Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2025. 08. 08. 10:10
Előzmény: #252395  tihamer
"Azt már tudjuk, hogy milyen rengeteget veszítettek ezekkel a támogatásokkal az adófizetők, úgy a nyolcvanas évek végén-kilencvenes évek elején, mint 2000-2002-ben, de vajon kik nyertek rajta?"
Goldstein17 2025. 08. 08. 10:10
Előzmény: #252396  FR73
Én szerencsésnek mondhatom magam, mert a budapesti és a balatoni ingatlanpiacon is volt alkalmam megtapasztalni milyen amikor eluralkodik az irracionális félelem és maguk a közvetítők csodálkoznak azon, hogy valaki venni akar. Nem számítok erre, de nem lehet megjósolni, hogy egy válság mikor válik ilyen súlyossá és az ingatlanpiac egyébként is "kassú", ez reszben azert van mert tömegesen vannak olyan szereplői akik nem ertenek a befektetésekhez. Mire ők eszméletnek, a piac már sokszor fordul.
tihamer
tihamer 2025. 08. 08. 10:05
Előzmény: #252361  tom122
"most az irgalmatlanul magas forint hitelek fognak várhatóan bedőlni ,ami bedönti az ingatlan piacot, akár 50 % os áresést okozva."
🙂
2008-13 között átlagosan 25 százalékkal csökkentek nominálisan az ingatlanárak . Vagyis évente 5 százalékot kb 13 százalék munkanélküliség és chf hitelek nem fizetése mellett.
.
Múlt havi , júliusi infláció 4,3 % (KSH )
Csökkenőben.
Freszelés 2025. 08. 08. 10:05
Előzmény: #252396  FR73
Szerencsére a lakhatásom megoldott, így nincs kényszer. Ha jön új tőke, akkor azt hova tegyem? Ha átrendezném, akkor hogyan? Ezekre a kérdésekre keresem magamban mindig a választ.
USA cégek is magas P/E-n vannak, magyar ingatlanok is drágák, az arany is ugrott szépet az elmúlt időszakban.. minden drága? és mihez képest? Egymáshoz képest meg lehet minden csak ugyanott van, ahol volt a múltban, szóval lehet mégse drága egyik se. Egy biztos: a pénz értéke tart a nullába, abból keveset se szívesen tartok.
FR73 2025. 08. 08. 10:01
Előzmény: #252393  Freszelés
A piac tovább lehet irracionális, mint te fizetőképes.
tihamer
tihamer 2025. 08. 08. 09:56
tom122 2025. 08. 08. 09:51
Előzmény: #252391  berlini
Utoljára 25 éve gondolkodtam ingatlan vételben,azóta csak eladtam,meg vettem is a befolyt összegből, ez utóbbit nem sorolnám vételnek ,inkább cserének lakhely változtatás miatt.
És nem,nem akarok venni ingatlant,pláne most nem amikor jelentős értékvesztésre számítok rövid időn belül.
Ha befektetni akarnék akkor mint írtam, az arany és állampapír.
Freszelés 2025. 08. 08. 09:45
Előzmény: #252392  tom122
Szerintem annyi mozgástér mindig van, hogy jusson agymosásra meg arra hogy szétkenjék a bajt, mindenki kicsit szív, együtt maradunk le szépen lassan, stb stb.. az ország hitelt is vehet még bőven fel külföldről, azzal is el lehet odázni még évekre a dolgokat.
Én viszont szeretnék egy kis beomlást, olcsón jó lenne vásárolni, előbb meg kell járni a bugyrokat, utána jöhet el csak a megtisztulás. (Nem, nem lesz ilyen).
tom122 2025. 08. 08. 09:42
Előzmény: #252387  Freszelés
Persze,hogy nem érdeke egyik kormánynak sem a gazdasági bedőlés, mivel az a saját politikai karrierjük végét is jelentheti, de szerintem már nincsen nagy mozgás tere egyik kormánynak sem,legyen az a Fidesz vagy a Tisza.
De, ettől függetlenül drukkolok mindegyiknek, hogy sikerüljön az ország gazdasági beomlását elkerülniük, legyen bármelyik is a hatalmon.
berlini
berlini 2025. 08. 08. 09:38
Előzmény: #252388  tom122
Igy van, tévedhetsz is. (Gondolom hozzászoktál)
Mióta gondolkodsz ingatlanvételen?
10 éve?
Azóta Budapesten van olyan lokáió, ahol négyszeresére mentek fel az árak.
Állampapirod követte?
tihamer
tihamer 2025. 08. 08. 09:36
Előzmény: #252366  z0li23
"Hírtv-n óránként megy a híradóba, hogy nem lesz lakásár emelkedés a 3 %-os otthon start miatt. Ezt csak a baloldali közgazdászok és a Tisza párt állítja. ".
☝️😂👆
Mikor az ideológiai felül akarja írni a PIACot.
De mindig a piac nyer.
Minden.nkinek van főnöke, 
Úgy hívják hogy PIAC.
Pistike12 2025. 08. 08. 09:35
Nem szukseges az allami berlakas
🙂
2024-ben több ezer német lakást vett az MNB-alapítvány lengyel cége, pedig már akkor nyakig ült az adósságban
https://telex.hu/gazdasag/2025/08/08/mnb-alapitvany-lengyel-ceg-gtc-nemet-lakas-matolcsy
tom122 2025. 08. 08. 09:34
Előzmény: #252379  berlini
Nincs állampapirom, de jelenleg az arany után azt tartom a legmegbízhatóbb befektetésnek MO-on,és még véletlenül sem az ingatlant,vagy a biztosított banki összegen felüli bankban tartott pénzt.
Az állam nagyobb valószínűséggel fizeti ki kamatostól egy gazdasági beomlás esetén az állampapírban tartott befektetést, mint a becsödölt bankod,és az ingatlanjaid sem lesznek érték állóak,ott is jelentös anyagi veszteség fog érni.
Igy kettönk közül nem én vagyok az álmodozó,habár szerintem Te eladni szeretnél még az utolsó körben jó áron ingatlant :)Persze tévedhetek is.
Freszelés 2025. 08. 08. 09:26
Előzmény: #252386  tom122
Nem fogják hagyni a tömeges bedőlést. Se a fidesz, se a tisza, se senki. Nem hagyják az értékcsökkenést se, mert akkor jöhet a pótfedezet meg minden. Ezt az egészet megelőzik a régi-új moratóriummal, sapkákkal, de h akell lesz télikabát is.
Kishazánkban érdemes kockázatot vállalni, mert ha beüt a kakke, akkor azt szétterítik a társadalomra.
tom122 2025. 08. 08. 09:20
Előzmény: #252365  Pistike12
Nem feltétlen kell gazdasági világválság,az ingatlan árak feleződéséhez,bőven elég ahhoz egy magyar gazdasági válság,"munkanélküliség ,infláció növekedés"ami értelemszerűen a magas hitelállomány jelentős mennyiségű bedőléséhez fog vezetni,ez pedig a piacra viszi majd a jelenlegi ingatlan állomány jelentős részét,ami minnél kisebb időintervallumon belül történik,annál intenzívebb ingatlanár esést produkál majd várhatóan.
Ja,és baromira nem erre vágyok,de ettől még ez a várható irány szerintem , a magyar gazdaság jelenlegi irányát alapul véve,és ezen egy kormány váltás sem hiszem,hogy tudna még érdemben változtatni,aminek alapból kiszámíthatatlan a hatása,lehet,hogy javít az irányon és az is lehet,hogy fel gyorsítja a beomlás elérését.
Goldstein17 2025. 08. 08. 09:14
Előzmény: #252379  berlini
Nem értem mi értelme van az állandó személyeskedésnek és annak hogy a világot fekete-feherben próbáltod feltuntetni. Miert lenne rossz az állampapír , kötvény,  részvény attól,  hogy az ingatlan jó  befektetés? Szerintem benned van egy óriási fèlelem, hogy a befektetéseid nem kellőképpen diverzifikáltak és egy esetleges ingatlanpiaci korrekció túlzottan megviselne. 
Andy01 2025. 08. 08. 09:13
Előzmény: #252380  Andy01
Kedve negativ pontozo  Forumtars!  Azt irtam, hogy " a levont kovetkeztetes merlegelese is fontos". A merlegeles nem azt jelenti, hogy a velemenyt  egy-az egyben el kell fogadni! Magyarul az azt jelenti, hogy at kell gondolni kulonbozo velemenyeket ahhoz, hogy a sajat kovetkeztetesunket le tudjuk vonni. Tovabba: ez nem az en szemelyes velemenyem, hanem a cikkiro (talan szakember?) velemenye, kovetkeztetese. Ez targyilagos gondolkodast igenyel, es nem erzelmeket.  Van ilyen gondolkodas, kedves negativ pontozo forumtars?  Egyebkent nyilvanvalo modon nem erdekelnek a negativ pontok, nem erzelmileg foglalkozom az ingatlan piaccal. 
Tibi123 2025. 08. 08. 09:12
Előzmény: #252368  z0li23

Korán ilyen agyzsibbasztó videó. Nem is néztem végig, ezek teljesen világtalanok, de nagyobb gond ennél, hogy nem azok, pontosan tudják, mert nem hülye emberek, hogy mit okoz a 3%-os hitel, de hadoválnak Kollár Kingáról, Tiszáról, Brüsszelről.  Meg ez a lassan mondom nem lesz áremelkedés. Ugye ez az egész propagandában a trükk, hogy az emberek 70-80%-t egyáltalán nem érinti, de lehet még többet. Nem figyelik az árakat, nem tájékozódnak, nekik elég annyi, hogy egy általuk megbízhatónak gondolt szakember mond valamit és akkor az az igazság.
Az a rész külön gyönyörűség, amikor a dörzsölt kulák befektetőről beszélnek, akinek 50 milliója van és sunyi aljasságos módon felveszi a hitelt és dörgedelmes hangon kijelenti a szagértő, hogy ez nem fog megtörténni, mert őket kizárták a programról. Miközben nem zárták ki, ha házaspárról van szó, hiszen 50% tulajdonrészt engednek, de ha mondjuk valamelyik félnek több tulajdona van, akkor meg engedik házaspárok esetén, hogy csak az egyik fél legyen jogosult :) Tehát nem zárták ki a lakosság nagy részét, akkor sem, ha már bent laknak egy házban, lakásban. Akiket kizártak a szingli lakástulajok. Nade Mária néni a zsákfaluban ha beszállt a zinternetbe és van internetje és megnézi az ilyen videókat, akkor olvadozik a gyönyörűségtől, hogy milyen jó most az onokáknak és a gonosz spekulánsokat meg bölcsen kizárták a programból, ez a szagértő kormány mindenre is gondolt :)
FR73 2025. 08. 08. 08:58
Előzmény: #252381  Andy01
Amilyen a kiindulási pont, olyan az eredmény. 2015 egészen más helyen volt ingatlanpiaci ciklust vizsgálva idehaza, mint a hasonlított országokban.
Más kezdeti időpont más eredményt hozna.
Andy01 2025. 08. 08. 08:54
Uj lakasok arkepzese??? Nos, a folytatas: "Amíg az új lakások árai 2015 és 24 között reálértékben, tehát az inflációt kiszűrve több mint kétszeresére emelkedtek, száztizennégy százalékkal, addig a használt lakások ára reálértékben 60 százalékkal nőtt. Ami lényegesen nagyobb, mint Európa más országaiban. Ez arra enged következtetni, hogy az építőipari árak valamilyen okok miatt túlárazottak. Valószínűleg részben azért, mert a külföldi magánbefektetők kiszorultak a teljesen kiszámíthatatlan gazdasági szabályozás, illetve politikai okok miatt. Teljesen átláthatatlan a piac, és ettől ezek a költségek túlzottan felmentek. Erre már nincsen elegendő kereslet, így a környező országokhoz képest az új lakások építésének száma nálunk sokkal kisebb."
Kiemelnem: "az építőipari árak valamilyen okok miatt túlárazottak"
Igen, ha megnezitek nehany europai orszagban az uj lakas epiteseket, reszemrol azt latom, hogy Franciaorszagban es Spanyolorszagban rengeteg uj lakas epul. Az araik nem olyan mertekben elrugaszkodottak, mint nalunk, altalaban 3 % korul van a kamat a hitelekre. Termeszetesen ahhoz, hogy valaki hitelt kapjon, szigoruak a banki feltetelek. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek