Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
johai 2020. 06. 14. 10:18
Előzmény: #75835  Törölt felhasználó
#75840
Vilaggazdasagi helyzetet,belpolitikai helyzetet se veszed figyelembe,a fleto korszakra vonatkoztatva,gondolom 2002-2010.
Orban viszont penznyomtatas idejen kormanyzott,es mire jutott?
Fujt egy jo nagy lufit a lakaspiacon,erre azt mondod vigyazzunk a baloldallal mert mindent elkurnak.
Törölt felhasználó 2020. 06. 14. 10:13
Előzmény: #75836  hétszilvafás
#75839

Ez nagyon naív megközelítés és nem is igaz mindig az elődökre fogni mindent. Ahogy a puha p.cs KariGeri is mutogat a qrmányra, hogy miattuk nem tudja megvalósítani a programját, nem adják a pízt meg a Tarlós aknái miatt, meg az időjárás se jó, szegíny embert húzza az ág is.
Nem érdekel, hogy mit és miért nem tud valaki megcsinálni, tudta jól mi a feladat és vállalta.
A Bokros nem csinált semmi mást, hanem hogy elkerülje a szocik idejében valamiért mindig előjövő államcsőd vagy annak a veszélyét pontosabban, bevezetett egy brutális mexoritást, amit a lakosság fizetett és szenvedett, nem a Bokros, tehát ha valakinek jár a köszönet, az a lakosság.
Meg a csúszó leértékelése, amit ha ma csinálna meg az MNB, akkor olyan visítás lenne, hogy nem igaz.
98ban jó állapotú gazdaság, fiatal voltam, de szerintem te még óvodás lehettél akkoriban, hogy ilyen sült bolondságot beszélsz. Az minden volt csak nem jó állapotú gazdaság.
Én egy qrmány munkáját nem az elődeik alapján ítélem meg, csak egy ostoba ember teszi ezt.
Amúgy nem komálom a fityeszt sem, de a két rossz közül kénytelen vagyok a kisebbet választani. Már 24 éve várom, hogy egy normális liberális, szakértői alapokon levő pártra lehessen szavazni, de tartok tőle, hogy az én életemben ebben az országban nem lesz ilyen.
Még amikor jött a Bajnai, meg Oszkó, bíztam bennük, főleg, hogy bátran hozzányúltak a 13. havi nyugdíjhoz is (ha egy qrmány bátran mer nyugdíj témában lépni, az egy fokmérő a szakértőiség terén, mert a nyugdíjtéma az egyik legocsmányabb populizmus). Na egy Bajnai vagy Orbán között, nem kérdés melyik a kisebbik rossz, de a Bajnai a baloldalnak is már túl szakmai volt, el is küldték a p.csába.
impudent 2020. 06. 14. 10:05
Előzmény: #75811  PBoborjan
#75838
Pont a kormán biztatja az emböröket hugy a faszukbúl tudatosan mögéljenek a támogatásokbúl.
Tehát nincs illen hugy ölég belölük hanem most indult bé igazán a gyerekgyártás pénzért
CyrusTheGreat 2020. 06. 14. 10:02
Előzmény: #75817  fogpaszta
#75837
72% az 3 eltartott és ebből 1 kedvezményezett eltartott gyerekkel jön.
hétszilvafás 2020. 06. 14. 09:57
Előzmény: #75835  Törölt felhasználó
#75836
De ugye tudsz róla, hogy ez is a fidesz-demagógia hatása, hogy a baloldal csak mindig mindent elszúrt? Valójában az mdf 90-94 túlköltekezett, bokros rendbe hozta. A növekedő gazdaságba beült a fidesz 98-02 osztogatni, a hülyeségeit már ott is kezdte tolni. És itt jött az egyetlen baloldali gigabaki: medgyessy is ígérgetésekkel nyert. De volt olyan tisztességes, hogy be is tartotta. Elszállt a hiány, adósság, medgyessy cikluson belül bukott, ezt próbálta meg gyurcsány helyrehozni. A bukását okozó öszödi beszéd is erről szólt, hogy tegyünk már valamit, merjük meglépni a reformokat (minden idők egyik legjobb politikusi beszéde volt), de pár szót kiemelve lejáratták, a lüke nép pedig bekajálta, egy életre sziktokszó lett a neve. Utána bukott, bajnai pragmatikus lépésekkel visszajött a lejtőről, de itt már évek óta egyértelmű volt, hogy a fidesz fog nyerni. 2010-től meg a fórumozók többsége is látja, mi történik. Ha látja.
Törölt felhasználó 2020. 06. 14. 09:47
Előzmény: #75832  hétszilvafás
#75835

"régen még volt 20 % is"
Ja a fletó levitte a választások előtt, amit csak kínkeservesen lehetett meglátni a zárakban, még külön árkommandó is volt, de sok kereskedő kitrükközte a dolgot és zsebre vágta. Utána meg a választások lementek, vissza is emelték 25%-ra, amit azonnal érvényesített mindenki természetesen.
Az egyik legidiótább húzása volt a fletónak, pedig elég hosszú a lista.
A 8évezés nagyrészt demagógia volt, de abban pontosan igazuk volt, hogy amikor a szakértő baloldal qrmányoz, akkor az ország állandóan csődközelbe kerül érdekes módon és jönnek az elkerülhetetlen mexorítások vég nélkül, mert a lakosság elfogyasztotta a rengeteg pénzt, vissza kell kérni tőlük. 94-98, 2002-2010, talán 2 évet nem tudnék mondani, amikor nem állt a bál a költségvetés körül.
Ha qrmányváltás 2022-ben, akkor számoljon mindenki úgy, hogy kb 1 lakástörlesztővel kevesebb lesz a nettója és nem kell sok ész ahhoz, hogy mi lesz a lakásárakkal, amik amúgy is lefelé mennek.
Törölt felhasználó 2020. 06. 14. 09:39
Előzmény: #75830  hétszilvafás
#75834

Jogos az észrevételed, de a lényegen nem sokat változtat. A magyar teljes elvonás brutálisan magas még a 15% szja mellett is és igyekeznek a zemberek elől elrejteni a munkaadói részt, nehogy parasztlázadás legyen belőle.
A fletóék idejében ezért sem volt pénz lakást venni és kevésbé tudtak volna rakétázni a zárak, mert egészen egyszerűen annyit elvettek a zemberektől. A plusz 10% kb, családival még több is, az pont egy lakástörlesztő, amit a zorbán qrmány a zembereknél hagy.
A fletóékkal sok gond volt, de ami nálam nagyon kihúzta a gyufát, hogy a család fogalmát nem ismerték az adózásban. 2 asszimetrikusan kereső (férj jól, nő kevésbé jól) nagyon megjárta abban az adórendszerben a 2 nagyjából egyenlően keresőhöz képest, hiába éltek ugyanannyian a hasonló bevételből. A jól kereső férjet kinevezte a fletó gazdagnak és 36% szja-t kapott vagy szupergazdagnak 500 bruttó fölött és akkor 40%-t. Családi adó nem létezett, tehát egy gyerektelen család jóval magasabb életszínvonalon tudott élni.
Igaz, hogy a zorbán qrmány is leginkább a 3 gyerektől ad nagy kedvezményt.
Mondjuk itt is vannak igazságtalan dolgok, mert 2 gyerekes család esetében a kedvezmény jóval kevesebb, tehát miért is számít másodrendű állampolgárnak az a gyerek, akinek csak 1 testvére van? Mondjuk ez már a qrmány kissé beteg progresszív támogatási rendszere miatt jön, amit az új ideológiájuk a szüljük tele az országot vezérel és 3 gyereket minden családba.
Az elv jó, de ezzel a progresszivitással nem értek egyet, inkább máshogy kéne ezt megközelíteni, ha több gyereket akarnak. Nem úgy hogy pénzt öntenek a családokra, hanem szolgáltatásokkal kéne körbevenni a családot és a gyereket ellátná a zállam mindennel, amíg nagykorú nem lesz beleértve annak a megoldását is, hogy a szülő visszamenjen dolgozni. Sok karrierista nő vállalna több gyereket, ha megoldott lenne a gyerekelhelyezés. Tudom, az ellenvélemény, hogy akkor minek szült, de most ebbe nem megyek bele jobban.
A szülőnek odalökni a pénzt és várni a 3 gyereket a leglustább megoldás. Kiépíteni egy ellátó és segítő rendszert, ami 18 éves koráig támogatja a gyereknevelést már sokkal munkásabb feladat lenne, de nem lenne feltétlen drágább.
CyrusTheGreat 2020. 06. 14. 09:33
Előzmény: #75829  fogpaszta
#75833
A babaváró 1 gyerek után ingyenpénz, kamatmentesen kapsz hitelt. Második gyerek után meg már elengedik a tartozás tetemes részét, ez nem ingyenpénz, hanem ajándék.
Azt meg hagyjuk, hogy CSOK = szocpol, mert jóval kevesebb pénzt adtak:
https://jelzalog.com/2012/04/szocpol-2012/
Érdemes megnézni a táblát a lakásméret minimumról, három gyereknél a minim 70nm volt a méltányolható, jeleneg ez 60nm - és erre kaptál 1.2M-ót.
hétszilvafás 2020. 06. 14. 09:26
Előzmény: #75827  Törölt felhasználó
#75832
Kevesebb az elvonás a bérből, helyébe világbajnok forgalmi adózás lépett. Áfa 27 % (régen még volt 20 % is), jövedéki adó folyamatos emelése, tranzakciós illeték, banki különadók, kisker különadó, elmúlt 10 évben még rengeteg különadó (telekom, biztosítási, stb.). Talán a gdp-hez képest kevesebb a sum állami elvonás, de közben elvileg jól prosperál a gazdaság, főleg 5 éve, így sokkal magasabb gdp-hez mérünk. De így jobban mutat: bérből kevesebbet elvonni, forgalomból sokat, a fanok bekajálják szépen.
Az alkotmányos költség viszont az egekbe szökött, itt már nem nokiás dobozok vannak (és talán még az sem volt igaz), itt az eu-dotáció jelentős részét és konkrét iparágakat nyelnek be. De hála az égnek, a korrupcióra nem érzékeny a magyar néplélek... Megspékelve mindez demagógiával, populizmussal, médiafölénnyel, "lejt a hazai pálya" választási szabályokkal - és máris kifőztük a kvázi leválthatatlan autokrácia elegyét. Azt kapja tehát az ország, amit (összességében) a választóik alapján megérdemel. 
CyrusTheGreat 2020. 06. 14. 09:25
Előzmény: #75821  fogpaszta
#75831
Senki sem beszélt róla. Ha megnézed az általad linkelt találatot, látsz ott 20M-ós álmokat, én erre írtam, hogy irreális, ha pár millióval többért már BP-n lakhat az ember. Ha 23-24M-ért BP-n lakhatsz, akkor minősített eset az, aki 16M-nél többért vesz lakást Trébányán.
hétszilvafás 2020. 06. 14. 09:09
#75830
Tibor78 írta le jó a kulcsokat, de PBoborjan számolt jól, ha a munkáltatói összköltségből és kedvezmények nélküli munkavállalóból indulunk ki.
100 % bruttó bérből vonnak 33,5  %-ot , a nettó 66,5 %. A munkáltató fizet a bruttó béren felül jún 30-ig 19 % közterhet, júl 01-jétől 17 %-ot.
Azaz sum céges bérráfordításból 66,5 / 119 = 56 % a nettó, 44 % pedig adó és járulék. Júliustól 57 %-ra emelkedik a nettó aránya (66,5 / 117). Tehát nem a bruttó bérből néztem, hanem X Ft bérre tervezett ráfordításból (mielőtt fpaszta ebbe is beleköt). A kedvezmények javítják az arányt (főleg családi, de némileg első házas, személyi), nyugdíjas meg csak szja-t fizet, de ez egyén-, és bérszintfüggő. Ezek feljebb viszik az 56 %-os arányt. 
fogpaszta
fogpaszta 2020. 06. 14. 09:00
Előzmény: #75828  Murdoch
#75829
A Csok kb igen.
A babavaro valóban plusz dolog. De az csak akkor ngyen pénz ha mostantól vállalsz 3 kölköt ( nem elég ha már megvan )
Murdoch 2020. 06. 14. 08:54
Előzmény: #75826  fogpaszta
#75828
Az arányokat tekintve is + babaváró?
Törölt felhasználó 2020. 06. 14. 08:53
Előzmény: #75815  CyrusTheGreat
#75827

Ha nem katásként dolgozik bujtatva, akkor még a munkaadó fizet utána 17,5+1,5% (júliustól 15,5+1,5) munkaadói terhet is, amit egészen nyugodtan hozzáadhatnának a bruttó bérhez, csak akkor p.rasztlázadás lenne, mert addig jó, ami a zemberek nem látják, hogy mennyi is megy utánuk a zállamkasszába. Aztán meg még a nettóból jön a többi, áfa, tranzakciós adó, jövedéki, stb stb stb
Ugye most júliusig 15+10+8,5+17,5+1,5=52,5% az elvonás mértéke, részben a munkaadó és részben a munkavállaló által befizetve. Ha 100 nettót akarsz adni a dolgozónak, akkor 210e forintot kell előteremteni hozzá minden hónapba. A pesti 300e nettó átlagbérhez is 630e forintot kell a cégnek előteremteni minden hónapban. Nem kevés ez.
A feltó féle "igazságos" adózásnál volt 40% szja is, igaz sávos, de már egészen alacsony szinten (átlagbér) is belépett a 36% alap szja a gazdagoknak és a szupergazdagoknak a havi 500 bruttó után, azt hiszem már jött az igazságos 40%. A lényeg, hogy 15% helyett jó egy tizessel volt több az átlag szja, 25 körül, tehát az igazságos kormányzat elvett 62,5%-t a szuperbruttóból a saját céljaira. Akkoriban ez világbajnok elvonásnak számított.
Egyébként nagyon kevesen értik meg, hogy még a 15%-os adó mellett is a magyar 52,5%-os elvonás a szuperbruttóból qrva magas, mégis rikácsolnak egy csomóan meg progresszív adót akarnak. Miközben csökkenteni kéne az elvonást, mert iszonyat magas még a 15-el is.
A nagyon szagértő Bajnai meg az Oszkó gondolkodott egy szuperbruttó bér bevezetésen, mármint hogy mutassák a zembereknek a teljes bérterhet, de aztán szóltak nekik, hogy a magyar elvonás mértéke mellett nem kéne a zembereket tovább hergelni, főleg nem a fletó féle "igazságos" adózás után.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 06. 14. 08:48
Előzmény: #75822  Murdoch
#75826
Nem, pontosan én is írtam pár napja, hogy a CSOK most ua mint anno a szocpol
fogpaszta
fogpaszta 2020. 06. 14. 08:45
Előzmény: #75806  impudent
#75825
Úgy helyes , hogy a megkeresett és leadozott jövedelméből plusz a támogatásokból ha megfelel a krtitriumoonak.
-
Én pl egyik lakasomhoz sem vettem igénybe sem Csok-ot sem babavarot ( arról már lecsusztam időben )...
Murdoch 2020. 06. 14. 08:41
Előzmény: #75798  Mollly
#75824
Lehetni éppenséggel lehet, de pár év mire visszaállhat a tömegturizmus, feltéve, hogy nem lesz több hullám. Ennyi idő azért már elég sok, tele van eladó airbns-s lakással a .com.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 06. 14. 08:40
Előzmény: #75811  PBoborjan
#75823
Figyu, én magamról írtam 😀😀
Murdoch 2020. 06. 14. 08:38
Előzmény: #75805  fogpaszta
#75822
Mintha az egy picit más lett volna...
fogpaszta
fogpaszta 2020. 06. 14. 08:34
Előzmény: #75749  CyrusTheGreat
#75821
De ki beszél 23-24-rol  Tbanyan??
17-18 és a között van 6 Misi.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek