Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
abból kiindulva, hogy a vidéki ingatlanok kb. a béka segge alá mentek, felettébb valószínű, hogy a budapesti piac, különösen annak az un. "befektetésre érdemes" része, jócskán infláció felett nőtt...
Szerintem maradjunk meg 1990-nél mint kiindulópontnál!! Ha valaki tud 1990-es eladási árat az mondhatja,mert akkor több adaton lehetne vitatkozni. Én mindig a Budapesti piacról beszélek. Annak a terméknek az ára ami alapszükséglet,és az ára nem növekszik arányosan az inflációval, akkor nem beszélhetünk annak túlárazásáról Tehát, OLCSÓ!!
http://ingatlanmuhely.reblog.hu/az-ismeretlen-magyar-lakaspiac-2019-ben "Szépen csendben, tűzijáték és mindenféle nagy ünnepség és cirkusz nélkül a budapesti lakások reálértéke átlépte a 100%-ot. 28 év után egy budapesti lakás – ha még teljesen megfoghatatlanul is – de végre többet ér, nagyobb a vásárlóereje, vásárlóértéke, több terméket és szolgáltatást tudunk vásárolni az árából mint 1990-ben." Így néz ki az ábra, ha 1990-től nézzük az adatokat. Ott is már a helyén van Budapest.
Ha a következő években is kb 3% inflációval számolunk,és úgy gondoljuk hogy az 1990-es reálértéken fognak forogni a sok támogatás miatt az ingatlanok, akkor a mostani árak még 30-40%-kal nőni fognak 2022-ig. És igen-igen lassan meg kell barátkozni az 1 000 000ft-os panel árakkal is Ezt nem én, hanem az INFLÁCIÓ mondja!!!
Ez igaz lehet Magyarországra, de Budapestet illik külön kezelni. Budapesten reálértéken bőven tartja a lépést az ingatlan az inlációval, sőt. https://www.mnb.hu/letoltes/mnb-lakasarindex.xlsx Az MNB-nek 2001-től vannak adatai Budapestről, azóta reálértéken is 168%-on áll a mutató, tehát bőven infláció felett nőtt az ingatlanok ára. És ez a 2018.III. negyedéves adat. Most már kb. 180%-on állunk.
Nem tudom én nagyon sok fiatalt tudok még most is , aki éppen Borsodból készül Pestre bérelni lakást.. Az összes lakóm vidéki volt és legtöbb be sincs jelentkezve lakcímileg ( adózom utána) Nagyon sokan Pesten úgy élnek, hogy nincs Pesti lakcímük , tehát a hivatalos statisztika torzít csak szólok..
ha venni is fognak vmit (lakhatási célból...) az egyre inkább ház lesz az olcsóbb agglomerációs részeken... minél drágább a központi rész annál inkább érdemes ingázni... akár autóval is...
Akkor halljuk a te becslésedet hol lesz 2-3 év múlva a Pesti ingatlan piac.. jöhetnek a tippek! Valamint szerintem ha 3-4 év múlva jön is egy korrekció ( kifut a 10 millás ingyen hitel és uniós pénz is megcsappan) akkor kb. erre a mostani ingatlan ár szintre jöhet le legrosszabb esetben az ár.. Aki most vesz már csak hosszú távon tegye ..(minimum 10 év )
akkor minek kell ehhez a produkcióhoz egy rakás szubvenció és mesterségesen lenyomott kamatszint? miért kell orrba szájba támogatni ezt az úgymond "erős" "piacot"?!
Az urbanizációs hatás attól még nem áll meg.. Most a Pesti piacról beszéltem... 10 % ot tartok én is egészségesnek az átlagbér emelkedése miatt, de mivel van itt áfa emelés ( 22 %) és újabb ösztönző , ezért nagyon valószínű több lesz..
Én nem azt mondtam, hogy mindenható, de a jelenlegi helyzetben ő gyújtotta be a rakétákat. Egyszerre vagy 4et. CSOK, 10milliós kedvezmény, alacsonyabb áfa, újabb 10 millió. Így ebben az értelembe mindenható. Továbbra is azt mondom, hogy ez semmi másért nincs, csak a vagyonuk nőjön. Már egy kicsit régen volt, de bukott már el ember aki betartotta, amit ígért. OV-nak szerencséje van, hogy ilyen a világgazdaság, hogy alacsony a kamat. Különben ez a blog sem létezne és a panel ára még mindig 200e/m2 a rómain. Ezt ki merem jelenteni.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link