Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pohos 2022. 04. 20. 13:29
Előzmény: törölt hozzászólás

Ez nem történhet meg, már csak azért sem, mert 800 k /m2-ért panelt is csak szarabb helyen kapni, a miénk pedig sokkal kvalitásosabb (mai újépítésű tégláknál is sok szempontból).
De gondolom, ez nem lesz mindig így... érdemes lehet 10-30 évet várni, amíg ismét a benti lakások lesznek keresettek, az aggló pedig elnéptelenedik? :)
Törölt felhasználó 2022. 04. 20. 13:26
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2022. 04. 20. 13:20
Törölt hozzászólás
XISMEGNEMIS 2022. 04. 20. 13:19
Törölt hozzászólás
XISMEGNEMIS 2022. 04. 20. 13:16
Törölt hozzászólás
Murdoch 2022. 04. 20. 13:15
Előzmény: #158326  Pohos
Most sehogy, talán egy év múlva már nagyobb eséllyel. Simán duplára vannak most árazva, nincs értelme. Amúgy ha meg ennyien beugrottak a falusi turizmusba, akkor érdekes kínálat lesz hamarosan. Most közvetlenül húsvét előtt is simán találtam kiadó - normális - szállást.
berlini
berlini 2022. 04. 20. 13:14
Ez igaz lehet!
Én is utálom ezeket a szemét 100 éveseket, akik a fiatalabbak elől (mint én is) elviszik a jobb lakásokat.
PBoborjan
PBoborjan 2022. 04. 20. 13:14
A bérlőm nyavajog, hogy leszakadt a redőny, már 20 éve is öreg volt, úgy javítgattam meg sk. Kicserélhetném a kötelet, de ha nincs hozzá érzéke úgyis szétszakítja. Gondoltam rakok be egy motros alu redőnyt, halk, tartós, hőszigetel és nyáron jól visszaveri a napot, meleg a lakás.
Nincs 1 szabadnapom belátható időn belül és igazán kedvem sem, mostanában kijutott ilyesmiből, kicsit belefáradtam.
De alszom még rá..
Törölt felhasználó 2022. 04. 20. 13:07
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2022. 04. 20. 13:06
Törölt hozzászólás
XISMEGNEMIS 2022. 04. 20. 13:05
Törölt hozzászólás
PBoborjan
PBoborjan 2022. 04. 20. 13:04
Alu motoros redőny szerelésben van vkinek tippje kihez érdemes fordulnom?
Törölt felhasználó 2022. 04. 20. 12:58
Törölt hozzászólás
Pohos 2022. 04. 20. 12:56

Én nem értek a lakáspiachoz, ezért csak pár tapasztalatomat osztanám meg az elmúlt heteimből.
1. Saját lakás - pesti átmeneti kerület, 100+ m2, újszerű, exkluzív adottságokkal - 800 k / m2 áron nullához konvergáló érdeklődést vonz. Ősszel ugyanezt 700 k / m2-en hirdettük, akkor heti 2-3 érdeklődő jött, de végül nem lett üzlet. A hirdetési statisztikák nagyon rendben vannak, napi 30-50 megtekintés és 1-2 mentés, de a telefonig nem jut el senki. Biztosan várnak. Mire? Emelésre? - Végül csak jön egy érdeklődő, nosza, nézzük, miből élünk.
2. Agglo: változatos állapotú és mikrolokációjú házak, hónapok óta változatlan kínálat, az ingatlanos súg, hogy 10-15% alkuval vihető, de így is túl sok a kompromisszum.
3. Pesti külső kerület: 100 M alatt romok, tákolmányok, szépen karbantartott JJ kategóriák. Itt néha megvesznek egy-egyet. Ingatlanos szerint érdemes meggondolni, mert nagyon nagy a kereslet a felújítandókra (mindezt egy olyan ház mellett, ahol a pince vizes, a kazánházban tömény gázszag, a szinteken a vízcsövek szétrobbanva).
4. Kinézzük a legjobbnak tűnő házat, értsd: 3 ütemben összetákolt, rossz tájolású, átgondolatlan elosztású, gépészetileg is kétes, tipikusan úgy hagyott ház, alsó hangon 10 millió kell még bele, de én nem értek hozzá, ennélfogva tapasztalataink birtokában mínusz 15%-os ajánlatot teszünk. (Fél éve árulják, rajtunk kívül senki sem ment vissza kétszer.) Eladó jelzi, hogy neki 3% fér bele, oké, tegyünk még hozzá, akkor 10%? Ezen úgy megsértődik, hogy leveszi a hirdetést, mondván, hogy inkább sk felújítja és eladja drágábban (70 pluszos a tulajdonos, a felújítási tevékenysége eddig csak értékcsökkentő volt).
5. Ingatlanos próbál a lelkünkre beszélni: ezek a házak csak drágábbak lesznek, mivel az új építésűek már annyira drágák, hogy senki nem veszi őket, és ezért a lelakottak ára fog felmenni (WTF?), sőt mi annál is rosszabb pozícióban leszünk, mert a nagy lakásokra egyáltalán nincs kereslet (vettük észre).
6. Mire van akkor kereslet? 50 m2 fölött semmire, alatta mindenre, minden kispanelt 1 millió / m2 áron megvesznek a befektetők. De hát nem valami jó a hozam, vetem közbe. Á, az nem úgy van, elsősorban nem kiadásra veszik, de akkora áremelkedés lesz még, hogy megéri erre kalkulálni.
7. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez pont abban a lokációban nem igaz, ahol télen eladtam a kiadós garzonomat. Itt tél végére felmentek a kínálati árak 900 ezer - 1 millióra, aztán márciusban egy másodperc alatt beállt a piac és vagy másfél hónapja nem adtak el semmit.
8. Korábban lett volna vidéki harmadik ingatlan projekt saját célra, ennek kapcsán látom, hogy a statisztikák mennyire csalnak. Nyugat-Magyarországon falusi CSOK-os településeken 3 év alatt bőven 5-10-szeres árak vannak (újítatlan Kádár-kockákról beszélünk különösebb folkór-érték nélkül). Alföldi romos tanyák szintén. Zsákfaluban évtizedek óta bezárt kisboltot lakóházként eladtak 7 millióért, vevő újra kisboltként árulja 35 m-ért. Ország épül-szépül (egy szöget nem vertek be a falba ott). A Facebookon százan tépik egymást egy-egy hirdetés alatt, mert mindenki gazdálkodni, kecskesajtot gyártani, vendégházazni, jógatábort meg nem tudom mit csinálni akar ezekben a falvakban, tanyákon.
Igazából nagyon szomorú ez az egész szerintem, mert a bemutatott szereplők közül valahogy senki nem tűnik racionálisnak. De akkor én hogyan fogok racionálisan házat venni?   
Törölt felhasználó 2022. 04. 20. 12:53
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2022. 04. 20. 12:52
Törölt hozzászólás
XISMEGNEMIS 2022. 04. 20. 12:46
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2022. 04. 20. 12:43
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2022. 04. 20. 12:39
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor