket
mindenesetre jóval többet hoztak, mintha közben végig a legjobb állampapírokban lett volna az vételáruk
.
szóval kicsit összetettebben több rétegben vizsgálnám, mérlegelném Békéscsabát
egy faktor a jövőből karcsúnak tűnik
Freeshark 2025. 09. 26. 12:54
Előzmény: #257691  Freeshark
Bár az ingatlanok közül érdemes különbséget tenni a lakások és a földterülettel rendelkező ingatlanok között, hiszen egy x.emeleten lévő lakás épülete amortizálódik és valójában indokolatlan h jobban felértékelődhet mint egy földterület, valójában egy lakás egy használati tárgy aminek az állapota nem lesz jobb.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek