Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Nálunk meg tegnap kora este volt egy pár perces áramkimaradás, pedig itt fantasztikusan stabil minden közműszolgáltatás, a szemétszállítást leszámítva.
Hát elég baj! Émmeg megyek oszt bejegyzem a naptáramba a novemberi országminősítési dátumokat, mert azok meg nem fogják szó nélkül hagyni az államháztartási hiányt.
Olvasom, hogy már 110 helyen van Magyarországon vízkorlátozás. Az én városomban, reggel mikor elindult az élet,két áramkimaradás volt. Javaslom, hogy már holnap csatlakozzunk az eurózónához és legyen 260 a csatlakozási árfolyam. Ez majd biztos megoldja a közművek problémáját.
Emlékszel még Andris? "Boby 2026. 05. 21. 15:30 Előzmény: #100695 EURHUF_goes_to_haven 2002-ben is voltak ilyen lyukak. Még szerintem az előző évekről is fognak előkerülni.Megyónál is így volt,csak azok benyelték,mintha ők csinálták volna. Orbánéknál mocskosabb embereket nem hordott még a hátán a föld. Azért ha évvégére összejön majd a 9%-os hiány,amit jósoltam,remélem valaki megemlíti majd,hogy a Boby megmondta, miközben a sok h*lye elemző csak 6-ig mert számolni!😊"
Így van a közös fizetőeszköt, persze monetrásian kevesebb beavatkozási lehetőség, másik oldalról viszont egy stabilitás (legalább az árfolyam kockázat kiesik) illetve az erre alapuló spekuláció , de a hatékonytalanságot, és az alacsony hozzáadott érték miatti alacsony béreket nem kompenzálja ez egy tény.
"Az eurótól nem lesz alacsony az infláció,az eurótól nem lesznek magasak a bérek,az eurótól nem lesz kiszámítható a magyar gazdaságpolitika. " Azt próbáltam példákkal alátámasztani, hogy egy országon belül mire nincs közvetlen hatása az euró bevezetésének.
Esetleg hozzáadott érték ? Görögország elég nagyrészt turizmusból él. (aminek a kifehérítése köhöm.. hagy kivánnivalót) Illetve az államadóssága tudtommal EURO övezet legnagyobbja.
"Orbán Viktor úgy kezelte az évtizedes világgazdasági szárnyalást és az
országba áramló eus pénzeket hogy megduplázta az államadósságot és
gyengítette a forintot." Erre reagáltam, hogy egyik sem igaz. 1. GDP arányosan kb ugyanannyi az adósság 2. 2010 és 2020 között nem gyengült jelentősen a forint: évi 1% körül átlagban, de volt kb. 5 olyan év, amikor effektive semmi sem (az 1990-es és 2020-as években volt nagyobb forint gyengülés) Nem én vagyok az, aki nem tud szöveget értelmezni és grafikont olvasni sem...
1. Magyarországon sok a nem dolgozó "stratégiai tartalék" (c) és "vaterázó" (feketéző), akik lerontják az átlagot. 2. Oké, M7 az +100km, M3 (M35 nélkül) már csak +50km 3. M5 és M6 koncesszióban épült, az utána következő években az autópálya díjakból (országosan) befolyt pénz nagy része ezekre a koncessziós díjakra ment el (ha már a gúzsba kötésről beszélünk). 4. A régi adósságok tovább görögtek (lehet, hogy épp alacsonyabb kamaton is lehetett volna), de ha jól tudom az adósságok egy részét jövőre refinanszírozni kell, mégsem látom hogy a mostani kormány a kamatcsökkentés híve volna, hogy le tudjuk cserélni a drága hiteleket olcsóbbra...
Fullmindegy eura van e ha stabil a pénznem és megbizható a kormány mnb. Ha ezek fennálnak, és senkinek meg se fordul a fejében hogy majd nem igy lesz bárhogy hivhatják a fizetőeszközt. Én azért örülnék ha euro lenne, nekem kár gyakorlatilag az van, kivéve a munkajövedelem. De nemmis erről beszélgetünk hanem a kockázatokról és a kamatfelárról.
Nem én találom ki, hogy mire jó vagy mire nem jó az euró. Én egy f@sz vagyok,de sok okos embert hallgatok,majd utánajárok, hogy igazat mondtak e vagy nem. Én nem annak szurkolok, hogy Magyarország a spekulánsok kedvence legyen,hanem hogy a magyar emberek kedvencévé tudjon válni. Ahol végre jó élni.
Ausztriában kb 4000 euró a bruttó havi átlagkereset, Görögországban 1400 euró? Euróval fizetnek mind a két helyen, Görögországban mégis sz@r fizetések vannak.
Na akkor ez,hogy lehet?Az eurózónán belül 2022-ben a legmagasabb éves átlagos inflációt Litvániában (19,7%), a legalacsonyabbat pedig Franciaországban (5,2%) regisztrálták a Data Commons adatai alapján.
Hát pedig erős a gyanum kisebb lett volna az infláció amikor kilőtt, és egy bizonytalansági faktort kihúzott volna a magyar gazdaságpolitika kockázatai alól. De nem vitatkoznék veled. (oké a bérekben épp a forintgyengülés majd erősödés okozott erősödést devizában nézve)
Az eurótól nem lesz alacsony az infláció,az eurótól nem lesznek magasak a bérek,az eurótól nem lesz kiszámítható a magyar gazdaságpolitika. Ennyi. Ha felfogod,ha nem.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)