"... NAGYON HALKAN, DE VÉGRE KI KELL MONDANI: AMIT LÁTUNK, NEM EGY UKRÁN–OROSZ, HANEM EGY AMERIKAI–OROSZ HÁBORÚ. " (Vona Gábor, Index-publicista, 2022. március 4.)
Igen, és ezt ma már egyre hangosabban kell kimondani.
Hogy éppen kire sütik rá a diktátor jelzőt, az mindig médiafelület és kommunikáció kérdése. Akkor kérdem én, miért nem söpör el a zusa minden egyes diktatúrát? Pl. Észak-Koreában miért nem avatkozik be? . Az a helyzet, hogy az USA leszarja a diktatúrát, ha éppen nem fűződik érdeke egy adott ország erőforrásihoz. Jegyzem meg az iraki háború ürügye az volt, hogy vegyifegyvereket rejtegetnek... Csak hát épp kiderült, hogy Bush és Rumsfeld hazudott. . Az USA által szeretett neoliberális demokrácia olyan diktatúra, ahol egy szűk tőkés réteg uralkodik széles néprétegek felett média és politikai agymosással valamint az economic statecraft segítségével, miközben a széles néprétegek elhiszik, hogy rettentő szabadok. :)
"Minden idők luxusjacht-fogását hozták össze a finnek" . https://roadster.hu/jacht-flotta-finnorszag/ . Arról hallott-e már valaki, hogy mi lesz ezeknek a yachtoknak a sorsa? Hagyják őket szétrohadni, vagy eladják őket pénzes sejkeknek ill. wall-streeti moguloknak meg egyéb demokratáknak oszt' a "vételár" meg megy a zusa nagykalapjába?
Én még egyelőre a saját bőrömön szerencsére nem látom, de ráutaló jelek vannak. Az FB, youtube, stb. diktatúra, a #meetoo mozgalom. Engem személy szerint nem nem nyugtat meg, hogy 3-4 amerikai cég (persze szigorúan a szent szólásszabadság tengelyén) gyakrolatilag totális véleménydiktatúrát képes megvalósítani - ha épp akar. Európának meg kéne magát emberelni, bár vannak kétségeim, hogy meg fogja e... Sem a szándékot, sem a tehetséget nem látom.
Laci írta a tegnap - talán - 1984-et. Sajnos fentebbi szinteken már realitás és fokozatosan gyorsuló szétterülése már nem megállítható. Legalábbis a mi kultúrakörnyezetünkben. Döbbenetesen gyorsan zajlik minden folyamat.
A zusa ezt eddig is simán megcsinálta. Ami számomra most új volt ebben a háborúban, hogy a #meetoo mozgalomhoz hasonlóan szállt rá az egész világ az oroszokra. Félreértés ne essen. Hergelés ide, vagy oda, egy ország háborús megszállása a legsúlyosabb bűn. Csak az volt érdekes, hogy a "nagytőkés neoliberális elit" azonnal összezárt az oroszokkal szemben. A média komplett hisztit csinált. Érdekes ez a hiszti, és felfokozott hangulat nem volt 2004-ben, mikor Irak lett megszállva. Az meg csak a hab a tortán, hogy kikiáltanak egyes embereket orosz oligarcháknak, aztán a vagyonukat elkobozzák. Az mondjuk nem érdekel senkit sem, hogy volt-e egyáltalán közük a háborúhoz? Nem védem őket, csak innentől bármelyikünk számláját zárolhatják, mert nem tetszik a pofánk...
Kadhafi "megbocsáthatatlan" bűne pld. az volt, hogy szerette volna visszakapni az országa jenkiknél őrzött aranytartalékát. Nyilvánosan agyonver(et)ték érte a senkisetudjakik...
Nekem inkább reálpolitizálásnak tűnik. A politikai széljárás ingadozásait hiba lenne figyelmen kívűl hagyni és minden áron az eredeti elképzeléseket erőltetni. Az átlagember ezt kevésbé díjazza, de hatékonysága bizonyított. Éppen aktuális futó példa az ukrán háború. Némi kompromisszum-készséggel sokkal jobban jártak volna az ukránok és még nincsen vége! A celluloidhuszár Zelenszkij meg egyre mélyebbre ássa magát a vállalhatóság skáláján. Amennyiben így folytatja megérjük, hogy a ruszkiknak fogják átcímkézni a nyugati fegyverszállítmányokat.
Na jah... mutattam nemrég a big picture dax charton, hogy mostanában nem igazán (lesz) kifizetődő az ugribugri...:)... viszont - jópár hetes keresgélés után - úgy tűnik h. találtam egy (mindenben) kedvemre való tickert... darab ideje azzal játszadozom az opciós piacon.
USA-OROSZ háború
Igen, és ezt ma már egyre hangosabban kell kimondani.