Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2023. 04. 12. 09:00
Előzmény: #195538  Törölt felhasználó
Január 25,7 %
Február 25,4 %
Március 25,2 %
.
Csökken ❗😆
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 04. 12. 08:52
Előzmény: #195537  tihamer
Fasza, ez odabasz az idei bérezésnek!
Törölt felhasználó 2023. 04. 12. 08:49
Előzmény: #195537  tihamer
Azért jó ez a 18 %-os kamat, mert szépen viszi le az inflációt.
Ezt látjuk éppen. 
tihamer
tihamer 2023. 04. 12. 08:42
"Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 25,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. "
Nem baj. Jön az új 30.000 forintos bankjegy.😆
Mától érvényes.
Törölt felhasználó 2023. 04. 12. 08:39
Előzmény: #195534  slash
Nem ott dolgoztam, ügyfélként megvettem, átcipeltem a másik bank fiókjába. 
Murdoch 2023. 04. 12. 08:39
Előzmény: #195531  Mammabear
Ezek szerint te is szédülsz a füvön, csak nehogy el kelljen hagyni a jól megszokott heverőt, iPhonnal a kézben...
slash
slash 2023. 04. 12. 08:36
Előzmény: #195528  Törölt felhasználó
Melyik bankban dolgoztál a Hercegpírmás utcában? A volt Budapest Bankban? Én ott dolgoztam, mivel banki dolgozó voltam középárfolyamon vettem valutát , hozták be nekem az ismerősők a váltanivalót és lecsíptem a magam részét de jó volt. Így+ fizu szedtem össze 1800 márkát az első kocsimra. Karton Marbik,Lucky Strike sok csempészcucc, Dzsoki merci, fekete pénz, tuti csajok..:-) mi kell még? ez volt a 90es évek..:-)
Mammabear 2023. 04. 12. 08:32
Előzmény: #195525  tothjoco
"A jelenleg kialakult piaci árak alapján a fiataloknak tényleg nehéz lakáshoz jutni!"
Ennyi volt az állítás, nem több. 
Én aztán biztos nem fogom mondani, hogy ma nehezebb egy karriert befutni. 
Törölt felhasználó 2023. 04. 12. 08:32
Előzmény: #195530  Törölt felhasználó
Mammabear 2023. 04. 12. 08:26
Előzmény: #195529  Murdoch
"Pffff, mi a xar ez most, az én időmben még az volt a menő, ha valaki jó képességű kocka volt, vagy erős, mint az állat és jól sportolt és/vagy egymás után szedte fel a csajokat."
Semmi nem történt csak annyi, hogy megöregedtél. 
Törölt felhasználó 2023. 04. 12. 08:15
Előzmény: #195527  tothjoco
Ilyesmikről beszélek, de lassan már el sem hiszik...
hogy
Az önerős anyagi feltörésnek része a "hajtás" az önálló életképesség is.
.
Sem a mai ifjak jó része, sőt ők már nem is értik kb.
Sem az akkori- és azóta is úgymaradt életképtelenek.
------
Sokan várják a KÉSZ ingyen sült galambot.
Mondván adjon a kormány/állam/MÁSOK!!!
Mert az nekik jár...
Nos a lókuki az jár.
-
Ha szóba jön, hogy
A konyhakész galambot meg kéne sütni >> támogatott lakásszerzés pl.
és/vagy
Netán fel is kéne nevelni >> önerő összerakása pl.
.
Akkor aztán jön a kénköves átkokkal sújtott "nehogymár"-ozás, tiltakozás-tagadás, lehülyézés.
A "bezzeg nyugaton"-ozás, pedig ott sincs kolbászból a kerítés a zömnek.
Murdoch 2023. 04. 12. 08:06
Hibátlan. 
Mi is beértük anno a vörösboros kólával, csak azért az alapot jóféle helyről hoztuk. Még ma is csomagolok mindenkinek kaját, még feleségnek is. Főzés kétnaponta, étterem minimális (jó, most Svájc, de otthon sem volt másként). Ugyanarra a melóra, amit jó húsz éve fütyörészve csináltunk 110%-on, most nagyítóval sem találni senkit. Elmatatnak pár hétig az újak, amíg kedvük van, majd továbbállnak. Még most is sátrazunk a régi haverokkal, igaz max 1 hétvége/év.
Most az a menő, ha már 18 évesen valamelyik romkocsmában lehet szopogatni hajnalig a több ezres rövideket, koktélokat, lehetőleg hetente. Szintén lehetőleg új kocsi azonnal, társasági élet a telefonon, több százas baráti körrel a közösségi oldalakon. Természetjárás autóval fel Dobogókőre, majd száz méter gyalog, pár szelfi + kaja és vissza. 'Jobbak'-nál YT csatorna, hogy mondjuk éppen milyen gyorsan evett meg 2kg mustárt. 
Pffff, mi a xar ez most, az én időmben még az volt a menő, ha valaki jó képességű kocka volt, vagy erős, mint az állat és jól sportolt és/vagy egymás után szedte fel a csajokat.
Törölt felhasználó 2023. 04. 12. 07:55
Előzmény: #195527  tothjoco
Még mondja azt valaki, hogy az élményhez sok pénz kell? Teli voltál élményekkel és mellesleg pénzt is kerestél.
Az egyik nagy dobásunk az volt, amikor a cimbora észrevette a gazdasági lapban, hogy az egyik bank olcsóbban adja a szlovák koronát, mint amennyiért a másik veszi. Összedobtuk a pénzünket, és egész nap szállítottuk át a koronát a Hercegprímás utca egyik oldaláról a másikba.
Meg pl 21 évesen felvételi előkészítő tanfolyamot tartottam.
Középiskola alatt nyáron raktárban dolgoztam (tudom, mi az a komissió), és reggel újságot kézbesítettem.
És igen, sátorral nyaraltunk, a nyaralás addig tartott, amíg a rászánt pénz el nem fogyott.
tothjoco
tothjoco 2023. 04. 12. 07:28

Nyocadikban a ballagási pénzből vettem egy Simsont. Édesapám mondta ok, te tankolod. Nyáron mentem a közeli fatelepre raklapot szögelni meg beleégetni a jeleket. Mivel kollégista lettem a középiskolában így nyáron voltam csak otthon, évközben kéthavonta mehettem haza. Viszont nyáron elmentem napszámosnak.
3. gimi után Szántódon dolgoztam egy kocsmában csaposként!
4. után és +4 évig Tihany-révben laktam nyáron a mostani kassza épületében és akkor úgynevezett táskás pénztárosként árultam a jegyet a kompra! Szabadidőmben pecáztam, eladtam a süllőt, keszeget a sütödéknek :) Igazából nem is pénzért de megvolt az ingyen kaja egész nyáron. És mellete valutáztam.
A fősuli alatt nagymamám már nagyon beteg volt én költöztem hozzá és láttam őt el. Nagyon közel volt a suli így adta magát a dolog.
Közben tanultam és papír zsebkendőt árultam. 400 db-os kiszerelésben 100 ft-ért vettem, 200-ért adtam. Ömlesztve volt! Akkor egy 100 db-os Hapci 57 ft volt. Szóval a vásárlóm megspórolt 28 ft-ot viszont ömlesztve volt az áru :) Ezzel házaltam is, teleraktam  a kispolskimat felmentem a tizedikre egy házban és lefelé jövet kiürült a zsák! A legnagyobb siker dec 23-án volt, mindenki röhögött aki kinyitotta az ajtót és annyit vettek hogy még tán ma is van belőle. Dőlt a lé, tényleg. (És lett tapasztalatom a direkt értékesítésben akaratlanul is amit később kamatoztattam)
Vettünk egy zoknikötő gépet, zoknivasalóval, gyártottuk!, csomagoltuk, eladtam iskolákban, hivatalokban.
Elmentem a Belinda gyárba és megvettem 50 karton üvegszálas harisnyát, nagy sikerem volt vele, gyakorlatilag 3 évig a lánykollégiumban mindig volt egy szabad ágy a számomra.
Így mire végeztem vettem egy nyaralót Délegyházán és egy II-es golfot ami akkor nagy szám volt.Azzal jártam be a Batthányi térre dolgozni.
Nem azért írtam le hogy milyen jó csávó voltam, abban az időben is kellet okoskodni és sokan sokmindent csináltunk azért ahol most tartunk.
Mindezt úgy tettem hogy orvosgyerek vagyok, soha nem voltunk szegények.
Törölt felhasználó 2023. 04. 12. 07:26
Igen, de így került csapdába az életszínvonal.
Magas arányú szolgáltatások nélkül nincs magas jövedelem és jólét sehol a világon. 
tothjoco
tothjoco 2023. 04. 12. 07:06

A jelenleg kialakult piaci árak alapján a fiataloknak tényleg nehéz lakáshoz jutni!
Azonban az új generáció már más életformát él. A lentiek természetesen nem vonatkoznak mindenkire csak átlagban ezt látom!!!!!!!
 1/. Internet, telefon, stb. Ezt megértem, elfogadom.
Viszont: Ezzel felesleges időt, energiát (((pénzt))) pocsékolnak el.
2/.Élvezeti cikkek, (idősebbeket emlékeztetném a vbk-ra)  (vörösboros kóla)
3/. Kajarendelés: Fiam meséli hogy a melóhelyén többen a reggelit is rendelik. A fiatalok nem főznek otthon általánosságban.Nálam az összes kapcsolatomnál alapelvárás volt hogy tízórai legyen csomagolva (ha otthonról indultam valahová). Kocsiba mindig bedobva víz, néhány doboz üdítő hogy ne a kútnál kelljen venni 2x áron. Még most is ha megyünk valahová ezekre odafigyelünk, fiamnál ezt már nem látom. Nem vagyok szarrágó, heti többször eszem étteremben, megtehetem.
5/. Meló: Általában elvégzik a munkájukat! De plusz munkát nem szívesen!
4/. Utazás Anno kissátor és irány a Balcsi oszt majd lesz valahogy....és lett is..
Törölt felhasználó 2023. 04. 12. 02:34
Előzmény: #195521  Törölt felhasználó
Sajnos semmi, ha lakás kell hitel nélkül. 
Törölt felhasználó 2023. 04. 12. 02:33
Előzmény: #195521  Törölt felhasználó
Jó ám a kert. Gyerekeknek nagyon tetszik. Sikerült a mobil házunk is. 1,05 millió volt. Most lesz felújítva. 
Törölt felhasználó 2023. 04. 12. 02:31
Előzmény: #195520  Törölt felhasználó
Igen, de itt itteni pénzből, otthon meg nem otthoni pénzből.
Törölt felhasználó 2023. 04. 12. 02:17
havi 1 milla az semmi? A 20 000 Ft os lakaskassza gyujtogetes na az inkabb a semmi

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek