Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2024. 03. 05. 14:13
Előzmény: #217819  N0MAD
ezzel egyetértek.
N0MAD 2024. 03. 05. 14:10
Előzmény: #217818  berlini
unió irányából nézve, legyen 99%a (nem mintha nagy különbség lenne a 2/3hoz) aztán vigye az országot ha akarja.
Fontosabb az eu működése, ezért kell a vétósdit megszüntetni. Usában se kell minden államnak rábólintania egy döntésre, meg magyarországon se minden megyének. mert működésképtelen az ötlet hogy mindenki vétózhat, egy döntés se születne.
Ezért kell eus kormány és parlament, közvetlen párt, pártszövetség amire szavazunk, nem pedig nemzeti pártokra akik szövetkeznek valahogy.
legyen eus pártlista, meg eus fejes közvetlen szavazás aztán hajrá. Elkerülhetetlen az eu federalisztikus működése szerintem, erre putyin mutatott rá, hogy kell egy döntéshozó, nem lehet tanakodni évekig.
szerintem,
berlini
berlini 2024. 03. 05. 13:41
Előzmény: #217817  N0MAD
könyörgöm!
Mikor sikerül elérnem, hogy különbséget tegyél aközött, hogy leirom, hogy mi lesz és aközött amit én is tennék az Únió helyében.
Már régen élesiteni kellett volna a 7.cikkelyt és elvinni odáig hogy ne legyen Orbánnak szavazati joga és onnantól az Unió korszerűsitése már menne.
De amúgy meg azt sem értem, hogy orbán miatt miért is kellene felrúgni a szolidaritási elvet?
Hogy fegyvert adjanak a kezébe?
Hogy 99%-os támogatottsága legyen a következő választáson?
N0MAD 2024. 03. 05. 13:01
Előzmény: #217815  berlini
Nem a te gyerekedről beszéltem, azt mondtam ha ovodás gyerekem lenne.
"Hogy miért igazságos a szegényebb országok támogatása????
Nos azért mert minden normális közösségben ez igy van."Ja, csak a támogatottnak illenék nem elgáncsolni a támogatót mert elmegy a kedv, illetve nem eltapsolni nyerőgépbe dobálni a pénzt mert szintén megszűnhet. Leírtad hogy mi a baj magyarországgal, erre lenne az a megfejtés hogy akkor támogassanak örökre, hans úgyse akar több pénzt, csak dolgozzon?
"A többkörös EU-ról már olvasunk 10 éve. Egy lépést sem tettek ebbe az irányba."
Hát a vétópolitika attól kezdve hogy "megállapítjuk hogy hétfő van" vétózásával erősen erre lökte az eut, meg a védelempolitika égetővé válása trumpostul putyinostul.
berlini
berlini 2024. 03. 05. 12:56
Előzmény: #217812  kszsah1
végső esetben kérheted a mezőgazdasági művelésbe való visszairást és igy kaphatsz némi úniós pénzt. :)
berlini
berlini 2024. 03. 05. 11:16
Előzmény: #217813  N0MAD
A fiam óvodás korától német iskolában járt. Gimnáziumban is ott kezdte.
Ő világpolgár lett.
anyanyelvi szintű német, kiváló angol és spanyol nyelvtudás.
Dolgozott már német egyetemen, most visszatért kedvenc helyére mexikóba a legnagyobb állami egyetemre kutató matematikus.
A szülőknél a döntést azért hoztuk igy mert igy a búcsú is az lett ami után a legkevesebb szemrehányást tettük magunknak.
De kezdjük az elején.
Hogy miért igazságos a szegényebb országok támogatása????
Nos azért mert minden normális közösségben ez igy van.
Működik az a szolidaritás, aminek már az emlegetési is szégyenleni való Magyarországon.
Ott nem egykulcsos adó van hanem a gazdag a jövedelme felét leadózza.
Ott nem lehet milliárdos jövedelmek után nulla adót fizetni.
Ott a világrekorder ÁFÁnk helyett olyan van, ami nem a legszegényebbek zsigereli ki
Ott nem azt kutatják, hogy a hajléktalan mennyiben saját maga a felelős azért, hogy abba a helyzetbe jutott, hanem adnak neki annyit amennyi az életben maradáshoz kell.
Az EU szerkezetének átalakitása tényleg elkerülhetettlennek tűnik, de jelenleg elég egy tagállam, hogy ezt megakadályozza.
A többkörös EU-ról már olvasunk 10 éve. Egy lépést sem tettek ebbe az irányba.
Freszelés 2024. 03. 05. 11:04
Előzmény: #217813  N0MAD
Hogy a gyereknek hol jó felnőni az jó kérdés. A gyereknek jó ha vannak nagyszülei. A nagyszülőnek meg ha unokáji. Köztük vagyok én, én meg bárhol boldogulok a világban. A közoktatásra nem bíznám/bízom, szerencsére fog jutni magán/alapítványi iskolára (akármelyikre). Ami másokat zavarhat, az az általános lehozós hangulat, a frusztráció, a feszkó, a sok szó szerint lipótmezős bolond... ezeket nehéz kivédeni. Én leszarom mondjuk, de a gyerekemnek lehet jobb lenne ezek nélkül. Lehet magas a kerítés, lehet magán az iskola, lehet kocsikázni tömegközlekedés helyett de a valóság itt-ott szembe fog jönni. Jobb lenne egy kedvesebb, türelmesebb és valamivel becsületesebb országban felnőnie... a nyugat tudjuk hogy évtizedek óta folyamatosan hanyatlik, de azért nekik van honnan. Ott is maximum pár kiválasztott országba mennék ennek ellenére. Ő ígyis-úgyis bevándorló lesz, talán az unokám lenne az, aki 'echte' akármelyik országbeli lesz.. de 50 évekre tervezni előre?
Egyet tudok: egy országra, "vezetőre" vagy akárkire se számíthatok. Mindent magamnak kell kikaparnom és nekem kell észnél lennem és meglátnom azt a pillanatot, ha tényleg menni kell. A nyelvtudás (nyelvek!) elsődlegesek, legyen józan paraszti esze és legyen megfelelő hozzáállása a munkához. Ha nem is kap csúcs fizetést majd (de fog ha ügyes), az olyat aki megfogja a munkát és jól el is végzi azt azért mindenütt szeretik. És egyre jobban szeretni is fogják.
Szülőkről egyébként nehéz gondoskodni messziről, mert a kórházba ha te nem ganézod ki a saját szarjából az anyádat, akkor az ápolók se fogják. Hagyják benne megrohadni. Ha nem mész te be, hogy egyen (igyon!) valamit, akkor hagyják meghalni. "Nem volt éhes/szomjas a néni". Jó esetben letesznek neki egy pohár vizet a szoba sarkába a kisasztalra és széttárják a kezeiket innentől. Ha te nem 'imádkozod' bele, akkor ő esetleg már nem érzi hogy kéne innia. Aztán eltelik fél nap és még kevésbé fogja érezni...
N0MAD 2024. 03. 05. 10:26
Előzmény: #217808  berlini
kicsit se vagyok mérges, csak csodálkozom ezek miért lennének alapvetések.Ez bizony kőbe van vésve.
támogatás mert:
mert igy igazságos???
A gazdag országok adóbevételeinek jó része azon országok piacain "termelődnek" akik nagyon le vannak szakadva.????
Az EU nem fog expandálni.????
A jelenlegi szerkezetében, döntéshozatali mechanizmusával egy dupla ekkora EU egy béna kacsa lenne.????
Elkerülhetetlen hogy átalakítsák a szerkezetét, el is kezdett az eu úgy viselkedni mintha észrevette volna hogy gazdasági világhatalom. POnt orbán tolta abba az irányba hogy a gentleman's club helyett legyen vezetése, és legyen többkörös eu, aki benne van az eurozónában az beleszólhat a gazdasági ügyekbe pl., aki netto haszonélvező, kvázi potyautas nem az mondja meg merre menjen a hajó. 
viszonyléag logikus nekem.
Hogy a fentiek neked miért kőbe vésettek azt nem tudom.
Hogy ittmaradásra szavaztál m,egértem, de ha most lenne ovodás gyerekem és döntenem kellene hol kap oktatást lehet fontosabbnak érezném az ő jövőjüket mint a szülőkét. Szülőkről lehet meszebbről is gondoskodni, minőségi nyugdíjasotthon, meg vinni is lehet őket, vagy bármi. 
De a kisgyerekek hozzád vannak kötve, és kötelességed a jövőjük figyelembevétele.
De persze itt is tévedhetek, én így látom.
kszsah1 2024. 03. 05. 10:23
Előzmény: #217811  berlini
kiszámoltam , de irtam hogy ez nem frekvenciális telek ,   de az lesz (ha megérem)
berlini
berlini 2024. 03. 05. 10:14
Előzmény: #217807  kszsah1
Kiszámoltad már, hogy az elmúlt évek reáláresését mikor fogja behozni?
berlini
berlini 2024. 03. 05. 10:12
Előzmény: #217802  N0MAD
Én eldöntöttem több mint 20 évvel ezelőtt, hogy itthon képzelem el a jövőt. (családi okok, súlyos beteg szülők.)
Ma se hoznék más döntést.
de tény, hogy Németországban más nyugdijam lenne és egy sokkal magasabb szinvonalú egészségügyi ellátást élveznék.
De ezen soha sem szoktam spekulálni. Felesleges.
Stg 2024. 03. 05. 10:06
Előzmény: #217795  FR73
Szerintem a 90 és években megvolt az évi 10 százalék.
A márka kb 40 röl 120 rá ment egy 8-9 év alatt. 
berlini
berlini 2024. 03. 05. 10:06
Előzmény: #217805  N0MAD
Ez bizony kőbe van vésve.
mert igy igazságos.
A gazdag országok adóbevételeinek jó része azon országok piacain "termelődnek" akik nagyon le vannak szakadva.
Az EU nem fog expandálni.
A jelenlegi szerkezetében, döntéshozatali mechanizmusával egy dupla ekkora EU egy béna kacsa lenne.
Az európai szövetségi államot viszont pár ország (élen Orbánnal) meg fogja akadályozni.
Igy az ajtóban toporgó országok maradnak egy társult státuszban, amivel jóval kevesebb felzárkóztatási pénzek járnak.
Igy az egyre jobban leszakadó magyarországnak egyre több pénz fog jutni.
Én csak realista vagyok.
orbánnal számolok még 20 évig.
Légyszives emiatt ne rám legyél mérges.
Én soha sem szavaztam rá.
kszsah1 2024. 03. 05. 10:03
Előzmény: #217806  FR73
ez a telek nem frekvenziális , de az lesz , de igy is évente 5-10% áremelkedés benne van
FR73 2024. 03. 05. 09:58
Előzmény: #217801  kszsah1
Pedig azt írtad, hogy a telkek ára emelkedik.
N0MAD 2024. 03. 05. 09:53
Előzmény: #217800  berlini
Miért érzed kőbe vésettnek hogy örökké eu támogatáson lógunk majd?
Tudtommal hétéves ciklusokban tervezik a költségvetésbe, ha kb mindenki eléri az átlag X%át szerinted nem mondják azt, hogy sok sikert, a terv kb sikerült, álljon mindenki a lábára?
És ha bővítik az eut és azokra az országokra megy a pénz? És ha többkörös lesz az eu? És ha ukrajna támogatására megy a távoli jövőben esedékes csatlakozás támogatására?
Arra építesz jövőképet hogy örökké jön az eus pénz?
Ne haragudj, lehet én vagyok hülye, de az az érzésem, hogy az egyik nonszensz megtámogatására mondtál egy még nagyobbat.
FR73 2024. 03. 05. 09:52
Előzmény: #217797  J0hnnyEnglish
1989-ban átadott újépítésű kislakást vettem meg 1998-ban (utolsó panelépítések egyike, láttam az eredeti 1989-es adásvételit).
1,1M-ért vette az illető, én 2,4M-ért vettem meg tőle.
A ksh szerint az 1989-es fogyasztói árak 6,67-szerese volt 1998-ban.
A magas inflációs környezetben a lakás ára emelkedett 2,18-szeresére, miközben az infláció miatt a pénz reálértéke 6,67-edére csökkent.
Akárhogy is nézem, ez egy brutál reálértékvesztés volt.
Nominállal egy ilyen helyzetben nem lehet számolni, értelmetlen.
DAXHU 2024. 03. 05. 09:52
Előzmény: #217801  kszsah1
Akik egy mozdulattal el fogják adni az első ajánlattevőnek a halálod után és veszik a repcsijegyet a maldívra.
N0MAD 2024. 03. 05. 09:49
Előzmény: #217799  berlini
Ok, elfogadva a jövőképedet dobja magát a kérdés: 
Tényleg ide akarod láncolni magad? Konkrétan armageddont vázolsz azzal a végkövetkeztetéssel hogy akkor ingatlant kell venni. 
SImán elhiszem, hogy én nem értem a mondanivalót, mert ez így wattafak. Még ennél kevésbé se merem az örgkori kórházi ellátásom erre az országra alapozni.
kszsah1 2024. 03. 05. 09:48
na a budaörsi telkemre ajánlatot tett a szomszéd ,  csak az a baj hogy én más árat képzelek el.    Nem úgy néz ki hogy üzlet lesz belöle ,  megmarad az unokáknak.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek