Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Hát az üzemanyag jövedéki adót minden esetre 420-as árfolyamra igazították. Talán 500-ra nem nyomják fel 1 lépésben, viszont, hogy folytatják a leértékelését az tuti.
Szerintem a kormány fejében már összeállt a terv. Nominálisan nem akarják csökkenteni az adósságot, az kevesebb mozgástérrel járna. Kevesebb jutna a haveroknak, kormány médiára stb, különféle programokon keresztül szavazatok vásárlására. Ami a cél, a GDP arányos adósság csökkentése vagy ha az nem megy akkor legalább szinten tartása. Ez nem kerül szinte semmibe? Mi kell egy kínai autógyárnak hogy idejöjjön? Oké 100mrd támogatás, az nem kevés de belefér. Ezen túl kell egy (jó) pár hektár termőföld ahol a gyár lesz. Megoldható. Fel kell húzni a gyárat. Építőiparban vannak haverok megoldható. Energia kell, az megoldható ruszkiktól veszünk, úgyis elvárják. Munkaerő? Megoldható importtal szinte ingyen. Víz? Végülis megoldható, hatásait most egyelőre jobb ha nem vizsgáljuk. Ha végignézed ezek mind szinte ingyen vannak, rövidtávon hatásai kezelhetőek. A GDP nőni fog, mint az állat? Igen. A 3%-os EU által elvárt költségvetési deficit nominálisan nő mint az állat? Igen. Kína boldog? Igen. Oroszo. boldog? Igen. Nép butításhoz minden adott? Igen. 2/3? Igen.
A hosszu hitelek egyre dragabbak, nem hogy nem egy evvel kellett volna szamolnom, hanem minden evben ennyivel. De termeszetesen szerintem se igy lesz, de ha a tartalekon kell elerni nyereseget, az maskepp nem megy szerintem.
Szerintem most hülyeséget írsz:)) Majd a profik kijavítanak, de ez nem ilyen egyszerű lineáris matek. Kerülő erdei utakon is járhat fel-le az árfolyam, amin mnb tud nyerni, azért nem 4 évesek ülnek ott.
Egy év alatt felhalmozott adóssággal számoltál. Miért pont annyival? Miért nem fél, miért nem 10? Nincs értelme szerintem olyan adósság elinfláló hadműveletnek, ami egy teljes évi adósságot akar eltüntetni "pillanatok" alatt. Főleg hogy valamennyire normális hogy nő az államadósság, a mértéke persze nem mindegy. De attól, hogy most kicsit megcsúszott nem számtok drasztikus intézkedésekre. Abból összeomlás lenne. Nem, ezt évtizedek alatt lehet ledolgozni. Vagy behozol még 10 böszme alacsony hozzáadott értékű gyárat a GDP megnő, a GDP arányos államadósság lecsökken, győzelem. És minden megy tovább.
Szeretnem, ha kijavitanatok, ha most hulyeseget irok. Szeretnem kiszamolni az EURHUF celt a hianybol es a tartalekbol. Egyaltalan lehet? A gondolatmenet az, hogy van hivatalosan 40-45 mrd euro koruli devizatartalek a Jegybankban. Hianyzik ide 4000 mrd a koltsegvetesbol es 2000 mrd az MNB vesztesegebol. Ez 6000 mrd hiany.
Mennyinek kell lenni az EURHUF-nak, hogy a hianyt (forintban) ki lehessen nullazni? 6000/40=150, vagyis 380+150=530 Ft euro arfolyamon (ha el is adnak a teljes tartalekot) lehetne kinullazni az egyenletet.
Ha csak a tartalek felet adnak el, akkor +300 Ft, vagyis 680 Ft lenne az euro.
Ez nyilvan inflaciot okozna, ördögi kör. Mit gondoltok?
Nekem csak tippem van. A befektetők egy része nem tudja mit kezdjen a pénzével. USA-ban ugye SP500 történelmi csúcson / közelében, lehet jó beszálló lehet nem. Államadósságuk az egekben, folyton egy bizonytalanság, hogy megemelik a plafont vagy nem. Nyilvánvaló mindenkinek, hogy nem fenntartható. Két "proxy" háborút már folytat az USA, lesz még erőforrás egy harmadikra? Esetleg negyedikre? Az EU is kicsit szenved a háborútól, meg az abból következő problémáktól. Energia árak ingadozása, migráció, megosztottság (lásd Mo. vétók), szóval f.sz tudja merre indulnak meg a tőzsdék, lehet oldalaznak most évet. Kína no-no, túl sok jó hír nem érkezik, ha bedől sok mindent ránt magával. Feltörekvő országok kockázatosak, ~140 kisebb nagyobb háború / fegyveres konfliktus van világszerte, ami 30 éves csúcs. Közel-kelet bármikor eszkalálódhat, de ott van Dél-Amerika, Afrika is. Olaj kartell g.cizik az árakkal, oroszok is ott tesznek keresztbe ahol tudnak. Egyszeri ember hová menti a pénzt? Nah ugye. Nah jó, aki tudja a tutit az magyar állampapírba! De kevesen jutottak el erre a magas szintre. (no offense nekem is van)
Ok. 5 hónapja lehet ez volt. Mostanra láthatóan fárad a nyugati társadalom, mert nem tudnak egyesek egy 4. TV-t venni a lakásba, meg drágább az áram és "lyallly a kényelmünknek, ne adjunk már több pénzt az ukránoknak". Most olyan szinten meg van osztva a NATO figyelme 2 felé, hogy egy 3. konfliktus szerintem nehezen lenne kezelhető. Ezért gondolom, (és a korábban említett hadiipari utánpótlás-hiány miatt), hogy Kína nem fog sokat tökölni, ha tényleg lépni akar. Nem várhatja meg, még felpörög a nyugati gyártás, nem várhatja meg, míg több chip/gyógyszer egyéb gyárat elvisznek tőlük ezzel, függetlenedve...most van függésben a nyugat, most tudna nagyot dobbantani vele szemben...sajnos. (Talán mondtam már, de valamikor nyáron volt hír, hogy a német hadseregnek össz-vissz 2 db háborús napra elegendő lőszere volt).
És mi lesz az? Kína-Tajvan a CIA szerint később lesz: WASHINGTON, Feb 2 (Reuters) - U.S. Central Intelligence Agency Director William Burns said on Thursday that Chinese President Xi Jinping's ambitions toward Taiwan should not be underestimated, despite him likely being sobered by the performance of Russia's military in Ukraine. Burns said that the United States knew "as a matter of intelligence" that Xi had ordered his military to be ready to conduct an invasion of self-governed Taiwan by 2027.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)