Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Elolvastam de nincs kolbászból kint se a kerítés mindig kiderül, hogy az a 3000 euró igazándiból nem is 160 órás melóra hanem rabszolga melóra vagyis 264 órára vagy többre értendő! Most nézem végül is van itt kereslet még a piacon bőven egy fillér se kell egy külvárosi panelra ami nekem van továbbra sem! : babaváró hitel 45 e ft törlesztő ( önerőnek ) 10 MFt os hitel 47 e ft törlesztő ez eddig 20 milla , 1,5 MFt CSOK ot kap a pár illeték kedvezény is van , mivel CSOK ból fizetik. Ez eddig 21,5 MFT Egy 50-60 Nm es 2 vagy 1+2 félszobás lakás megcsíphető 32 vagy 35 MFt ért ( nem teljesen kész ) külvárosba XVIII kerületemben ahol nekem van de Csepelen is biztos. számoljunk 10 MFt hitel felvételre ennyi kell hozzá ( vételár 34 MFt ) Ez össze 7-8 % os kamatra végig fixáltan 80 e ft tehát 170 e ft ból megvan a lakás ha ügyes vagy 32 MFt ért is megszerzed és akkor csak 150-160 e ft a törlesztő. Kb 160-170 ért adható ki pont egy ilyen lakás. Miért jobb venni inkább? mert a sajátodba élsz és a hitel törlesztés fele tőke törlesztés. Ehhez két gyereket kell bevállalni amire 8 év van stb és mindez fixált tehát aki család alapítás előtt áll annak még mindig vannak lehetőségei ÖNERŐ NÉLKÜL VÉGIG FIXÁLT KOCKÁZAT MENTES HITELRE venni lakást!
A felnőtt gyerekeik megkapják a támogatást ha dolgoznak és családot alapítanak. mi a gond itt? Ja hogy már lassan nyugdíjasok? Most kapták a 13. havi nyugdíjat 3 szor van emelés az évben nekik szavuk sem lehet..
Ha azt hozzá veszed az állam ha családot alapítasz a segged alá tol egy lakást kis hitel törlesztőért ( 150 e ft havonta ) - említett babaváró CSOK , CsOK hitel és kis piaci hitel formájában és hozzá veszed, hogy kint ugyanakkor nem 150 e -160 e ft ( 30 MFT os ingtlanra ) egy bérlés hanem inkább 400 e akkor rögtön kijön a matek a magyar bérek és az olcsóbb lakáshoz jutás miatt itthon nem is annyira rosszul élhetnek a családok!
A magyarok felnek a munkatol. Amikor en kezdtem a kinti palyafutasom 3 honapig nem volt szabadnapom. Es ma is bevallalok mindent. De majd par ev mulva, ha megeljuk, a rengerparti hazam medencejeben raerek pihenni, a kettonk par millios nyugdijaval. De ezert dolgozni kell kemenyen. Otthon Ezt nem ertuk, csak mondjak, hogy rabszolga vagy kint. Nem baj
Elmondom neked egy takarító Pesten is meg tud keresni szerintem 264 órás melóval kb 1500- de lehet 2000 eurót is.. Nincs akkora difi mint ahogy ti azt beállítjátok.. már nincs.. Főleg, hogy gyerek szám függvényében fizetel egyre kevesebb adót én majd nettóba kikapom a bruttóm alig adózok 3 gyerekkel. ( család támogatás )
Az uniós alkalmazottak számaránya nem torzítja el a sokmilliós munkavállalói átlagot. Mellesleg számos unisó alkalmazott nem keres a belga átlagnál többet (AST/SEC1, AST/SEC2 kategória stb.).
264 órára kapják a 3000 eurót tisztán? értem ez reális 160 órára arányosítva ez mindösszesen 1800 euró! igaz több mint amit a rokonaim kapnak még így is.. Tudod mikor dolgoznék 264 órát egy hónapba ... MI életük van? igazi rabszolga lét !
Hát persze elhiszem én lehet keresni takarítóként 3000 eurót is ... DE hogy? Úgy, hogy havi 160 órát dolgozol azért a pénzért heti 5x8 órbába hanem inkább 300 at 12 órázol és még hétvégén is persze úgy hogy nincs életed mellette.. Máshogy nem tudom elképzelni , hogy egy takarító ennyit keres kint van ismerősöm 1500 eurót visz haza nettóba 8 órás melóra a másik meg mosodába van szintén ennyi kb . (Német )
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link