Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Zedisdead 2020. 07. 01. 12:45
Előzmény: #77576  CyrusTheGreat
#77580
Koppenhágában a reptér mellett voltam egy szállodában, ahol a recepciós kb csaposnak volt ott. Egyébként minden automatikus volt. Takaritani meg mindenhol kell. Sőt valszeg olccsóbb egy szállodában takaritani meg ágyat húzni, mert nem megy el a közlekedéssel a sok idő.
 Igaz kicsit kaszárnyahangulat volt az egyen szobákkal egy jó kis gangos, szakadt vakolatos, 200 éves repedezett csempés folyosójú, emésztőszagú belvárosi garzonhoz képes. Nem esne olyan jól behányni oda.
Törölt felhasználó 2020. 07. 01. 12:44
Előzmény: #77573  Zedisdead
#77579

Jó kérdés, mert én is adtam 60% kedvezményt az őszig, de nagyon sok lakáskiadó is adott többet kevesebbet, ahogy én láttam meg olvastam a FB-on.
Most én csak a saját példámat tudom mondani, hogy beszélek a bérlőimmel folyamatosan, nehogy ott legyen a meglepetés, hogy amikor visszaemelem a díjat, akkor lelécelnek.
Egyelőre azt mondják, hogy nem nézegetnek, mert ha 2 garzont bérelnének a belvárosban, akkor az még mindig drágább lenne nekik 35-40e-el. Lakbér +rezsi, ennyivel jönne ki nekik többre és egyelőre azt mondják, hogy maradnak.
Itt egy ember, 180e akar kiadni egy kéglit, kicsit nagyobb, mint az enyém. Elmentek a bérlői, vissza vidékre. A kaució egy részét lenyúlta, azt hallottam, hogy volt emiatt üvöltözés, de azóta is üresen van a lakása.
Képlékeny ez még.
Diákok képesek ám ketten kivenni 100e-ért egy kisgarzont a belvárosban és nagyjából ez lesz most a referencia.
Az én bérlőim családja nem csórók de nem is gazdagok, tehát ők ha mennének is akkor külön mennének kisgarzonba, de 70-80e alatt nem nagyon van normális a belvárosban. Úgy meg azért drága nekik, jobb maradni egy olyan lakásban, ahol mindegyiknek van saját szobája.
Figyelem az árakat, az biztos, hogy 50e + rezsi / fő lesz egy referencia összeg, igaz ez kissé igénytelen, ketten egy kisgarzonban. A kicsit igényesebbeknek, akiknek kell saját szoba meg valahol 60-70e + rezsi per fő lesz egy referencia.
Aki efölött akar kiadni, az az kockáztatja, hogy lelépnek a bérlői, mert találnak ennyiért máshol, ha keresgélnek.
Egyébként ezek nagyon sz.r bevételek. Én is már 2 éve nem emeltem, mert nekem fontos szempont, hogy megbízható bérlők vannak akiknél nem volt még fizetési probléma, de ennek ez az ára. Ha nem 2013-ban vettem volna a kéglit, hanem mostanában, akkor nagyon nem adná a matek.
Törölt felhasználó 2020. 07. 01. 12:41
Előzmény: #77574  Törölt felhasználó
#77578
Ha a moratorium alatt neki bevetele van az pont fedezne a kulonbseget ahhoz kepest, mintha nem veszi igenybe, ezert osszessegeben valamennyivel kevesebbet fizetne vissza.
Gondolom ncseedtol kertek tanacsot mit tegyenek, marpedig csokkenteni ugye tilos :p.
Zedisdead 2020. 07. 01. 12:39
Előzmény: #77568  JeGeMeLOV
#77577
20% esés az eladási vagy a kiadási árban?
CyrusTheGreat 2020. 07. 01. 12:38
Előzmény: #77572  Zoom1
#77576
Tibor leírta a megfejtést ennek kapcsán. Mit gondoltál, majd a NER-es szállodákból elengedik a turistákat, hogy valami random idiótánál szálljanak meg?
Az meg, hogy jó a környék rövidtávúra, ne haragudj, de értelmezhetetlen. A turista per definitionem rövidtávon tartózkodik egy adott helyen, nem azt kell megnézni, hogy a környék jó-e rövidtávúra, hanem azt, hogy vannak-e turisztikailag értelmezhető látványosságok, szolgáltatások az adott környéken, amelyek képesek odavonzani az érdeklődőket. Ha igen, akkor a turisták elszállásolása a következő kérdés: vagy szállodába megy (ez lenne ugye a normális) vagy magánszálláshely-kiadók által üzemeltetett lakásokba (ez az, amikor arról beszélünk, hogy a lakás tulajdonos rövidtávon adja ki a lakást).
Az, hogy hotelt építenek egy adott területen, kizárólag azt jelenti, hogy az eddigi magánszálláshelyek nagyon erős konkurenciát kapnak. Hozzávéve a hazai szállodaépítések NER-közeliségét, illetve a Nemzet Családjával történő szoros kapcsolatot, nem fogadnék különösen nagy összegben arra, hogy a szállodaépítések olyan hűdehajde pozitív eredménnyel kecsegtetnénk a rövidtávú piacon.
És igen, nem fog örökké leállni az élet, majd szólj, hogy beírják az Airbnb-s hostok az államilag dotált, önköltségi ár alatti szállodai szobaárakkal a versenyt.
Zoom1
Zoom1 2020. 07. 01. 12:31
Előzmény: #77565  macisajt
#77575
Attól is függ, hogy mikor vették a lakást. 2019 ben már mindenki tudott az Überről, és számolnak a lakás megosztás korlátozásával is. Ez egy olyan kockázat, amit mérlegelt mindenki szerintem. Korábban pedig bőven jó áron vették a lakást, de lehet, hogy én gondolom rosszul.
Törölt felhasználó 2020. 07. 01. 12:30
Előzmény: #77571  Törölt felhasználó
#77574

Attól, hogy nem kell fizetni még számolhat vele, mert jövőre meg már törlesztenie kell.
Sok lakástulajnál én ezt elvi kérdésnek is látom, hogy mindenképpen a bérlő fizesse ki neki a törlesztőt.
Egyébként nagyon sokan kérték a moratórium mentességet, azaz, hogy fizetik tovább. Ezek az airbnb-sek egyébként sem számoltak ekkorra visszaeséssel, az elején mind szigorúan csak pár hónapra akarta kiadni a kéglit. 1 hónap, havi hosszabbítással vagy 3 hónap, ilyenek mentek.
Közben meg a sok okos pénzügyi tanácsadó meg az összes média nyomta, hogy milliókkal kell többet fizetni, ha valaki kéri a moratóriumot és ez is sokakat meggyőzőtt.
Azt mondjuk hagyjuk, hogy ezek a hangulat keltő írások mennyire voltak aljas módon megszerkesztve, mert én például élek a moratóriummal és teszem map+-ba a törlesztőt és nekem úgy adta a matek, hogy nem hogy többet fogok a végén fizetni milliókkal, hanem én járok jobban.
Igaz, ez csak alacsony kamatozású hitel mellett volt lehetséges. Aki még ezeken a 7-8%-on törleszt, mert a nagybank azt ajánlotta akkoriban és lusta elmenni és kiváltani a hitelét, annak valóban nem éri meg a moratórium.
Zedisdead 2020. 07. 01. 12:30
Előzmény: #77563  Törölt felhasználó
#77573
Az albi árak hogy állnak az egy évvel ezelőttihez képest? Vagy még nem volt meg a a nagy átárazódás? Majd a felvételi ponthatár után?
Zoom1
Zoom1 2020. 07. 01. 12:19
Előzmény: #77564  CyrusTheGreat
#77572
Az jó jel, ha vhol hotel épül... felmérik rendesen a piacot előtte, azt jelenti, h rt-ra is jó de a környék. Nem fog örökre leállni az élet egy vírus miatt, amit úgyse tudnak évekig legyőzni.
Törölt felhasználó 2020. 07. 01. 12:16
Előzmény: #77563  Törölt felhasználó
#77571
"hitel van a kéglin, nem tud lejjebb menni emiatt"
Kitol vettek fel ezek a hitelt, hogy rajuk nem vonatkozik a moratorium, fuxos Karcsitol?
Zoom1
Zoom1 2020. 07. 01. 12:11
Előzmény: #77562  CyrusTheGreat
#77570
Igen és utána, mi lesz egy év múlva?
Zoom1
Zoom1 2020. 07. 01. 12:08
Előzmény: #77563  Törölt felhasználó
#77569
Igen, tehát kialakult az új ár, és ehhez lehet igazodni. Biztos lesznek, akik bedobják a törülközőt, és kiszállnak.... Mások pedig kivárnak majd, mert befektetés és elbírják. Szerintem is várható még csökkenés az eladási árban, kérdés, hogy a vevők milyen áron gondolják majd... 
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2020. 07. 01. 12:06
Előzmény: #77567  Törölt felhasználó
#77568
Szerintem is jól látod, Sajátlábné TBRCZ nem puszira építi sorban a belvárosi szállodákat, vendégeket is kell beléjük irányítani állami bunkós bottal. Honnan ha nem az airbnb-ből? Legfeljebb lesznek economy szobák, amiket az angol munkás osztály is meg tud fizetni. Jövőre meglesz nominálisan az átlagos 20% esés a hirdetési árban... Szvsz... 
Törölt felhasználó 2020. 07. 01. 12:02
Előzmény: #77565  macisajt
#77567

Mivelhogy az eladások darabszáma is földbe állt, turista alig van, a hosszútávú piacon meg nem jelent meg az összes volt airbnb lakás, ezért logikus, hogy ezek üresen állnak és várnak a tulajok, hogy szebb napok jöjjenek a bizniccükre újra.
Kényszerpályán van ugyanis a tulaj, eladni nem lehetne csak jókora veszteséggel, kiadni nem lehet, mert turista alig van, hosszútávra kiadni meg nem akarják, mert annyire lementek az árak részben miattuk, az airbnb-sek miatt más részben meg a bérlő is kevesebb és még a maradék bérlők közül is többen lehetnek anyagi problémákkal, mint korábban.
Élik fel a tartalékaikat.
Azért az beszédes, hogy szerintük egy félgőzzel üzemelő airbnb is többet hoz, mint a hosszútávú kiadás.
Aztán lehet jön a meglepetés, ha a NER lovagok a szállodáik miatt kilobbizzák, hogy rövid távra max 90 nap egy évben, a qrmány megy lakosság önfeledt tapsikolása mellett adminisztratív módon betilcsa az airbnb-t vagy durván korlátozza, 90 nap max, adózás, csendrendelet.
Mondjuk a qrmány most nem szereti a bűnös várost annyira, szóval lehet, hogy emiatt csak azokat fogja meglépni, amik a NER lovagoknak kedveznek. Meglátjuk, de én még várok meglepetéseket airbnb ügyben a qrmánytól vagy az önkormányzatoktól.
Törölt felhasználó 2020. 07. 01. 11:42
Törölt hozzászólás
#77566
CyrusTheGreat 2020. 07. 01. 11:19
#77564
Ráday-Lónyay utcai rövidtávúzók is készülhetnek, Angyal utca - Boráros tér sarkán már elég jó állapotban van az új B&B Hotel:
https://www.google.com/maps/@47.4802037,19.0680026,3a,37.5y,126.81h,79.29t/data=!3m7!1e1!3m5!1s4JqO_9RavvX21wgisXfAxg!2e0!5s20190801T000000!7i16384!8i8192
A fenti egy 2019 augusztusi kép, tegnap arrafelé volt dolgom, sanszos, hogy jövőre tényleg készen lesz. Ránézésre 130-150 szoba azért lesz benne.
Törölt felhasználó 2020. 07. 01. 11:05
Előzmény: #77561  Zoom1
#77563

Szerintem ezt rosszul gondolod. FB-n én látom a sok okost, aki próbálja hosszútávúra dobni az airbnb kéglit és a víruspara elején csak ilyen 3 hónapokban gondolkodtak szigorúan, most már 1 év fixen a jellemző.
Úgy nagyjából a fele a hirdetőknek továbbra is el van teljesen szállva és horror áron akarja kiadni hosszútávra (is), de a másik fele már megtört és lementek a korábbi megszokott hosszútávú árak alá is.
A fórumozók bemásolják elég gyakran a tulajjal a chatelést (mondjuk nem túl korrekt, de FB-n ezt tudni kell, hogy amit leírsz, mehet mindenféle fórumba, hogy ott csámcsogjon rajta  nagyérdemű) és mindig előjön az, hogy hitel van a kéglin, nem tud lejjebb menni emiatt. Az olyasmi kérdésekre, hogy jó, de az miért jobb, ha üresen áll, ahelyett, hogy a mostani reális bérleti díjat legalább beszedné általában nincs értelmes válasz, csak valami sértődött, akkor keress másikat meg hagyjál.
Ezek a háziasszony típusú befektetők, akik hallották valahol, olvasták valahol vagy ismerős mondta nekik, hogy milyen jól lehet keresni az airbnb-vel. Éppen volt nekik félre tett pénzük és beindult a fantáziájuk, hogy akkor ők is kikanyarítják a maguk részét ebből a csodálatosan egyszerű meggazdagodási formából.
Elmentek ezek a falig, maxi hitel és még utána személyi hitel a berendezésre, mert azt is tudja minden befektető, hogy jól kell kinéznie a kéglinek, akkor jön a turista.
Most moratórium van és még így is ennyire sokan vannak bajban. Ide kevés lesz pár hónap tartalék, azt már idén felélik és akkor jövőre meg törleszteni is kéne a hitelt, a turista meg hol van?
Közben a NERes lovagok meg lobbiznak ezerrel a szállodáik miatt, mert nekik is nagyon kell a megszálló vendég.
Én nem tudom, hogy ebből mi lesz pontosan, de hogy azok akik elmentek az anyagi lehetőségeik határáig, hogy az Airbnb-ből gazdagodjanak majd meg, igen nagy bajban lesznek. Főleg azok, akik már a qrva árakon vették a kéglit, mert ők egyszerűen nem is tudnak kiszállni normálisan ebből az üzletből, annyit buknak a kéglin. Aki 8-9 éve vágott bele az airbnb-be, ő meg simán kiszáll és ha van is maradék hitele, a lakás biztosan többet ér. Nade akik a csúcs közelben vették 2017 után?
CyrusTheGreat 2020. 07. 01. 10:54
Előzmény: #77559  Zoom1
#77562
A belinkelt házak árai nem a csillagos égben lesznek, hanem a jelenlegi hirdetési ár alatt 15%-20%-kal, ha így megyünk tovább.
Zoom1
Zoom1 2020. 07. 01. 10:41
Előzmény: törölt hozzászólás
#77561
Ha vki hitelre vesz, akkor a hosszú távúval számol, mert az rbnb már évek óta bizonytalan... nekik most nincs nyereség, de már átálltak szerintem.  

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek