Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 07. 23. 11:37
Előzmény: #250698  tihamer
Sokadjára írod le, de akkor most így szembe: komolyan kérdem, te gazdagnak tartod magad?
Tibi123 2025. 07. 23. 11:36
Előzmény: #250693  Pistike12

"A hatásvizsgálat elkészítésére fordított idő: 1munkanap"
A mancika megkérdezte a chat gpt-t :) kb bár talán még az is értelmesebb elemzést adott volna ki, szóval lehet, hogy még erre se szántak időt, hanem megkérdeztek valakit, aki éppen arra járt és ő azt mondta, hogy jó lesz ez és ennyi.
A költségvetési hatás 0 ft, gondolom erre az évre számolják csak és a befolyó illeték miatt, sőt a multiplikátor hatás miatt még akár valami pluszt is hozhat. Meg persze szavazatokat. Jövőre meg infláció, csak a szokásos, de azt rákenik a brüsszeliekre, a zemberek már értik az inflációt és hogy miért van, hiszen annyit magyarázták nekik, hogy brüsszel és az ukránok csinálják.
Egyébként én néztek HK hozzászólásokat, nem mazochizmusból, csak belefutottam és rájöttem, hogy ezt az osztogatást nem a fiatalok miatt csinálják. A sok öregnek tűnő kommentelő, mind azon örömködik, hogy az onokáinak most majd milyen jó lesz, mind lakáshoz jut és hogy a doktor miniszterelnök jóságához semmi nem ér fel. 
miközben a durva áremelkedés miatt csak elmélyül a lakhatási válság és akár már a jövőre végzős egyetemisták nagyon elkeseredettek lesznek, de tényleg, hogy a qrmányban senki nem látja milyen durva trigger a lakhatási válság abban, hogy a fiatalok most már mondható, hogy tömegesen akarnak innen elhúzni. 
Ráadásul az ország lejtőn és akik a lejtőre tették, azok bizony nem fogják tudni onnan levenni, de nem is akarják, csak nyomják a gázt lefelé menetben is...
tihamer
tihamer 2025. 07. 23. 11:34
Előzmény: #250669  slash
"Van akinek jó van akinek nem. Lakáshalmozó Tihamér, Izomman, stb féléknek jó. Vevőknek nem jó. Nincs jó időszak már 2022óta. "
.
2022. óta vásároltunk ingatlanokat. Most akkor nekünk jó , vagy nem jó ? Kérdezhetném úgyis hogy jól jártunk tavaly, illetve idén év eleji ingatlan vásárlásokkal ?
.
Válasz : - brutálisan jól jártunk ❗
.
A gazdagok folyamatban vannak, 
A szegények adott eseményt várnak (pl lottó 5-öst )
 🙂👍
Spiller 2025. 07. 23. 11:31
Előzmény: #250660  berlini
igen, "hamisítják", ezt olvastad meg olyan nagyfiús ehhez is értős. Gondolom a külföldi hitelminősítők és a banki szakemberek is hamisítják. Egyik nagyokos már azt írta a hitelminősítőket is megvették.  :) gratulálok ön vesztett. 
inflapoll-oktober-inflacios-poll-tabla-708079.jpg (858×424)
Tibi123 2025. 07. 23. 11:26
Előzmény: #250692  tihamer
jól csináltad és könnyen lehet, hogy nagyon hosszú ideig nem is lesz több lehetőség értelmes áron venni, amikor a 3% hitelesek egymást ölik a piacra kerülő kevés lakásért
Freszelés 2025. 07. 23. 11:17
Előzmény: #250682  tihamer
Kinek mennyit er az ideje..
tihamer
tihamer 2025. 07. 23. 11:14
Előzmény: #250623  Freszelés
"Legyel most 25 eves. Az hogy tetszene? Pucerseggukent aki a sirankozasodat olvassa annak nehezere fog esni atereznie a problemadat."
😂
Ezt én úgy hívom hogy önsajnálkozó lúzer szöveg .
Jó tanács:
Megnézheted a jövőjét ha ilyen módon gondolkozol . Előre nézz , ne hátra. És soha ne legyél irigy . 👍
Pistike12 2025. 07. 23. 11:13
A 3% os hitelprogram hatasvizsgalatabol Nagy Martontol idezetek. 
A hatásvizsgálat elkészítésére fordított idő: 1munkanap
Költségvetési hatások: 0 ft
Ez komoly. Ez van leirva. 
tihamer
tihamer 2025. 07. 23. 11:10
Előzmény: #250636  Tibi123
" Ez azért meg tudja ütni a bérleti piacot bizonyos értelemben. A kérdés, hogy mennyi most kiadott befektetési lakást dobnak a piacra, mennyien értékelik úgy ezt a helyzetet, hogy a kormány teremtett nekik egy zsíros kilépőt. " .
.
.A jó öreg kísértés . És mit csinálsz a kapott készpénzzel , ami szépen elinflálódik ?
.
"Persze a fidesz bármeddig felveri a lakásárakat, ha arról van szó, "
.
Ha jövőre a fidesz nyer, egyértelmű az irány.➡️📈🏠🚀
.
Vásárolj mikor mindenki elad,
És tartsd meg mikor mindenki vásárol ❗
.
Belegondolok hogy mi lett volna ha eladom 2009-13 között az 1998.- 2003.- van vásárolt ingatlanjaimat. Vagy ha a 2013-2020 között vásárolt ingatlanjaimat adom el a Covid pánik alatt.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 07. 23. 11:10
Előzmény: #250686  tihamer

"dagály minden hajót megfog emelni"
Az ár korlát miatt nem, vagy nagyon drasztikusan különböző mértékben! Elárulom, hogy a hirdetésfigyelőim alapján, már előző héten a hirdetések 50%-a átárazódott, de lehet,ha most átnézném, akkor már több lenne. Gyanúsan sok a 49.9-es ár!
Pistike12 2025. 07. 23. 11:10
Előzmény: #250688  Pistike12
Kozben az orszag legjobb gazdasagi embere Nagy, Marton
az NGM új várakozásai alapján legjobb esetben is 1%-os gazdasági növekedés adódna a 2025-ös évre, de a rosszabb forgatókönyvek bekövetkezése esetén csupán 0,5%-os GDP-növekedésre lenne képes a magyar gazdaság.
De nyugi, mert a kocsog szerint
""az idei GDP-növekedés a korábbi prognózisoknál ugyan mérsékeltebbnek ígérkezik, ám ez önmagában nem billenti ki az idei költségvetést". "
Egy fejloves itt, egy ott... Agyalagyultak, de aki ezt beveszi vagy tamogatja is. 
Törölt felhasználó 2025. 07. 23. 11:09
Előzmény: #250683  slash

tipikus kétes értékű, (és nem rejtve maradó szándékú) és hangszerelésű tényközlő stílusban előadott  kijelentés ami valójában csak pusztán egy  feltételezés
de te aztán vegytiszta racionális gondolkodó vagy különösen ha ingatlanügyről van szó
persze 
merhogy te érted a dörgést északbudaborzasztói sufnitunigolóként is, meg Blaha aluljárói bölcselő  szinten is
Pistike12 2025. 07. 23. 11:06
Egyre szimpibb a fidesz es a tamogatoik... Fatfire riskmanager(o csak erkolcsos)
Siman egyenértékű h kiadok egy lakast feketen... 
Lázár János építési miniszter öt kastély elajándékozásáról hozott döntést
  • a dégi Festetics kastélyt a 4iG,
  • a füzérradványi Károlyi kastélyegyüttest Révész Bálint milliárdos cége, a Révész Logisztikai Holding Zrt.,
  • a sopronhorpácsi Széchenyi-kastélyegyüttest a WHB cége, a PBE építő Kft.,
  • a tatai Esterházy kastélyt pedig a Szijj Lászlóhoz köthető Viarum Invest Kft. kapta meg az ÉKM februárban kiírt pályázatán.
Ingyen milliatdos ingatlanok a Ner nagyoknak. 
Kotsog majka... 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 07. 23. 11:05
Előzmény: #250684  tihamer

"mennyi vészmadár és rosszindulatú hergelő" akciósan nem tavaly vásároltál, hanem 2016 előtt. Én ahogy visszaemlékszem inkább abba kötöttek/tünk bele, amikor 3-6 hónap után már a mennyivel többért el tudom adni-t számoltátok.
Kérdem én, mi változik attól, hogy leírok egy számot, miért akarom magam önigazolni, már rövid távon? Szerintem fölösleges, naponta leírhatnám 4x, hogy a telkem a belterületbe vonás és a rendbetétel után jelenleg pontosan egy évvel a földhivatali pecsét megszáradását követően 150%-nál jár.
A te esetedben csak egy egyszerű hozam számítás kell a bekerülési költségre vetítve. 
tihamer
tihamer 2025. 07. 23. 10:50
Előzmény: #250611  Second Wave
"Szerinted a gonosz boszorka mennyit tett volna rá az árra, ha meghallja ezt a 3%-os akciós hitelt?'
👍
Jó meglátás.
És még idő is van (szept. 1) , hogy a piac (pl gonosz boszorka 🙂) beépítése a rendszerbe öntött olcsó pénzt az ingatlan árba .
Ja kérem a dagály minden hajót megfog emelni.
Jó tanács :
Akinek lehetősége van , most foglalózzon, ezzel megfogva a jelenlegi árat. Mert a jövőbeni ingatlanár, pl 2 év múlva ➕ 15-20 % lesz ❗📈🏠🚀
slash
slash 2025. 07. 23. 10:44
Előzmény: #250679  Freszelés
Még mindig rengeteg viccpénzért kiadott lakás van Pesten beragadt bérleti díjakkal.Olyat is ismerek hogy a faszi viccpénzért bérel a sajátja meg kemény pénzért van kiadva.  "Leöregezik " a tulajt és csá. 
tihamer
tihamer 2025. 07. 23. 10:44
Előzmény: #250610  Tibi123
"Egy ilyen szűk kínálatra rászabadítani ezt, teljes idiotizmus, de a qrmány szavazatokat remél, úgyhogy őket ebben az osztogatásban semmi nem fogja megállítani."
☝️
Én ezt is vártam a választások előtti kampány évben . Magyarul ezzel is számoltam mikor idén januárban lefoglaloztam  - ezzel megfogtam az akkori árat - a sokadik befektetési ingatlanomat (lakást ).
Milyen jól tettük Izomman - el egyetemben hogy jól fél évvel ezelőtt bevásároltunk akciósan ingatlanokból . És visszagondolva hogy akkor is mennyi vészmadár és rosszindulatú hergelő volt itt a fórumon .
Meg jó hogy folyamatosan tartom a saját "frekvenciámat" . 🙂
slash
slash 2025. 07. 23. 10:42
Előzmény: #250681  Törölt felhasználó
a két alap panelkát viccpénzért vette -ha nem kapta - a nénje meg a báttya. úgy könnyű harmadikat venni . én is szarok mindenkire. vegyék a 50-60 millás fos panelt.
Mi is itt ülünk az asszonyal 50M kp-n de lemegyek a lakcsira és hazasétálok és a kertben beülök a medencébe mert úgy felbasz amit ott látok. na ez vót tegnap. pl . nem cipelek le oda 50 millát. 
tihamer
tihamer 2025. 07. 23. 10:32
Előzmény: #250604  Freszelés
' A 6 % és 3% önmagában semmit sem jelent. Havi 10-20ezer forintért azt a hajcihőt, ami ezzel jár nem vállalnám be. "
🙂
50 milliós hitelnél 25 évre van az a különbség 100.000,- jó magyar forint is, ha a havi törlesztő részletet nézzük .
Bagatell.
Törölt felhasználó 2025. 07. 23. 10:10
Előzmény: #250677  slash

tavalyelőtt az egyik vidéki panelem konyhai csaptelepének cséréje miatt megismerkedtem egy friss nyugdíjas jó karban lévő házaspárral, az asszony fél megyényi területen gazdagéknál vállal magas minőségű nagytakarításokat egy vagy két kipróbált gyakorlott segéddel, és az ember pedig a fuvarozza őket és egyben testőrük, aki amúgy igazi kétkezi szenvedélyes ezermester, és ő cserélte ki nálam a csapot
két hasonló méretű bérbe adott panelkájuk volt, és éppen készültek megvenni a harmadikat
na ők nagy ívben szarnak a te matematikai alapú bölcseletedre, és van belőlük még bőségesen
.
merthogy az ingatlanügyek leginkább emberi ügyek és mint ilyenek jelentős mértékben irracionálisak, még ha az egyes szereplők teljes hittel hirdetik is hogy ők aztán teljes keresztmetszetükben kizárólag racionálisak
te is megfelelsz ennek a leírásnak

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek